Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

500

PUTA

OD 14.01.2018.

Crkva protiv Hrvatskih voda

Biskupi su osmislili i model naplate potrošnje vode prema kojem bi Vlada trebala odrediti socijalni minimum potrošnje koji se ne bi uopće naplaćivao građanima, dok bi se svaki daljnji potrošeni kubik »progresivno« naplaćivao. To bi, uvjereni su, građane ponukalo na štednju. Koliko bi potrošenih kubika bio socijalni minimum, nisu specificirali. Napominju da cijena vode za kućanstva mora biti pravična i socijalna, a cijena za gospodarstvo može imati i svoju ekonomsku računicu. U Hrvatskim vodama jučer su ostali konsternirani izjavama biskupske komisije, ponajprije činjenicom da se ta komisija njima uopće bavi.

KOMISIJA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE IUSTITIA ET PAX ZATRAŽILA JUČER DA SE DIO POTROŠENE VODE VIŠE NE NAPLAĆUJE

Crkva otvorila frontu prema Hrvatskim vodama

http://www.glasistre.hr/?04ba9d41c39c4e084fa0a47e32bf76c4,TS,3851,,19036,25128,237526,,

Biskupi su i protiv projekta »DružbAdria« i LNG terminala u Omišlju

Bdjeti nad privatizacijom HEP-a – fra. Bože Vuleta, msgr. dr. Vlado Košić i dr. Neven Šimac

ZAGREB -

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax jučer je progovorila o našim »pravima i dužnostima prema pitkoj vodi i moru«. Komisija apelira, prije svega, na Sabor kojem je, kažu biskupi, iz Hrvatskih voda, umjesto iz nezavisnih institucija, upućena Strategija upravljanja vodama, dokument koji mora odrediti pravac politike gospodarenja vodama idućih trideset godina.
- Hrvatske vode su javna tvrtka koja u svojim rukama drži sve studijske i upravljačke konce, a koja je zbog toga u sukobu različitih, međusobno suprotstavljenih interesa. U toj je tvrtki na različite načine ušutkan, ili je iz nje uklonjen, velik broj stručnjaka koji su mogli i htjeli ustrojiti gospodarenje vodama, kao i samu strategiju, istaknuli su predsjednik komisije msgr. dr. Vlado Košić, fra. Bože Vuleta i dr. Neven Šimac, napominjući kako je voda javno dobro koje mora biti osigurano zakonom. Biskupi su osmislili i model naplate potrošnje vode prema kojem bi Vlada trebala odrediti socijalni minimum potrošnje koji se ne bi uopće naplaćivao građanima, dok bi se svaki daljnji potrošeni kubik »progresivno« naplaćivao. To bi, uvjereni su, građane ponukalo na štednju. Koliko bi potrošenih kubika bio socijalni minimum, nisu specificirali.
Napominju da cijena vode za kućanstva mora biti pravična i socijalna, a cijena za gospodarstvo može imati i svoju ekonomsku računicu.
U Hrvatskim vodama jučer su ostali konsternirani izjavama biskupske komisije, ponajprije činjenicom da se ta komisija njima uopće bavi. Kako je kazao predsjednik Uprave Jadranko Husarić, on je na čelu Hrvatskih voda tek mjeseca dana i u tom razdoblju iz tvrtke nitko nije otpušten, a što se događalo prije, ne zna.
- Štoviše, stalno nam dolaze novi ljudi pa sad brojimo čak 600 inženjera, najboljih stručnjaka. Samo su doktori znanosti na strategiji i radili, a to da strategiju općenito radimo mi, odredila je Vlada zakonom, napominje Husarić. Zamoljen da prokomentira prijedlog modela naplate potrošnje vode, odgovara, pak, kako hrvatski građani zapravo iz godine u godinu troše sve manje vode zahvaljujući vlastitoj štednji, ali i daleko boljoj tehnici nego prije desetak godina.
- Zbog špina i vodokotlića koji ne cure kao nekad ili pak senzora i modernih tuševa u prosjeku svaki građanin potroši 126 litara vode dnevno, za razliku od 186 litara prije deset godina, zaključuje Husarić.
Prema mišljenju biskupa, potrebno je »bdjeti i nad načinom najavljene privatizacije HEP-a« jer će o toj privatizaciji ovisiti gospodarenje vodama. Kako je kazao fra. Vuleta, stalno nam se servira informacija kako voda neće biti privatizirana, no vodoopskrbni sustav hoće.
- Privatizacija elektroprivrede može poslužiti kao zaobilazni način privatizacije vodoopskrbnih sustava, a isto vrijedi i za dodjele koncesija. I jedno i drugo već je viđeni scenarij nastupa prljavog novca jer se organizirani kriminal sve više zanima za okoliš, kazao je fra. Vuleta.
Komisija se osvrnula i na projekt »DružbAdria«, preko kojeg će naša zemlja drugima poslužiti samo kao zemlja prijevoza, koja će dobiti i šest milijuna tona balastnih voda, time i toksične tvari, bakterije, viruse te invanzivne prirodne vrste iz drugih mora. Kad je u pitanju LNG terminal u Omišlju, upozoravaju, sjetiti se treba brodoloma tankera »Erika« i »Prestige«, čije su havarije prije desetak godina utjecale na turizam Španjolske i Francuske.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ

Podložna vlast

Zamoljen da prokomentira usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije, zbog kojeg je kardinal Josip Bozanić oštro prozvao državne vlasti, msgr. Vlado Košić jučer je kazao da Crkvu začuđuje da država podliježe raznim pritiscima koji uopće nisu izraz raspoloženja većine u Hrvatskoj, niti odraz našeg sustava vrijednosti. Izrazio je nadu da zakon neće biti prihvaćen u društvu.


- To što se u naše društvo pokušava unijeti sve što nam netko drugi savjetuje, slažem se s kardinalom, sluganski je mentalitet koji ne čini dobro nikome, rekao je Košić.


Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info