Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član mlabos

Upisao:

mlabos

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1723

PUTA

OD 14.01.2018.

ASTEČKI KALENDAR

ASTEČKI KALENDAR
Ovaj kalendar je, uz manje modifikacije, bio korišten sve do dolaska Španjolaca. Mi ga, zapravo, pogrešno nazivamo astečkim kalendarom, budući da su ga Azteci samo preuzeli i njime se služili tek nešto više od sto godina. Ipak, poslužit ćemo se ovim općeprihvaćenim nazivom, jer o kalendaru možemo najviše saznati upravo iz astečkih izvora.

Svaka civilizacija je imala svoj način mjerenja i zapisivanja vremena, a na tlu Srednje Amerike ono je prisutno još od vremena prije Krista. Izum kalendara pripisuje se tajanstvenom narodu Olmeka koji je, prema današnjim pretpostavkama, egzistirao na ovom području negdje između 1500. i 1200. pr.Kr. Ovaj kalendar je, uz manje modifikacije, bio korišten sve do dolaska Španjolaca. Mi ga, zapravo, pogrešno nazivamo astečkim kalendarom, budući da su ga Azteci samo preuzeli i njime se služili tek nešto više od sto godina. Ipak, poslužit ćemo se ovim općeprihvaćenim nazivom, jer o kalendaru možemo najviše saznati upravo iz astečkih izvora.

KAMEN SUNCA

Osnovna znanja o kalendaru pruža nam arheološki nalaz poznat kao Kamen Sunca. To je kružni bazaltni monolit promjera 3,6 m i težak oko 25 tona, pronađen prilikom gradnje katedrale u Ciudad Mexicu. Na mjestu današnjeg glavnog grada države Meksiko bio je Tenochtitlan, prijestolnica astečkog carstva.
Pretpostavlja se da se u doba Asteka ovaj monolit nalazio vrhu glavne piramide posvećene Tlalocu, bogu kiše i Huitzilopochtliju, bogu ratništva. Španjolski osvajači su razorili piramidu, a Kamen Sunca je zakopan, kako bi se spriječilo idolopoklonstvo. Od 1790. godine, kada je iskopan, pa sve do danas nisu razjašnjene sve njegove tajne. Predaja nam govori da mu je porijeklo nepoznato te da je on samo kopija mnogo starijeg kamena iz doba Tolteka. Kamen je obrađen plitkim reljefom i najvjerojatnije je bio potpuno obojen. Zapisi kroničara i sačuvani kodeksi dali su nam obilje podataka i smjernica pomoću kojih možemo rekonstruirati njegov simbolički zapis.
Imao je dvojaku svrhu - astronomsku i astrološku, tj. sastojao se je iz dva dijela: Xiupohualli - kalendara za računanje dana i Tonalpohualli - kalendara za računanje sudbina.
Xiupohualli je davao podatke o fazama Mjeseca i Venere, godinama Merkura i Marsa, zapažanja o nekim zviježđima i periodičnosti pojavljivanja pojedinih kometa, te o dužini i načinu mjerenja zemaljske godine. Istraživači su utvrdili da bi svojom točnošću i funkcionalnošću mogao bez problema zamijeniti kalendar koji mi danas koristimo.
Tonalpohualli je govorio o međusobnoj povezanosti cijele prirode, čovjeka, Zemlje, planeta i zvijezda. Tako iz njega možemo čitati kako sudbinu pojedinog čovjeka, tako i sudbinu cijelog naroda pa čak i sudbinu svijeta.

KRUGOVI KAMENA SUNCA

Radi lakšeg snalaženja i razumijevanja kalendar ćemo podijeliti na središnji disk i nekoliko koncentričnih prstenova koji ga okružuju.

