Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član borivoj

Upisao:

borivoj

OBJAVLJENO:

PROČITANO

2981

PUTA

OD 14.01.2018.

Dendroterapija - liječenje drvećem (Lipa pomaže kod upala..)

Dendroterapija - liječenje drvećem (Lipa pomaže kod upala..)
VAŠ VODIČ KROZ DENDROTERAPIJU O „darodavcima“ i “kradljivcima“

Razgovor sa ruskim energoterapeutom Mihailom Vinogradovim

Od davnina postoje priče o živoj i mrtvoj vodi, o drveću – darovaocima (donorima) i drveću – kradljivcima energije. Da li se one zasnivaju samo na mašti narodnog kazivača ili ipak imaju realnu osnovu? Jer, i u starim lekarskim knjigama neko drveće, na primer, breza, pominje se gotovo kao panacea, lek protiv svih bolesti. Gde je tu mit, a gde stvarnost? Koje su to isceliteljske osobine drveća?

— U narodnoj medicini danas postoji čitav jedan pravac – dendroterapija, lečenje drvećem ili uz pomoć drveća, kaže Mihail Semjonovič Vinogradov na početku našeg razgovora. Drveće zaista može da ozdravi, isceli, očitavi čoveka, da ga nahrani energijom. Najbolji u tom smislu su hrast, breza i bor, skoro isto tako su vredni kedar, bagrem, klen, rjabina (jarebika), jabuka, šljiva... Ali, ima i onih koji čoveku mogu da „ukradu“ energiju; to su razne vrste topole, na primer, kao i ruska čerjomuha, (ili američka višnja, kako se još zove kod nas). Međutim, nemojte se zavaravati da ih treba istrebiti; nikako, jer i ti „kradljivci“ mogu biti vrlo korisni u određenim situacijama, ali o njima ćemo nešto kasnije.

Od kada datiraju prvi dendroterapeutski metodi i kako su izgledali?

Znate, postoje zapisi da su još u prehrišćansko doba devojke odlazile brezi, da bi se nakupile pozitivne energije, da im udaja i život budu srećni, trudnice su sedele pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta, da od njega dobiju snagu za isceljenje rana... Vidari, znahari, preporučivali su ne samo sedenje pored drveća, nego i veranje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmenila sa čovekovom. I danas se deca instinktivno penju na drveće, a mnogi grade kuće u šumi. Kao što vidite, ništa novo pod suncem.

Kakva su pravila komuniciranja sa drvećem u cilju lečenja?

— Pravila opštenja sa drvetom koje daje energiju isceljenja su vrlo prirodna i jednostavna: stanite licem prema drvetu-donoru na rastojanju od 40 – 60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrišite se na to da primate njegovu energiju i zamislite da se vašim telom odozdo nagore lagano podiže topli talas energije. Posle opuštanja počnite da upražnjavate vežbe disanja, uz pomoć kojih će doći do raspoređivanja dobijene energije po čitavom telu. Pravilno disanje podrazumeva udah, zadržavanje vazduha u plućima, izdah i period kad su pluća ispražnjena do sledećeg udaha. Svaka faza traje od 4 – 8 sekundi, a moraju se sprovoditi ravnomerno, bez mučenja i bez prekida. Tokom zadržavanja daha dolazi do „razlivanja“ energije drveta koja se pretvara u vašu bio-energiju. To ne treba da traje dugo, nekad ne više od nekoliko minuta i to najbolje predveče, pred spavanje. I sami znate da se čovek posle jedne kraće večernje šetnje po vrtu, ako ga ima, ili po gradskom parku, oseća mnogo bolje i kao podmlađen; bolje misli, smireniji je, bolje spava... Najbolje je ako se osamite negde u prirodi ili kraj „svog“ drveta koje znate i koje vas „poznaje“ iz detinjstva. Znate, nekada je bio lep običaj da se, kada se dete rodi, posadi drvo, na primer hrast za dečaka i jela ili breza ili lipa za devojčicu. To je posebno interesantno, gledati kako oboje rastu i razvijaju se. Dakle, veoma je dobro boraviti u poznatom predelu, ali i ne mora; dobro je u prirodi srediti misli, preispitati postupke, izgovoriti molitvu Gospodu, osetiti povezanost svega što diše pod kapom nebeskom... Najzad, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je sprovodite redovno, to jest ako vam to postane dobra navika.

