Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cvijet

Upisao:

cvijet

OBJAVLJENO:

PROČITANO

475

PUTA

Biljke mesožderke

Biljke mesožderke
Koja se biljka zove mesožderka. Naziv, opis i fotografija biljke koja jede muhe. Užas dubine

Koja se biljka zove mesožderka. Naziv, opis i fotografija biljke koja jede muhe. Užas dubine

Sigurno su mnogi čuli za cvijeće koje jede životinje i kukce. Do danas znanost poznaje nekoliko stotina takvih biljaka. Za njihovu karakterizaciju koriste se izrazi poput "cvijeća mesoždera" ili jednostavno "biljke mesoždera". Većina ih se hrani malim kukcima, ali postoje primjerci koji mogu probaviti čak i žabu.

Postoje sobne biljke koji se hrane kukcima. Ljubitelji grabežljivog cvijeća tvrde da je njihov ljubimac izvrstan u borbi protiv komaraca i muha, značajno smanjujući populaciju.

Koje su to biljke i zašto su postale kukojede?

Takvo cvijeće može se naći na svim kontinentima osim na Antarktiku. Većina njih su zeljaste trajnice. Pripadaju dvije obitelji- Bubbly i Rosyankovye. Biljni grabežljivci nalaze se i na području zemalja ZND-a. Neki od njih, na primjer, alpski maslac, uvršteni su u Crvenu knjigu svojih zemalja.

Ove biljke jedu insekte.čelik u procesu evolucije. Većina ih se naseljava na siromašnim tlima gdje nedostaje dušika i drugih vitalnih esencijalne tvari. Tako, jedući insekte, dobivaju potrebnu prehranu. U procesu evolucije razvijena je sposobnost probave životinjskih bjelančevina, a sami cvjetovi stekli su mnoge kvalitete koje su mogle privući pažnju. Mnoge od ovih biljaka imaju miris koji insekti povezuju s nektarom meda, a kao odvraćanje pažnje koriste prepoznatljivu boju lišća i cvijeća.

Postoje grabežljivci u kojima cvat raste u obliku lopoča. U njemu, kao što se voda za vrijeme kiše uvlači u zdjelu, i Dugo vrijemečuvan u izvrsnom stanju. Privučeni mogućnošću da piju vodu, nesretni kukci sjednu na laticu i skliznu do dna zdjele. Nakon što se žrtva utopi, u proces ulazi sok biljke, koji svojim djelovanjem podsjeća želučana kiselina.

Proces hvatanja lakovjernog kukca kako slijedi. Čim pčela ili leptir sjednu na latice, dlačice s enzimima ulaze u proces lova. Struktura latice ima puno zamki koje mogu sigurno držati kukca i gotovo je nemoguće pobjeći od mamca. Posebni enzimi koji sadrže otrov ubijaju žrtvu, a sokovi iz njegovog tijela teku u tkiva biljke. Od kukca ostaje samo hitinska ljuska koja se ne probavlja.

Ipak, proteinska hrana za grabežljivce je samo izvor elemenata u tragovima koji nedostaju u tlu, jer fotosinteza ostaje glavna hrana.

biljke mesožderke

Na svijetu postoji oko sto tisuća biljaka koje jedu kukce. Razmotrite najpoznatije od njih.

Genlisey

Stanište Genlisei - Južna Amerika i Afrike. Zeljasta biljka ima zamke u obliku spirale. Zahvaljujući resicama unutar zamke, kukac se zadržava za daljnji proces apsorpcije. Važno je napomenuti da su mesožderi samo oni listovi koji rastu ispod, duž površine zemlje. Oni se samo hrane malim kukcima i protozoama, djelujući kao korijenje, dok su gornji listovi apsolutno sigurni.

darlingtonia

Neobična insektojeda biljka u obliku lukovice. U procesu evolucije formirao je oštre latice u obliku životinjskih očnjaka. Darlingtonia koristi posebnu kandžu za lov. Izvana izgleda kao asimetričan cvijet. s resicama unutra. Podmukli grabežljivac koristi vlastitu shemu boja kako bi namamio plijen, što zbunjuje kukca uz pomoć svijetlih točaka na površini.

Biljke insektojeda sa zamkama lopoča

  • Nepenthes.
  • Cephalotus saccular.
  • Sarracenia.

Nepenthes

On, kao i mnoge insektojedne biljke, ima latice u obliku lopoča. Postoji najmanje sto dvadeset vrsta ove biljke. Neki od njih su prilično veliki i mogu jesti čak i male sisavce, poput miševa. Nepenthes je široko rasprostranjen u Aziji, Australiji i Indiji. Majmuni koriste ovaj cvijet kao izvor vode.. Zbog onoga što su starosjedioci Nepenthes zvali "zdjela za majmune". Raste u obliku vinove loze s malim korijenskim sustavom.

