Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Buntovnik

Upisao:

Buntovnik

OBJAVLJENO:

PROČITANO

537

PUTA

OD 14.01.2018.

Interferon - zatajeni superlijek

Interferon - zatajeni superlijek
U Hrvatskoj se sve do 1990. Godine, pod stručnim vodstvom dr.sec Eugena Šooša, proizvodio u Zagrebačkom imunološkom zavodu jedan od najboljih prirodnih leukocitarnih interferona na svijetu. Iza tog mnogima nepoznatog medicinskog izraza krije se pripravak, lijek koji je, klinički provjereno, gotovo magično rješenje za mnoge bolesti našeg doba pa i, pogađate, svih običnih i životinjskih gripa kojima nas bombardiraju.

Iz časopisa NEXUS Hrvatsko izdanje br.40 Listopad 2009.

 

PRIRODNI LEUKOCITARNI INTERFERON

ZATAJENA ALTERNATIVA SUZBIJANJA SVINJSKE GRIPE

RAZGOVOR S DR.SC. EUGENOM ŠOOŠOM, >>PRODUCENTOM PRIRODNOG LEUKOCITARNOG INTERFERONA ALFA<<, DUGOGODIŠNJIM DJELATNIKOM IMUNOLOŠKOG ZAVODA I PROF.DR.SC. HRVOJEM MAZIJOM S VETERINARSKOG FAKULTETA KOJI OTKRIVA ZAPANJUJUĆU ČINJENICU DA U HRVATSKOJ POSTOJI PRIRODAN, JEFTIN I UČINKOVIT LIJEK I ZAŠTITA PROTIV SVIH OBLIKA GRIPE (UKLJUČUJUĆI I NADOLAZEĆU SVINJSKU); HPV INFEKCIJA, TUMORA MJEHURA, DOJKE, GLAVE, HEPATITISA B, C, ALI JE NJEGOVA PROIZVODNJA OBUSTAVLJENA

Razgovarala: Tamara Vrančić Sokač

>>Da nije tužno bilo bi smiješno. Ovaj sam razgovor vodila u cilju edukacije stanovništva o načinima zaštite i terapije u slučaju pojave svinjske gripe – bez cijepljenja! Dakle o nečemu neizmjerno važnom i stvarnom, ali za našu javnost zabrinutu zbog nadolazeće opasnosti na žalost ne-stvarnom i ne-postojećem. I da tužno je i smiješno, što su moji sugovornici koji otkrivaju mogućnost zdrave i prirodne zaštite od gripe – veterinari. Veterinari su nam ponudili lijek koji nam neće škoditi već izliječiti, a liječnici (čitaj njihov skriveni interes) su ga potisnuli i sakrili od naše javnosti. Veterinari koji nisu položili Hipokratovu zakletvu brinu o zdravlju ljudi, a liječnici o biznisu farmaceutskih kompanija. Da, zaista i smiješno i tužno...

Naši sugovornici u razgovoru koji slijedi otkrivaju rješenje za problem skupog uvoza cjepiva protiv raznih sojeva gripe te alternativu cjepivima koja su GMO (protiv HPV virusa, hepatitisa B itd.). Oni su hrvatski građani pa bi njihov proizvod <

>  mogao postati i hrvatski brand, prepoznatljiv i profitabilan izvozni proizvod. Umjesto da s mukom kupujemo strana i nepovjerena cjepivima izvozili bi svoje, provjereno korisno. A potrebno je uložiti samo mrvicu od gomile novaca koju će, prema podacima iz naših medija, Hrvatska izgubiti zbog bolovanja koja će koristiti oboljeli od svinjske gripe.

Riječ je o otprilike 10 milijardi kuna prema procjenama konzultantske kuće koja nas je na taj podatak ljubazno upozorila. Ne zna se tko je naručio konzultacije Oxford Economicsa, ali upravo je taj podatak pokrenuo osnivanje kriznih stožera u pojedinim hrvatskim tvrtkama.

