Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član stankovic.jure

Upisao:

stankovic.jure

OBJAVLJENO:

PROČITANO

552

PUTA

OD 14.01.2018.

CRNI SCENARIJ

CRNI SCENARIJ
Ekonomski stručnjak Vladimir Gligorov analizira američki plan za rješavanje najveće financijske krize od Velike depresije 1929.

Vladimir Gligorov: Propadne li plan, kriza će trajati barem dvije godine

Piše: Jadranka Šević

www.jutarnji.hr


 

“Ame­ri­čki pro­gram za rješava­nje naj­ve­će fi­nan­cij­ske kri­ze od Ve­li­ke de­pre­si­je 1929. mo­gao bi bi­ti usvo­jen do kra­ja mje­se­ca, što bi se ­odmah odra­zi­lo na sta­bi­li­za­ci­ju na fi­nan­cij­skim tr­žišti­ma i bio pr­vi ko­rak smi­ri­va­nju kri­ze”, na­gla­sio je to Vla­di­mir Gli­go­rov, eko­nom­ski ana­li­ti­čar Be­čkog in­sti­tu­ta za me­đu­na­ro­dne odno­se.

- Pr­vo­bi­tni pa­ket mje­ra još se na­do­pu­nja­va i ne zna se ko­li­ki će mu do­i­sta bi­ti ­obim. ­Osim pro­ble­ma li­kvi­dno­sti, fi­nan­cij­ski su­stav su­o­ča­va se i s pro­ble­mom sol­ven­tno­sti. Po ne­kim pro­cje­na­ma, po­tre­bno je oko 50 mi­li­jar­di do­la­ra di­rek­tne in­ter­ven­ci­je za opo­ra­vak re­al­nog se­kto­ra te pre­ma di­rek­tno ugo­že­nim gra­đa­ni­ma.

McCainov 'puč' na Bushev plan za spašavanje Wall Streeta

JP Morgan kupio Washington Mutual

Zna­či da su usvo­je­ne i sve kri­ti­ke na po­če­tni pa­ket ame­ri­čkog mi­ni­stra fi­nan­ci­ja ­Henryja Pa­ul­so­na?


- Da, i mi eko­no­mi­sti smo ­zbog to­ga vr­lo sre­tni. Ci­je­li bi za­kon u ko­na­čni­ci mo­gao ima­ti i ne­ko­li­ko sto­ti­na stra­ni­ca. Či­nje­ni­ca je, na­i­me, da se sa­mo iz­dva­ja­njem loših kre­di­ta i du­go­va ne rješava ci­je­la kri­za te da je po­tre­bna do­ka­pi­ta­li­za­ci­ja ci­je­log su­sta­va ubri­zga­va­njem zdra­vog ka­pi­ta­la.

Ko­li­ko bi pro­gram mo­gao sta­ja­ti ame­ri­čke po­re­zne ob­ve­zni­ke?

- Mo­žda će i uku­pni ­iznos po­tre­bnog nov­ca ko­ji će bi­ti upum­pan u su­stav bi­ti i ve­ći od 700 mi­li­jar­di do­la­ra, no trošak će u ko­na­čni­ci bi­ti pu­no ma­nji. Dr­ža­va će bi­ti sa­mo po­sre­dnik u pro­da­ji du­go­va i hi­po­te­ka, pa će dje­li­mi­čno taj ­iznos bi­ti i na­pla­ćen. Pro­gram za­pra­vo ne­ma ni­ka­kve al­ter­na­ti­ve bez obzi­ra na ci­je­nu. Na­i­me, u su­pro­tnom će re­ce­si­ja, spašava­nje re­al­nog se­kto­ra, ­rast ne­za­po­sle­no­sti i po­ve­ća­nje so­ci­jal­nih da­va­nja po­re­zne ob­ve­zni­ke mo­glo sta­ja­ti pu­no više, po ne­kim pro­cje­na­ma i bi­li­jun do­la­ra. 