U cvjetovima u obliku kante voda je stalno prisutna. Insekti koji sjede na lopoča jednostavno se utapaju u njemu, a zatim u proces ulazi želučani sok biljke.

Cephalotus sacculus

Veliki jaki lopoči sa zubima na rubovima privlače insekte specifičnog mirisa. Sama površina lopoča je glatka i žrtva lako sklizne na dno cvata iz kojeg više nije moguće izaći. Najčešće žrtve postaju veliki tropski mravi.

Sarracenia

Možete je upoznati samo na sjeveru Sjedinjenih Država i Kanadi. Mesožderna Sarracenia svoj plijen hvata uz pomoć cvatova lopoča. Na laticama, koje su pouzdano zaštićene od vlage, stvara se probavni sok. Svojim specifičnim mirisom, koji podsjeća na nektar, privlači i kukce. Sjedeći na površini latica, žrtva je paralizirana narkotičkim otrovom koji se trenutačno oslobađa.

Biljke kukce koje žive u vodi

  • Usisni mjehur.
  • Bubble Aldrovanda.

Ovi grabežljivci radije žive u močvarnim područjima gdje za njih ima puno hrane u obliku komaraca i močvarnih muha.

Sisanje mjehurića

Može se naći ova biljka kukojeda u mnogim dijelovima naše planete. Nije to, možda, samo na krajnjem sjeveru. Snagom mjehurića koji su iznutra šuplji, mjehurić siše svoj plijen. Budući da biljka živi u vodi, vodene buhe i punoglavci postaju njezin plijen. Proces hvatanja plijena vrlo je brz i učinkovit. Mali usisavač pokušava usisati vodom sve što pluta, a zatim ga pušta ostavljajući sve što vam je potrebno za sebe.

Bubbly Aldrovanda

Živi u vodi, a preferira močvarna područja gdje ima puno kukaca i punoglavaca. . nitaste stabljike, koji se nalaze u vodi, tvore gustu izraslinu. Stake su izdužene, a na pločama rakova ima oteklina. Zahvaljujući tim oteklinama, Aldrovanda osjeti žrtvu i odmah je sruši. Proces probave traje dulje, a na kraju od kukca ostaje samo ljuska.

Većina grabežljivih biljaka radije hvata plijen ljepljivom površinom.

Ljepljiva masna

Njegov način hvatanja sličan je ljepljivoj vrpci, koja se donedavno koristila u svakoj kući protiv muha. Listovi uljarica imaju ugodnu ružičastu boju, a ponegdje i jarko zelene boje. Uz pomoć stanica koje su sposobne probaviti životinjsku hranu, biljka privlači kukce, jer ih miris koji izlazi iz debla podsjeća na nektar. Sjedeći na ljepljivoj površini, žrtva se više ne može skinuti i postaje hrana za cvijet. Postoje vrste koje se nastavljaju hibernacije i sve zimskih mjeseci skrivajući se u gustoj utičnici.

Byblis duga

Izvana, ovaj australski grabežljivac slična rosici, ali zapravo je biljka posebna vrsta flore mesoždera. Zaobljeni listovi imaju dlačice koje luče ružičastu sluz vrlo agresivnog djelovanja. Slatki cvjetovi oslikani su svim duginim bojama, a unutar cvata nalaze se veliki prašnici. Žrtva, nakon što sjedne na cvijet, čvrsto se drži za njega.

Venerina muholovka

Mala biljka mesožderka s debelom stabljikom i lijepim bijelim cvjetovima rado se razmnožava u kućnim staklenicima. Na svakoj stabljici nema više od četiri lista. Žrtva, padajući na list grabežljivca, udara u zamku, nakon čega u proces ulazi želučani sok. Listovi se izravnavaju i zgušnjavaju, povećavajući volumen. Ako je žrtva velika, tada je potrebno najmanje tjedan dana da se probavi. Mamac je, kao i mnogi grabežljivci, sluz koju luči list.

Mala biljka s tankim ljepljivim lišće se smatra pravim proždrljivom među ostalim biljnim grabežljivcima. U jednom danu luzitanski Rosolit može uhvatiti i probaviti do trideset velikih insekata. Mami ih uz pomoć slatke ljepljive mase koja se oslobađa na površini lista.

Insektivorne biljke u kući

NA novije vrijeme među ljubiteljima domaće vegetacije, uzgoj cvijeća kukaca kod kuće postao je vrlo popularan. Nećete nikoga iznenaditi takvim egzotičnim stvarima kao što su Venerina muholovka ili Sarracenia. Ljude privlači sve svijetlo, neobično i opasno. Netko dobiva grabežljive životinje ili otrovne gmazove, a neki od svih stanovnika akvarija preferiraju pirane. Ne zaostaju ni uzgajivači cvijeća.

