Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član borivoj

Upisao:

borivoj

OBJAVLJENO:

PROČITANO

871

PUTA

OD 14.01.2018.

Koksara

Ini dozvola za koksaru, uzbuna na Kvarneru
ČA SU POPIZDILI....


pitam se gdje nam je pamet... što si mađari ne sagrade koksaru po sred budimpešte... dokle će mo izigravati služinčad i pokoravat se...



-------



EKOCID NA POMOLU – POVJERENSTVO ZA OCJENU UTJECAJA NA OKOLIŠ TIJESNO PRESUDILO O POSTROJENJU ZA PRERADU TEŠKIH OSTATAKA IZ RAFINERIJE

Ini dozvola za koksaru, uzbuna na Kvarneru
U Kostreni i Bakru strahuju da će Ina u novom postrojenju za koking ubuduće prerađivati i teške ostatke iz rafinerija u okolnim državama

Stvoren je preduvjet da Ina zatraži lokacijsku dozvolu za kompleks u kojem će se prerađivati teški ostaci iz rafinerijske proizvodnjeZAGREB Povjerenstvo za ocjenu utjecaja na okoliš budućeg Ininog koking kompleksa u Urinju na svojoj je jučerašnjoj sjednici postrojenju dalo zeleno svjetlo sa šest glasova za i četiri protiv, dok je jedan član povjerenstva opravdao svoj izostanak. Time je stvoren preduvjet da Ina zatraži lokacijsku, a zatim i građevinsku dozvolu za kompleks u kojem će se prerađivati teški ostaci iz rafinerijske proizvodnje. Na pitanje kad se očekuje izdavanje svih potrebnih dozvola i početak rada novog postrojenja, u Ministarstvu odgovaraju kako će dozvole biti izdane kad se prikupe potrebni dokumenti, a intenzitet i rokovi gradnje ovise o investitoru – Ini.
   
Skriveni spremnik koksa

Kako doznajemo, protiv projekta su glasali svi predstavnici Primorsko-goranske županije, između ostalih i pročelnik Upravnog djela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Kostrene, Milan Tićak, koji ističe kako će županija još pričekati službeno rješenje Ministarstva, a onda odrediti svoje daljnje korake. Moguća je, najavljuje Tićak, žalba na to rješenje, odnosno pokretanje upravnog spora protiv njega.
    Kako to pojašnjavaju u Ini, druga faza modernizacije riječke rafinerije bit će završena najranije 2013. godine, dokad se predviđa i izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka u Urinju. Lokalno se stanovništvo, navode, ne treba bojati novih zagađenja, štoviše, kvaliteta zraka će se na tom području još više poboljšati! Naftni koks će, kao nusprodukt, biti zastupljen samo u 24-postotnom omjeru, a prerada teških ostataka kojom se dobiva naftni koks odvija se, pojašnjavaju u Ini, u zatvorenim i izoliranim prostorima, koji potpuno onemogućavaju bilo kakve emisije u okoliš, što znači da novi pogoni neće imati nikakve sličnosti s nekadašnjom koksarom u Bakru. »Poznato j
Uljan: Zanima nas kakvoća zraka i razina buke
   
    Načelnik Općine Kostrena Miroslav Uljan, istaknuo je da njega i Kostrenjane prvenstveno zanima kakva će biti kakvoća zraka i razina buke nakon rekonstrukcije rafinerije.
    – Mi smo apsolutno za rekonstrukciju. Ali prvo treba vidjeti hoće li se ostvariti Inina obećanja o prelasku iz treće u prvu kategoriju kakvoće zraka i o smanjenju buke, nakon dovršenja prve faze. Tek tada možemo raspravljati o daljnjim zahvatima, kazao je Uljan. 
   
Klarić: Povjerenstvo ni stručno ni ozbiljno
   
    Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić smatra da u radu Povjerenstva »nešto smrdi«.
    – Kako netko može jednom biti protiv, a drugi put za. Povjerenstvo nije bilo niti ozbiljno, niti stručno, što najbolje dokazuje odluka Ministarstva da im nakon prvog glasovanja cijelu stvar vrati na ponovno odlučivanje. Grad Bakar će učiniti sve što je u našoj moći da spriječimo izgradnju privezišta i transportne trake unutar Bakarskog zaljeva. U tome imamo punu podršku naših građana, rekao je Klarić. 
   
