Kalendar događanja

Član gemini1

Upisao:

gemini1

OBJAVLJENO:

PROČITANO

248

PUTA

OD 14.01.2018.

95 razloga za vegetarijanstvo

95 razloga za vegetarijanstvo
 1. U Hrvatskoj se svakog dana zbog mesa ubiju tisuće i tisuće životinja (uglavnom pilića) uzgojenih na farmama.
 2. U Hrvatskoj, životinje uzgojene zbog mesa, zapravo su proizvod visoko mehaniziranog sustava koji funkcionira poput tvornice služeći se velikim brojem nereguliranih i neviđenih metoda koje su okrutne i opasne.
 3. Oko 1,28 milijarde stoke nastanjuje Zemlju. Ta se brojka nastoji zadržati, iako je to neprirodno, da bi se zadovoljila neumjerena ljudska potreba za goveđim mesom. Njihova ukupna težina uveliko prekoračuje težinu cijele ljudske populacije. Već sam njihov broj utjecao je na to da stoka postane najveći uzrok uništavanja okoliša (uz ljudsku pohlepu za prirodnim bogatstvima). U Hrvatskoj govedo vrati 1 kg mesa za svakih 16 kg pojedenih žitarica i soje.
 4. Prehrana bazirana na mesu kostantno sadrži velike količine zasićenih masti, životinjskih bjelančevina i kolesterola koji podižu razinu kolesterola u krvi - znak upozorenja za srčanu bolest i srčani udar.
 5. Da bi se proizveo 1 kg mesa potrebno je oko 200.000 litara vode, dok za proizvodnju 1 kg pšenice treba samo 110 litara vode.
 6. Već sama goveda, ne ukljućujući svinje, piliće i sličnu živad, potroše količinu hrane koja bi svojom kaloričnom vrijednošću zadovoljila potrebe 8,7 milijardi ljudi. To je gotovo duplo više od sadašnje ljudske populacije. Stotine milijuna tona žitarica potroši se na prehranu životinja dok bi već 5 milijuna tona žitarica bilo dovoljno da se nahrani 15 milijuna djece širom svijeta koliko ih otprilike, svake godine, umire od gladi.
 7. Da bi se nahranio prosječan Hrvat koji jede meso potrebno je 31 jutara zemlje dok je za osobu koja ne jede meso i mesne proizvode dovoljna 1/6 jutra. (1 jutro - 40,476 ara).
 8. U mesu nema ni jedne nužno potrebne hranjive tvari koja se ne može dobiti i iz biljne prehrane. Prolaskom kroz životinju žitarice gube 90% bjelančevina, 96% kalorija, 99% ugljikohidrata, te 100% vlakana.
 9. U današnjim 'tvorničkim farmama' životinjama za uzgoj nije dozvoljeno normalno ispunjavanje spolnih nagona. Jedna od metoda rađanja koristi tzv. 'teaserbulls' (bikove mučitelje) ili 'sideninders' (za svinje) koji prepoznaju ženke za oplodnju. Nakon što idetifinciraju ženke, ti osakačeni mužjaci ne mogu zadovoljiti svoj spolni nagon jer im je penis kirurškim zahvatom zaokrenut tako da im strši sa strane.
 10. Meso bi stajalo 60$ kilogram da vlada ne subvencionira vodu koju koristi mesna industrija.
 11. Procjenjuje se da se uzgojem stoke u SAD-u dvostruko više zagađuje okoliš nego inudustrijom. (Podaci za Hrvatsku nam još nisu dostupni.)
 12. Prema Dr. T. Colin Campbell-u, jednom od glavnih istraživača u znanstvenom istraživanju o Kini: 'U sljedećih 10- 15 godina stalno ćete slušati da su životinjske bjelančevine jedan od najotrovnijih hranjivih sastojaka'. Rizik za dobivanje bolesti se dramatično povećava čak i ako se u prehranu doda samo jedna, mala životinjska bjelančevina. Za razliku od masti i kolesterola, životinjske bjelančevine se ne daju odstraniti iz mesa i mliječnih proizvoda.
 13. Svjetske rezerve nafte potrošile bi se za 13 godina da cijeli svijet preuzme metode uzgoja stoke kakvima se koriste u Australiji, SAD-u i drugim industrijsko-poljoprivrednim ekonomijama koje proizvode hranu baziranu na mesu.