Što je potrebno za biljku grabežljivca Osjećao sam se sjajno u gradskom stanu.

Kako izgleda hranidbeni lanac svima poznat još od škole. Sunčeva svjetlost daje hranjive tvari biljkama, nakon čega se životinje hrane njima, a grabežljivci se hrane životinjama. Ali uvijek postoji iznimka od pravila - grabežljive biljke također se nalaze u prirodi. Ove biljke privlače kukce u svoju zamku, također mogu uhvatiti i mali sisavci. No, unatoč tome, mnoge biljke privlače svojim izgledom.

nevjerojatne biljke

SUNCA JE BILA POPULARNA U ANTIČKO DOBA. PUNO TRADICIONALNI ISCJELITELJI UZ NJU SU LIJEČILI DIŠNE ​​ORGANE I UBLAŽAVALI GLAVOBOLJU.

Vrste cvijeća mesoždera

Kukožderi broje oko 630 vrsta iz 19 obitelji, mogu loviti i jesti male životinje, ali najčešće se hrane raznim kornjašima. Zbog toga provode fotosintezu. I kao rezultat toga, oni su manje ovisni o anorganskom dušiku u tlu.

Svrstavaju se u višegodišnje zeljaste biljke. Znanstvenici vjeruju da je pravo grabežljivo cvijeće evoluirao u pet različite grupe boje.

Najčešće, grabežljivi cvijet ima svijetla boja i jakog mirisa, koji se koriste za privlačenje kornjaša. Neki imaju tako ugodan tamjan da privlači više od različitih buba. Na primjer, venerina muholovka ima prilično privlačan miris. U Indiji se ovaj cvijet smatra simbolom harmonije. Ali, na primjer, iz cvijeta Darlingtonije izbija prilično neugodan miris truleži. Ovaj miris dolazi od njegove probavne aktivnosti.

S VREMENOM SU IM LISTOVI PROMIJENILI OBLIK, PRETVORENI SU U BRZODJELUĆU ZAMKU. LISTOVI ROSIKE PREKRIVENI SU KAPLJICAMA LJEPLJIVE TVARI.

Mnogi cvjetovi imaju sposobnost razlikovanja jestivih i nejestivih. Također ne reagiraju na lažne signale kao što su kapi kiše. Ali kada je žrtva uhvaćena u zamku, list se savija u čahuru i čvrsto je stisne. Nakon toga iz cvijeta se počinju oslobađati tvari, sastav nalik probavnom soku životinja. Oni pomažu u otapanju žrtve, a hranjive tvari u ovom trenutku nose se kroz posude cvijeta. Nakon nekog vremena, kada proces probave završi, zamka se otvara i može ponovno početi loviti kornjaše.

Santolina: sadnja i njega na otvorenom polju

Debeli list se ne uvija. Dušik u tijelu žrtve pokreće probavni proces.

U DARLINGTONIJI I NEPENTHESU LISTOVI SE S PROBAVNIM SOKOM PRETVARAJU U LOPOČA. A ŽRTVA, PALA U ZAMKU, KLIZI NA DNO, GDJE UMIRE.

Najaktivnija je venerina muholovka. Njegovi listovi su poput lopoča posut osjetljivim dlačicama. I čim ih se dotakne, vrata se zalupe. Počinje jesti žrtvu, a nakon jela ponovno se otvaraju. Hranu mogu probaviti 5 sati ili nekoliko mjeseci.

Ovdje su najneobičnije i najzanimljivije vrste:

Postoje biljke koje se jako razlikuju od uobičajenih "mirnih", bezopasnih cvijeća i trave. Riječ je o grabežljivcima koji su savršeno svladali umijeće lova – kako bi dobili vitalne tvari, naučili su loviti i jesti životinje. Razne biljke grabežljivaca koriste svoju tehniku ​​da namame i pojedu plijen. Mnogi su fascinirani ovim procesom, drugi su zapanjeni neobičnim izgled biljke mesožderke.

Značajke biljaka grabežljivaca

Postoje 2 znaka po kojima se biljka grabežljivac može razlikovati:

Mora imati mehanizam za hvatanje plijena i njegovo ubijanje. Biljke mesožderke obično koriste lišće da djeluju kao zamke. Kako bi namamili žrtvu, koriste svijetle boje, mirise ili posebne dlake. Također, biljke grabežljivci imaju poseban sustav koji ne dopušta uhvaćenoj životinji da izađe.

Takve biljke moraju moći probaviti meso. Neki od njih imaju žlijezde u lišću koje luče probavne enzime. Druge biljke mesožderke imaju bakterije ili čak kukce koji prerađuju hranu umjesto njih.