A šta da radi stanovnik velegrada, koji nema parka – bar ne valjanog, u blizini, a o nekom šumarku da i ne govorimo?

— Specijalisti predlažu da se koriste tanke ploške koje su narezane od različitih vrsta drveta. Iako svako od nas ima svoje drvo, primećeno je da se hrast, breza i bor uklapaju u gotovo svačiji „profil“. Univerzalni hrast se slaže sa više od 60% ljudi, breza sa oko 30%, a bor je idealan za oko 10 – 15% osoba. Akademik Boris Dodonov je uspeo da načini univerzalni korektor bio-polja čoveka. To je obična ploška, komad određenog drveta, prečnika 20 – 30 cm, debljine do 10 cm. Ovaj komad ima otvor u sredini i 7 kosih, radijalnih ureza oko tog otvora.

Drveće – donori

Rekli ste da neko drveće dodaje, a da drugo oduzima životnu energiju.

Da, drveće - donori, donatori, davaoci energije starno imaju osobinu da u sebi akumuliraju veliku količinu kosmičke energije. To su pomenuti hrast, breza, bor, kedar, bagrem, klen... Svaki čovek bi trebalo da zna koje je to njegovo drvo, koje mu omogućava da se lakše izbori sa životnim teškoćama, sa bolestima. Kada to spozna, treba da ga zasadi u svojoj blizini.

Ali, postoji i takozvana negativna energija. Kako da se nje oslobodimo?

— E, tu na scenu stupa drveće koje oduzima energiju. Najjače u tom pogledu su sve vrste topola i iva. Slabiji, ali vrlo korisni su i kesten, jela, čerjomuha (američka višnja). Oni su izvanredni za lečenje nekih oboljenja. Ne znam da li znate onu rusku narodnu pesmu “Ivuška zeljonaja” – o devojci koja pita ivu pored vode gde da pronađe svoju ljubav... Vidite, narodna intuicija je milenijumima radila besprekorno. Kad ste tužni, kad ste nervno napeti ili baš rastrojeni, privijte se uz takvo drvo leđima (duž kičmenog stuba) i dlanovima, kao kad ste igrali žmurke i krili se iza drveta! To je vrlo dobro da se oslobodite napetosti i razdražljivosti. Ako imate problema sa unutrašnjim organima, jednostavno – zagrlite drvo kao dragog druga. Ali, ne preporučuje se da u tom „zagrljaju“ boravite duže od dvadesetak minuta. Ne treba naglašavati koliko je bolje i celishodnije da za terapiju koristite živo drvo, a ne njegov komadić, ali u slučaju nužde može i tako. Bolji su komadi od gornjeg, nego od donjeg dela drveta. Ne znam da li vam je poznato, ali u Rusiji su se odvajkada na ovaj način lečili zubobolja, angina, gastritis ili glavobolja – 5 – 7 minuta držiš daščicu pored bolnog mesta – i gotovo. Ove metode ne mogu da naškode i preporučuju se posebno onim osobama koje pate od spazama velikog mozga ili vaskularnih bolesti.

Dozvolite da Vas, zbog ličnog afiniteta, upitamo o brezi. Nju su opevali pesnici, Jesenjin joj je posvetio mnoge stihove, a u literaturi ima toliko opisa i recepata za lečenje brezovim sokom, lišćem, pupoljcima...

— Tačno je da je breza najpopularnija, jer ima čitav niz lekovitih i isceljujućih dejstava. Dovoljno bi bilo da jednom nedeljno odemo u brezovik, da zaberemo jedan od većih primeraka ovog lepog drveta i da je zagrlimo i ostanemo uz nju jedno petnaestak minuta. Pomenuli ste njena prevashodstva: brezovi pupoljci, sok, list, pa čak i gljiva koja na njoj raste – čaga, sve je lekovito, preboato biološki aktivnim materijama. U lišću breze ima eteričnih ulja, vitamina, rutina, karotina, fitoncida, flavonoida... Mlado lišće sadrži i proteine, masti, vitamine. Najbolja je takozvana bradavičasta breza, ona koja je kao posuta mirisnim smolastim „suzicama“.

Ali, ima slučajeva kada lekari ne preporučuju preparate od breze. Kada se može, a kad ne može koristiti „brezova apoteka“?