(više: www.jutarnji.hr/ispis_clanka.jl?artid=176919)

Prema neslužbenim, prijateljskim informacijama, neke naše tvrtke već pozivaju svoje zaposlenike neka se cijepe. Simpatična promocija cjepiva!

Dakle, toj brojci od 10 milijardi kuna slobodno možemo dodati prema nekim izračunima još 260 milijuna kuna, koliko će nas minimalno koštati naručenih 2,5 milijuna doza cjepiva.

(više: www.monitor.hr/članci/svinjska-gripa-progutala-260-milijuna-kuna/22917/)

Međutim, zbunjeno bi se stanovništvo nakon svih ovih informacija o svinjskoj gripi i još većoj besparici koja nas čeka, moglo osjećati još zbunjenije usred izazvane panike od bolesti, kriznih stožera koji niču poput gljiva nakon kiše, čujemo kako prvi čovjek zdravstva, ministar Milinović i kaže: „Ja se neću cijepiti protiv svinjske gripe!“

(više: www.vecernji.hr/index.php?cmd=show_clanak&clanak_id=10490&action=print_popup)

Ta njegova izjava možda ima uporište u nečemu što on zna odavno, a mi smo saznali tek 25. rujna. Naime, prošlih smo dana svjedoci još jednoj aferi potaknutoj od strane raznih sindikata, koju je prouzročila objava podatka da se pučanstvo Hrvatske (i okolnih zemalja – teritorij bivše Jugoslavije) namjerava cijepiti neregistriranim cjepivom. U prijevodu, baš kao i kod cjepiva protiv HPV, nitko u ovoj zemlji, osim naravno nas samih, ne preuzima odgovornost  za eventualne štetne nuspojave. Ništa čudno, jer situacija je ista širom svijeta. Za primjer nam može poslužiti SAD. Tamo su javni dužnosnici odmah odlučili zaštiti farmaceutske korporacije, pa je njihova ministrica zdravstva Kathleen Sebelius još ljetos potpisala uredbu kojom se proizvođačima cjepiva protiv svinjske gripe jamči pravni imunitet u eventualnim tužbama koje bi se mogle odnositi na uporabu cjepiva.

(više: www.poslovni.hr/122545.aspx)

 Dakle, kod njih je odluke preuzela na sebe ministrica zdravstva, a kod nas, naš ministar ovako objašnjava problem neregistriranog cjepiva koji se uvezao preko Imunološkog zavoda: «Ono će biti registrirano, odnosno agencija za lijekove će dati dopuštenje za uvoz tog lijeka. Ono ovog trenutka fizički jednostavno ne može biti registrirano, nigdje u Europi nije registrirano, ne kod nas, nigdje u Europi!» Nadalje objašnjava kako je ovo izvanredna situacija, (ali se on neće cijepiti!) te mu članak 67 zakona o lijekovima dopušta da čini to što čini, a sve kako bi nas, koje «žele cijepiti», zaštitio od gripe. 

Izgleda da nije problem samo u registraciji, nego upravo u «pravnom imunitetu» eventualnih tužbi. Ostaje nam vidjeti kako će to «srediti» premijerka i hoće li poduzeti neke mjere!

 (više: www.dnevnik.hr/vijesti/hrvtaska/kosor-trazi-istragu-o-cjepivima.html)

 Obzirom da sve vezano uz svinjsku gripu i dalje ostaje nejasno, vrijedi pričekati i vidjeti tko je koliko zaradio, koliko nas je umrlo ili se razboljelo nakon cjepljenja.

Za sada se za neke već zna koliko zarađuju na lijekovima, za koje nitko ne preuzima odgovornost, a istovremeno u budućnosti bi bilo vrlo interesantno vidjeti kakva je to tajna veza vladajućih s Imunološkim zavodom! Naime u ovom posljednjem slučaju, svi se ograđuju od Imunološkog, primjerice Ministarstvo gospodarstva, pa navode da Imunološki nije u sustavu javne nabave!!!!! To nas mora nasmijati, jer čiji je Imunološki ako ne većinsko - državni!