Kako su obične biljke razvile takve sposobnosti? Znanstvenici sugeriraju da se to dogodilo kao rezultat evolucije. Biljke koje su rasle u teškim uvjetima s nedostatkom dušika morale su tražiti druge izvore hranjive tvari, pa su se prilagodili hvatanju životinja.

Najčešće, grabežljive biljke jedu razne kukce, pauke i male rakove, ali čak i ptice, gušteri, miševi, štakori i druge male životinje mogu postati žrtve.

Top 5 fascinantnih činjenica o biljkama mesožderima


Kako se zovu biljke koje jedu kukce?

Zapravo, biljka grabežljivac ne provjerava tko joj je plijen. Neki predstavnici vrste doista su specijalizirani za hvatanje insekata, ali, ipak, biljke će pojesti sve što im se nađe.

Ispod su najneobičnije, različite biljke grabežljivaca koje mogu iznenaditi, pa čak i zbuniti.

Nepenthes, također zvan vrč ili šalica za majmune, rod je mesoždera zeljaste biljke, koji ima oko 140 vrsta raznim oblicima i veličina. Rastu uglavnom na Madagaskaru, jugoistočnoj Aziji i Australiji. Omiljena staništa su džungla ili visoravni.

Nepenthes je jedna od najpopularnijih biljaka grabežljivaca za uzgoj kod kuće. To je grm s mnogo listova, među kojima rastu zamke u obliku vrčeva s lijepim obodom i osebujnim poklopcem na dugim trsovima.

Ovi vrčevi su obično jarkih boja i funkcioniraju kao pasivne zamke. Privučena raznobojnim cvjetovima ili nektarom, žrtva sjedne na ušće lista, a zatim pada duž skliske površine voska u vrč u vodenu tekućinu. Žrtva je spriječena da izađe van spuštanjem dlačica koje se nalaze na unutarnja površina lišće. Tone i probavlja se posebnim enzimima.

Zanimljivo je znati: Vrčeve zamke narastu u prosjeku i do 10 cm, ali ova obitelj ima i rekordere. Najveća biljka mesožderka zove se nepenthes raja. Njegov lokvanj doseže visinu od 35 cm i ima promjer od 16 cm, što mu omogućuje hvatanje glodavaca i drugih malih životinja.

Biljke mesožderke mogu živjeti u simbiozi sa živim bićima. Na primjer, odvojeni pogled vrčevi su prijatelji s mravima. Oni ga čiste od ostataka neprobavljene hrane, ostavljajući izmet unutar vrča, a biljka se njima hrani. Druga vrsta Nepenthes se prilagodila hraniti se izmetom planinskih tupaisa. Ove životinje jedu nektar iz lopoča, sjedeći na njima, i odmah oslobađaju svoje potrebe. Evo tako znatiželjne međusobne pomoći.

Ova biljka, koja podsjeća na usta zubaste zvijeri, poznata je gotovo svima. Dionea ili Venus muholovka još je jedan favorit vrtlara u zatvorenom prostoru. Rodno mjesto ove originalne kreacije - Istočna obala SAD.

Svaka dionea sadrži 4-7 zamki veličine od 3 do 10 cm. Sastoje se od 2 zglobna lista. Na rubu latica nalazi se 14-20 zubaca. Vanjski dio zamki je obično zelen, dok je iznutra crveni pigment koji se mijenja s godinama venerine muholovke.

Kada kukac ili pauk koji puže po lišću dođu u kontakt s dlačicama, zamka se priprema za zatvaranje, ali sjedne na mjesto samo ako se drugi kontakt dogodi unutar oko 20 sekundi od prvog kontakta. Takav mehanizam sprječava beskorisno hvatanje neživih objekata bez nutritivne vrijednosti. Također, muharica će početi probaviti hranu tek nakon 5 dodatnih podražaja kako bi bila sigurna da je živo stvorenje uhvaćeno.

Plijen se nastavlja boriti unutar zamke, zbog čega se njezino lišće čvršće skuplja. Zamka se pretvara u želudac, probava počinje 10 dana. Zatim se latice ponovno otvaraju.

ZANIMLJIVA ČINJENICA: U AMERICI SE IZ VENERINE MUHOLOVKE PRIPREMA LIJEK ZA KOJI SE TVRDI DA LIJEČI HIV I CROHNOVU BOLEST.

Aldrovanda, koja pripada istoj obitelji, lovi poput venerine muholovke. Aldrovanda raste pod vodom u jezerima, izgleda kao alge. Ona također ima mnogo zamki za školjke, samo male veličine. S njima hvata male podvodni stanovnici. Za razliku od Dionee, Aldrovanda se može naći gotovo u cijelom svijetu. U Rusiji također postoji, ali je uvršten u Crvenu knjigu.