— Aktivni ugalj treba svakako imati u domaćoj priručnoj apoteci. Dobar je protiv trovanja i akutnih bubrežnih kolika. Čajevi, nastoji od lista breze su odlični protiv povišenog pritiska, a ublažavaju i bolove. Razni biljni preparati od breze deluju podsticajno na cirkulaciju, razgrađuju trombove, i zato se preporučuju kod tromboflebita, upala na koži, upale pluća, bronhitisa, bolesti žučne kesice, urinarnih puteva i drugih. Vrlo je korisno da se breza upotrebljava kod bolesti izazvanih radijacijom. Breza ubrzava zarastanje i zamlađivanje rana, reguliše rad jetre i žučnog mehura. Da bi se ubrzao i intenzivirao proces dendroterapije, specijalisti savetuju da se svakodnevno bar 50 puta kažiprstom blago masira mesto u oblasti desnog podrebarja, gde je smeštena jetra.

Narodni recepti

Ne možemo a da ne zatražimo neki od recepata za naše čitaoce.

- Odvari i nastoji od listova i pupoljaka uspešno i bez ožiljaka zamlađuju tkivo, čak i kod dubokih rana. Odvarom od lista perite kosu, jer ćete tako imati jaku, svetliju i gustu kosu kao stari Sloveni. Pijte čajeve od breze i kombinujte ovaj postupak sa boravkom u prirodi i direktnim kontaktom sa drvom.

- Kod spazama velikog mozga pijte nastoj od listova breze i trave rosopasa, po jednu trećinu šoljice tri puta na dan.

- Kod srčane insuficijencije pomaže brezovo lišće i trava kantariona.

- Breza takođe potpomaže koncentraciju, jača pažnju, generiše snage organizma. Ona još i sjajno jonizuje vazduh.

Kako stvari stoje sa ostalim drvećem?
- Hrast takođe ima fenomenalna svojstva, pre svega u antistres terapiji. On aktivira cirkulaciju i skraćuje vreme ozdravljenja. Jedan je od najboljih generatora pozitivne energije. Jako je dobro da u domu imamo nameštaj od hrastovine, ne samo zato što je dugotrajan i lep, nego i zato što zrači pozitivnom energijom. Bor smiruje, elminiše psihičku napregnutost. Duži boravak u boriku čoveka spasava od kašlja, kijavice, bronhitisa i sličnih problema. Bukva jača otpornost na stres i pomaže da se naša koncentracija pojačа, a takođe deluje povoljno i na cirkulaciju.

Kesten olakšava reumatske tegobe, eliminiše nesanicu i, kako kaže narodna mudrost, odgoni strah, nervne napetosti različitog porekla. Dodao bih, takođe, da mnogo od pomenutog drveća deluje na jačanje organizma protiv alergije, ali dok alergija traje, najbolje je pomoći se komadima drveta o kojima je već bilo reči, jer, posebno u periodu cvetanja, direktan kontakt sa drvećem može izazvati neželjene reakcije.

I, najzad, da li je drveće oko nas neka vrsta pokazatelja kako živimo i kakvo nam je zdravlje?

Da, u pravu ste. Drvo deluje na prostor u kome raste, ono ga na izvestan način štiti i loše stanje drveća oko kuće uvek treba da bude znak vlasniku da nešto nije u redu. Poruka, dakle, glasi: naučite da komunicirate sa prirodom, da razumete njene poruke, mnogo će vam pomoći.

***

DELOVANJE DRVEĆA NA ZDRAVLJE

Lipa pomaže kod upala unutrašnjih organa donjeg stomaka i kod rastrojstva želuca. Njeno bio-polje povećava potencijale organizma, puni ga energijom i popravlja raspoloženje.

Breza dobro deluje na kožu, omekšava najrazličitije otvrdline. Ona je drvo sa „razmekšavajućim“ uticajem. Da bi ste taj uticaj osetili, neophodno je da breza raste pored vaše kuće. Ovo drvo čuva od strahova i uznemirenosti, obnavlja snage, ubrzava ozdravljenje. To je tipično žensko drvo, ona pomaže i da se povrati vid, normalizuje razmenu vode u telu, blagotvorno deluje na limfni sistem, jača bubrege..