Središnji  disk

Središte diska prikazuje Sunce (Ollin Tonatiuh) sa svom raskoši koja dolikuje bogu: prsten u nosu, naušnice i ogrlica. Jezik, predstavljen nožem od obsidijana, simbolički prikazuje žrtvu koju je učinio jedan od bogova bacivši se u vatru da bi tako postao Novo Sunce koje će svijet održavati živim.
Nadalje, s obje strane Sunca nalaze se dvije šake u obliku kandži, ukrašene narukvicama. Svaka kandža je ščepala jedno srce. Na kandžama se nalazi po jedno oko kojim Sunce promatra čitav univerzum   njemu ništa ne promiče niti mu se može sakriti. Kandže ujedno predstavljaju neumoljivi univerzalni kozmički zakon pravde koji vrijedi za sve, kako za ljude i životinje, tako i za bogove. Srce predstavlja najvrijedniji i najsvetiji dio čovjeka koji se mora žrtvovati božanstvu u potrazi za smislom, svojim korijenima. Tijekom vremena, Azteci su pojam žrtvovanja počeli shvaćati u doslovnom fizičkom smislu, a prvobitno duhovno značenje se izgubilo.

Pet doba svijeta

Narodi cijele Srednje Amerike vjerovali su da je do sada čovječanstvo proživjelo četiri doba tj. Sunca, te da je njihovo doba peto po redu. Ovo peto doba ili peto Sunce nazivali su Ollin Tonatiuh ili Sunce pokreta. Kroz slijed doba čovječanstvo se postepeno mijenjalo, idući od primitivnih oblika života ka sve savršenijim.
Četiri glifa koji se nalaze oko Sunca znakovi su za četiri prijašnja doba:
1. doba Jaguara (Ocelotl)   Zemlja
2. doba Vjetra (Ehecatl)   Zrak
3. doba Vatrene kiše (Qiuhuitl)   Vatra
4. doba Vode (Atl)   Voda
Ovi znakovi zajedno čine znak Ollin   Pokret. Četiri točke koje sadrži svaki znak za prijašnja doba znače da su ova doba završavila redom u dane: 4 Jaguar, 4 Vjetar, 4 Vatrena kiša i 4 Voda, te će također završiti u velikim potresima na dan 4 Pokret.
Zanimljivo da u pretkolumbovskoj Americi nalazimo ideju četiri elementa, istu onu ideju koja dominira alkemijskom, astrološkom i filozofskom tradicijom Starog svijeta.

Doba Pokreta - doba transformacije

Prema astečkom vjerovanju čovjek se nije mogao potpuno ostvariti prolaskom kroz četiri prošla doba jer su ona bila vezana uz horizontalna životna stremljenja, tj. uz materiju. Zbog toga je moralo nastati ovo današnje doba, Sunce Pokreta, kako bi se nadvladala inercija materije i  čovjek se pomoću duhovne transformacije izdignuo iznad ovog polja sna, gdje ne živi stvaran život. Tvorac ove preobrazbe "cvjetnog rata" je sam Quetzalcoatl, milostivi i plemeniti bog. On nam svojim primjerom daje nadu da je  moguće zauvijek se osloboditi od ovog svijeta kroz svjetlost i žrtvu, te nadilaženje  smrtnog dijela ličnosti. Tako postaje odgovoran za sve duše koje nastoje pobijediti inerciju i usmjeriti svoje napore vertikalno, prema nebu. Quetzalcoatl otkriva ljudima njihovo nebesko porijeklo i božansku domovinu. Njegov lik povezuje duh i materiju kroz simbole različitih oblika koje poprima.