(detaljnije u dodacima, a više: www.nacional.hr/clanak/67820/dionicar-imunoloskog-zavoda-na-cjepivu-zaradio-milijune-kuna)

A, sada o najavljenoj alternativi ovoj mučnoj hrvatskoj stvarnosti. Ona se vrlo jasno razotkriva u razgovoru s dr.sc. Eugenom Šoošom, umirovljenim docentom s područja virologije, «producentom prirodnog leukocitarnog interferona alfa», dugogodišnjim djelatnikom Imunološkog zavoda i prof.dr.sc. Hrvojem Mazijom s Veterinarskog fakulteta, Zavoda za bolesti peradi s klinikom, koji je nedavno pokusima dokazao djelovanje prirodnog interferona na virus influenze kod peradi

.

NEXUS: Obojica tvrdite da postoji nešto što bi moglo postati vrlo jaki hrvatski brand, a istovremeno pomoći ljudima u obrani od raznih virusa. Riječ je o prirodnom leukocitnom interferonu! Kad je i kako  uopće počela priča s interferonom?

Šooš: Moja je počela davno, još u Jugoslaviji, kad sam iz Higijenskog zavoda, 1969. godine prešao na rad u Imunološki zavod. kao djelatnik Imunološkog poslan sam u SSSR na nekoliko mjeseci kako bih učio sve o cjepivu protiv krpeljnog encefalitisa, ali i o proizvodnji prirodnog interferona, za što se akademik Ikić jako zainteresirao. Bio je u pravu. U SSSR-u, moj je mentor bio akademik Solovjev, predsjednik Medicinske Akademije SSSR-a i divan čovjek. Uz to on je bio i izvrstan producent interferona. Od njega sam sve naučio, pa i ono najvažnije zapamtio do danas.

NEXUS: Što to?

Šooš: Znate, stalno mi je govorio da dobro upamtim važnost interferona jer je to lijek za Brežnjeva, za republičke sekretare, maršale, generale i specijalne vojne jedinice koje broje malo ljudi, a mora ih se uvijek zaštititi. On mi je i rekao da prirodni interferon nikada ne smijem pročišćavati, jer mu na taj način smanjujem djelotvornost. Tako sam stvarajući naš interferon, to uvijek imao na umu! Zato smo i imali izvrstan ineterferon.

Mazija: Da izvrstan, više od toga, svjetski poznat! Upravo je Eugenova škola prozvodnje interferona bila jedna od najboljih u svijetu!

NEXUS: Spomenuli ste da Vas je  akademik Solovjev pozvao da se preselite u SSSR i ponudio Vam mjesto šefa proizvodnje prirodnog interferona u Moskvi?

Šooš: Da, ali odbio sam, nudili su mi 1000 rubalja plaće, stan u elegantnom naselju, međutim sve sam odbio. Naime u to vrijeme, a radi se o 1979. vrlo smo već daleko došli s proizvodnjom našeg interferona, te smo proizvodili preparate za injekcije, uljnu suspenziju, vagitorije. Imao sam jako puno posla i odlučio ostati u svojoj zemlji.

NEXUS: Što se onda dogodilo? Kako to da danas jako malo ljudi uopće zna za lijek koji se koristio za liječenje HPV virusa,  tumora dojke, mjehura, mozga, hepatitisa?

