Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

630

PUTA

OD 14.01.2018.

STIŽE ZAMJENA ZA JMBG

STIŽE ZAMJENA ZA JMBG
OIB je stalna identifikacijska oznaka svake osobe, koju državne institucije koriste u službenim evidencijama u svakodnevnom radu i pri razmjeni podataka • Zamijenit će dosadašnji jedinstveni matični broj građana i tvrtki, s tim da će se u prvoj godini primjene paralelno voditi s JMBG-om, a od 1. siječnja 2010. ostat će samo OIB

STIŽE ZAMJENA ZA JMBG

Vrijeme je za OIB

OIB je stalna identifikacijska oznaka svake osobe, koju državne institucije koriste u službenim evidencijama u svakodnevnom radu i pri razmjeni podataka • Zamijenit će dosadašnji jedinstveni matični broj građana i tvrtki, s tim da će se u prvoj godini primjene paralelno voditi s JMBG-om, a od 1. siječnja 2010. ostat će samo OIB

Pripremila Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Početkom kalendarske godine hrvatski su građani na svoje kućne adrese počeli dobivati službene potvrde o svom osobnom identifikacijskom broju, a mnogi se pitaju o čemu je uopće riječ? OIB sadržava jedanaest brojeva, od kojih se prvih deset dobivaju slučajnim izborom, dok je jedanaesti kontrolni broj i ne smatra se osobnim podatkom. OIB je, dakle, stalna identifikacijska oznaka svake osobe, koju državne institucije koriste u službenim evidencijama u svakodnevnom radu i pri razmjeni podataka.

Zašto se uvodi i tko će u njega imati uvid?

Od 1. siječnja sve će fizičke osobe dobiti osobni identifikacijski broj, i to u trenutku upisa datuma rođenja, odnosno stjecanja hrvatskog državljanstva. Također, dobit će ga i sve pravne osobe koje će se osnivati nakon 1. siječnja 2009., svi hrvatski državljani koji žive u inozemstvu te naposljetku svi stranci koji u Hrvatskoj obavljaju posao ili transakciju.
OIB će se dodjeljivati i na temelju informatičke razmjene podataka među institucijama koje upisuju osobu i Porezne uprave te neće biti potrebno osobno dolaziti u Poreznu upravu, a pretpostavka za ispravnu dostavu potvrde o osobnom identifikacijskom broju je točna adresa prebivališta, odnosno sjedišta, koja se vodi u nadležnim registrima. Valja istaknuti i da će OIB zamijeniti dosadašnji jedinstveni matični broj građana i tvrtki, s tim da će se u prvoj godini primjene paralelno voditi i OIB i JMBG, a od 1. siječnja 2010. ostat će samo OIB.
Više je razloga za uvođenje OIB-a, navode u Ministarstvu financija. Prvenstveno, OIB je i jedna od sustavnih mjera za borbu protiv korupcije i kriminala te suzbijanja sive ekonomije. Taj će identifikator omogućiti i bolji nadzor nad imovinom građana i pravnih osoba, nad prilivom i tijekom novca, a služit će i za oporezivanje te korištenje socijalnih i mirovinskih prava.
S druge strane, građanima će omogućiti brže i lakše ostvarivanje svojih prava te da bez gubljenja vremena za prikupljanje razne dokumentacije realiziraju, primjerice, pravo na dječji doplatak ili invalidninu jer će se isti podaci automatski razmjenjivati između službenih evidencija.
U javnosti su se mogle čuti dileme vezane uz mogućnost zlouporabe OIB-a, a bilo je, navodno, i konkretnih sumnji da bi se nečiji OIB mogao upotrijebiti u tuđe svrhe. Međutim, kako nam je rečeno u Poreznoj upravi, a više puta ih je demantirao i sam resorni ministar, takve su mogućnosti u cijelosti isključene.

Nema potrebe za mijenjanjem osobnih dokumenata

Dodjela i dostava OIB-a građane neće stajati ništa te zbog njega neće morati mijenjati ni jedan važeći osobni dokument, nego će to učiniti u trenutku kada važeća dokumentacija istekne, dok osobe s doživotnim osobnim iskaznicama neće ni trebati nove, već će po potrebi koristiti potvrdu o OIB-u. Sve dok osobni identifikacijski broj ne bude upisan na osobnoj iskaznici, koristit će se potvrda o OIB-u.
Također, uvođenjem OIB-a Hrvatska se pridružuje ostalim članicama Europske unije koje ga koriste i time udovoljava dvama njenim temeljnim uvjetima - vodi računa o zaštiti privatnosti osobe i zadovoljava zahtjeve Europske unije za potrebe međunarodne razmjene podataka jer ima manje od dvanaest znamenaka.
Uvid u osobni identifikacijski broj imat će sva nadležna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima koje vode službene evidencije o osobama i imovini, odnosno samo ovlaštene osobe i institucije koje će moći ostvariti uvid samo u one podatke za koje su ovlašteni. Sam središnji registar bit će na jednom mjestu za točno određene službenike Porezne uprave uz maksimalnu zaštitu svih upisanih podataka.

 

Nema bojazni od zloupotreba OIB-a


Kako doznajemo od pročelnika pazinske Porezne uprave, Elvisa Drandića, bojazan od moguće zloupotrebe OIB-a je neutemeljena.
- Osobni identifikacijski broj, čijih je deset prvih brojeva nasumice odabrano, koristi se isključivo za prepoznavanje ljudi i olakšavanje rada službi, odnosno radi boljeg pregleda nad imovinom građana i pravnih osoba te nad prilivom i tijekom novca. Strah da će vam netko »ukrasti« broj i na temelju njega »posuditi« novac neutemeljen je jer on s tim brojem ne može apsolutno ništa. Naime, dok se OIB ne nađe na službenim dokumentima, dakle u ovom prijelaznom razdoblju, novac u banci moći će se, kao uostalom i dosad, podići jedino uz osobnu iskaznicu i uz iskaznicu s brojem tekućeg računa, dok će u budućnosti uz njega stajati i fotografija vlasnika, pojašnjava Drandić.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info