Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član kazukiHrc

Upisao:

kazukiHrc

OBJAVLJENO:

PROČITANO

500

PUTA

OD 14.01.2018.

Bubnjevima prizivali Duha

Bubnjevima prizivali Duha
Reporteri Jutarnjeg lista ušli su u nastambu u kojoj se događao šamanski obred za vrijeme kojega je izgorio Ratko Barić

 

Piše: Mario Pušić/EPEHA
Foto: Mario Pušić, Andreja Thomas/CROPIX

 


 

SABORSKO - Dan nakon tajanstvene tragedije u indijanskom vigvamu načelnika Saborskog Luke Hodaka koji se predstavlja šamanom, indijanskim vračem, pa čak i bogom za mještane Saborskog, policijska istraga se iz drvene kolibe preselila u Hodakovu kuću koju su policijski istražitelji pretražili u poslijepodnevnim satima pokušavajući otkriti što se točno dogodilo u novogodišnjoj noći u kojoj je život izgubio 59-godišnji Ratko Barić zvan Miljenko.

 

Kompot od crnih bobica

U tome im još ne mogu pomoći ostali sudionici obreda, Saborčani Ivica Hodak (39) i Marko Tomšić (44) te Damir Štancl, učitelj joge iz Karlovca, kojima se na Psihijatriji ogulinske bolnice pridružio i Luka Hodak. Tamo ga je odvela policija danas u popodnevnim satima jer nakon mnogi pokušaja s njime nisu uspjeli voditi suvisao razgovor s obzirom na to da je bio pod utjecajem opijata, mještani tvrde da je riječ o kompotu od crnih bobica.






Cijelu noć policajci su čuvali zagonetni vigvam na proplanku iznad Hodakove kuće, odakle pogled puca na cijelo mjesto naslonjeno na NP Plitvička jezera. Osiguranje je tijekom petka novinarima branilo prilaz Hodakovoj kući, no mi smo ipak uspjeli ući i vidjeti unutrašnjost neobične nastambe. Kružna koliba od oko 150 četvornih metara građena od drvenih greda nema vrata već četiri ravnomjerno raspoređena ulaza široka oko dva metra.




Sauna u izvorskoj vodi


Bunika izaziva halucinacije i smrt

Bunika (Hyoscyamus niger), koja se konzumirala na skupu u Saborskom, u tradicionalnoj se medicini koristila kao anestetik. Budući da ima jaka psihoaktivna svojstva i izaziva halucinacije i osjećaj lebdenja, koristila se i u šamanskim obredima. U manjim količinama izaziva dezorijentiranost, a u većim gubitak svijesti i zastoj srca.

Pod je zemljan posut slamom, nekoliko klupica smješteno je uz drvenu konstrukciju, kao i nekoliko bala slame na kojima su pokrivači. U središnjem dijelu, bliže južnom ulazu, nalazi se zgarište promjera oko 1,5 m kraj kojeg je izgorio Ratko Barić.

Nedaleko su dva bubnja kakvi se mogu vidjeti u filmovina o kaubojima i Indijancima, kojima je Hodak vjerojatno prizivao Velikog duha, što je obično bilo popraćeno glasnim bubnjanjem. U blizini je, također na zemlji, nekoliko lonaca u kojima su možda pripremljeni napici od kojih su slavljenici kobne večeri počeli halucinirati. Desetak metara od vigvama s južne strane nalazi se četiri metara visoki indijanski totem. Nedaleko je manji vigvam u kojem je Hodak sa svojim sljedbenicima običavao praviti prirodnu saunu, stavljajući ugrijani kamen u izvorsku vodu.

Policija ih čuva u bolnici

Saborčanima danonoćno zvone telefoni, zove ih rodbina koju je iz kraja iselila bijeda i rat. Oni tvrde da nisu luđaci, da Hodak u mjestu nije imao sljedbenika, već su oni dolazili iz cijelog svijeta. Sami mještani ipak su mu pomogli sagraditi obrednu kolibu, ali samo zbog dobrosusjedskih odnosa. - Ma ja bih mu je zapalio. Desetak dana prije Božića čuo sam kako gore tutnjaju bubnjevi, a tako su tutnjali i u novogodišnjoj noći, čuli su se i pucnji - rekao je mještanin Dane Hodak. Ljiljani Matovini, prvoj Hodakovoj susjedi i sestri Ivice Hodaka koji je završio na psihijatriji, telefon zvoni po cijeli dan. Sve zanima kako je Ivica.

- Policija ih čuva u bolnici. Rekli su da dolazi k sebi i da je svima puno bolje - rekla je Ljiljana Matovina.




Kosor: HDZ istražuje sve detalje tragedije

Načelnik Općine Saborsko, Luka Hodak, najvjerojatnije će biti isključen iz HDZ-a zbog organiziranja proslave Nove godine u kojoj je jedna osoba izgorjela, a tri završile u bolnici zbog trovanja opijatima. Zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor je komentirajući kobnu novogodišnju proslavu na imanju njihova člana Luke Hodaka poručila da su pokrenuli istragu o slučaju.

- Stranka se nikada nije bavila privatnim stvarima naših gotovo 250.000 članova, no u ovom konkretnom slučaju pokrenuli smo mehanizme da se istraže svi detalji. Pokaže li se da je riječ o nedoličnom ponašanju, takvi ljudi ne mogu biti članovi naše stranke - poručila je Kosor.


Šamanski vrač vodi do duhovnog iskustva

Pojam šamanizam obuhvaća cijeli niz drevnih duhovnih vjerovanja i njihove prakse uvriježene u narodima od Sibira i Mongolije do Afrike i Amerike, a u nekim dijelovima svijeta prakticiraju se i danas. Šamanski obredi odvijaju se pod vodstvom duhovnog čovjeka šamana ili vrača koji se smatra posrednikom između ovozemaljskog i duhovnog svijeta. U stanju transa, koji je često izazvan opijatima i ritmičkim plesom, šaman u liku neke životinje (često vrane ili divlje guske) ili pod njezinim vodstvom putuje u drugi svijet u kojem pronalazi duhove predaka ili odgovore na pitanja sudionika obreda. Njegovi savjeti koriste se u liječenju ili otkrivanju uroka, a ponekad i budućnosti. Također djeluje kao vodič dušama koje žele doživjeti izravno duhovno iskustvo. U šamanizmu se čak i epilepsija često smatra Božjim darom koji omogućuje onostrana iskustva, a nerijetko se i umjetno izazivala radi ulaska u trans. U 20. stoljeću šamanizam je doživio svoje ponovno buđenje.
(Nenad Jarić Dauenhauer)

 

www.jutarnji.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info