 14. Zbog proizvodnje mesa sjeku se ogromne količine drveća. Svake godine Amazonska prašuma se sve više i više krči, čak 79.000.000 jutara godišnje, da bi se osigurala zemlja za ispašu ili za uzgoj žitarica. Nastavi li se krčiti istim tempom, nestat će za 30 godina.
 15. Tzv. 'crvenokošci' su pilići, koji su na tekućoj vrpci na putu do smrti, izbjegli ne samo elektrificirano, omamljujuće korito ispunjeno rasolom, već i nož koji im je trebao prerezati vrat. Njihova smrt nastupa u bazenu sa vrelom vodom gdje perje olabavi prije čupanja. Cijele hrpe takvih pilića se odbacuju svakodnevno.
 16. U hrani za piliće danas se redovito nalaze hormoni i antibiotici. Upravo to drogiranje ptica, što se prakticira od sredine 20. stoljeća, omogućuje luksuz i uspješnost unatoč lošim uvjetima uzgoja (velika jata u stješnjenom, zatvorenom prostoru). Današnjom se hranom, osim toga, postiže prodajna težina pilića u pola vremena i to sa 2/3 količine hrane potrebne pred 50 godina.
 17. Uz mesnu prehranu vezane su mnoge vrste raka. Najznačaniji su rak debelog crijeva, rak dojke, rak grlića maternice, rak jajnika, rak prostate i rak pluća. Utjecaj mesa i mesnih proizvoda na te bolesti nije mali već je ogroman i direktan.
 18. Stoka u Hrvatskoj proizvodi 30 puta više izmeta od cijele hrvatske populacije. S obzirom da te životinje većinu ili čak cijeli život provedu u tvorničkim stajama ili hranilištima, njihov se izmet više ne koristi za gnojenje pašnjaka. Peradarnjak sa 60.000 pilića proizvede 82 tone otpada tjedno. Taj se otpad odvozi kamionom. Upravitelj farme može otpad pravilno uskladištiti, raspršiti ili razgraditi. Ili ga može jednostavno pustiti da se izlije i tako dospije u svaku vodu za piće opasno povečavajući razinu amonijaka i nitrata. Postajući vegetarijancem, puno više doprinosite čistoći svjetske vode nego bilo kojom drugom akcijom.
 19. Ljudsko probavilo nije stvoreno za probavu mesa. Dok je crijevo mesoždera relativno kratko (3 dužine tijela) i glatko iznutra, ljudsko crijevo je 12 puta duže od tijela te duboko obavijeno i naborano. Kako nema vlastita vlakana, meso se prilično teško miče kroz dugo, smotano ljudsko probavilo. Prije nego stigne do kraja probavnog trakta postaje trulo i otrovno za organizam. Usporedimo sad čovjeka i konja. Konj spada u biljojede, vegetarijance. Da su ljudi veličine konja imali bi probavilo 1,5 puta duže od dužine konjskog.
 20. Prema riječima Johna Robbinsa, autora knjige 'Prehrana za novu Ameriku', mliječna krava iz današnje, moderne mliječne tvornice 'rođena je, hranjena, tretirana lijekovima, oplođena i manipulirana sa samo jednim ciljem - maksimalna proizvodnja mlijeka uz što manje troškove.' Takva krava provede svoj cijeli život u staji sa neprirodno nabreklim i osjetlivim vimenom. Muženje se vrši tri puta dnevno. Krava je gotovo cijelo vrijeme bređa, a telad joj se oduzima odmah nakon rođenja. Često je okarakterizirana kao 'zadovoljna'. Naime, kravama u takvim tvornicama u hranu se stavljaju tvari za smirenje njihovih iscrpljenih živaca.
 21. U svakoj kaloriji, špinat ima 14 puta više željeza od goveđeg odreska. Za apsorpciju željeza potreban je vitamin C kojeg u životinjskim proizvodima nema.
 22. Muška goveda na farmama se kastriraju kako bi bila poslušnija. Kastracijom se dobivaju i masnije, što znači i profitabilnije životinje. Kastracija mož biti učinjena temeljito, u potpunosti ili kroz duži period sa prstenom koji se stavlja na muda da bi onda s vremenom otpala. U tu svrhu anestetici se koriste rijetko.
