Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

593

PUTA

OD 14.01.2018.

O poeziji se mora govoriti

O poeziji se mora govoriti
Ne­da­vno pre­mi­nu­li ve­li­ki pa­le­stin­ski pje­snik Ma­hmud Der­viš u je­dnom je in­ter­vjuu, na pi­ta­nje što je po­e­zi­ja da­nas i ka­kvu ulo­gu ima pje­snik u ovom svi­je­tu, svoj odgo­vor po­čeo ova­ko: Če­tr­de­set go­di­na pišem sti­ho­ve, no ne osje­ćam se spo­so­bnim re­ći što je to po­e­zi­ja.

Piše: Ivan Herceg
Foto: Vjekoslav Skledar/CROPIX

 

Ne­da­vno pre­mi­nu­li ve­li­ki pa­le­stin­ski pje­snik Ma­hmud Der­viš u je­dnom je in­ter­vjuu, na pi­ta­nje što je po­e­zi­ja da­nas i ka­kvu ulo­gu ima pje­snik u ovom svi­je­tu, svoj odgo­vor po­čeo ova­ko: Če­tr­de­set go­di­na pišem sti­ho­ve, no ne osje­ćam se spo­so­bnim re­ći što je to po­e­zi­ja.

Pa do­bro, pi­ta­te se on­da, ako ve­lik pje­snik ne zna što je po­e­zi­ja, ka­ko je pri­bli­ži­ti lju­di­ma u 21. st., za­lu­đe­ni­ma te­hno­lo­gi­jom i dru­gim sen­za­ci­ja­ma? Je­dno­sta­vno - pi­sa­njem i go­vo­re­njem o njoj, i to u svim me­di­ji­ma. Jer, ko­li­ko god šutje­li o to­me, upra­vo po­e­zi­ja iskri­ča­vim ner­vom ne­ku kul­tu­ru i je­zik odr­ža­va vi­tal­ni­ma.

Ove go­di­ne mno­gi su izda­va­či po­no­vo obja­vi­li knji­ge po­e­zi­je ili su po­če­li obja­vlji­va­ti - i po­e­zi­ju. Me­an­dar je na­sta­vio s bo­ga­tom pro­du­kci­jom, a u tu su se avan­tu­ru upu­sti­li i Fra­ktu­ra s ek­sklu­zi­vnim izda­nji­ma u Bi­bli­o­te­ci Fra­kta­li te Al­go­ri­tam. VBZ pak nu­di no­vu bi­bli­o­te­ku Pje­sništvo, iz ko­je je na saj­mu pred­sta­vlje­na je­dna, Iva­na Kor­di­ća “Ži­vi stroj”.

Su­vre­me­ni bo­san­sko­her­ce­go­va­čki i hr­vat­ski pje­snik Kor­dić u njoj na ne­ki na­čin re­kon­stru­i­ra do­sa­dašnji po­et­ski izraz, pre­ta­pa­ju­ći to­po­ni­me prošlo­sti i sa­dašnjo­sti, ge­o­graf­ske širi­ne i du­ži­ne, unu­tar­nje i vanj­ske, u ti­he i gla­sne, ali uvi­jek ot­mje­ne sli­ke svi­je­ta i ži­vo­ta. Ri­ječ je o po­e­zi­ji što i uzne­mi­ru­je i smi­ru­je, ko­ja u fo­ku­si­ra­nji­ma na de­talj go­vo­ri mno­go i o našim ži­vo­ti­ma.

U Me­an­dar Po­e­zi­ji obja­vlje­ne su pak dvi­je zna­čaj­ne knji­ge, pr­va, “Mo­re”,   je­dno­ga od naj­va­žni­jih slo­ven­skih pje­sni­ka, To­ma­ža Ša­la­mu­na, či­ja po­e­zi­ja, ka­ko je u je­dnom ese­ju na­pi­sao Aleš De­be­ljak, “iska­zu­je svo­ju avan­tu­ri­sti­čku ra­di­kal­nost već na ra­zi­ni sti­la, ka­da se pje­sma sa­ma ra­spa­da i fra­gmen­ta­ri­zi­ra, se­gmen­ti­ra i dro­bi, da bi ti­me po­ka­za­la ne­ka­kav kri­te­rij ‘odgovornosti’ ko­jom se le­gi­ti­mi­ra je­zik su­vre­me­nog vi­zi­o­nar­stva”.

Pi­sac je to ko­ji je svo­jim knji­ga­ma uve­li­ke utje­cao na mno­ge hr­vat­ske pje­sni­ke, či­je sam sti­ho­ve i sam s ra­došću ot­kri­vao u ča­so­pi­si­ma, izbo­ri­ma iz po­e­zi­je (“Ri­vi”) ili po­je­di­na­čnim zbir­ka­ma.