GLASOVI ZA
   
    Damir Rumenjak, Ministarstvo zaštite okoliša, predsjednik povjerenstva
    Hrvoje Buljan, Ministarstvo zaštite okoliša, zamjenik predsjednika
    Marijan Krešić, Ministarstvo zaštite okoliša
    Iris Karminski-Bilopavlović, Ministarstvo zaštite okoliša (na prethodnoj sjednici bila protiv)
    Zvonimir Janović, Fakultet kemijskog inžinjeringa
    Vesna Šipuš, Hrvatske vode 
   
ODSUTAN
    Krešo Picek, MUP 
   
PROTIV
   
    Milan Tićak, pročelnik Ureda za komunalno gospodarstvo, Općina Kostrena
    Koraljka Vahtar-Jurković, Županija Primorsko-goranska
    Željko Linšak, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a
    Martin Pavletić, Poglavarstvo Grada Bakra
e kakav je utjecaj na okoliš imala koksara u Bakru, i nitko danas ne bi čak ni razmišljao o nečemu sličnom«, zaključuju u Ini, dodajući i to kako će buduće postrojenje biti sakriveno između drugih rafinerijskih postrojenja, a spremnik koksa će se djelomično ukopati u zemlju, kako bi bio što manje vidljiv s mora.
   
Ogorčenje zbog odluke

Prema riječima inžinjera Željka Linšaka, voditelja zdravstvene ekologije pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a, mjerenja kakvoće zraka tijekom prošle godine pokazala su kako je na području Kostrene i Bakra zrak loše, treće kakvoće, zbog velike prisutnosti sumporovog dioksida, kojeg, navodi Linšak, na tim prostorima nije bilo više godina. Samo će prelazak rafinerije na plin, zaključuje inženjer, smanjiti sumporove spojeve, što će biti mjerljivo tek nakon završetka prve faze modernizacije rafinerije Rijeka. Ona je, prema ranijim Ininim podacima, trebala biti gotova do sredine ove godine.
    Kako strahuju u Kostreni i Bakru, Ina bi mogla u novom postrojenju za koking ubuduće prerađivati i teške ostatke iz rafinerija u okolnim državama, a tehnologija za koju se Ina općenito odlučila trebala je, kažu, biti ne najjeftinija, već ekološki najučinkovitija.
    Pozitivna odluka Povjerenstva za ocjenu utjecaja na okoliš budućeg Ininog koking kompleksa u Urinju, u Primorsko-goranskoj županiji i jedinicama lokalne samouprave oko rafinerije nafte jučer je dočekana s ogorčenjem. Prema pročelnici Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a Koraljki Vahtar-Jurković, ujedno i predstavnici županije u povjerenstvu, prevagu je donijela promjena stava predstavnice Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Iris Haraminski-Bilopavlović, koja je u prvom glasovanju bila protiv da bi jučer ipak dala pozitivnu ocjenu zahvata koking postrojenja.
   
Prekršen zakon

– Prema zakonu o zaštiti zraka na području gdje je kakvoća zraka treće, najlošije kategorije, ne smiju se graditi nova postrojenja, odnosno zagađivači. Isto tako, ukoliko je neizgrađeni dio područja na kojemu se planira neki zahvat veći od 5.000 metara kvadratnih, potrebno je prije donijeti Urbanistički plan uređenja za to područje. Kako planirani zahvat krši obje ove odredbe zakona, Primorsko-goranska županija mogla je jedino glasovati protiv i to smo i učinili. Zanimljivo je, međutim, da je predstavnica Ministarstva s istim tim argumentima prvi put također glasovala protiv. Ovoga puta promijenila je mišljenje, te time dala presudni šesti glas za zahvat, s objašnjenjem kako je ministarstvo donijelo mišljenje kako izrada Urbanističkog plana u ovom slučaju nije potrebna, rekla je Vahtar-Jurković.
    U prvom pokušaju ocjene Studije utjecaja na okoliš, podsjećamo, pet je glasova bilo za, četiri protiv, a dva suzdržana. Ministarstvo je nakon toga članovima povjerenstva naložilo da sukladno propisima moraju glasovati opet, ali striktno za ili protiv.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ, Marinko GLAVAN



Preuzeto iz  Novog Lista   ->  http://www.novilist.hr/



----------------

lp, boro

http://budan.blog.hr/


 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

  • 15.06.2010. 15:37h

    Član borivojMerlin4 nama nikad gluposti i manjka mozga nije nedostajalo... nakon dugo, dugo godina riješili se mi koksare u bakru koja je sve uništila na tom području... samo jedan primjer, sijetite se onih kaskadnih vinograda duž puta od bakra do bakarca, i toga više nema... vrijednih ruku težaka i vinogradara tamo više nema.... bakarska vodica i sačinjena od drugih loza... ----------------------------- jadna li nam majka...
  • 15.06.2010. 15:39h