 23. Tipična farma za proizvodnju jaja sadrži 20.000 kokoši po peradarniku. Potpuno je uobičajeno da se 4-5 kokoši nesilica strpaju u kavez dimenzija 12 x18 inča. Standarni je postupak kod uzgajivača peradi da kokošima odrežu kljunove sa mehaniziranim vrućim nožem. Kljunovi se odstranjuju da se kokoši ne bi mahnito pokljucale do čega bi moglo doći zbog stješnjenog prostora i zatočeništva. Dok se još sklapa dogovor o postupnom ukidanju zloglasnih kaveza, životinje su i dalje zatvorene, a kokošima se još uvijek odrezuju kljunovi.
 24. Nacionalni institut za istraživanje raka je utvrdio da je vjerojatnost pojave raka dojke puno veća kod žena koje svakodnevno jedu meso nego kod žena koje ga konzumiraju u malim količinama ili ga uopće ne konzumiraju.
 25. U današnjoj tvornici mlijeka, jedan radnik se brine za 800 glava teladi i sav posao obavi u 45 minuta. Takav je posao u nekadašnjem dvorištu obavljalo nekoliko radnika i taj je posao trajao cijeli dan. Prema australskom autoru Peteru Singeru, piscu 'Oslobođenja životinja' - 'krave su osjetljiva bića za koje je prirodno da se čvrsto vežu za osobe koje se za njih brinu'.
 26. Izvoznici iz siromašnih zemalja proizvode luksuznu hranu poput mesa da bi je prodali bogatim zemljama, a sve to na račun vlastite gladne populacije. Proizvodnja mesa je puno profitabilnija od hrane iz biljaka kao što su riža, grah i povrće.
 27. 1,28 milijardi glava stoke odgovorno je za ispuštanje 12% metana u atmosferu. Metan je jedan od četiri plina odgovornih za efekt staklenika koji doprinosi 'globalnom zagrijavanju'. Jedna molekula metana upija 25 puta više sunčeve topline od jedne molekule ugljik-dioksida.
 28. Današnje tvornice za uzgoj svinja, sa svojim prostornim mogućnostima, vjerojatno će jednom naslagati svinje jednu iznad druge u tri razine, pojedinačno zatvorene u sanduke. Svoj cijeli život svinja će provoditi u prostoru dovoljnom tek da u njega stane. Stojeći na metalnoj ili betonskoj podlozi noge im postaju bolne i osakaćene prije nego ih zakolju.
 29. Mlijeko žene dojilje, koja jede puno mesa, sadrži tako veliku razinu otrovnih tvari da bi je, u slućaju da je eksportiraju u SAD, FDA (Food and Drugs Administration) zaplijenila i odredila za uništenje.
 30. Ribe su živi magnet za otrovne kemikalije. Prema potrošačkom izvješću (Veljača, 1992.), zabilježen je incident zbog neprihvatljivih razina PCB-a i žive pronađenih u određenih vrsta riba prilikom testiranja. Konzumiranje PBC-a s hranom bio je glavni razlog za prekrojavanje sperme kod muškaraca na Zapadu. Istraživanje je dokazalo da današnji muškarci imaju samo 70% sperme od količine pred 30 godina. Danas se pola svjetskog ulova ribe potroši za ishranu stoke.
 31. Životinjama ovisnim o drogama, kao što su one u današnjim uzgajalištima, trebalo bi prestati davati te preparate određeno vrijeme prije klanja. Međutim, odredba o ukidanju se ne provodi ispravno, ako se uopće provodi. Korita sa starom, drogiranom hranom ne očiste se prije početka ukidanja droga. Osim toga, životinje se često hrane životinjskim otpacima i mesom pa se na taj način droge i ostali pesticidi u tom mesu ponovo prerađuju.
 32. Izostavi li se iz prehrane mlijeko, u većini slučajeva će nestati uobičajene prehlade kao i alergije na prašinu, mačke i pelud. Ni jedan drugi sisavac ne pije mlijeko nakon što prestane sisati majčino mlijeko, niti pak pije mlijeko drugih vrsta kako to čini čovjek.
 33. Današnja inspekcija nije što je nekad bila. Proces inspekcije usporava proizvodnju stoga se samo mali broj uginulih životinja pregledava. Te se životinje biraju nasumce. Utvrdi li se neki problem, tvornica se ne zatvara već se jednostavno podiže tužba.
