Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Jadranka1957

Upisao:

Jadranka1957

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1222

PUTA

OD 14.01.2018.

guljenje slojeva luka

guljenje slojeva luka
Postoje susreti nakon kojih se osjećate kao dijete koje je netko upravo pustio u tajnu sobu, u skrovište u kojemu se skrivaju najfinijih slatkiši. To su susreti nakon kojih vas druga osoba inspirira do te mjere da krenete ponovo otkrivati sebe. Čak i ako vam se osoba na početku činila čudnom, osebujnom, možda čak i zastrašujućom. Čak i ako je nikad niste susreli osobno, nego ste se sreli samo s njenim radom.

book

Jedna je od takvih osoba Fritz Perls, osnivač gestalt psihoterapije.  Taj kontroverzni terapeut, čiji su rad mnogi kritizirali sa jednakom strasti s kojom su ga drugi obožavali, bio je zaista osebujna ličnost. Duge brade, sa vječno zapaljenom cigarom i štapom o kojeg se oslanjao pod stare dane djelovao je više kao ekscentrik nego kao uravnoteženi terapeut kojemu biste se dali u ruke.  Tojest, djelovao bi tako sve dok ga ne biste vidjeli kako radi.

Fritz Perls je već oduvijek bio samovoljan. Kao dječak je imao problema sa školskom upravom, bio je izbačen iz škole, a kasnije je umjesto da završi pravo krenuo na medicinu i specijalizirao psihijatriju. Obuku iz psihoanalize završio je kod Wilhelma Reicha. No to ga nije zadovoljilo. Nedugo nakon ulaska u psihoterapiju Perls je raskinuo sa psihoanalizom, smatrajući da nema koristi od neprestanog sažvakavanja prošlosti.

Pričanje o prošlosti vodi nas u sferu intelektualizacije umjesto da nas usmjeri prema onome što trenutno proživljavamo, smatrao je Perls. A problem redovito leži u onome što trenutno proživljavamo. Perls je smatrao da smo svi mi do neke mjere neurotični, pa često stvaramo razne intelektualizacije, racionalizacije, konstrukte koji nas odvode u prošlost ili budućnost, ili neka druga ugodna sanjarenja. Napokon, to je mnogo lakše nego primijetiti što se događa s nama “sad i ovdje”.

To je korisno, jer se tako štitimo od mogućih povreda i boli koju bi nam nanijelo eventualno primjećivanje loših stvari u sadašnjem trenutku. No istovremeno je i loše, jer na taj način određene dijelove sebe isključujemo iz vlastitog doživljaja, oni ostaju negdje izvan nas, neintegrirani. Ne nestaju, ali ih prestajemo biti svjesni.

Ličnost je kao ljuštenje luka, smatrao je Perls. Da bi psihički sazrijeli, ljudi moraju oljuštiti sa sebe te slojeve koje su godinama stvarali kako bi se zaštitili. Stoga se Perls i u terapiji orijentirao na ljuštenje tih slojeva s ljudi. Smatrao je da je besmisleno pitati pitanja “zašto?”, za koja je smatrao da su apsolutno beskorisna jer osobu vode u daljnje racionalizacije, obrane, isprike i glupu ideju da se sve može objasniti samo jednim uzrokom. Umjesto toga on bi postavlja “što” pitanja, poput “Što sada osjećate?”, “Što radi vaša desna ruka?”, “Što sad želite od mene”?

Na taj način osoba bi bila prisiljena osvještavati svu silu osjećaja kojih u svakodnevnim interakcijama nije bila svjesna. Iako je takva vrsta konfrontacije znala izgledati zastrašujuće jer Perlsova osobnost ne bi dopuštala klijentima nimalo uzmicanja, često je ona jednako tako bila čarobna. Perls je odbijao igrati igru koju je igrala osoba nasuprot njemu, i na taj način doveo osobu do stanja u kojem je ona morala preuzeti odgovornost za ono što osjeća.   Osoba pred vašim očima u razmaku od samo nekoliko minuta pretvarala bi se iz društveno prilagođenog pojedinca koji se uljuđeno smješka u pokušaju da izazove simpatije terapeuta, u osobu koja izražava ono svoje unutarnje, ono živo, koja se ne libi lupiti rukom o stol kad je terapeut razljuti.

“Odgovornost za vlastite osjećaje (eng. responsibility) je ustvari mogućnost odgovora na vlastite reakcije, mogućnost izbora vlastite reakcije (eng.response-ability)”, rekao je Perls. Oduzimanje mogućnosti klijentu da manipulira tuđim osjećajima vodi do toga da klijent postaje prisiljen preuzeti odgovornost.

Iako ta pravila vrijede za gestalt terapiju, postoje i neke gestalt tehnike koje možete iskoristiti u svakodnevnom životu. Jedna je od njih 5 osnovnih gestalt pitanja koja se možete pitati u svakoj situaciji, i na taj način osvijestiti i integrirati potrebe i osjećaje koji su možda promakli vašem svjesnom umu i završili negdje u okoli, odbačeni od vas i zanemareni. Ta su pitanja:

“Što upravo radim?”,

“Što sada osjećam?”,

“Što sada želim?”,

“Što sada izbjegavam?” i

“Što očekujem?”.

Tih pet pitanja predstavlja početnu točku pronalaska pravog sebe,  sebe koji se u nekim trenucima izgubi pod svim tim slojevima luka.

Nemamo nikakav drugi izbor nego da budemo svoji, smatrao je Perls, jer čovjek se počinje mijenjati tek onog trenutka kad se prihvati takvim kakav jest.

Osim toga…

“Ja sam ovdje da radim svoju stvari, a ti da radiš svoju.

Nisam na ovom svijetu zato da ispunim tvoja očekivanja,

Niti si ti ovdje da ispuniš moja.

Ti si ti, i ja sam ja, i ako se kojim slučajem pronađemo, to je prekrasno.

Ako ne, tu se ništa ne može.”

Fritz Perls, 1969

http://www.psiha.com.hr/?p=240

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info