    Član borivojMerlin4 ove treba nagraditi kritikama: GLASOVI ZA Damir Rumenjak, Ministarstvo zaštite okoliša, predsjednik povjerenstva Hrvoje Buljan, Ministarstvo zaštite okoliša, zamjenik predsjednika Marijan Krešić, Ministarstvo zaštite okoliša Iris Karminski-Bilopavlović, Ministarstvo zaštite okoliša (na prethodnoj sjednici bila protiv) Zvonimir Janović, Fakultet kemijskog inžinjeringa Vesna Šipuš, Hrvatske vode -------------------- gdje im pamet i što nam čine korumpirani mozgovi...
  • 15.06.2010. 15:54h

    Član borivojMerlin4

    potpiši peticiju:

    borivoj bukva borivojbukva@yahoo.com sent you (borivojbukva@yahoo.com) the email below to tell you about a campaign at Avaaz.org. Don\'t worry: you haven\'t been added to any lists! You can click here to prevent messages like this in the future -- or read on: No more dangerous drilling I\'ve just signed an urgent petition at Avaaz.org urging U.S. law-makers to overturn plans to expand offshore drilling. As the latest massive oil spill shows, offshore drilling isn\'t safe or clean. The world needs clean energy investment to tackle climate, not expansion of dangerous and dirty energy sources. Read more below, or click this link to join me in signing: https://www.avaaz.org/en/stop_offshore_drilling/98.php?cl_taf_sign=60N4wVgA ----- Dear friends, We\'ve all seen the outrageous images: a monstrous oil spill is gushing as much as 2,500,000 gallons of crude a day into the Gulf of Mexico. Before the spill, U.S. President Obama and Congressional leaders were planning to ramp up offshore drilling. Now, with the spill, the politics have shifted -- and an opportunity has opened for the world\'s biggest historical climate polluter to shift away from oil and towards climate-safe energy sources. At a moment like this, when leaders are making up their minds, the world\'s voices can help tip the balance. Sign the petition urging the U.S. to stop offshore drilling and invest instead in clean renewable energy -- the signatures will be delivered to the White House in Washington DC when we reach 500,000! Click to sign on now and spread the word: https://www.avaaz.org/en/stop_offshore_drilling/98.php?cl_taf_sign=60N4wVgA This needless disaster is bringing catastrophe to the land, water, animals, and people in the gulf. The oil has already reached land, contaminating wildlife sanctuaries. Authorities are so concerned about the impacts of more oil reaching land that they prefer to set the gulf on fire, burning as much of the oil as possible. Meanwhile, the fossil fuel industry is raking in windfall profits. BP, which operated the sunken rig, more than doubled its first quarter profits in 2010 to $5.65 billion. For years, the world has waited for the U.S. to step up on climate. But with the carbon lobby\'s strangle-hold on Washington, we?ve had more drilling in place of stronger investment in cleaner, safer energy sources. It?s time for a change -- Senator Bill Nelson of Florida has already introduced legislation to repeal plans to expand offshore drilling. Let\'s back him up with an outpouring of global public outrage. Sign the petition calling on President Obama and Congress to end offshore drilling, and take the US and the world to a clean energy future: https://www.avaaz.org/en/stop_offshore_drilling/98.php?cl_taf_sign=60N4wVgA With Hope, Ben, Iain, Alice, David, and the Avaaz team SOURCES: \"Gulf Oil Spill Presents Political Challenges,\" Washington Post: https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/04/29/AR2010042902290.html?hpid=topnews \"Gulf oil spill washes up on political shores,\" BBC: https://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8665312.stm \"Black storm rising,\" The Economist: https://www.economist.com/displayStory.cfm?story_id=16059982 \"Recovery still incomplete after Exxon Valdez,\" NY Times: https://www.nytimes.com/2010/05/06/us/06alaska.html \"Fly your sea turtle flag high: a slippery stew of shrimp, oil, and sea turtles,\" Huffington Post: https://www.huffingtonpost.com/wallace-j-nichols/fly-your-sea-turtle-flag_b_563773.html \"How much oil has leaked into the Gulf of Mexico?,\" PBS (source of 2.5m gallons per day figure): https://www.pbs.org/newshour/rundown/2010/05/how-much-oil-has-spilled-in-the-gulf-of-mexico.html
  • 15.06.2010. 15:57h