Za neke će to biti otkriće da biljke mesožderke rastu ne samo u divljoj džungli. Na primjer, pemfigus živi u svježa voda i mokro tlo na svim kontinentima osim Antarktika. To je alga bez korijenskog sustava. Bladderwort se često koristi u akvarijskom hobiju.

Ovi mesožderi hvataju male organizme jedinstvenom tehnikom. Utricularia ima mrežu zamki poput mjehurića. Kako bi uhvatio plijen, pemfigus ispumpava vodu iz tih mjehurića, stvarajući negativni tlak. Čim neki kukac dođe u dodir s čekinjama na površini zamke, mehanizam proradi i on se momentalno usiše u mjehurić, poput usisavača!

ZANIMLJIVO JE ZNATI: PEMFIGUS SE SMATRA NAJBRŽIM NA POPISU BILJAKA MESOŽDERA.

Posvuda se nalazi okruglolisna rosika Sjeverna Amerika, Koreja, Japan. Ovaj grabežljivi cvijet naziva se tako s razlogom. Stabljike su mu prekrivene mnogim viticama s kapljicama poput rose. Listovi većine vrsta rose vrlo su male veličine - 1 cm, a kapljice rose na njima su toliko sićušne da se ne mogu vidjeti golim okom.

Mnogi vjeruju da su zamke drosere cvijeće, ali u stvari su modificirani listovi.

Način hvatanja životinja u ovoj biljci mesožderu razlikuje se od svih dosadašnjih. Sunčica lovi plijen kao ljepljiva traka za muhe. Kapi na lišću ispunjene su slatkom tvari koja privlači životinje. Također je super snažno ljepilo s paralitičkim svojstvima. Vrijedi dotaknuti kukca, a male su šanse za spas!

Drosera se počinje zatvarati oko svog plijena, pleti ga svojim dlačicama, uvijati ga u klupko i pomicati u središte plahte. Postoje žlijezde koje luče probavne enzime. Dakle, biljka jede životinjsku hranu.

Malo tko bi posumnjao u tako slatki cvijet mesoždera, ali Byblis je doista grabežljivac. Biblije rastu zapadna Australija. Njihovo lišće podsjeća na tanke, duge vlati trave prošarane sitnim dlačicama i kapljicama tekućine. Ova sluz svjetluca svim duginim bojama, zbog čega se cvijet naziva i duga.

Visina Byblisa je u prosjeku 25-50 cm, iako ih ima divovski pogledi oko 70 cm. Deseci ljubičastih odn ružičasto cvijećečineći biljku još ljepšom i jedinstvenijom.

Izgled i način hvatanja plijena biblis ga čini sličnim rosici, iako su potpuno iz različitih obitelji, a žive na različitim područjima. Žrtvu privlače kapljice tekućine, ona sjeda na plahtu i odmah se "čvrsto zalijepi". Postupno, biljka potpuno obavija ulovljenu životinju sluzom, omekšavajući je. Druga vrsta byblis žlijezde luči probavne enzime koji polako probavljaju plijen. Inače, često se hrani puževima, žabama ili kukcima.

List darlingtonije dizajniran je na način da prevarom namami plijen. Postaje razne kukce, češće - muhe. Zamka ima bizaran oblik, nalik kobri s otvorenom kapuljačom, a 2 antene nalikuju očnjacima.

Žlijezde na lišću luče slatki nektar, a unutar haube ih je još više, zahvaljujući čemu i sami kukci tamo puze. Iznutra lisno tkivo ima prozirna područja koja žrtva uzima za izlaze. Pokušava proletjeti kroz njih, ali leti još dalje.

Kako bi žrtvi bilo teže pobjeći, unutarnja strana listova Darlingtonije obložena je voštanom tvari. Kukac se nema za što uhvatiti, pa je vrlo vjerojatno pasti će na dno zamke ispunjene tekućinom.

Tamo se njegovi mekani dijelovi probavljaju i pretvaraju u dušikove spojeve. Darlingtonia ne može probaviti čvrste ostatke insekata i oni ostaju unutra.

Ovaj rijedak pogled biljke mesožderke rastu u Venezueli, Brazilu, Kolumbiji i Gvajani. Listovi brokinije čine zdjelu za pohranjivanje vode. Njihovi zidovi reflektiraju ultraljubičasto svjetlo, što privlači insekte. Osim toga, voda u posudi emitira slatki miris. Plijen se uvuče unutra i na kraju se tamo utopi. Probava se događa uz pomoć probavnih enzima i bakterija.

Iako su neka od opisanih stvorenja zastrašujuća, čak ni najgrabežljivija biljka na svijetu neće naštetiti osobi. Zapravo, oni su nježni i krhki. Kao rezultat ljudskih aktivnosti, više od jedne vrste je već umrlo, a ostale su na rubu izumiranja. Stoga preporučamo da posjetite neki od rezervata, gdje ove grabežljivce možete vidjeti uživo prije nego što nestanu!

