Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član kazukiHrc

Upisao:

kazukiHrc

OBJAVLJENO:

PROČITANO

452

PUTA

OD 14.01.2018.

Grass: To s bankama je Chicago a ne Wall Street

Grass: To s bankama je Chicago a ne Wall Street
Troškove bankarske krize snosimo samo mi porezni obveznici, a i bankari bi trebali zajedno platiti račun, tvrdi njemački književnik.
NJEMAČKI KNJIŽEVNIK Grass: To s bankama je Chicago a ne Wall Street

Autor:
Dražen Stjepandić   foto:
arhiv

 

 

Herr G, kako Nijemci nazivaju Guntera Grassa, svog najpoznatijeg živućeg književnika, nobelovca po čijem je romanu ''Limeni bubanj''  snimljen Oscarom nagrađeni istoimeni film, gostovao je i na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu.

U petak, 17. listopada, prvo je u 11,30 nastupio na "Plavoj sofi", programu koji medijski pokrivaju emisija "Aspekte" ZDF-a, "Suddeutschezieiting", "Deutscheradio Kultur" i "Der Club Bertelsmann", a zatim je istog dana u 14 sati nastupio na tribini "Zeit Bildungsforum", u paviljonu 3,1, pod medijskim pokroviteljstvom uglednog dnevnika "Die Zeit".

Dan prije, 16. listopada, slavni je njemački književnik proslavio svoj 85 rođendan.

- Sve do 81. rođendana redovito sam radio stoj na glavi, nažalost to više ne mogu izvesti - rekao je Günter Grass dok je sjedeći na plavom trosjedu gostovao u programu ''Blau Sofa''.

Sutradan je u njemačkim novinama u kratkim crtama pisalo samo o piščevom rođendanu i stoju na glavi. Nije izostavljeno ni predstavljanje nove autobiografske knjige ''Die Box'', ali prešućen je razgovor o aktualnoj bankarskoj krizi u Zapadnom svijetu. Gospodin Christad Laplle, koji je vodio razgovor s Günterom Grassom, pitao ga je za mišljenje glede tog problema te je slavni pisac rekao:

- Mnogi još nisu svjesni koliko će banke promijeniti svijet. Svijet više neće ostati isti. Posljedice će

-.--.-

biti ogromne. Nažalost, troškove ove bankarske krize snosimo samo mi porezni obveznici, a i bankari bi trebali zajedno s nama stati na blagajnu i platiti račun. Za ovu krizu nisu krive samo američke banke kao što se u medijima prikazuje. U frankfurtskim neboderima, gdje su smještene vodeće europske banke, prevladava Chicago. Svi pričaju o Wall Streetu, a događa se Chicago.

'Die Zeit' izerazo izjave o bankama 

Nešto slično ponovio je i na štandu "Die Zeita", ali hamburški dnevnik ne samo da je izjave reducirao na rođendan i dubljenje na glavi, nego u sutrašnjem broju o gostovanju Güntera Grassa nije ništa ni objavio. Izgleda da se kritika banaka u sadašnjem njemačkom medijskom prostoru tretira kao nekada kritika rada CK-a u nekoj socijalističkoj državi.

Medijski tretman Güntera Grassa ove godine nije bio ni blizu zvjezdanom statusu Paola Coelha i Orhana Pamuka, čije su slike izvirale i iz publikacije koje se ubacuju u poštanske sandučiće.

Prije dvije godine, također na Sajmu knjiga u Frankfurtu, promovirao je autobiografsku prozu ''Ljuštenje luka'', u kojoj je pisac priznao kako je bio član Hitlerjugenda. Gledajući iz perspektive običnog posjetitelja Sajma, sve je isto. Grassa i ove godine kao pop zvijezdu opsjedaju fotoreporteri i obožavatelji, prostori gdje je gostovao bili su zakrčeni, jedino sada, kad kritizira banke, medijski

-.--.-

odjek nije ni blizu onoga kakav je bio prije dvije godine.

'Die Box' govori o francuskoj i ruskoj okupaciji

- Dok se još mnogo priča o ujedinjenju, ja u novoj knjizi ''Die Box'' opet pišem o raspadu Njemačke i o mom ocu i djedu koji su bili u ruskom zatvoru. Prisjećam se svoje mladosti u Berlinu za vrijeme dok je grad bio podijeljen na četiri okupacijske zone. Opisujem ono što se događalo u pet godina ruske i pet godina francuske okupacije… - ispričao je autor čuvenog romana ''Limeni bubanj''.

Zanimljivo je spomenuti da je film ''Limeni bubanj'', snimljen u režiji Volkena Schlendorfa, velikim dijelom sniman u Zagrebu. Osamdesetih godina Zagreb je glumio Gdanjsk između dva svjetska rata, nekada njemački, a sada poljski grad gdje se odvija radnja najpoznatijeg Grassovog romana.   

http://www.javno.com/hr/       

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info