Šooš: Kompletnu tehnologiju proizvodnje interferona ostavio sam Imunološkom zavodu! Naime 1990. sam otišao u rat, naravno da sam puno izbivao. Ali ostaje činjnenica da je do tada proizvodnja ineterferona bila već vrlo dobro uhodana i trebalo je samo nastaviti. Do tada sam sudjelovao u nekoliko studija gdje sam primjerice s ginekologom prof.dr.sc. Zvonimirom Singerom uspješno primjenjivao interferon u liječenju HPV virusa. Na žalost, otišao sam iz Imunološkog i 1994. godine sva ispitivanja s interferonom su očito prestala. Na moje je mjesto došao netko ( dr. Srećko Sladoljev op.a.) tko je uveo 15 inovacija u proizvodnome smislu poboljšanja, ali neću o tome, uglavnom proizvodnja prirodnog interferona je počela stagnirati, a koliko znam i  vrlo važna klinička ispitivanja. Ne pitajte mene zašto. Činjenica je da je prirodni interferon u Hrvatskoj «pokopan».

dodatak br.1

Prirodni leukocitni interferon

 Interferon je protein niske molekulske mase, a stvaraju ga stanice svih kralježnjaka.  Davne 1957. godine Isaacs i Lindenmann ( rođen u Zagrebu!) u suradnji s Valentineom pojavu interferencije objasnili su stvaranjem jedne vrlo aktivne antivirusne supstancije, koju su nazvali interferon. Tokom svih ovih godina ispitivanja i provjeravanja stvaranja dokazano je da je interferon jedan od glavnih činilaca u obrani organizma u toku virusnih infekcija. Zato je inteferon važan u profilaksi i liječenju virusnih bolesti. Nastaje iz leukocita dobivenih od krvi dobrovoljnih davalaca. Ono što je potrebno za proizvodnju interferona je transfuzijski balast!

 U Hrvatskoj je proizvodnja humanog leikocitnog interferona započela sedamdesetih godina (Imunološki zavod), za što je od tada, pa tokom svih godina do 1994. najzaslužniji virolog  dr.sc. Eugen Šooš kojeg i nazivaju «tvorcem interferona», bez obzira što ga nije on otkrio. Naime, on je kao producent istoga, uspio tokom godina tehnološki proizvesti prirodni interferon alfa - izuzetne kvalitete i pri tom djelovanja! Prema riječima prof. Mecsa (Mađarska) naš je interferon bio po broju subtipova (23) drugi na svjetskoj rang listi.  Prirodni interferon alfa osim antivirusnog, antiproliferativnog i imunoregulacijskog svojstva posjeduje još i antisenzibilizirajuće radioprotektivno antitoksično, antibakterijsko svojstvo koje rekombinantni (sintetski) ima slabo izraženo ili ih uopće nema.

 • prirodni interferon alfa proizvodio se u ovim oblicima:

          ampule, mast, ulje, vaginalete

 • danas dostupno: mast i povremeno vaginalete u vrlo malim količinama! Vaginalete se moraju kupiti i cijena jedne kutije od 21 vaginalete je 2.127 kuna.
 • obzirom na antitumorsko djelovanje, te antivirusno djelovanje, interferon je primjenjiv i djelotvoran kod: gripa, HPV infekcija, tumora mjehura, dojke, glave, hepatitis B, C, a preporučljiv je  kao terapija paralelno s terapijama zračenja i kemoterapijama!
 • Nisu zabillježene ozbiljnije nus pojave

Međutim, obzirom na nuspojave pri primjeni rekombinantnog, koje su ozbiljne, prirodni interferon alfa dolazi kao vrijedna pomoć jer može inducirati novi terapijski odgovor nakon stvaranja antitijela na rekombinantni. Dakle i u slučaju da se osoba već liječi sintetskim, liječenje se bez obzira na nuspojave može nastaviti prirodnim, dapače, on će ukloniti štetu nastalu nuspojavama.

NEXUS: Tokom 2003. godine u medijima ste vodili bitku tvrdeći da Ministarstvo zdravstva ne uočava vrijednost prirodnog leukocitnog interferona, te ne želi financijski pomoći Imunološkom zavodu u proizvodnji istog. Tad su se pojavili naslovi i tvrdnje kako je prirodni leukocitni interferon opasan za zdavlje ljudi i liječenje. Što su pod time mislili?