Vrste biljaka mesoždera

4 (80%) 6 birača

Biljke mesožderke već dugo vremena zanimaju ljude. Iako ovo cvijeće postoji u stvarnom svijetu, u književnosti, filmografiji, video igricama, njihove su sposobnosti jako pretjerane. Što su biljke mesožderke, glavne vrste i njihove značajke, čitamo u ovom članku.

Što jedu biljke grabežljivci?

Osnovni, temeljni obilježje grabežljive biljke je prisutnost posebnih listova koji mogu uhvatiti svoje žrtve. Čim tanjur uhvati kukca, uz pomoć izlučenog soka, on se trenutno probavlja. Takva prehrana pomaže biljci da primi sve potrebne tvari.

Cvjetni enzimi brzo otapaju tijelo kukca, ali kosturi ostaju neprobavljeni. S tim u vezi, ostaci žrtava često se promatraju unutar otvorenih pupova.

BILJKE MESOŽDERKE RASTU NA SIROMAŠNIM TLIMA. ZBOG TOGA SE NALAZE U RAZLIČITIM ZEMLJAMA.

Ovisno o mehanizmu hvatanja plijena, biljke grabežljivaca dijele se u pet podvrsta:

  1. Cvijeće koje hvata kukce ljepljivim listovima.
  2. Predstavnici sa posudama u obliku vrča. Hvatanje žrtve vrši se uz pomoć presavijenog lista. Kod nekih vrsta njegova je površina prekrivena bakterijama. Postoje i biljke s prisutnošću probavnih enzima.
  3. Hvatanje plijena vrši se usisavanjem u vakuumski mjehur.
  4. Biljke koje hvataju plijen lepršavim lišćem.
  5. Cvjetovi sa zamkama u obliku pandže rakova. Princip njihovog rada usmjeren je na to da se žrtva postupno usmjerava na područje s probavnim enzimima.

BILJKE MESOŽDERKE NE SAMO DA MOGU PROBAVITI KUKCE, VEĆ I IZVUĆI HRANJIVE TVARI IZ NJIH.

Sve zamke za biljke dijele se na pasivne i aktivne. Prepoznajete ga po obliku cvijeća.

Glavne sorte biljaka mesoždera

Među veliki broj vrste biljaka mesoždera, svega nekoliko primjeraka privuklo je pažnju uzgajivača cvijeća.


Biljka mesožderka Genlisea (Genlisea)

Ova sorta uključuje više od 20 sorti. Genlisea se dobro razvija u vlažnom tlu i sa visoka vlažnost zraka zrak. Domovina takve biljke su južni i središnji dijelovi Amerike, Afrika.

Cvijet pripada skupini niske biljke. Genlisea ima šarene pupoljke bogate žute nijanse. Kod ove vrste zamka je predstavljena u obliku pandže rakova. Zahvaljujući ovoj strukturi, cvijet vrlo lako hvata žrtvu, koja, uz svu svoju želju, neće moći izaći.

U OSNOVI, STANIŠTE BILJAKA MESOŽDERA JE AUSTRALIJA, JUGOISTOČNA AZIJA, SJEVERNA AMERIKA.

Od ostalih biljaka mesoždera, genlisea se razlikuje po listovima. Ovaj cvijet ima dvije vrste. Prva su standardne ploče odgovorne za fotosintezu. Druga vrsta je grabežljiva, koja se nalazi u tlu. Bave se hvatanjem insekata i protozoa. Vrijedi napomenuti da su u ovoj biljci grabežljivi listovi odgovorni za funkcije rizoma. Oni apsorbiraju vlagu, korisne komponente, a također obavljaju funkciju pričvršćivanja.

Predatorski listovi koji se nalaze u tlu tvore takozvane šuplje spiralne cijevi. Kukci i protozoe ulaze u njih zajedno s protokom vode i ne mogu se vratiti.

Byblis također pripada biljkama mesožderima. Njegova domovina su zemlje Australije. mještani Byblis se često naziva biljkom duge. Sve to zahvaljujući šarenoj sluzi na lisnatim tanjurima. Pod, ispod sunčeve zrake u stanju je svjetlucati u raznim nijansama.

Ovaj pogled izgleda kao. Međutim, biblis nije srodnik, čak su im i cvjetovi različiti. Listovi ove biljke su dugi i konusni. Na njihovoj površini rastu resice, oslobađajući ljepljivu kompoziciju. Upravo te resice hvataju kukce koji slijeću na površinu.

Ova biljka također nema korijen i pripada grabežljivcima. Za žrtve bira male vodene životinje. Biljka ima zamku koja služi kao zamka.