    Član borivojMerlin4

    dešavalo se...

    lakomi mozgovni i korumpirani primitivizam unatrag par godina želio je dofurati u omišalj rusku naftu, tako da bi omišalj bio 2. svjetska luka za izvoz ruske nafte u SAD i drugdje.... da se to desi, možemo se oprostiti od turizma!
  • 16.06.2010. 08:19h

    Član borivojMerlin4 STRUČNJACI UPOZORAVAJU ? POGUBNE POSLJEDICE RADA MOGUĆEG NOVOG ININOG KOKING POSTROJENJA U URINJU, RAVNATELJ KLINIKE ?JORDANOVAC? PRECIZAN Dr. Pavelić: Koksara je atak na pluća Spojevi i čestice koje pušta u zrak izazivaju maligne bolesti. Nema tog kapitala koji može opravdati stotine ljudskih žrtava u deset godina, koje će se sigurno dogoditi ako se koksara izgradi, upozorava dr. Ljubomir Pavelić Prema Ininoj studiji utjecaja na okoliš nikakvog straha od kokinga nema ? MOL-ovo postrojenje u Budimpešti pod lupom javnostiRIJEKA/ZAGREB Gradnja nove koksare u Primorju značila bi siucid za riječki akvatorij, i zbog pogubnog utjecaja takvog postrojenja po ljudsko zdravlje ugrozila buduća pokoljenja, upozorava Ljubomir Pavelić, ravnatelj Klinike za plućne bolesti Jordanovac, koja svakodnevno liječi oboljele od malignih bolesti uzrokovanih zagađenjem zraka. ? Koksara je najveći atak na pluća, spojevi i čestice koje pušta u zrak izazivaju plućne fibroze, bronhitis i maligne bolesti. Nema tog kapitala koji može opravdati stotine ljudskih žrtava u deset godina, koje će se sigurno dogoditi ako se koksara izgradi, upozorava Pavelić. Ravnatelj Jordanovca podsjeća na katastrofalne posljedice bakarske koksare po zdravlje ljudi, zbog čega im i danas najviše oboljelih s karcinomom bronha i pluća dolazi upravo iz Primorja, a po broju oboljelih od tih bolesti, od koje godišnje oboli 600 ljudi, ovaj je kraj na drugom mjestu u državi. ? Na nivou Hrvatske treba zatražiti da se taj fjord zaštiti. Rijeka je već dosta zagađena, i ne trebaju joj novi invalidi, i ljudi koji će zbog bolesti rano završavati život. Radi se o našoj djeci i unučadi koja će s pravom pitati što smo im učinili, ističe Pavelić. Ako se već namjerava nešto graditi, zaključuje ravnatelj Jordanovca, onda vlasti to ne smiju dozvoliti bez detaljnih elaborata o utjecaju takve koksare na ljudsko zdravlje. SO2 donosi karcinom ? Ako mogu jamčiti da neće biti čestica, sitnih i krupnih, koje uzrokuju rak pluća, onda neka grade. Ali to ne smije biti kupljeni elaborat, već realni elaborat kojega je potvrdilo više nezavisnih institucija, zaključuje Pavelić. Sumporov dioksid koji se prema aktualnim mjerenjima pokazao kao najzastupljeniji onečišćivač zraka, prema mišljenju stručnjaka, uvelike nadražuje dišne putove te dovodi do respiratornih bolesti. Pročelnica Zavoda za pulmologiju u KBC Rijeka doc. dr. sc. Ljiljana Bulat-Kardum upozorava na rezultate sve Ministarstvo bez odgovora o pritisku ?Voditeljica odsjeka za izdavanje suglasnosti na prostorno plansku dokumentaciju pri Ministarstvu zaštite okoliša, Iris Karminski Bilopavlović, tražila je kao članica stručnog povjerenstva da se utvrdi treba li