 34. Američki časopis o kliničkoj prehrani te odbor za prehranu savjetuju da 2,5%-6% kalorija u obliku bjelančevina primjereno zadovoljna potrebe za bjelančevinama. Gotovo je nemoguće, uobičajenom vegetarijanskom prehranom, unijeti u organizam manje od 9% takvih kalorija. Prosječni današnji Amerikanac dnevno dobiva pretjeranih 28% kalorija u obliku životinjskih bjelančevina.
 35. Oko 98% ukupne proizvodnje mlijeka proizvede se po metodama najvećih proizvođača mlijeka. Današnja tvornička krava hrani se opasnim dozama hormona da bi davala 2-3 puta više mlijeka nego je davala krava sa pašnjaka. Nakon otprilike 4 godine, hormoni prestaju biti djelotvorni pa istrošena krava postaje tvoj hamburger. Dan klanja, napokon, prekida agoniju većine tih samotnjaka, doživotno zatočeništvo naših prijatelja koji nikad nisu vidjeli vlat trave. U prirodi krava živi 20 godina.
 36. Životinje uzgojene u farmama-tvornicama sadrže 30 puta više zasičenih masti nego današnje krave koje pasu na pašnjacima.
 37. Skoro polovica testiranih riba, bila je zaražena bakterijom iz ljudskih i životinjskih fekalija. Pretpostavlja se da je to posljedica loših higijenskih navika u procesu obrade ribe.
 38. U dvorištu prošlosti, krmača je okotila 6 praščića godišnje. Današnja krmača koti 20 praščića, a tvornička čak i do 45 godišnje. Danas imamo 'embrio prijenos' gdje krmače uz pomoć hormonske inekcije, proizvode velike količine jajašaca koja se zatim umjetno oplođuju sjemenom genetski poželjnih mužjaka. Embriji se kirurški odstranjuju i implatiraju u druge krmače. Takvo maltretiranje naše 'super krmače' stalnim rezanjem i šivanjem, izazvat će njenu preranu smrt. Slične metode koriste se i u uzgoju goveda.
 39. Kravlje mlijeko namijenjeno je teladi, a ne ljudima. Čak i za vrijeme najvećeg rasta, prirodne potrebe dojenčeta za bjelančevinama su male. Majčino mlijeko sadrži samo 5% kalorija u obliku bjelančevina. Dojenče naraste dvostruko u 180 dana. Za razliku od majčinog mlijeka, kravlje mlijeko ima 15% bjelančevina po kaloriji, a novorođena telad se dvostruko poveća u 47 dana.
 40. U većini obora za stoku širom zemlje, bolesne i osakačene životinje bivaju eutanazirane (ubijene). Ipak u mnogim oborima, okrutnost je uobičajena pojava. Tzv. 'posrnuli' mogu ležati i danima u boli i patnji dok ih lancima ne odvuku na klanje. Tragedija je što se takve životinje zakonski smiju držati u agoniji, bolesne i slomljenih kostiju iz prostih razloga što žive životinje postižu višu cijenu.
 41. Svake godine potroši se nekoliko milijuna kilograma antibiotika u uzgoju životinja.
 42. Zagovornici mesne industrije tvrde da stoka nije čovjekova konkurencija u borbi za jestivu hranu, jer stoka živi od krme koju ljudi ne mogu jesti. Činjenica je, međutim, da 70% ukupne proizvodnje žitarica u Hrvatskoj postaje hrana za stoku.
 43. Životinje s nekadašnje farme bile su zdrave zahvaljujući kretanju, sunčevoj svjetlosti te slobodi rovanja i čeprkanja po tlu. Danas su životinje spremljene u svoje male prostorije i jedva ih se održava na životu drogama i vitaminskim inekcijama. Stalna briga u tvorničkoj farmi je borba protiv bakterija. Zaprašivanje životinja insekticidima postalo je sasvim uobičajeno. Da bi suzbili muhe u peradarnicima, piliće hrane kemikalijama koje ostaju aktivne u izmetu i uništavaju ličinke muha.
 44. Veliki Ogallala Aqnifer koji opskrbljuje američku žitnicu sa vodom je presušio, prvenstveno zbog uzgoja žitarica za stoku. Protežući se preko 8 srednjozapadnih zemalja, prostorom tri puta većim od države New York, ta bi prirodna blagodat posljednjeg ledenog doba mogla nestati u 30 godina.
 45. Meso sadrži približno 14 puta više pesticida od biljne hrane dok mliječni proizvodi sadrže do 5 puta više pesticida.
 46. Trenutno je u upotrebi 20-30 tisuća lijekova (droga) za životinje. 90% tih lijekova NIJE odobreno za ljudsku upotrebu.