(vise: www.vjesnik.hr/html/2003/06/02/ClanakTx,asp?r=sta&c=1,  www.index.hr/vijesti/clanak/imunološki-zavod-privremeno-obustavio-proizvodnju-interferona/139314.aspx)

 Šooš: Prirodni leukocitarni interferon se proizvodio iz krvi ljudskih dobrovoljnih davalaca, dakle prolazio je sve nužne testove. Nije to bio nikakav argument, tvrdnja da je opasan, to je samo dovelo do toga da se može početi s uvozom sintetskog, rekombinantnog interferona. Rekombinantni interferon još uvijek nema svojstva prirodnog. O njegovoj djelotvornosti uopće ne želim govoriti, on je «biološki mrtvac»! Dodatno, proizvodnja prirodnog uopće nije opasna, niti skupa. Kad bi sad poželjeli proizvesti lingvalete interferona koje bi se stavljale pod jezik kao preventiva bilo koje gripe za Hrvatsku, to bi državu koštalo 5 ili 6 milijuna kuna.

NEXUS: Želite reći da takav pripravak može djelovati i kod ptičje, obične ili svinjske gripe, bez obzira ako virus i mutira?

Šooš: Naravno da bi djelovao, prirodni interferon je  prva linija obrane protiv virusa, bez obzira na mutacije. Vi ne shvaćate, prirodni interferon onog trena kad uđe u organizam čisti sve viruse na koje naiđe i vraća prirodno stanje imuniteta. Kad u nekom kolektivu imate pojavu virusa primjerice svinjske gripe kod recimo dvije osobe, sve ostale ljude uključite u preventivu interferonom i nemate epidemije. Interferon oponaša zdrav organizam. Zato Tamiflu ne može pomoći jer nema to djelovanje. On postaje rezistentan. A o njegim nuspojavama bolje da i ne govorimo.  Niti Vam može pomoći cjepivo ako virus mutira. Prirodni interferon jednostavno inhibira umnažanje virusa. Vrlo jednostavno.

NEXUS: Što to znači,  ako primjerice ovaj virus H1N1 mutira,  naručeno cjepivo, svih 2,5 milijuna doza postaje nedjelotvorno?

Šooš: Točno tako, a ovaj virus svinjske gripe bi upravo to mogao napraviti, mutirati. Bolje je ne stvarati paniku, pa pogledajte taj virus svinjske gripe, na svom je polazištu grozan, a ovdje kod nas blag! Klasika - tresla se brda rodio se miš!

Mazija: Da, činjenica je da se upravo tako nešto može dogoditi. Kad bi se sutra desio soj 1 koji je patogen, za njega bi se ponovno moralo tražiti cjepivo. A uvijek je sve moguće, iako čini se da je i ova priča o gripi, poput one «ptičje» preuveličana.

Šooš: Sve je to igra i zavjera. Zna se tko financira vlade. Pogledajte i razmislite, tko financira američku vladu? Multinacionalne kompanije! Pa što mislite da se u NATO samo tako ulazi? Nikome nije stalo! Shvatite da su se u proizvodnju rekombinantnog interferona uložila ogromna sredstva, sad se to treba amortizirati. To je cijela istina o rekombinantnom interferonu i sintetskim lijekovima. Pogledajte Castra, živ je zahvaljujući prirodnom interferonu. Kuba ga još uvijek proizvodi. Znate da je upravo Castro rekao da bi da nije političar bio proizvođač interferona.

NEXUS: Baš sam Vas htjela pitati gdje se još proizvodi prirodni interferon?

Šooš: Multinacionalne kompanije brinu se da se ne proizvodi kao nekada. Osim Kube mislim da ga proizvode još Egipat, Mađarska, Rusija. Većina je odustala, neki i zato što nisu poštovali pravilo da prirodni interferon ne treba pročišćavati i da ga u doziranju treba koristiti u vrlo malim količinama. Tek tada on postaje moćan i djelotvoran. Ali uglavnom je zamijenjen sintetskim, rekombinantnim, koji ne valja. Imate primjerice istraživanja Susan Krown u terapiji karcionoma dojke, gdje ona lijepo kaže da pročišćeni interferon nije djelotvoran kao nepročišćeni. Točnije spominje i kako obećavajući rezultati s prirodnim interferonom alfa, nisu potvrđeni u pokusima s rekombinantnim.

