Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član DeVeT

Upisao:

DeVeT

OBJAVLJENO:

PROČITANO

460

PUTA

OD 14.01.2018.

Do 2020. godine nuklearka u Hrvatskoj?!

Hrvatsko nuklearno društvo (HND) na svojoj će tradicionalnoj, 7. međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku od 25. do 29. svibnja ove godine između ostalog predstaviti i prijedlog da se u Hrvatskoj razmotri tzv. nuklearna opcija.


Do 2020. godine nuklearka u Hrvatskoj?! Njome bi se najkasnije do 2020. izgradila nuklearna elektrana, čime bi se dugoročno riješile rastuće potrebe i nedostatak električne energije u zemlji.

Iako su s tom opcijom upoznati i u HEP-u i u sadašnjoj Vladi, još nije bilo ozbiljnijih i konkretnih razgovora, a nuklearnu bi opciju trebalo 'staviti na stol' i razmotriti u sklopu nastavka izrade energetske strategije Hrvatske, istaknuli su čelnici HND-a na konferenciji za novinare na kojoj su najavili dubrovačku konferenciju koja će okupiti stotinjak stručnjaka iz 30 zemalja.

Tema ovogodišnje konferencije je "Nuklearna opcija u zemljama s malim i srednjim elektroenergetskim sustavima", a jedna od 10-ak predviđenih podtema bit će i energetska strategija Hrvatske. Čelnici HND-a smatraju da bi, s obzirom na dugoročnost priprema za gradnju te trajanje same gradnje nuklearke, s aktivnostima na pripremi te gradnje trebalo početi u najskorije vrijeme.

Nuklearnu opciju 'naprijed gura' sve veća cijena energenata (nafte i prirodnog plina), obveze Hrvatske po Kyoto protokolu te klimatske promjene uzrokovane globalnim zatopljenjem, objasnio je predsjednik programskog odbora Konferencije te član HND-a Nikola Čavlina.

S obzirom na to i da će u predstojećem razdoblju neke elektrane u Hrvatskoj izlaziti iz pogona nuklearna opcija postaje konkuretna, isplativa i održiva, tim više što, kako kažu u HND-u, cijena urana iako raste ne utječe toliko na cijenu energije kao što to primjerice utječe porast cijene prirodnog plina.

Za izgradnju nuklearne elektrane (NE) u Hrvatskoj snage 1000 megavata trebalo bi oko 2 milijarde američkih dolara, koje bi Hrvatska, kažu u HND-u, mogla 'namaknuti' ili kreditima ili osnivanjem međunarodnog konzorcija, što je model po kojem rade mnoge druge zemlje koje su se odlučile za tu opciju.

To je ipak isplativije nego količina novca kojeg će Hrvatska morati potrošiti za uvoz električne energije ako ne izgradi NE, ističu čelnici HND-a.

Vezano za mogućnost da se Hrvatska priključi Sloveniji u eventualnoj gradnji novog bloka NE Krško (Krško II), stručnjaci iz HND-a misle da bi Slovenci na to možda i pristali, ali i napominju da u Hrvatskoj za sada o tome još nema nikakvog službenog stava.

Naglašavaju i da iz EU-a stižu preporuke da svaka zemlja sama treba riješiti problem svoje energetske budućnosti, da je za to prije svega potreban politički konsenzus svih stranaka i javnosti, kao i potvrda parlamenta što bi provedbu osiguralo bez obzira na to tko je na vlasti.

 

www.javno.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info