navedeni zahvat uvjetovati izradom urbanističkog plana uređenja. Nakon što je Ministarstvo dalo mišljenje da, sukladno zakonu, ne postoji obveza izrade urbanističkog plana uređenja, Karminski Bilopavlović je glasala za predloženi zahvat?, stoji u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša na upit našeg lista zbog čega se njihova zaposlenica u ponedjeljak izjasnila u korist budućeg Ininog koking posrojenja u Urinju, dok je na prethodnoj sjednici glasala protiv. Na pitanje je li na članicu povjerenstva, čiji je glas presudio u korist Ine, vršen ikakav pritisak, u Ministarstvu ne odgovaraju. (B. M. P.) većeg broja studija koje ovakvo zagađenje dovode u vezu s povećanim pobolom i smrtnošću od karcinoma pluća. ? Učinak SO2 kao zagađivača zraka najizraženiji je na sluznice očiju, nosa, grla, dušnika i bronha i uzrokuje respiratorne tegobe gornjih i donjih dišnih puteva gdje djeluje kao iritans. Što je veća koncentracija i izloženost iritansu, učinak je izrazitiji, a ovisan je i o veličini udahnutih čestica, jer se čestice manje od 2,5 mikrometara odlažu u periferne dišne putove izazivajući promjene u plućima, dok se veće čestice zadržavaju na sluznici gornjih dišnih puteva. Aerozagađenje sumporovim dioksidom povezano je i sa hitnim hospitalizacijama kroničnih respiratornih bolesnika, a rezultati većeg broja studija pokazali su i povećan pobol i smrtnost od karcinoma pluća koji se može dovesti u vezu s navedenim aerozagađenjima, ističe doc. dr. Bulat Kardum. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske Županije, kako najavljuje ravnatelj prof. dr. Vladimir Mićović, u tijeku je prikupljanje podataka o zdravlju mještana Kostrene. Studija mimo struke Usvojena studija utjecaja na okoliš budućeg Ininog koking kompleksa nije izrađena sukladno pravilima struke i kao takva može dovesti do narušavanja okolišnih uvjeta i zdravlja stanovnika, ne samo na području Kostrene, već i šire. Ovako bi se mogla sažeti glavna primjedba i zaključak voditelja Odjela zdravstvene ekologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Željka Linšaka koji je u ponedjeljak bio jedan od četiri člana Povjerenstva za ocjenu utjecaja na okoliš novog Ininog postrojenja koji su glasali protiv studije. ? Studija je izrađena na prijedlog investitora, dakle Ine, i ima čitav niz metodoloških nedostataka koje je potrebno definirati odnosno zamjeniti standardiziranim i transparentnim metodama izrade stručnih podloga za procjenu utjecaja zahvata na okoliš po kojoj bi se postupalo, objašnjava Linšak. Kao jedan od bitnih nedostataka navodi i podatak da je utjecaj izgradnje novog postrojenja na kakvoću mora praktički zanemaren. Prema Linšakovom mišljenju, ne stoji zaključak da je utjecaj buke zanemariv, a najvjerojatnije proizlazi iz rezultata koje je izrađivač dobio svojom analizom, a koja je, tvrdi Linšak, nepotpuna i apsolutno neprihvatljiva. Barbara ČALUŠIĆ, Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ ----------------- preuzeto iz novog lista
  • 16.06.2010. 08:21h