Ako želite da se „napunite“ energijom, drugujte i sa klenom, ali pazite; samo onaj oštrolisni ima pozitivnu energiju, a ostali imaju osobine „kradljivca“ energije. Sa njima se možete osloboditi negativne energije.

Bor potpomaže razmenu materija u organizmu, leči bolesti disajnih organa, normalizuje krvnu sliku. Uz njegovu pomoć oslobodite se glavobolje i oboljenja srca. Borici su najbolja „zdravilnica“ gde se odvija prirodni proces lečenja i jačanja, ali i mesto gde se najbrže može smršati, pa nije čudo što se mnogi fitnes centri grade upravo u borovim šumama.

Hrast pomaže kod tahikardije, njegova energetika jača i bodri, daruje snagu i jasnoću mislima. Hrast je drvo koje omogućava čoveku da se lakše izbori sa životnim teškoćama. To je muško drvo, leči urogenitalne smetnje, zubnu bolest, jača i krepi.

Bagrem je jedan od univerzalnih donora energije. Energija ovog drveta daruje miran san, vraća dobro i optimistično raspoloženje.

Ako stanujete u ulici brestova, to je divno, posebno ako ste muškarac. Brest daje snagu da se borite sa svim životnim nedaćama.

Jela se koristi u slučajevima otoka, za ublažavanje bolova, kod nervnih bolesti i depresije.

Kesten normalizuje srčanu delatnost, jača imunitet i nervni sistem.

Kedar popravlja seksualnu aktivnost, pomaže rekonvalescentima da što pre ojačaju opsle bolesti, deluje pozitivno na emocionalnu sferu.

Kleka će vam pomoći da izlečite akne.

Kanadska topola –naročito njene ploške, komadi drveta, leče sve vrste upala.

Jarebika (rjabina) efikasno čisti organizam od šlaka i toksima. Nervčicima je blagi donor dobre energije.

Čerjomuha (američka višnja) pomaže da se oslobodite od tumora. Najbolje za tu svrhu su ploške drveta po receptu akademika Dodonova.

Jabuka je izrazito žensko drvo. Budi osećajnost u ženskoj prirodi, pomaže krhkoj ženi da postane samouverenija.

Jasen pomaže da svest postane kristalno jasna i da se donose bolje odluke i pravilnija rešenja.

***

 

DRVEĆE KOJE RAZUME VAŠU BOLEST

Čak i duboko racionalni ljudi znaju se od davnina verovalo da drveće ima dušu, ili da u njemu žive moćna bića. Grci su smatrali da u drveću žive nimfe drijade, a Sloveni su svoje amulete oduvek „majstorisali“ od drveta. Crkvene tavanice su tokom mnogih vekova izrađivane od topole, a narodni lekari su se služili drvetom – živim, ili njegovim delom, da odagnaju svakojake bolesti, od zubobolje do histerije. Kao izvanredan građevinski materijal drvo nema premca, čak i danas, u vreme poplave veštačkih materijala. Da li ćete posle pročitanog teksta o dendroterapiji otići da pronađete svog tihog sabesednika i prijatelja u okolini grada, ili ćete samo zameniti linoleum parketom, zavisi od vas. Uostalom, dendroterapija je nije čin, nego proces u kome je svaki početak dobar.

Dendroterapija je metod lečenja i profilaktike koji koristi isceliteljske osobine drveća. Većina ljudi, pa i lekara, čak i ne podozreva da praktično svekoliko drveće (isključujući topolu, jovu i divlji jorgovan) nesumnjivo poseduje lekovitu snagu – dovoljno je, naime, da se prosto prislonite uz njegovo stablo. Drveće je u stanju da leči psihička rastrojstva, da stimuliše rad srca, aktivira razmenu materija u organizmu... poznato je takođe isceliteljsko delovanje drveća na lečenje glavobolja i otklanjanja posledica stresa, a već samo ove njegove osobina dovoljne su da dendroterapiju preporuče i istaknu kao jednu od vodećih terapija našeg vremena (i, reklo bi se, jednu od najpristupačnijih).