NEXUS: Spomenuli ste da se u vrijeme Jugoslavije posebna pažnja poklanjala prirodnom interferonu?

Šooš: Da, osobno sam bio voditelj kliničkih istraživanja. Naime, 1972. i 1973. godine kontaktiran sam od strane sanitetskog pukovnika dr. Mirka Išguma  i postao sam dio tima tajnog vojnog istraživanja vezano za prirodni interferon i influenzu.  Istraživali smo  profilaktičke vrijednosti prirodnog leukocitnog interferona na tok epidemije u muškom «internatu» sa 693 pitomaca. Od ukupnog broja ispitanika 343 su dobivala interferon, a 350 placebo. Interferon je davan pomoću spreja u svaku nosnicu, kao i placebo.

Upotrijebljen je prirodni leukocitni interferon apliciran lokalno, točnije u respiratorni trakt po različitim profilaktičkim i terapijskim shemama. I tako tokom 4 dana u svih pitomaca kolektiva koji još nisu pokazivali kliničke znakove bolesti. Obzirom da tada još nismo znali ovo što Vam danas govorim, imali smo porast morbiditeta (pobol) u tretiranoj skupini. Međutim u tom istom kolektivu i u istoj epidemiji ispitivali smo i  terapijske vrijednosti interferona. Zaključak je bio da su svi bolesnici liječeni s prirodnim leukocitnim interferonom već nakon 12-24 sata  primjene preparata osjećali znatno poboljšanje općeg stanja uz ublažene tipične znakove influenze – glavobolja, adinamija, fotofobija, osjećaj upale gornjih dišnih puteva...., a klinički znaci toksemije su nestali. U kontrolnoj skupini bolesnika koji su liječeni simptomatski influenza je imala uobičajeni tok. Nikakve nuspojave nismo primjetili niti u prvom ispitivanju niti drugom. Ta sam ispitivanja radio s prof. dr. Petričevićem i na temelju njih danas znam da smo tada u onoj prvoj skupini pogriješili dajući interferon u prekratkom periodu u profilaktičke svrhe. I tad mi je bilo krivo što se to dogodilo, ali to je bilo po sugestiji jedne osobe, koju tada nisam mogao odbiti. Morate znati da sam tada s funkcijom voditelja kliničkog istraživanja, imao i funkciju odgovorne osobe. Ako se nešto dogodi zna se tko je kriv – Šooš!

NEXUS: Jeste li pokušali tokom svih ovih godina razgovarati s nekime iz vojnih krugova Republike Hrvatske o prirodnom interferonu. Naime, iz Vaše priče daje se zaključiti da je proizvodnja prirodnog interferona bila vrlo važno vojno pitanje SSSR-a i Jugoslavije, poput «spasonosnog tajnog oružja».

Šooš: Naravno da smo razgovarali!

Mazija: O, da, jesmo!

Šooš: U kratko, razgovarali smo, ali bilo je jačih od osobe koja je bila tada na čelu "vojske"! Ona je razumijela i nije mogla ništa učiniti.

nastavlja se...

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  Hvala Irida,sve saam zaboravila.♥

  18.04.2021. 23:41h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan Edin. Lijep pozdrav.

  18.04.2021. 16:11h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobar dan Irida, dobar dan Magicusi.

  18.04.2021. 13:25h
 • Član iridairida

  Edine, dobar dan i tebi...♥

  17.04.2021. 15:39h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobar dan, dragi Magicusi.

  17.04.2021. 13:57h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobar dan.

  16.04.2021. 15:40h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobar dan.

  16.04.2021. 15:40h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Zatajena alternativa suzbijanja svinjske gripe