    Član borivojMerlin4 Referendum o kokingu Prije petnaest godina jedna je koksara zatvorena a već je Povjerenstvo za ocjenu utjecaja na okoliš budućeg Ininog koking kompleksa u Urinju, promijenivši prethodnu odluku, otvorilo vrata za drugu. Pritom je ignorirano mišljenje lokalne samouprave i struke, a o građanima da i ne govorimo. Valja odmah razjasniti dvije stvari. Prvo, Primorci koji odavno njeguju kulturu rada bez kojeg nema života, nisu nikada bili protiv industrijalizacije i gospodarskog razvoja. Štoviše, industrijalizacija na tlu Hrvatske upravo je i počela u Riječkom zaljevu. Ako su se svojedobno i protivili gradnji koksare u Bakru, razlog je ležao u tankim garancijama da će zrak biti pošteđen onečišćenja, a u igri su bili i drugi razvojni planovi. Drugo, da ne bi sutra neki političar poput Andrije Hebranga demagoški skupljao jeftine i lažne poene tvrdnjom da je uzbuna oko koking postrojenja ?ispolitizirana?, kao što je to jučer slavodobitno ?otkrio? u slučaju sindikalnog prikupljanja potpisa za referendum, treba odmah razjasniti - to i jest prvorazredno političko pitanje. Jer ako se ne uvažava mišljenje struke, koje kaže da potencijalni novi zagađivači ne mogu doći na područje gdje je zrak treće kakvoće, kao u Bakru i Kostreni, te da je Primorje na 2. mjestu u Hrvatskoj po broju oboljelih od karcinoma bronha i pluća zbog velike količine sumporovog dioksida u zraku, već se po svaku cijenu želi nametnuti postrojenje koje će samo pogoršati situaciju, onda je riječ o političkom nasilju bez presedana. Građane koji žive uz Riječki zaljev ne tiču se možebitni aranžmani ili podmirivanje računa između države i Ine odnosno MOL-a. Također, ne smiju se dati ucjenjivati lažnom dilemom koking ili radna mjesta i razvoj, pošto postoje razni načini za otvaranje radnih mjesta, kao što postoje i tehnologije koje su manje opasne po život ljudi. Zato treba odmah reagirati i spriječiti potencijalnu katastrofu. Zamarati se sada odgonetanjem razloga promjene mišljenja članice Povjerenstva Iris Karminski Bilopavlović, čime je Ina dobila prvu rundu ove političke bitke, gubljenje je vremena. Za sljedeće runde bitke građana i države zadnja linija obrane, dakako uz traženje striktnog poštivanja svih zakona, mora biti postavljena prema skici koju je zacrtao Ljubomir Pavelić, ravnatelj Klinike za plućne bolesti ?Jordanovac? iz Zagreba: Neka grade ako mogu jamčiti da neće biti čestica, sitnih i krupnih, koje uzrokuju rak pluća. Ali to ni u kojem slučaju ne smije biti ?kupljeni elaborat?. Na potezu su Primorsko-goranska županija, Kostrena, Bakar, pa i Rijeka i ostali gradovi i općine u okolici. Moraju, u ime svojih građana, iskoristiti sva legalna sredstva i spriječiti potencijalni ekocid. Ako treba, Županija, u čijem Statutu stoji da ?osigurava racionalno korištenje prirodnih dobara uz očuvanje ravnoteže prirodne zajednice i kakvoće okoliša za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja?, može posegnuti i za referendumom, koji joj statutarno stoji na raspolaganju, da bi svoju poziciju osnažila glasom građana. Koking doduše ne spada u samoupravni djelokrug Županije, ali u taj djelokrug svakako spada dobrobit građana koji ovdje žive. -------------- preuzeto iz novog lista
  • 17.06.2010. 08:31h