VAŠ VODIČ KROZ DENDROTERAPIJU

O „darodavcima“ i “kradljivcima“

Postoji drveće koje daje, a i ono koje oduzima energiju. Sve je u prirodi izbalansirano, vođeno mudrom rukom Tvorca, te nemojte žuriti sa zaključkom da su samo darodavci dobri, a da se sa „oduzimačima“ –„kradljivcima“, „vampirima“, kako ih nepravedno zovu, treba radikalno obračunati. Kao što nije moguće stalno udisati vazduh, ili stalno biti budan, tako nije dobro stalno nakupljati energiju: postoje trenuci kada je, naročito onu „prljavu“, treba izbaciti. I, kome da se obratimo? Upravo drveću koje ume da upije sve ono što nam ne treba. Topola je pravi primer za to. Koristi se za pročišćavanje energetskih kanala, oslobađa čoveka glavobolje, upala i razdraženosti. Zato je topola toliko dobro prilagođena i buja upravo u velikim gradovima, oko fabrika i otpadnih voda. Ali, najveću „hranu“ topola dobija od naših nelagoda, nemira, negativne energije, koju upija kao sunđer. Dok šetate obalom reke, i ne znate šta ste sa sebe „zbacili“ u hodu. A topola, koju s pravom nazivaju gradskom energetskom deponijom ili kanalizaacijom, prima sve to i raste sve više... Rjabina – jarebika, divlja oskoruša i čerjomuha su takozvani „slabi“ upijači i koriste se kod depresije – naročito njihovi komadi, kao kod i manjih tumora. Jele su dobre za rasterećenje od razdražljivosti i umora. Dovoljno je čak da jednu jelinu šišarku držite malo među dlanovima i već te se osloboditi negativne energije. Ako posadite jele po obodu svog imanja, njihova energetika će postati pravi moćni štit koji brani vaš dom od negativnih delovanja spolja.

Biokorektori

Sami, u domaćoj radinosti, možete da napravite plošku za lečenje. Izaberite stablo ili grane zdravog, dugovečnog drveća, posebno ako je stajalo sa strane, uzvan šumskog masiva. Ovakva drveta, baš kao i osobeni ljudi, imaju i mogu da daju više energije. Za stan u gradu trebaju vam ploške veličine 8 – 15 cm u prečniku. Kada ih prepilite, ostavite ih da se suše zaštićene od direktnog sunčevog svetla. Ovakvi bio-korektori, to jest ispravljači našeg bio-polja mogu da emaniraju svoju energiju 2 – 3 godine, posle čega ih treba zameniti novim, svežim. U našoj zemlji za sada nema ovakvih ploški, ali u inostranstvu se mogu nabaviti u dendrološko-naturopatskim centrima.

Kako pristupiti lečenju?

Prvi način je neposredno komuniciranje – opštenje sa drvetom, ali treba ipak znati sledeće: svako drvo ima takozvane „hranilice“ koje su najpogodnije za razmenu energije. Te zone su smeštene odmah uz koren, ukoliko se on nalazi iznad zemlje, ili oko moćnih jakih grana. Zapamtite, tih zona nema oko suvih grana.

Da biste se oslobodili depresije, opšteg umora, i da biste podigli tonus, potrebno je da sednete pored drveta i da se opustite. Zatvorenih očiju provedite nekih 5 – 30 minuta u blizini navedenih zona. Tonus i raspoloženje se podiže za 20 minuta sedenja ispod lipe. Što je drvo starije, tim jače deluje na čoveka i tim manje vremena je potrebno da se postigne isceljujući efekat. Za vreme seanse treba da se potrudite da osetite – ili bar postanete svesni – da se dešava razmena energije.

Ako imate neki konkretan problem, ukoliko je to moguće dodirnite drvo upravo tim delom tela. Na primer, ako vas boli glava, naslonite čelo na topolu. Kod srčanih smetnji, „grlite“ hrast tokom 10 – 15 minuta, a ako imate neko plućno obočjenje – prionite uz bor. Suvišnu razdražljivost predajte topoli tako što ćete se potiljkom nasloniti na nju jedno 5 – 7 minuta, ne duže. Varikozne vene lečite tako što ćete sesti licem prema drvetu, da kolenima dotičete stablo. Najbolje od svega je sesti između dva jelova stabla. Naravno, u iste svrhe možete upotrebiti i ploške. Seansa traje oko 15 minuta, do 4 puta na dan, sa pauzama od po najmanje pola sata.

U svakom slučaju, nije potrebno da se seansa isceljenja drvetom produži više od pola sata.

