Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

2892

PUTA

OD 14.01.2018.

Bruh se prekriva mrežicom, bolesnik za tri dana kući

Bruh se prekriva mrežicom, bolesnik za tri dana kući
Višeslojnim mrežicama se prekriva kila i ojačava trbušna stijenka, a cijena im je od 1000 do 6000 eura

Kultura i život | Zdravlje

preuzeto sa: http://www.jutarnji.hr/

Bruh se prekriva mrežicom, bolesnik za tri dana kući

Piše: Goranka Jureško

ZAGREB - Bruh ili kila koja nastaje nakon operacija može se liječiti i laparoskopski s ugradnjom mrežica, odnosno tako da se ne radi klasična operacija, a bolesnik već za tri do četiri dana odlazi kući. U jednu takvu europsku studiju u kojoj se ispituje ugradnja dviju vrsta mrežica kojima se prekriva otvor kile i ojačava trbušna stijenka, te ima li to prednosti pred klasičnom operacijom uključeni su i kirurzi KBC-a Zagreb.

- Jedini smo izvan zemalja EU od 12 uključenih centara - kaže dr. Dragan Korolija Marinić, kirurg koji će za mjesec dana o novim kirurškim tehnikama predavati i na kongresu Udruženja britanskih i irskih kirurga. Spomenuta studija trajat će sve dok se u 12 kirurških centara ovom tehnikom ne operira ukupno 600 pacijenata. Zagrebački tim zasad vodi po broju pregledanih bolesnika, a na trećem je mjestu po broju operiranih.

Višeslojnim mrežicama se prekriva kila i ojačava trbušna stijenka, a cijena im je od 1000 do 6000 eura

Postoperativne kile četvrte su po učestalosti kad je riječ o abdominalnim operacijama u kirurškim dvoranama jer nastaju kod čak 10 do 13 posto operiranih pacijenta, pa se nastoji pronaći najučinkovitiji način njihova zbrinjavanja.

Pokazalo se da je laparoskopska operacija vrlo učinkovita jer se pacijentu kroz tri mala otvora u potrbušnicu uvode instrumenti i kamera kojom se prati tijek operacije. Kirurg odstranjuje priraslice, ako ih ima, i priprema područje operacije za ugradnju mrežice koja mora biti veća od otvora kile za četiri do pet centimetara. Potom se uvodi mrežica zamotana valjkasto koja može biti veličine čak do 25 puta 25 centimetara.

Ona se u tijelu odmotava, zatim se privremeno pričvršćuje i na kraju “zaklama” instrumentom, tzv. tackerom. Operacija traje od sata i pol do dva, ovisno o veličini priraslica koje treba maknuti. Mrežice koje se ugrađuju su višeslojene, a mogu biti trajne ili biorazgradive (resorptivne).

Zagrebački tim na trećem je mjestu po broju operiranih

 Korolija Marinić
Naime, ove razgradive resorbiraju se nakon šest mjeseci ili godinu dana, kaže dr. Korolija Marinić. Koji će pacijent dobiti koju mrežicu ovisi o mnogim detaljima.

Kako je riječ o studiji koja je dvostruko slijepa i randomizirana, svi podaci o pacijentu šalju se u centralni kompjutor Kirurškog centra u Kölnu, nakon čega kirurzi u drugim centrima dobivaju prijedlog o ugrađivanju vrste mrežice pojedinom pacijentu. Za rutinsko ugrađivanje mrežica kod postoperativnih kila najveći je problem cijena mrežica. Primjerice, one biorazgradive stoje oko 1000, a ona fiksne, dvoslojne koje sadrže čak i antibiotike mogu stajati od 5000 do 6000 eura.

Pokazalo se da se recidivi kile nakon ugradnje spomenutih mrežica javljaju u samo tri do pet posto slučajeva, a kod klasičnih operacija to može biti čak i više od 50 posto. Također, ovom vrstom operacije kile bitno je smanjena opasnost od kronične boli jer je dio fiksne mrežice koji je okrenut prema crijevima potpuno gladak, kaže dr. Korolija Marinić.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info