Dru­ga je po­slje­dnja zbir­ka An­ke Ža­gar, “Stvar­ni­ce, ne­mir­na površina”, pje­sni­ki­nje upo­se­blje­no­ga i iz­dvo­je­no­ga gla­sa na našoj pje­sni­čkoj sce­ni.

Sva­ka no­va knji­ga An­ke Ža­gar, od pr­ve “Išla... i sve za­bo­ra­vi­la”, ko­ju mi je kao mla­dom pje­sni­ku da­vne 1994. da­ro­va­la mo­ja pro­fe­so­ri­ca Ju­li­ja­na Ma­ta­no­vić, pre­ko “Stišava­nja izvo­ra” do naj­no­vi­je, za me­ne je sve­ča­nost, go­zba u snje­žnoj bje­li­ni ri­je­či, bje­li­ni ko­ja u nje do­slov­ce ne­ma to­čku, ne­ma svršetak, no ima astral­nu je­zi­čnu igri­vost, lu­di­zam zna­če­nja. S “ne­bni­ca” se spu­sti­la u “stvar­ni­ce”, ali je površina i da­lje ne­mir­na, i da­lje iza­zo­vna.

Od pje­sni­ka sa­da već sre­dnje­ga na­rašta­ja ko­ji su pr­ve knji­ge obja­vi­li u 90-ima i ono­ga mla­đe­ga že­lim iz­dvo­ji­ti i To­mi­cu Baj­si­ća i Mar­ka Po­ga­ča­ra.

Baj­si­će­va “Po­bu­na obješenih”, u izda­nju Fra­ktu­re, sa­mo po­tvr­đu­je da je je­dan od naj­zna­čaj­ni­jih pje­sni­ka upra­vo ra­tne ge­ne­ra­ci­je, od ko­jih su mno­gi po­če­li pi­sa­ti u tzv. stvar­no­snom fo­nu, no to ne zna­či da nji­me mo­ra­ju i do­vi­je­ka bi­ti obi­lje­že­ni. Ukra­tko, Baj­sić je ispi­sao ne­ke od naj­ljepših pje­sa­ma o ra­tu, no nje­go­vo se pje­sništvo i u toj fa­zi ne iscr­plju­je u pu­kom za­pi­si­va­nju do­ga­đa­ja, ono je i ta­da bi­lo ve­li­ko pu­to­va­nje pre­ma izvo­ru, mje­stu ot­kri­va­nja, te je on u du­bi­ni, bez obzi­ra na sje­ne, pje­snik na­de, pje­snik svje­tlo­sti.

I, na kra­ju, Mar­ko Po­ga­čar, uz A. Br­nar­dić i I. Si­mić Bo­dro­žić, či­ni mi se na­ji­sta­knu­ti­jim kan­di­da­tom za vo­de­će mje­sto me­đu naj­mla­đim pje­sni­ci­ma, ro­đe­ni­ma u 80-ima.

Nje­go­va po­slje­dnja knji­ga “Po­sla­ni­ce obi­čnim lju­di­ma”  - na­kon hva­lje­na pr­vi­jen­ca, prem­da po­ma­lo ra­zba­rušena u završnoj obra­di, “Pi­ja­vi­ce nad San­ta Cru­zom” - po­ka­zu­je da se ra­di o au­to­ru širo­ko­ga za­ma­ha, odno­sno spek­tra u ko­jem za­hva­ća i te­me lju­ba­vi i smr­ti, po­li­ti­ke i kul­tu­re (rock-mi­to­lo­gi­je)... No, to nje­go­vo “lu­ta­nje”, nje­go­vi sti­ho­vni ek­sta­ti­čni blje­sko­vi, u bi­ti ima pre­ci­zno odre­đe­ne ko­or­di­na­te i čvr­st ko­ri­jen.

Na pi­ta­nje što nam po­e­zi­ja zna­či da­nas, po­sta­vlje­no na po­če­tku tek­sta, na­ra­vno, i Der­viš je ipak dao odgo­vor - jer on se, ka­ko me­đu osta­lim ka­že, da­je sva­kom no­vom pje­smom, nje­no je ra­zu­mi­je­va­nje dru­kči­je sva­kim no­vim sti­hom, pa ga ta­ko i za­dnjim sti­ho­vi­ma u svo­joj knji­zi da­je i Po­ga­čar: (...) “upra­vo ću / sta­vi­ti po­slje­dnju to­čku. uči­nim to i sku­ham čaj i ka­ko sa­da / pre­ži­vje­ti sve što je osta­lo, sve to ne­stvar­no oko nas?”
 
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info