Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

598

PUTA

OD 14.01.2018.

GM embrij: Nije nam cilj stvoriti superčovjeka

GM embrij: Nije nam cilj stvoriti superčovjeka
Otkad je Sunday Times objavio da je tim mr. Zaninovića stvorio prvi GM embrij, hrvatskog embriologa opsjedaju novinari iz cijeloga svijeta. - Napravili samo eksperiment u kojem smo koristili abnormalni ljudski zametak u koji smo pomoću virusa umetnuli gen za zeleni florescentni protein.

GM embrij

Nije nam cilj stvoriti superčovjeka

Piše: Tanja Rudež

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2008,5,15,,119546.jl

Članak Sunday Timesa da je prošle godine hrvatski embriolog stvorio prvi GM embrij izazvala je veliku pozornost medija u svijetu

ZAGREB - Cilj nam nije bio kreirati genetski modificirani embrij nego testirati jednu metodu koja se prije toga koristila na miševima i majmunima - rekao je u telefonskom razgovoru Nikica Zaninović (45), zamjenik direktora Laboratorija za embriologiju Sveučilišta Cornell u New Yorku.

Otkad je Sunday Times objavio da je tim mr. Zaninovića stvorio prvi GM embrij, hrvatskog embriologa opsjedaju novinari iz cijeloga svijeta. - Napravili samo eksperiment u kojem smo koristili abnormalni ljudski zametak u koji smo pomoću virusa umetnuli gen za zeleni florescentni protein.

Nakon tri dana promatrali smo pod florescentnim mikroskopom jesu li se virusne stanice inkorporirale u embrij - pojasnio jer mr. Zaninović, naglasivši da je cilj eksperimenta bio uočiti funkcionira li ta tehnika na ljudskom zametku.

- Tu tehniku želimo koristiti da bismo pratili razvoj različitih gena u ljudskom zametku. Također, tehnologija bi se mogla koristiti i u proizvodnji ljudskih matičnih stanica - dodao je Zaninović koji na Cornellu vodi i program za matične stanice.

Nakon pet dana embrij je uništen. - Osim slika zelenog embrija, nemamo dokaze da je on uistinu genetski modificiran. Za to bi trebalo napraviti mnogo više testova koje nismo radili jer, ponavljam, naš cilj nije bio stvoriti GM zametak - istaknuo je mr.

Zaninović koji je eksperiment predstavio još u listopadu 2007. godine na Kongresu američkog društva za plodnost.

- Tada nije bilo jakih reakcija, a prašina se podigla sada jer neki znanstvenici u Velikoj Britniji žele dobiti dozvolu za korištenje metoda sličnih tehnici koju smo mi testirali. U svom zahtjevu citirali su moj rad, što su onda uočili novinari koji su to bombastično predstavili - ispričao je mr. Zaninović.

Naš sugovornik rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao i magistrirao biologiju na PMF-u. Četiri godine radio je kao asistent prof. Oskara Springera u Zavodu za animalnu fiziologiju PMF-a, zatim je u Petrovoj bolnici radio kao embriolog, a 1991. godine otišao je u Kolumbiju.

- U Kolumbiji sam živio 4,5 godine i usavršio mnogo tehnika umjetne oplodnje. Napravio sam prvu preimplantacijsku genetsku dijagnostiku za hemofiliju, zahvaljujući čemu je rođen zdrav dječak - prisjetio se Zaninović koji od 1995. godine radi na Sveučilištu Cornell.

U Zagreb, u kojem mu živi majka Vinka, namjerava doći uskoro radi obrane doktorata. - Moja dizertacija je na temu matičnih stanica, a trenutačno je na ocjenjivanju na PMF-u. Nadam se da ću doktorirati na ljeto ili najkasnije ujesen - rekao je mr. Nikica Zaninović.


Selekcija embrija zbog bolesti, a ne rase ili boje kose

- Nije nam cilj napraviti superčovjeka niti birati embrije prema boji kose i očiju, inteligenciji ili rasi. Želimo istražiti kako embrij funkcinira i koji ga geni reguliraju. Nadalje, mnogi ljudi imaju dramatične genetske bolesti, a mi želimo spriječiti razvoj embrija koji nose te genetičke bolesti. Želimo napraviti genetičke testove pomoću kojih bismo ustanovljavali je li embrij abnormalan i tako u slučaju bolesti zaustaviti njegov razvoj  - istaknuo je Nikica Zaninović koji je koautor knjige  “An Atlas of Human Blastocists”.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info