Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član mgracan

Upisao:

mgracan

OBJAVLJENO:

PROČITANO

588

PUTA

OD 14.01.2018.

EKOCID

Između Gvozda i Topuskog zelena je udruga kupila veliki teren za ekološko selo i gradnju "earthshipova" (kuća ukopana u zemlju, cca 50m2 za samo 3 000 dolara) a sada im općina, nenajavljeno sprema odlagalište otpada. Protestirajmo!

EcoX – ekonomski centar održivosti  d.o.o., Gvozd, Blatuša 167 a

 

EcoSense – udruga za promicanje kulture življenja u skladu s prirodom, Gvozd, Blatuša 96

 

                                                                                 

 

 

 

 

 

 

ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE I GRADITELJSTVO

SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Trg bana Jelačića 6

 

44 000 SISAK

 

 

HITNO!

 

U Gvozdu, 08. svibnja 2008.

 

Predmet:   Izmjene i dopune plana prostornog uređenja Sisačko-moslavačke županije - lociranje županijskog centra za gospodarenjem otpadom u Općini Gvozd, naselje Blatuša

                  - žalba, dostavlja se

 

Poštovani,

 

Sukladno neslužbenim informacijama o pozicioniranju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Sisačko-moslavačke županije na područje Općine Gvozd odnosno u naselju Blatuša, kao ekološka udruga i značajni investitor na području naselja Blatuša, ovim putem Vam dostavljamo svoju žalbu na Izmjene i dopune plana prostornog uređenja Sisačko-moslavačke županije - lociranje županijskog centra za gospodarenjem otpadom u Općini Gvozd, naselje Blatuša

Kao značajni investitor i kao promicatelj kulture življenja u skladu s prirodom te kao relevantni subjekt koji je započeo sa revitalizacijom naselja Blatuša kroz obnovu zapuštenih imanja, obnovu zapuštenog poljoprivrednog zemljišta, zapošljavanje tamošnjih mještana te investiranjem sredstava u visini preko 2,0 mio kn kroz zapošljavanje, mehanizaciju, kuće, zemljište i dr., smatramo da su u postupku definiranja i predlaganja lokacije centra za gospodarenjem otpadom učinjeni određeni propusti te da nije vođeno računa o relevantnim karakteristikama područja Općine Gvozd i naselja Blatuša i to kako slijedi:

1.       Smatramo da u postupku predlaganja lokacije centra nije provedena formalna javna rasprava i da nisu konzultirani relevantni dionici (gospodarski subjekti, udruge, građani i dr.) na području Općine Gvozd, a posebice naselja Blatuša. Naime, smatramo da, u slučaju da je postupak konzultacija proveden, uvidjele bi se vrijednosti i karakteristike ovog područja važnije i vrednije od geoloških prednosti jedne lokacije deponija, uvidjela bi se veća šteta na postojećim resursima i budućim potencijalima, od potencijala i razvojnih mogućnosti koje nudi centar za otpad.

2.       Smatramo da kao kupci i vlasnici građevinskog zemljišta u blizini potencijalne lokacije deponija te kao korisnici lokalne infrastrukture nismo adekvatno i pravovremeno obaviješteni o smještanju centra za otpad na navedenu lokaciju. Utjecaj lociranja deponija na aktivnosti EcoX d.o.o. i Udruge EkoSense je nemjerljiv s obzirom da je glavna posljedica lociranja deponija u Blatušu promjena načina korištenja cjelovite infrastrukture (kamionski prijevoz otpada) te promjena imidža mjesta od ekološke oaze u odlagalište otpada. Pravna nesigurnost i promjena razvojnih politika u odnosu na postojeće politike razvoja u ovom slučaju onemogućuju planiranu gospodarsko-socijalnu aktivnost koja je započeta kroz revitalizaciju i obnovu zapuštenih imanja, permakulturu, ekološku poljoprivredu, održivo upravljanje vodom i dr.

 

 

 

 

3.       Također smatramo da je prilikom definiranja lokacije županijskog centra za gospodarenje otpadom nužno voditi računa o vrijednostima koje područje Općine Gvozd i naselje Blatuša ima kako slijedi:

a.       Botanički rezervat Đon Močvar kao izuzetno osjetljivo zaštićeno ekološko područje na 11 Ha, bogato raritetnim primjercima vegetacije, koje predstavlja južnu europsku granicu takvih staništa, koje za svoj opstanak i očuvanje, a s obzirom na karakteristike u vidu povezanosti s izuzetno dubokim podzemnim vodotokovima, reliktima ledenog doba, negativnih utjecaja depopulacije i šume, zahtijeva izuzetne ekološke uvjete. Republika Hrvatska se kao potpisnik Ramsarske konvencije iz 1971., uz ostale važeće zakonske odredbe (Zakona o zaštiti prirode, Strategija i akcijski plan zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti Republike Hrvatske, Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2010. godine i dr.) obvezala provoditi aktivnosti očuvanja močvarnih područja. Sukladno tome, svaka nasilna aktivnosti i aktivnosti na povezanim područjima u okolici botaničkog rezervata koje ugrožavaju ta staništa su protivna konvenciji.

b.       Park šuma Petrova gora koja sa svojim prirodnim i kulturno povijesnim spomenicima predstavlja sve poznatiju turističku destinaciju (Pavlinski samostan, grob Petra Svačića, lovni turizam, biciklističke staze, planinarski putovi, patizanske bolnice i dr., spomenik na Petrovoj gori s potencijalom uređenja u muzej biološke raznolikosti s zvjezdarnicom i dr.)

c.       Lječilište Topusko koje svojom širokom ponudom u području zdravstvenog turizma nudi i dimenziju boravka u prirodi, rekreacije, planinarenja i dr. će također kroz intenziviranje korištenja infrastrukture kroz kamionski prijevoz, buku, plinove i dr. biti ograničeno. S obzirom da se smještanjem deponija ugrožava Botanički rezervat Đon Močvar, također se javlja opasnost od uništavanja ljekovitog blata koje se koristi pri liječenju, a koje potječe iz Rezervata.

Navedenim područjem također će prolaziti tzv. zelena staza namijenjena biciklistima i rekreativcima kojom će se povezivati kontinentalna i primorska Hrvatska i Europa. U navedenom smislu potrebno je voditi računa i o intenziviranoj gospodarskoj aktivnosti na području turizma, ekološke proizvodnje, nasada voćaka, ugostiteljske djelatnosti, ugostiteljske djelatnosti na području zdrave prehrane, poljoprivrednih zadruga i dr.

 

Uz sve navedeno također napominjemo da kao lokalni dionik molimo uvid u studije utjecaja na okoliš, te u cost-benefit analize kojima se predlaže lociranje deponija u Blatuši.

S obzirom na sve navedeno i na zasigurno veće troškove od koristi lociranja deponija u Blatuši, a prema podršci i općem interesu javnosti, investitora, nacionalnih i internacionalnih organizacija, molimo da našu žalbu uvažite i u tom smislu razmotrite promjenu lokacije županijskog centra za gospodarenjem otpadom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

Kontakt:

Robert Schenk; 098/ 421 012, r@accordcase.com

Ana Marija Unković; 098/ 496 112, aunkovic@inet.hr

 

 

S poštovanjem,

 

   Udruga EkoSense                            

 

    Ana-Marija Unković, predsjednica izvršnog odbora         

 

 

 

Na znanje:

-          Marina Lovrić, županica Sisačko-moslavačke županije

-          Anto Rajić, pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info