 47. Odbor liječnika za odgovornu medicinu u SAD, grupa od 3.000 liječnika, objavio je 'Nove četiri grupe namirnica'. Tu spadaju voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke. Ostale namirnice kao što su: meso, perad, ribe, orasi, sjemenke i ulja ubrajaju se u 'izborne' namirnice i nisu potrebne za zdravlje.
 48. Kako je svaki prirodni nagon kad svinja u tvorničkim farmama ograničen i nezadovoljen, svinje se počinju baviti međusobnim griženjem repova. Ta, inače, prirodno inteligentna i razigrana bića sad postaju mahnita i frustrirana što ih tjera da jedni drugima grickaju repove i stražnje dijelove. Ako se to ne spriječi, ozljeđena svinja može uginuti od ozljeda i biti pojedena od svojih napadača. Tako ozljeđene svinje se ne mogu prodati, pa tako postaju proizvođačev problem. Rješenje? Svinjama se redovito odrezuju repovi te ih se drži u potpunom mraku, osim kad ih se hrani.
 49. Obrada životinjskog mesa je na listi najopasnijih zanimanja jer radnici vrlo lako mogu pokupiti bolesti bolesnih životinja. Radnici zaposleni kod pakiranja mesnih proizvoda bivaju ozlijeđeni na radu, 10 puta više od nacionalnog prosjeka. Prvenstveno im stradavaju tetive te živci zbog beskrajnog ponavljanja istog pokreta (čak do 8.000 puta na sat).
 50. U tvorničkim farmama za proizvodnju jaja širom zemlje, pilići mužjaci se odvajaju i uklanjaju pomoću tzv. 'chick-pullers-a', strojeva za odvajanje. Pola milijuna pilića dnevno se doslovno, masovno baca u plastične vreće gdje bivaju zgnječeni i ugušeni ili pak budu samljeveni dok su još živi.
 51. Autor i znanstveni direktor Zavoda za spas Zemlje, Michael Kapper piše: 'Cijena na odresku u dućanu ne uključuje gubitak nenadomjestivog plodnog, površinskog sloja tla. Ipak, buduće će ga generacije skupo plaćati.
 52. Životinja na vrhu hranidbenog lanca gomilati će u svom mesu i mastima otrovne tvari svojeg plijena, plijenovog plijena itd. Zbog prekomjerne upotrebe pesticida, insekticida i petrokemijskih gnojiva na poljima, hormonskih inekcija i antibiotika na životinjskim farmama te zbog obilja PCB-a i žive u oceanima u životinjsko meso koje jedu ljudi sadrži velike količine otrovnih tvari. Danas je, više nego ikad, mudro uzimati hranu sa dna hranidbenog lanca tj. biljnu hranu koja se nalazi najniže te je i najsigurnija.
 53. Prehrana bez mesa može spriječiti pojavu dijabetisa, olakšati simptome dijabetisa ili čak prekinuti potrebu za liječenjem insulinom. Dijabetes II. tipa (često poznat kao napad dijabetesa u zreloj dobi) uglavnom je posljedica apsorpcije velikih količina insulina iz životinjske masti u krv. Takav zamjenski insulin je nedjelotvoran pa dolazi do dijabetesa. Izostavljanje životinjskih masti iz prehrane ublažava neke simptome dijabetesa, ako ne i sve.
 54. Prema USDA (United States Department of Agriculture) tvornice koje pakiraju meso ne trebaju kontrolirati meso zbog salmonele. Nema ni jedne tvornice u zemlji koja bi imala takve pretrage. CBS s '60 Minutes' je pronašla da je polovica pilića, nasumce kupljena u supermarketu, bila zaražena salmonelom. Ni australski standardi nisu puno bolji.
 55. Jim Mason i Peter Singer u svojoj knjizi pišu: 'Umjesto zaposlenih ruku, vlasnik tvornice farme zapošljava pumpe, ventilatore, prekidače, rehneste ili žičane podove te opremu za automatsko hranjenje i napajanje. Upravitelj će se, kao i u drugim takvim velikim sistemima, baviti 'troškovima koji su uloženi te rezultatima procesa... samo što su proizvodi u ovakvim tvornicama živa bića, a ne stvari.'