Ako do­đe do ne­u­spje­ha u pro­ve­dbi mje­ra i smi­ri­va­nja kri­ze, što sli­je­di?

- Ši­re­nje kri­ze na ci­je­li re­al­ni eko­nom­ski se­ktor, re­ce­si­ja, oži­vlja­va­nje in­fla­ci­je, ­rast ka­ma­ta i po­ve­ća­nje po­re­znog te­re­ta. Po ne­kim pro­cje­na­ma kri­za bi u tom slu­ča­ju po­tra­ja­la ba­rem još dvi­je go­di­ne. Ta­kav sce­na­rij ne­mi­no­vno bi se odra­zio i na eu­rop­ske ban­ke, kao i na ci­je­lu re­gi­ju cen­tral­ne i JI?Eu­ro­pe. U tom slu­ča­ju i u Eu­ro­pi bi tre­ba­la sli­čna ope­ra­ci­ja kao sa­da u Ame­ri­ci, a što je ­ovdje pu­no te­že na­pra­vi­ti?

Zašto?

- Vje­ru­jem da ne­ma opa­sno­sti i da do to­ga ne­će do­ći. Obje­kti­vno, Eu­rop­ska cen­tral­na ban­ka ne­ma cen­tral­nu fi­skal­nu ­vlast, a eu­rop­ski bu­džet ne­ma to­li­ko nov­ca za in­ter­ven­ci­ju ta­kvog obi­ma.

U tom slu­ča­ju, da­kle, mo­ra­la bi se ra­di­ti ko­or­di­ni­ra­na akci­ja na­ci­o­nal­nih cen­tral­nih ba­na­ka, što bi bio ve­lik ­test za EU. U na­jcr­njem sce­na­ri­ju po­ja­vi­le bi se, na­ra­vno, i ide­je za na­pušta­njem ili de­val­va­ci­jom eu­ra, što bi uzdra­ma­lo te­me­lje EU.

Ka­ko bi se pro­du­blji­va­nje kri­ze odra­zi­lo na Hr­vat­sku?

- Hr­vat­ska je uz bal­ti­čke ze­mlje u zo­ni vi­so­ke ra­nji­vo­sti na fi­nan­cij­sku kri­zu. Svi ne­ri­ješeni hr­vat­ski go­spo­dar­ski i stru­ktur­ni ra­zvoj­ni pro­ble­mi izbi­li bi na vi­dje­lo i Vla­da bi u tom slu­ča­ju mo­ra­la ra­di­ti ve­li­ke i br­ze re­zo­ve. Mo­žda to i ne bi bi­lo loše za hr­vat­sko go­spo­dar­stvo.

Izlaz iz krize

Rezati troškove na svim razinama i uvoziti samo onoliko koliko i izvozite
Na ko­je pro­ble­me kon­kre­tno mi­sli­te?


- Hr­vat­ska ima vi­sok de­fi­cit na te­ku­ćem ra­ču­nu pla­tne bi­lan­ce od go­to­vo tri mi­li­jar­de eu­ra. U slu­ča­ju pro­du­blji­va­nja kri­ze ci­je­na fi­nan­ci­ra­nja tog de­fi­ci­ta si­gur­no bi po­ra­sla. Po­ra­sla bi i ci­je­na kre­di­ta za pri­va­tne ko­ri­sni­ke.

Kri­za bi se odra­zi­la na go­spo­dar­ski ­rast ko­ji je i ta­ko uspo­ren. Ako bi došlo do kre­di­tnog slo­ma, on­da bi se to si­gur­no odra­zi­lo i na te­čaj ku­ne, pri­ho­di od tu­ri­zma ko­ji su vr­lo zna­čaj­ni za Hr­vat­sku bi­li bi ugro­že­ni, a ci­je­ne ne­kre­tni­na bi pa­le.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info