Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član webmaster

Upisao:

webmaster

OBJAVLJENO:

PROČITANO

987

PUTA

OD 14.01.2018.

"Sve o hepatitisu" - svjetski dan hepatitisa

Svjetski dan hepatitisa se  svake godine u svijetu obilježava 28. srpnja, na dan koji je odabran u čast rođendana profesora B. S. Blumberga, nobelovca zaslužnog za otkriće hepatitis B virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO, engl. World Health Organization – WHO) uvrstila je ovaj dan među jedina četiri službena svjetska dana posvećena pojedinačnoj bolesti pa se on svake godine u svijetu i u Hrvatskoj obilježava brojnim događanjima i aktivnostima. Cilj mu je podignuti svijest javnosti, osoba pod povećanim rizikom te zdravstvenih djelatnika i ukazati na javnozdravstveni značaj virusnih hepatitisa, prvenstveno virusnih hepatitisa B i C, s njima povezane rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja, uključivanja u skrb i liječenja te iskazivanja podrške oboljelima.

Hepatitis je naziv za upalu jetre koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima, uključujući virusnu infekciju, pretjeranu konzumaciju alkohola, reakciju imunološkog sustava tijela, nuspojave različitih lijekova i kemikalija, nakupljanje masti u jetri...

Ukoliko dođe do oštećenja jetre, jetra reagira upalom koja je dio procesa oporavka oštećenog tkiva. U jetri se tijekom obnavljanja odvija proces sličan stvaranju ožiljaka koji se naziva fibroza i koji može imati različito trajanje. Ako jetra ponavljano doživljava ozljede, nove stanice jetre ne mogu se dovoljno brzo regenerirati, a fibrozno tkivo ostaje kao ožiljak. Ukoliko se ne otkloni uzrok upale, s vremenom ožiljci i mali čvorovi zamjenjuju zdravo tkivo jetre i ometaju njezino normalno funkcioniranje. Ovi nepovratni ožiljci nazivaju se ciroza, i ukazuju na napredovalu fazu bolesti jetre. Ako se oštećivanje jetre nastavi, upala i fibroza šire se kroz jetru, mijenjajući joj strukturu i kapacitet njezinih stanica. To stanje poznato je pod nazivom kompenzirana ciroza. Ciroza povećava rizik pojave hepatocelularnog karcinoma (raka jetre) i može dovesti do zatajenja jetre. Ako se oštećivanje jetre nastavi, jetra nije više u mogućnosti dobro funkcionirati i počinje otkazivati što se naziva dekompenzirana ciroza. U ovoj fazi kemikalije i otpadne tvari nakupljaju se u tijelu uzrokujući žuticu (žuta boja kože i bjeloočnica), ascites (nakupina tekućine u trbuhu) i hepatičku encefalopatiju (zbunjenost i promijenjeno ponašanje). U završnoj fazi bolesti jetre nagomilane otpadne tvari mogu dovesti do otkazivanja više organa i smrti.

Virusni hepatitisi

Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti koje zahvaćaju jetreno tkivo, a uzrokuju ih virusi hepatitisa A, B, C, D i E, koji mogu prouzročiti akutno ili kronično oboljenje. Rasprostranjeni su po cijelom svijetu, uz različitu prevalenciju (postotak zaraženih), pri čemu  tipovi A, B i C čine 95 % slučajeva.

Bitno je skrenuti pažnju na virusne hepatitise B i C,  koji se prenose putem zaražene krvi i tjelesnih tekućina i često imaju blage ili čak nikakve simptome. No, prelaskom u neprepoznatu kroničnu bolest, kod dijela bolesnika mogu uzrokovati cirozu i rak jetre. Hepatitis B i C javljaju se svuda u svijetu, a prevalencija uvelike varira od jedne zemljopisne regije do druge, kao i između različitih skupina stanovništva unutar određenih regija.

Nacionalna kampanja Sve o hepatitisu

Internet i digitalna tehnologija dio su svakodnevnog života, posebice mladih, a trend uporabe pokazuje da je ovo doba tehnologije i edukacije u pokretu. Vodeći računa o specifičnostima virusnih hepatitisa, potrebi utjecaja na znanje i zdravlje opće populacije, ali i prepoznavanja rizične izloženosti hepatitisima B i C kao najtežim oblicima, izradom i implementacijom inovativne mobilne aplikacije Sve o hepatitisu i internetske platforme www.hepatitis.hr omogućili smo širok obuhvat građana pravovremenim i fleksibilnim pristupom informacijama s ciljem poboljšanja informiranosti i zaštite od infekcija virusima hepatitisa te očuvanja i unapređenja zdravlja, uključujući usmjerenost na populacije u većem riziku izloženosti hepatitisima B i C.

Aplikacija na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o jetri, vrstama hepatitisa, načinima prijenosa virusnih hepatitisa, rizicima, testiranju, liječenju i zaštiti. U središtu su hepatitis B i hepatitis C, a interaktivne funkcionalnosti su kalkulator rizika, postavljanje upita stručnjaku i podsjetnik liječenja, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama.

Aplikaciju su izradili u suradnji Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Dostupna je u GooglePlay i AppStore-u kao interaktivan, privlačan i učinkovit način edukacije građana i pružanja preporuka o testiranju osobama u većem riziku od zaraze. Svrha je povećanje razine znanja i svijesti, doprinos prevenciji virusnih hepatitisa, povećani obuhvat cijepljenjem i drugim oblicima zaštite, pravovremeno i uspješno liječenje, te u konačnici ostvarenje najboljih zdravstvenih ishoda za građane Republike Hrvatske, a i šire.

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info