Finese

Razne vrste drveća imaju različite periode odmaranja i bujanja. Zimi se energetski potencijal kod lisnatog drveća smanjuje za 50 – 70%, a kod zimzelenih vrsta za 15 – 25%. Izuzetak je jela, koja je aktivna u bilo koje doba godine.

Vrlo moćni potencijal ima sve plodonosno drveće u periodu cvetanja. Najbolje je opštiti sa drvećem rano ujutru i u periodu od 16 – 19 sati, kada je njihova energetska razmena maksimalna. Uveče se može dogoditi da vam suvišna energija razbije san. I, kao i uvek, postoji izuzetak: kleka je sjajano snotvorno sredstvo. Ako želite „čarobni jastuk“ koji će vas nežno zavesti u san, napravite mali jastuk od strugotina drveta borovice, kleke. Odličan je za lečenje menadžerske bolesti, skidanje stresa i opšte smirenje tonusa.

Gradsko drveće nije upotrebljivo za dendroterapiju. Previše je u njemu energetskog otpada. Pod bolesnim drvetom ne treba se ni odmarati, a o isceljenju ne može biti ni reči. Poznati su slučajevi kada se osoba koja je boravila pod takvim, nezdravim drvetom, žalila na težak umor, dešresiju i nemotivisan strah.

Za lečenje se bira drvo u čistoj ekološkoj zoni, u velikom parku, šumarku, lugu, sopstvenom imanju koje treba prilagoditi upravo za dendroterapeutske svrhe, što se uvek isplati.

Dendroterapeut će vam najbolje reći koje je drvo pravo za vas, a vi, dotle, možete ispitati sopstvenu osetljivost i potruditi se da otkrijete koje je to vaše drvo. Neki ljudi će se iznenaditi sopstvenim sposobnostima. Ako držite ruke nad korom drveta i osetite toplotu, to je vaš darodavac, donor. Ako osećate da vas nešto „vuče“ ili vam je nekako tugaljivo, to je vaš kradljivac! Budite obazrivi sa njim, ali ga nemojte prezreti. Da, ovakav rečnik je vrlo adekvatan, jer od svakog drveta, opšteći sa njim duže vreme, stvarate poznanika, pa i prijatelja. Topola je brza, kao urbani prijatelj, i odmah skida glavobolju, a breza voli da se sa vama druži čitav niz godina, kao prijatelj iz detinjstva. Višnja u cvetu, čak i ako se on davno osušio na ubranoj grani, može vas jedne zimske večeri spasti od depresije i melanholije. Ako uz to još popijete čaj od lipe na ničim ne pokrivenom hrastovom stolu, osetićete da niste sami, nego među vrsnim prijateljima koji znaju tajne isceljenja.

Drvenarija i nameštaj mogu dugo da sačuvaju lekovita i korisna svojstva. Naravno, sve zavisi od toga gde je i kada drvo posečeno. Ako se to dogodilo u vreme prve dve četvrti rastućeg meseca, drvo ima vrednost građevinskog materijala, ali ako je uzeto iz prirode za vreme opadajućih faza meseca, kada se u biljkama dešava energetska regeneracija, deluju na čoveka kao i živo drvo. Ovakav materijal je više od nameštaja, uz njega se možete mnogo bolje osećati.Takvo drvo i ne truli brzo, a takođe ni ne gori lako. Ukoliko možete da naručujete nameštaj, povedite računa o ovim stvarima, koje nisu nimalo beznačajne za zdravlje vaše porodice u dužem vremenskom periodu.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U LIPNJU...

LIPANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav, drago mi je da si ovdje. Lp

  13.06.2024. 22:00h
 • Član med.mlijekomed.mlijeko

  Pozdrav :)

  13.06.2024. 21:22h
 • Član iridairida

  da, lete dani...

  10.06.2024. 12:18h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav dragi magicusi. Novi tjedan je pred nama. Sretno!

  10.06.2024. 06:45h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi,, s današnjim danom imamo 60.009.286 pregleda . Dakle prešli smo šezdeset milijona pregleda. Za nas ovo je izvanredan broj posjeta. Budite mi dobro i uživajte u ovom danu. Lp

  06.06.2024. 05:20h
 • Član bglavacbglavac

  Sretan vam Dan Državnosti , dragi magicusi!

  30.05.2024. 06:59h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, želim vam sretnu i blagoslovljenu nedjelju. Lp

  26.05.2024. 07:00h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info