Prsten dana

Oko središnjeg diska nalazi se prsten dana koji se sastoji od 20 glifa za isto toliko dana.
Postojala su dva načina brojanja dana, svjetovni i proročki, pa tako dobivamo i dva različita kalendara.
Godina svjetovnog kalendara se sastojala od 18 mjeseci po 20 dana, što daje ukupno 360 dana. Da bi se upotpunila godina, dodavano je još 5 dana, tzv. nemonteni koji nisu imali neko posebno značenje.
Proročka je pak godina imala samo 260 dana, grupiranih u dvadeset tzv. trinaestica, odnosno razdoblja od trinaest dana. Svaki je dan u ovoj godini imao svoj znak i svoj broj, a brojanje dana se odvijalo kako slijedi: 1-Krokodil, 2-Vjetar, 3-Kuća, 4-Gušter itd. do 13-Trska, time je istekla jedna trinaestica te brojevi ponovno kreću od 1, dakle 1-Jaguar, 2-Orao, 3-Sup, 4-Pokret, 5-Kremen, 6-Kiša, 7-Cvijet, ovim je završen niz od dvadeset dana te ponovno kreće isti znak tj. Krokodil, dakle 8-Krokodil, 9-Vjetar itd. Tek nakon 260 dana dolazit će isti znak s istim brojem.
Savršeno podudaranje ova dva kalendara uspostavljalo se nakon 52 godine svjetovnog, odnosno 73 godine proročkog kalendara.

Drugi prsten

Čini ga nekoliko užih prstenova. Glifi u obliku slova "V" dijele ovu grupu na osam dijelova. Sam znak "V" predstavlja zrake Sunca, zrake koje ga povezuju s Venerom.
Ovi uži prstenovi su vezani uz sinodičke periode planeta. Sinodički period nekog planeta jednak je vremenu nakon kojeg planet, gledano sa Zemlje, ponovno dolazi u isti položaj prema Suncu.
Unutarnji prsten sastavljen je od 40 istih glifa, tzv. quincuncea, čije je značenje vezano uz Veneru kao najčešći aspekt Quetzalcoatla.  Naime, Venera ima sinodički period od 584 dana, a pet takvih perioda traju koliko i osam obilazaka Zemlje oko Sunca, tj. 5x584=8x365. Tako je broj 40 umnožak brojeva 5 i 8.
Slijedeći prsten je sastavljen od 80 glifa, a povezan je s Merkurom (Xolotlom), bratom blizancem Venere (Quetzalcoatlom).
Dalje nalazimo znak Marsa. Sinodički period Marsa traje 780 dana i to odgovara iznosu od 3 proročke godine tj. 780 =3x260.
Jupiter, nebeski dragulj, prikazuju 64 figure.

Treći prsten

Sastavljen je od dva segmenta koji se, polazeći u gornjem dijelu od glifa 13 Acatl, protežu na obje strane kao dvije zmije čiji repovi, ljuske, glave i krijeste predstavljaju različita nebesa i Mliječni put. Također sadrži prikaz Saturna u 28 malih likova koji podsjećaju na kralješke zmije, a nalaze se duž zmijskog tijela. Tijela zmija sastoje se od 13 jednakih segmenata (s ljuskama i 10 točaka) tvoreći znak Tlachinolli koji predstavlja ciklus od 365 dana.
U donjem dijelu vidimo da iz usta rogatih zmija (rogovi sa 7 krugova predstavljaju Plejade i Velikog medvjeda) izlaze iz glave Quetzalcoatla, kao personifikacije Sunca Tonatiuha, u smjeru istok zapad (na desno) i Tezcatlipoce, kao personifikacije Noći Xiuliteculi u smjeru zapad istok (na lijevo). Ta možda najljepša pojedinost na Kamenu Sunca predstavlja svakodnevnu borbu bogova oko prevlasti na nebu i zemlji, koja neprekidno izmjenjujući se u svojim polaritetima daje život cijelom Univerzumu. Dvije zmije slika su Univerzuma koji obuhvaća sve. One su Yin i Yang, Dan i Noć. Na krajnjem rubu kalendara otpočinje niz od 158 kružića (kad bismo ih upotpunili s onima koji prekrivaju glave zmija bilo bi ih 208) koji predstavljaju zvijezde na noćnom nebu. Glif 13 Trska (Acatl) od kojeg polaze zmije, označava datum proslave Nove Vatre što je bila najveća astečka svečanost koja se slavila svake 52. godine. Četiri ciklusa od po 52 godine ponovno su činila zatvoreni ciklus od 208 godina (broj gore spomenutih kružića).

