Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član franjok

Upisao:

franjok

OBJAVLJENO:

PROČITANO

464

PUTA

OD 14.01.2018.

Čimpanze imaju sposobnost planiranja budućnosti

Čimpanze imaju sposobnost planiranja budućnosti
Čimpanza Santino, stanovnik švedskog zoološkog vrta, ima običaj mirno prikupljati kamenje i izrađivati oblutke od betona tijekom neradnih sati kako bi njima gađao dosadne posjetitelje kada se vrata vrta ujutro otvore, objavili su danas švedski znanstvenici.

BRAĆA MAJMUNI

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer



Stručnjaci vjeruju da je ovo ponašanje dosad najjači dokaz da ljudi nisu jedina stvorenja koja imaju sposobnost planirati budućnost. Ističu kako je Santino očigledno uznemiren kada baca kamenje, međutim, uvijek je potpuno miran kada ga prikuplja ili oblikuje. Upravo ovo mirno ponašanje dokaz je da nije tjeran trenutnim okolnostima ili nuždom, objašnjava tim u članku objavljenom u novom broju časopisa Current Biology.

više iz rubrike
ZNANOST
Santino se rodio 1978. u muenchenskom zoološkom vrtu, a s pet godina je prebačen u švedski Furuvik. Voditelj istraživanja, Mathias Osvath, sa Sveučilišta Lund kaže kako 'ova promatranja uvjerljivo pokazuju da naša braća majmuni na vrlo složen način razmišljaju o budućnosti'. – To podrazumijeva da imaju visoko razvijenu svijest i vrlo životne simulacije mogućih zbivanja. Najvjerojatnije imaju 'unutarnji svijet' kakav i mi imamo kada promišljamo prošle događaje u životu ili kada razmišljamo o zbivanjima koja tek dolaze. Pretpostavljam da planiraju veliki dio svakodnevnog ponašanja – kaže Osvath.

Santino svoje ratničke vještine demonstrira već punih 12 godina. Stručnjaci su u početku mislili kako se radi o spontanim ispadima, međutim, oduševili su se kada su shvatili da pomno traži i bira kamenje u jezercu na svojem teritoriju, odnosno da planira svoje napade. Zabilježili su također da otkida i oblikuje komadiće betona. Ove pripreme odvijaju se uvijek rano ujutro prije otvaranja vrta kako bi streljivo bilo spremno za prvog posjetitelja. Neke je goste iznenadio pravom kišom kamenja.

Iako je Santino rođen u zatočeništvu, Osvath vjeruje da divlji čimpanze imaju još razvijenije sposobnosti, međutim, ističe da je u prirodnom okolišu teže razlučiti koje su aktivnosti priprema za budućnost.

- Mislim da bi divlje čimpanze mogle biti čak bolje u planiranju jer je ono temelj njihova svakodnevnog preživljavanja. Okoliš u zoološkom vrtu znatno je manje složen od šumskog. Čimpanze u zoološkom vrtu nikad se ne susreću s opasnostima šume ili nestašicama hrane.

Čuvari su Santina pokušali nagovoriti da odustane od napada, međutim, konačno su ga morali zatvoriti i oduzeti mu oružje.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info