    Član borivojMerlin4 NAJAVA IZGRADNJE POSTROJENJA ZA OBRADU OSTATAKA U RAFINERIJI NAFTE U URINJU DOČEKANA S NEVJERICOM Apokaliptično uskrsnuće koksare na Kvarneru Nakon prihvaćanja studije utjecaja na okoliš novih koking postrojenja, javnost još uvijek nije čula komentar prvog čovjeka Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine Barbara ČALUŠIĆ Kada je prije gotovo pet godina u javnost procurila informacija o mogućnosti povratka koksa na Kvarner, malo je tko ostao ravnodušan o apokaliptičnom uskrsnuću bakarske koksare koja je uz INA-u i Termoelektranu u Urinju desetljećima devastirala ekologiju cijelog jednog kraja. Najava izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte u Urinju u kojoj bi jedan od nusprodukata bio koks, odmah je pod upitnik stavila odabranu tehnologiju koja samovoljom državne firme na scenu vraća noćnu moru Bakrana, Kostrenjana, Kraljevičana, Krasičara, ali i svih stanovnika Primorja koje je bakarska Koksara zlostavljala godinama. Već u samom startu razmišljanja o odabiru tehnologije koksiranja teških ostataka stručnjaci su upozorili na postojanje još dvije, ekološki daleko poštednije tehnologije za obradu teških ostataka: hidrokreking postupak i izgradnju IGCC postrojenja. Međutim, čim je povratak koksa u Urinj otvorio javnu raspravu, retorika INA-ine uprave ukazivala da od prvotne verzije koksiranja neće odustati. Razlog? Tehnologija obrade teških ostatka koksiranjem daleko je najjeftnija, a novac još uvijek očito ima daleko veću težinu od ekologije i zdravlja. Nadglasana samouprava Da je koking i proizvodnja koksa ?najbolja? opcija za Rafineriju nafte u Urinju početkom tjedna složili su se predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, Hrvatskih voda i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, prihvativši studiju utjecaja na okoliš budućeg INA-inog koking kompleksa i na taj način nadglasali predstavnike lokalne i regionalne samouprave, čija su četiri glasa protiv predstavljala mišljenje tisuća građana koji žive u neposrednoj blizini buduće kostrenske koksare. Koking su u Urinju već prije godinu dana odabrali stručnjaci Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije koje je od njih naručilo Ministarstvo zaštite okoliša. U mišljenju je tako ekološki najpoštednija opcija, izgradnja IGCC postrojenja, odnosno proces uplinjavanja ocijenjena kao neprihvatljiva zbog velikih investicijskih ulaganja koji ne prate isplativost odabrane tehnologije koja je moguća samo u velikim proizvodnim kapacitetima. Dobre strane Kao dobre strane ove tehnologije navedene su male količine emisija štetnih elemenata pri izgaranju sintenznog plina koji se ovom tehnologijom dobiva. Spominje se, također, da u usporedbi s drugim tehnologija u slučaju IGCC postrojenja nastaje najmanja količina aromatskih ugljikovodika, sumporovih i dušikovih oksida, lebedećih čestica te teških metala, posebice žive. Uz previsoku cijenu, kao glavna zamjerka IGCC-u mogla se čuti i spekulacija da odabir ove tehnologije na neki način podrazumijeva i sukob dva lobija, HEP-a i INA-e. Budući da je IGCC postrojeKraljevica i Bakar revoltirani, Kostrena pažljiva Najglasniji protvnici u ovom trenutku su predstavnici gradova Kraljevice i Bakra koji će izgradnjom postrojenja za koking dobiti unutar svog zaljeva dobiti privezište i transportnu luku čime će nakon govoto dva desetljeća Bakrani ponovo dobiti koksaru u svom dvorištu. S druge strane, Općina Kostrena kojoj INA-ina komunalna naknada čini trećinu proračuna puno je pažljivija u svom protivljenju drugoj fazi modernizacije Rafinerije nafte u Urinju. Čelnici Kostrene kao glavni kamen spoticanja navode sadašnju loša kvaliteta zraka i razinu buke. nje praktički odmah isključeno iz opcije obrade teških ostatka u drugoj fazi modernizacije INA-inih postrojenja, čelnici lokalne samouprave proteklih su godina sramežljivo zagovarali proces katalitičkog hidrokrekiranja kao srednje rješnje između najskupljeg i najštetnijeg. Jedna od zahtijeva tadašnjih čelnika Općine Kostrena bio je i da se krene u tehnologiju hidrokrekinga pod uvjetom da se dugoročno traži izgradnja IGCC postrojenja. Vodeća prednost hidrokrekinga, kao tehnologije obrade teških ostatka vidjela se u činjenici što ova metoda ne proizvodi petrol koks kao nusprodukt. Glavna INA-ina zamjerka koja stoji i u spomenutom mišljenju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije je lož ulje koje ostaje u preradi teških ostataka. Ovakva proizvodnja lož ulja za INA-u je u prvom redu neisplativa, a kao argument protiv ove tehnologije korišteno je mišljenje da je proizvodnja lož ulja također štetna za okoliš. U cijeloj priči oko izgradnje nove koksare u Kostreni zanimljiv je i oprezan stav lokalne i regionalne samouprave. Naime, nakon prihvaćanja studije utjecaja na okoliš novih koking postrojenja, javnost još uvijek nije čula komentar prvog čovjeka Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine koji je davanje mišljenja i izjava o potencijalnom ekocidu prepustio svojim službama. Ni stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ koji još od vremena bakarske koksare na ovom području obavljaju sustavna ispitivanja kakvoće zraka, nisu se oglasili s jasnim stavom i konkretnim podacima. Nakon upozorenja Ljubomira Pavelića, ravnatelja Klinike za plućne bolesti Jordanovac da posljedice bakarske koksare još i danas osjećaju stanovnici Primorja, čini se da je po pitanju nove koksare na Kvarneru stiglo krajnje vrijeme za jasne odgovore i usuglašavanje stavova na lokalnoj razini. iz novog lista
  • 17.06.2010. 08:32h