Xiuhpohualli - računanje godina

Astečka godina sastoji se od 18 mjeseci po 20 dana. Dani počinju znakom Krokodila, a završavaju znakom Cvijeta. Na kraju se dodaje 5 dana Nemontemi. Nemontemi zapravo znači višak dana i za tih je dana prestajala svaka aktivnost.
Godina započinje 2. veljače, a četiri posljednja dana siječnja i prvi dan veljače su Nemontemi. Svake četvrte godine dodaje se po jedan dan Nemontemi i tada godina započinje 3. veljače, odnosno to je godina koju mi zovemo prijestupnom, a svakih 130 godina oduzima se jedan dan Nemontemi kako bi se kalendar uskladio sa ciklusom godišnjih doba (tropskom godinom). Ovakav način dodavanja i oduzimanja Nemontemi dana daje astečkom kalendaru veću preciznost nego što je ima naš aktualni gregorijanski kalendar.
Mjesec se dijelio na 4 "tjedna" od po 5 dana. Peti dan, po imenu Tranguitzli bio je određen za trgovanje. Svaki je mjesec bio posvećen jednom bogu, a slavlja su se održavala svakog prvog dana u mjesecu.

Tonalpohualli - računanje sudbina

Tonalpohualli je proročki kalendara i u njemu su zapisani znakovi horoskopa. Svaki se čovjek rađa pod određenim znakom koji odgovara danu koji će, zajedno s ostalim elementima, obilježiti njegovu konačnu sudbinu.
U Tonalpohualliju, kao i kod Xiuhpohuallija, dani Nemontemi se ne računaju, tj. nemaju važnost.

Toximolpilli - kolo godina

Toximolpilli doslovce znači "vezivanje zelenog lišća", što bi u ovom slučaju značilo vezivanje godina ako zamislimo godine, mjesece i dane kao svežanj stabala, grana i lišća koji bi kao cjelina predstavljali svežanj godina.
Prikazuje se kao kolo s četiri kraka pri čemu se redom uzimaju znakovi počevši od znaka Kunića koji se nalazi uz Centralno Sunce. Znakovi su: Trska, Kremen, Kuća i Kunić.
Prva godina je godina 1 Kunić, slijedi godina 2 Trska, 3 Kremen, 4 Kuća, zatim 5 Kunić, 6 Trska, 7 Kremen itd., sve do 13 Trska.
Na isti način dobivamo i slijedeće tri grupe od po 13 godina, što ukupno daje 52 godine ili ciklus Toximolpilli.
Ove četiri grupe od po 13 godina imale su za Asteke veliku važnost. Njihovo se porijeklo zasniva na zapažanju da zviježđe Plejada (Vlašići) prolazi kroz zenit svake 52 godine.
Azteci su vjerovali da će se propasti ovog svijeta zbiti po završetku jednog ciklusa od 52 godine. Noć kojom završava Toximolpilli noć je slavlja Nove Vatre koja se provodila bdijenjem u očekivanju svitanja Novog dana.
Kada bi konačno ipak svanulo, zagrmjeli bi bubnjevi, flaute, svirale od puževe kućice i drugi instrumenti, oglasivši početak veselja i slavlja   ljudski rod će živjeti barem još 52 godine. Zahvaljujući na tome što im je dopušteno da žive još jedan Toximolpilli, svi bi odlazili, u procesiji slavlja, do mjesta Nove Vatre koju bi upalio Veliki Svećenik. Otuda se Nova Vatra raznosila po cijelom carstvu.
Da je astečko carstvo i danas živo, ono bi proslavilo svečanost Nove Vatre u veljači 1976 godine. Budući da smo tu noć preživjeli treba pričekati 2028. godinu da vidimo što će se tada dogoditi.

 

Stjepan Palajsa
Iz: časopisa NOVA AKROPOLA, broj 5

http://www.nova-akropola.hr/Clanci/Kultura/Detail.aspx?Sifra=2120052524

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Astrologija - realnost ili zabluda J.R.R. Tolkien