Član JosipJankovic

Upisao:

JosipJankovic

OBJAVLJENO:

KAKO JE G. WAHINGTON ODBIO KRUNU

KAKO JE G. WAHINGTON ODBIO KRUNU
Ne mogu zamisliti što je to u mojemu ponašanju dalo ohrabrenje i povod takvomu prijedlogu, koji se po mojemu mišljenju može ubrojiti među najveće nevolje koje bi mogle zadesiti moju zemlju

KAKO JE G. WAHINGTON ODBIO KRUNU

 

Nedugo poslije pobjede kod Yorktowna, jedan je časnik američke Armije revolucije pisao Georgeu Washingtonu da «netom oslobođene kolonije nikada neće postati nacija pod republikanskom vlašću». Stoga je, umjesto republike, predložio «uspostavu kraljevstva s Washingtonom na čelu». Sačuvan je Washingtonov hitri odgovor predlagaču:

 

Newburgh, 22 svibnja, 1782.

 

Gospodine,

S mješavinom velikog iznenađenja i čuđenja, pozorno sam pročitao razmišljanje koje ste mi uputili. Budite uvjereni, gospodine, da me nijedan događaj tijekom rata nije zabolio više od saznanja da su ideje kakve ste mi podastrli uopće postojale u vojsci, i ja na njih gledam s gnušanjem, te odbijam i svaku pomisao na njih  - stoga ih zasada nikomu neću priopćiti, ukoliko ne dođe do daljnjega pokretanja te stvari, kada ću ih morati obznaniti.

Ne mogu zamisliti što je to u mojemu ponašanju dalo ohrabrenje i povod takvomu prijedlogu, koji se po mojemu mišljenju može ubrojiti među  najveće nevolje koje bi mogle zadesiti moju zemlju. Ako se ne varam u procjeni sebe, onda niste mogli naći osobu manje sklonu ovim Vašim zamislima –  no istovremeno, za ljubav vlastitih osjećaja, moram dodati da nema čovjeka u kojega postoji iskrenija želja da pravedno nagradi vojsku... 

Zaključiti mi je - ako Vam je na srcu vlastita zemlja, i ako cijenite sebe i brinete se o potomstvu, i ako je u Vas imalo poštovanja prema meni, trebali biste se okaniti takvih misli, i nikada sami ne biste smjeli spominjati ideje slične prirode, niti ih slušati od drugih.

 

S poštovanjem ostajem, gospodine, Vaš najodaniji sluga

 

 1. Washington

 

(U navodu kod W. J. Benneta)

 

Vesna Krmpotić, PRIRUČNIK ZA PREDSJEDNIKE I PRINOČNIK ZA NAROD, zbornik priča iz opusa NAJLJEPŠE OD NAJLJEPŠIH

 

 

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

METODE

MAGAZIN

MAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuMAGIFON - Životne promjene, sudbinaPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NE

BRZI CHAT

 • Član webmasterwebmaster

  molim javite ako problem i dalje postoji...

 • Član webmasterwebmaster

  molim probajte sad u Chrome-u... naime, kod promjena koje su napravljene prosli tjedan, nisam napravio jedan detalj koji je kod nekih korisnika mogao uzrokovati problem... kod vecine je stvar radila, ali je kod nekih, eto zapelo :-)

 • Član iridairida

  eto vidiš...istraži dalje problem s chromeom

 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, preko IE mi sve ide

 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  samo ga mogu staviti u naslov komentara

Cijeli Chat

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Sajam Mystic