Aldrovanda se dobro osjeća u vodi. Njegove stabljike plivaju mirno, tražeći plijen. Duljina izbojaka je u prosjeku 10 cm.Listovi su tzv.rozeta. Mali su, samo 1,5-4 mm. Biljka hvata plijen zahvaljujući pločama na kojima se nalaze dlačice.

Sposobnost plivanja pojavila se u biljci zbog prisutnosti zraka u peteljkama. Biljka raste i razmnožava se vrlo brzo. Tijekom dana može se povećati za 5-8 mm. Svaki dan je nova kovrča.

RAST BILJKE DOGAĐA SE S JEDNE STRANE STABLJIKE, A DRUGI DIO POSTUPNO ODUMIRE.

Listovi trapa imaju dva dijela. Zatvaraju se preko žrtve s dvije strane. Zamka može zgrabiti svakoga tko pliva blizu biljke zbog resica koje se nalaze izvana. Potrebno je samo nekoliko milisekundi da se cvijet potpuno zatvori.

Sarracenia ili sjevernoamerička biljka kukojeda:

  1. Također pripada skupini grabežljivaca.
  2. Cvijet raste na jugoistoku Amerike i u Kanadi.
  3. Zamka biljke je lišće, stvarajući nešto slično lopoča. Na vrhu svake takve posude nalazi se "kapuljača". Štiti zamku od pada kiše u nju.
  4. Da bi uhvatila kukca, biljka ispušta poseban miris, a također ima i atraktivnu boju.

Uz rub lopoča je posebna tvar koja na životinje djeluje poput droge. Potonuvši na rub lopoča, više ne mogu izaći, postupno umiru. Daljnja probava odvija se uz pomoć enzima.

VODA MOŽE NEGATIVNO UTJECATI NA PROBAVNI SOK KOJI SE NALAZI U LOPOČA.

Opće karakteristike Nepenthesa

Također je grabežljivac. Kao i Sarracenia, Nepenthes koristi lopoč da namami kukce.

Ova biljka uključuje više od 100 sorti. NA prirodno okruženje mogu se naći u Indiji, Indoneziji, Kini, Madagaskaru, Filipinima, Australiji i mnogim drugim zemljama.

Biljka ima drugo ime - "šalica majmuna". Dobio je takvo ime zbog činjenice da su ranije životinje koristile ovaj cvijet kao posudu za pitku vodu. Izvana, biljka podsjeća na velike puzavice, čiji su korijeni prilično mali. U dužinu, biljka naraste do 16 metara.

Zamka za nepenthes je list s viticom na čijem vrhu se formira lokvanj Proces ishrane biljaka:

  1. Spremnik se otvara na vrhu, tvoreći zamku.
  2. Unutar nje se izlučuje ljepljiva vodena tekućina koja privlači insekte.
  3. Jednom u njemu, potonu i biljka ih probavlja.
  4. Na dnu lopoča nalaze se žlijezde koje služe za distribuciju hranjivih tvari.

MALE VRSTE NEPENTHYS BAVE SE HVATANJEM INSEKATA, A NJIHOVI VEĆI PREDSTAVNICI HRANE SE MALIM ŽIVOTINJAMA, POPUT ŠTAKORA.

Predatorske biljke su izvana prilično jedinstvene i prepoznatljive. Stoga ih je lako pronaći među ostalim predstavnicima faune. Poznavajući značajke takvih boja, njihove vanjske karakteristike i osnovne aktivnosti njege, možete odabrati upravo izgled koji se uklapa u vašu sobu i vaš životni stil.

Pet vrsta biljaka mesoždera - video

Jeste li znali da na svijetu postoji nekoliko stotina biljaka mesoždera? Ne, nisu strašne kao u američkom filmu Little Shop of Horrors. Takvi cvjetovi hrane se kukcima, punoglavcima, pa čak i žabama i štakorima. Zanimljivo je da su se neke grabežljive biljke odavno pokazale kao korisni kućni ljubimci. Oni to tvrde kućni cvijet, koji jede insekte, pomaže u borbi protiv štetočina kao što su komarci, muhe i pauci.

Zašto su biljke prešle na životinjsku hranu?

Biljka koja se hrani kukcima razvila je svoju prehranu ne iz dobrog života. Sve vrste ovih mesoždera rastu na tlima s nedostatkom dušika i dr korisne tvari. Vrlo im je teško preživjeti na pjeskovitom tlu ili tresetu, pa su se neke vrste prilagodile životu zbog sposobnosti upijanja životinjskih bjelančevina. Upravo je životinjska hrana sposobna potpuno obnoviti zalihe dušika i minerala.

