Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

472

PUTA

OD 14.01.2018.

Na račun državne mature zaradit će 27 milijuna kuna

Na račun državne mature zaradit će 27 milijuna kuna
Koliko je to dobar biznis pokazuje i podatak da je ovih dana samo u Zagrebu otvoreno nekoliko novih škola koje pripremaju đake za državnu maturu. Tenzije su jake. Nepovjerenje u javno školstvo raste. Roditelji su zbunjeni. Matura bi trebala biti završni ispit školovanja. Ako se 12 godina školovanja može nadoknaditi tečajem od nekoliko tjedana, čemu nam onda djeca uopće idu u školu, pitaju se mnogi.

NOVI BIZNIS UČILIŠTA

 

Autor: Ivana Kalogjera-Brkić

Objavljeno: prije 15 h i 46 min

Ministarstvo obrazovanja upozorava da škole koje nude programe za državnu maturu nemaju verifikaciju

ZAGREB - Kontroverze nastale zbog državne mature, ispita koji će od 2010. morati položiti svi koji žele upisati fakultet, dobro će unovčiti brojna privatna učilišta i centri za poduku. Procjenjuje se da će privatnici koji pripremaju učenike za državnu maturu u nekoliko sljedećih mjeseci obrnuti oko 27 milijuna kuna. Prosvjetne vlasti o svemu šute.

VEZANE VIJESTI

Vijesti

Diplomci ne znaju riješiti zadatke iz petog razreda

Tko je gradio antički hram Partenon? Odgovor ne zna niti jedan srednjoškolac

Učenicima štrebanje bolje ide od čitanja s razumijevanjem

- To je beskrupulozno prodavanje magle za velike novce. Među učenicima se sije strah od državne mature i onda se na tom strahu zarađuje, što je nemoralno u vrijeme krize. To je kao kupovanje oprosta - ljuti se Dalibor Joler, ravnatelj I. zagrebačke gimnazije. Ta je škola, prema raznim istraživanjima, među 10 vodećih u državi.

Jesam li bacio novac?

- Za državnu maturu učenike najbolje mogu pripremiti njihovi profesori. To smo djeci jasno rekli. No, unatoč tome i dio mojih učenika uplatilo je pripreme. Kad sam ih pitao zašto su to učinili, rekli su mi da su htjeli umiriti savjest - objasnio je Joler. Sve škole koje nude poduku za državnu maturu do jučer su pripremale đake za prijemne ispite. Novonastaloj situaciji prilagodili su se preko noći.

Predavači su uglavnom srednjoškolski i sveučilišni profesori, a cijena tečajeva kreće se od 350 do 5000 kuna (ovisno o paketu koji izabere učenik). Neki idu tako daleko da tvrde da je za upis na njihov tečaj predznanje “nepotrebno”.

Koliko je to dobar biznis pokazuje i podatak da je ovih dana samo u Zagrebu otvoreno nekoliko novih škola koje pripremaju đake za državnu maturu. Tenzije su jake. Nepovjerenje u javno školstvo raste. Roditelji su zbunjeni. Matura bi trebala biti završni ispit školovanja. Ako se 12 godina školovanja može nadoknaditi tečajem od nekoliko tjedana, čemu nam onda djeca uopće idu u školu, pitaju se mnogi.

- Svatko od nas želi najbolje svom djetetu. I sam sam uplatio takvu poduku iako ne znam je li to nešto korisno ili se radi o bacanju novca. Iskreno, bojao sam se da će moje dijete, ako ga ne upišem na tečaj i ne platim 3500 kuna, teže upisati željeni fakultet - rekao nam je otac jednog maturanta. Njegova je razrednica u školi čak otvoreno pozvala roditelje da djecu upišu na pripreme jer će im šanse u protivnom biti puno manje. Neke su državne škole, kako doznajemo, organizirale i prezentaciju za učenike s porukom: ako ne upišete pripreme koje morate platiti, nećete položiti maturu.

Škole kao poduzeća

U kampanju se uključuju i političari. Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić prije 10-ak je dana javno pozvao roditelje maturanata da svoju djecu uključe u pripreme za državnu maturu koje organizira jedna privatna škola. Obećao je i da će svakom polazniku Grad financirati trećinu troškova.

- Za to nema potrebe - tvrdi Vlahušićev nekadašnji stranački kolega Želimir Janjić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja. Upozorava kako programi za pripremu za državnu maturu koje nude privatnici s Ministarstvom obrazovanja nemaju njihovu verifikaciju.

- Te su škole uglavnom osnovane kao trgovačka društva. To je isto kao da se netko bavi tarotom, pa nudi svoje usluge. Tko voli, nek izvoli. No, ja savjetujem roditeljima da ne troše novac, jer to njihovoj djeci ne treba - kaže Janjić.

Od šume ne vide drvo

Damir Brozović, vlasnik jedne od najvećih škola za poduku Trinom, tvrdi drukčije.

- Iz iskustva mogu reći kako, istina, ima škola čijim učenicima ne trebaju nikakve pripreme, no većini trebaju, posebno strukovnjacima koji bez priprema nemaju što raditi na maturi jer se njihov program razlikuje od gimnazijskog - kaže Brozović. Tvrdi i da gimnazijalcima trebaju pripreme jer oni često “od šume gradiva ne vide drveće”.

Posebno problematičnom ocjenjuje nastavu matematike, što se vidi i po rezultatima probne mature.

Matura obuhvaća ispit iz hrvatskog jezika, matematika, strani jezik i predmet po izboru ovisno o fakultetu.

- Besmisleno je pitati trebaju li djeci dodatne pripreme za maturu ili ne. Nekima to treba, a nekima ne treba. Pravo je pitanje štima li naše školstvo i štimaju li nam djeca - rekla je Katja Petric-Maretić, ravnateljica Zagrebačkog centra za poduku.

http://www.jutarnji.hr/na-racun-drzavne-mature-zaradit-ce-27-milijuna-kuna/390005/

 

posjetite moj blog:
http://kairos-student.blog.hr/ 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info