Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član iris

Upisao:

iris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

658

PUTA

OD 14.01.2018.

FUNKCIONALNA RJEŠENJA ZA »TEŠKE« PROSTORE

FUNKCIONALNA RJEŠENJA ZA »TEŠKE« PROSTORE
FUNKCIONALNA RJEŠENJA ZA »TEŠKE« PROSTORE Ovaj se stan originalno sastojao od četiri prostorije odvojene debelim nosivim zidovima i međusobno povezane vratima. Tlocrt je riješen tako da se raspoloživa površina stana optimizira: sve je maksimalno funkcionalno iskorišteno, nema hodnika, postoji samo jedan mali degažman između kupaonice i dvije spavaće sobe

 

Proljetno zelenilo u 60 kvadrata
 

Piše Stella LEVAK, dipl. dizajnerica

Polazeći od suvremenog poimanja stanovanja i funkcionalnosti, problem starogradnji se najviše ogleda u neracionalnom rasporedu prostorija i njihovoj komunikaciji. Nerijetko je razlog tome nastajanje stana nadogradnjom i nadodavanjem prostorija kroz duže vremensko razdoblje.
Nova arhitektonska rješenja pri readaptaciji vrlo su ograničena postojećim stanjem i potrebno je puno mašte, znanja i vještine da bi se proizveli funkcionalni i dobro strukturirani novi prostori.
Ovaj se stan od 60 kvadrata originalno sastojao od četiri prostorije odvojene debelim nosivim zidovima i međusobno povezane vratima. Tlocrt je riješen tako da se raspoloživa površina stana optimizira: sve je maksimalno funkcionalno iskorišteno, nema hodnika, postoji samo jedan mali degažman između kupaonice i dvije spavaće sobe. Glavni zidovi se nisu pomicali ni uklanjali, samo je proširen otvor između blagovaonice i dnevne sobe koji je pretvoren u veliku voltu. Time je iskorišten longitudinalni razvoj prostora u dubinu za vrlo privlačan »teleskopski« efekt: kroz voltu pogled prelazi s ulaza preko blagovaonice, dnevnog boravka sve do prozora i van. U tu je svrhu otvaranja iskošen i zid koji dijeli kuhinju od ulaza.

Dnevna zona u pogledu

Cijelu je dnevnu zonu moguće obuhvatiti jednim pogledom, a razvoj u dubinu stvara perspektivu zahvaljujući kojoj se prostor doima još većim no što jest. Osjećaj jedinstvene cjeline, a time i veće prostranosti postignut je i odabirom jedne te iste boje, kao i istog poda, za sve prostorije. Ugradbene stropne lampe umjesto lustera dodatno rasterećuju prostor, a dobivena je rasvjeta ciljana i stvara sugestivne atmosfere u večernjim satima. Namještaj je nizak i odmaknut od zidova, nema visokih komada, samo slike i vrlo maleni viseći ormarići. Masivniji sjedaći elementi poput kaučeva podignuti su visoko od poda, na tankim nožicama od inoksa. Sve to pridonosi očuvanju kontinuiteta razvoja prostora, i horizontalno i vertikalno. Mali prozori na strani kuhinje i spavaće sobe, ostavljeni u originalnim dimenzijama, doimaju se sasvim suvremeno podignuti visoko do stropa, nasuprot velikim prozorima klasičnog izgleda u dnevnoj sobi.
Druga polovica stana posvećena je noćnoj zoni. Dvije postojeće prostorije smanjene su u korist nove kupaonice i garderobe koje se nalaze u središtu tlocrta. Do kupaonice se degažmanom može doći direktno iz spavaćih soba, a omogućen je i prilaz iz dnevnog boravka.

Neuobičajeni kontrasti

Igra kontrasta je općenito nit vodilja kreiranja osobnosti ovog stana. Tako se na podu izbijeljeni parket kombinira s tamnim, gotovo crnim, wenge' umecima koji stvaraju geometrijske crteže duž čitavog prostora. Neuobičajena zelena boja prekriva sve zidove i stropove u stanu osim servisnih prostorija i daje poseban, vrlo osobit ugođaj u kojem se dobro ističu malobrojni, pomno probrani komadi namještaja crnih presvlaka.
Prirodnim i nježnim tonovima poda i zidova se, nadalje, suprotstavlja hladnoća i hi-tech izgled inoksa, vrlo originalnog izbora za presvlaku blindiranih ulaznih vrata i vrata na kuhinji, stepenica, batiškova i dekorativnih detalja na zidovima blagovaonice. Ovaj se materijal zatim ponavlja i na namještaju: u obliku nogu i nosivih struktura kaučeva i stolica. Hladno i toplo, zaobljeno i pravokutno, mekano i tvrdo, nježno i snažno, monumentalno i eterično, sve su to veoma različite note koje zajedno stvaraju vrlo originalnu i skladnu simfoniju.

Kružne linije i pravokutnici

Mala, ali dobro opremljena kuhinja zatvorena je u kutu odmah do ulaza. Pod je ovdje podignut zbog potrebnih instalacija koje uopće nisu postojale. Kuhinjski elementi su od inoksa, a u zakrivljenom staklu monumentalne nape, hrabro postavljene u ovako malom prostoru, ogleda se kružni oblik volte. Kružnice se, kao kontrast i ravnoteža dominantnim pravokutnim oblicima, javljaju i u kupaonici. I ovdje izbor sanitarija i presvlaka koji iznenađuje: kružni umivaonik od inoksa i vješalica-totem od istog materijala ističu se svojim refleksijama na pločicama od škriljevca u toplim tonovima zemlje. Istim je pločicama obložen i pod garderobe gdje je zid nasuprot ormarima u cijelosti presvučen ogledalima tako da se uski prolaz vizualno udvostručuje.
Zasebni garderobni prostor rasterećuje spavaću sobu i omogućava stvaranje minimalističkog reda i praznine, vrlo prikladnih za odmor. Jedini dekorativni detalj: slika nonšalantno oslonjena na zid.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info