BILJKE KORISTE RAZNE ZAMKE KAKO BI UHVATILE PLIJEN. OSIM TOGA, SVI BILJNI GRABEŽLJIVCI SU RAZLIČITI SVIJETLA BOJA I ATRAKTIVAN MIRIS KOJI KUKCI POVEZUJU S CVJETOVIMA KOJI NOSE NEKTAR. ALI NEMOJTE ZABORAVITI DA SU ŽIVOTINJSKA HRANA SAMO "VITAMINI" ZA BILJKE, A GLAVNA HRANA ZA NJIH JE FOTOSINTEZA.

Sorte biljaka mesoždera

Do danas su znanstvenici opisali oko 500 vrsta biljaka mesoždera koje pripadaju 19 obitelji. Može se zaključiti da evolucijski razvoj te su se skupine organizama javljale paralelno i neovisno.

Najpoznatije biljke koje jedu insekte su:

  • saracenija;
  • genlisea;
  • darlingtonia;
  • pemfigus;
  • zhiryanka;
  • muholovka;
  • biblis;
  • aldrovanda vezikularna;
  • Venerina muholovka.

Zanimljiva činjenica: muholovke imaju latinski naziv muscipula, što u prijevodu na ruski ne znači "muholovka", već "mišolovka".

Prevalencija entomofagnih biljaka

Biljke mesožderke nisu samo egzotični predstavnici biosfere. Ima ih posvuda - od ekvatora do Arktika. Najčešće se mogu naći na vlažnim mjestima, osobito u močvarama. Većina vrsta zabilježena je u jugozapadnom dijelu Australije. Neke vrste su euribionti i rastu u mnogim biocenozama. Raspon ostalih vrsta je ograničeniji - na primjer, venerina muholovka se prirodno nalazi samo u Južnoj i Sjevernoj Karolini.

Koje vrste rastu u Rusiji

U Rusiji postoji 13 vrsta biljaka mesoždera iz 4 roda. Rod Rosyanka zastupljen je s dvije vrste: obična rosa i engleska rosa. Rastu uglavnom u sfagnumskim močvarama. Aldrovanda vesicularis nalazi se i u europskom dijelu Ruska Federacija, tako dalje Daleki istok i Kavkaza.

Rod Pemphigus u Rusiji zastupljen je s četiri vrste, od kojih je najčešća Pemphigus vulgaris. Ovo je vodene biljke, koji se razlikuju po stopi rasta. Nalaze se u plitkim vodama diljem Rusije (s izuzetkom Daleko na sjever). Također na našem području možete sresti predstavnike roda Zhiryanka, koji rastu u močvarama, obalama potoka, a neki - na drveću i mahovinama.

Prehrana cvijeća mesoždera

Većina biljaka mesoždera (suncokreti, saracenija, nepentes) hrane se kukcima. Prehrana vodenih predstavnika, kao što su aldrovandi ili pemfigusi, pretežno su mali rakovi. Postoje i vrste koje hvataju veći plijen: riblje mlade, tritone, krastače i gmazovi. Jedan od naj glavni predstavnici Predatori Nepenthes rafflesa i Nepenthes raja hrane se ne samo kukcima, već i sisavcima kao što su miševi i štakori.

Vrste organa za hvatanje

Predatori hvataju svoj plijen uz pomoć zamki, koje su, ovisno o vrsti, nekoliko vrsta:

  • vrčev lišće. Ovaj dizajn ima poklopac, a iznutra je napunjen vodom (nepentes, darlingtonia);
  • trap lišće. Modificirani list sastoji se od dva preklopa sa zupcima na rubovima. Kada je kukac unutra, ventili se zatvaraju (Venerina muholovka);
  • ljepljivo lišće. Na lisnim pločama nalaze se posebne dlačice koje luče ljepljivu tajnu koja privlači kukce (rosa, uljarica);
  • usisne zamke. Voda se, zajedno sa žrtvom pod pritiskom, usisava u posebnu bočicu (pemfigus);
  • zamke za rakove. Žrtve lako upadaju u njih, ali ne mogu izaći jer dlake rastu u spiralu (genlisey).

Kod kuće možete držati sljedeće vrste biljaka mesoždera:

  • Venerina muholovka;
  • sve vrste rosika;
  • tropski maslac;
  • saracenija;
  • patuljasti nepenthes.

U Rusiji je najpopularniji grabežljivac u zatvorenom prostoru venerina muholovka. Lonac za cvijeće treba držati na dobro osvijetljenoj prozorskoj dasci ili na stolu s umjetnom rasvjetom. Temperatura zraka u prostoriji treba biti između 18–25 °C ljeti i 10–13 °C zimi. Budući da je muharica biljka koja voli vlagu, tlo u loncu mora biti stalno vlažno. Zalijevajte biljku čistom kišom ili

otopljenom vodom.

secondhandivanovo.ru

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info