    Član borivojMerlin4 NEODLUČNOST PREDSTAVNIKA REGIONALNE SAMOUPRAVE KUMOVALA POZITIVNOM MIŠLJENJU O KOKINGU U URINJU Županija velikodušno otvorila vrata koksari Da su Koraljka Vahtar-Jurković i Željko Linšak na prvom glasovanju bili protiv, do ponovljenog glasovanja ne bi ni došlo, smatraju u Gradu Bakru i Udruzi ?Eko Kvarner? RIJEKA Da članovi povjerenstva za ocjenu utjecaja na okoliš koking postrojenja na Urinju iz Primorsko-goranske županije nisu bili suzdržani prilikom prvog glasovanja, taj zahvat bi već tada dobio negativnu ocjenu povjerenstva, kazao je jučer bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. On smatra kako do ponovljenog glasovanja, na kojemu je dano zeleno svjetlo za izgradnju koksare, ne bi niti došlo da su predstavnica PGŽ Koraljka Vahtar-Jurković i predstavnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Željko Linšak na prvom glasovanju zauzeli čvršći stav i glasovali protiv kao na drugom. Podsjećamo, prilikom prvog glasovanja pet je glasova bilo za, četiri protiv, a dva suzdržana. Neozbiljan rad Glasovanje je ponovljeno uz obrazloženje da su suzdržanim glasovima dvoje članova povjerenstva prekršene odredbe Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš, prema kojima se glasovati može isljučivo za ili protiv. Na ponovljenom glasovanju predstavnica Ministarstva zaštite okoliša Iris Karminski-Bilopavlović, koja je prvi put glasovala protiv, promijenila je mišljenje čime je osiguran presudni, šesti glas za. ? Da su njih dvoje i prvi put glasovali protiv, rezultat bi bio pet glasova za, šest protiv. Ministarstvo bi u tom slučaju također moglo donijeti pozitivno mišljenje o utjecaju na okoliš zahvata, budući da odluka povjerenstva nije obvezujuća, ali ovako im je posao znatno olakšan, kazao je Klarić, dodajući kako je neprihvatljivo da članovi Povjerenstva iz kraja u kojemu se planira zahvat nemaju jasan stav o njemu. PŽupanija: Odgovornost na Ministarstvu Iz Primorsko-goranske Županije na pitanje o odgovornosti njihove predstavnice i njenog suzdržanog glasa kažu da Koraljka Vahtar-Jurković, za razliku od nekih drugih članova, nije promijenila mišljenje. ?Suzdržanošću je Županija htjela izraziti činjenicu da nije protiv modernizacije rafinerije, ali da, s obzirom na zapreke koje su propisane prvenstveno Zakonom o zaštiti zraka u području III. kategorije kakvoće zraka, ne može glasovati ?za? prihvatljivost zahvata za okoliš. Važno je naglasiti da je ovdje zapravo upitan institut ponovljenog glasovanja jer niti na prvom glasanju Studija nije prošla čemu su pridonijeli i suzdržani glasovi predstavnika iz Primorsko-goranske županije?, stoji između ostalog u priopćenju iz županije, uz ocjenu kako je ?isključiva odgovornost za prihvaćanje Studije na Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja?. onovio je i svoj stav o radu cjelokupnog povjerenstva za koji smatra da je bio u najmanju ruku neozbiljan i neodgovoran. ? Kako se može glasovati jednom protiv, drugi put za, ili jednom suzdržano a drugi put protiv. Isto tako, kako je moguće da članovi povjerenstva, a posebno predsjednik Damir Rumenjak ne znaju da se glasovati može isključivo za ili protiv pa se zbog toga moralo glasovati nanovo. Sve to, kao i niz drugih nepravilnosti, poput činjenice da je zanemarena studija Oceanografskog instituta koja kaže da Bakarski zaljev ne može podnijeti nova zagađenja, govori kako u radu povjerenstva nešto ozbiljno smrdi, rekao je Klarić. I u ekološkoj udruzi ?Eko-Kvarner? smatraju da je nedovoljno aktivan stav Županije i Zavoda za javno zdravstvo u prvom krugu glasovanja dobrim dijelom odgovoran za konačni rezultat rada povjerenstva odnosno pozitivno mišljenje o koking postrojenju. Sramotan stav ? Već smo i nakon prvog glasovanja rekli da je suzdržani stav županije u najmanju ruku sramotan. Takvo ?ne bi se šteli mešati? ponašanje Županije kod procjena utjecaja na okoliš već je, nažalost, konstanta, kazao je Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera. Od Ministarstva zaštite okoliša pokušali smo jučer saznati je li predsjednik povjerenstva prilikom prvog glasovanja znao da se glasovati može samo za ili protiv, te je li na to upozorio ostale članove, ali odgovor nismo dobili. Marinko GLAVAN iz novog lista

SADRŽAJ UPISAO

Član borivojMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana borivoj dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝

Napiši nešto, ostavi trag

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info