 56. Probavni sustav prirodnog mesojeda stvoren je za meso. Čovjekov sustav je stvoren za probavu biljne hrane. Prema kiselosti čovjekove sline, količini žuči u jetri, prema kiselini u ljudskom želucu te prema relativno malim bubrezima jasno je da je prirodno za čovjeka da se hrani biljnom hranom.
 57. Što se dogodi muškom teletu kojeg je rodila mliječna krava? Čim se rodi, odvode ga u tvornicu za telad gdje ga zatvaraju u staju vezavši ga za glavu da bi sprječili da se neprestano okreće. Tu ima posebnu prehranu bez željeza i bez krme. Dobiva i inekcije antibiotika da bi se održao na životu te inekcije hormona za rast. Cijelo vrijeme je u mraku, osim za vrijeme hranjenja. Posljedica? Gotova odrasla životinja sa mesom mekanim i mliječno-bijelim kao u novorođenčeta. Ljepota takvog sustava, sa stajalištima teleće industrije, je što današnja telad još uvijek dobiva najbolju cijenu kao i nekad kad je to meso stvarno bilo od tek rođenog telića.
 58. Agronomi poljoprivrede su uspoređivali utroške energije kod uzgoja peradi, svinjetine i drugog mesa sa utrošcima energije pri uzgoju nekih biljaka. Utvrđeno je da je čak i najmanje hranjiva biljka 10 puta djelotvornija u vraćanju energije u obliku hrane od najenergentnije životinjske hrane.
 59. Za razliku od prirodnih mesojeda koji mogu pojesti prekomjerne količine zasičenih masti bez opasnosti da dođe do začeplenja arterija, kod ljudi, kao i biljojeda, zbog zasićenih masti u prehrani dolazi do razvoja arteroskleroze.
 60. Bolest se ne prenosi genetski. Dr. John Berg, sa Nacionalnog instituta za proučavanje raka, je proučavao japanske doseljenike koji su nakon što su odrasli u Japanu, doselili u SAD da bi radili za japanske multinacionalne kampanije. Svi su ti ljudi pokazali trend naginjanja prema američkim bolestima, a ne japanskim.
 61. Hrana koja potječe od životinja, uključujući i mlijeko, za razliku od vegetarijanske hrane čini krv kiselom. Kad se to dogodi organizam privlači kalcij i magnezij iz kostiju da bi se krv povratila u lužnato stanje. Taj proces vraća pH vrijednost krvi u uravnoteženo stanje, ali ujedno i postaje jedan od faktora koji dovode do osteoporoze.
 62. Skoro svi (95%-99%) ostaci otrovnih kemikalija u australskoj prehrani potječu od životinjskih izvora. Rješenje problema otrovanih kemikalija u kemijskim tvornicama svodi se ni manje ni više na samoregulaciju. Društvo za zaštitu okoliša procjenjuje da svaki Amerikanac ima u sebi prosječno 1,5 grama DDT-a. U Australiji je gotovo isto.
 63. Kastriranim (uškopljenim) juncima daju se injekcije sintetičkih hormona da bi se nadoknadio gubitak prirodnih hormona prilikom kastracije. Ti hormoni mogu biti uzrok ostataka karcinogenih tvari u mesu.
 64. Obiteljske farme koje su pred 35 godina samostalno prodavale svoje piliće na tržište, danas to čine isključivo kao 'ugovoreni uzgajivači'. Ako dosad još nije potpuno istisnut, 'Old MacDonalds' i sad ima ugovor sa jednom tvrtkom u kojem on pristaje da toj tvrtki pruži svoju vještinu i rad u uzgoju peradi, s time da tvrtka daje hranu. Nakon što je uložio velike količine novca za nabavljanje opreme potrebne današnjem ograničenom sustavu, 'Old MacDonalds' se teškim mukama nastoji izvući iz dugova. Nasljedno prenošenje obitljeskih farmi dobro je uhodano u poslu s pilićima, a sve je više uobičajeno i u poslu s svinjetinom.
 65. Jedna činjenica mogla bi pomoći u razriješavanju dileme je li čovjek mesojed ili ne. Naime, za čovijeka nije uobičajeno da se prišulja divljoj životinji, zarine kandže u njezino tijelo, ugrize je za vrat, i uživa u okusu tople, svježe krvi i sirovog mesa.
 66. Danas, tek nekoliko velikih korporacija upravlja s gotovo 75% proizvodnje peradi i peradarskih proizvoda. Tokom sušnih razdoblja, prihodi farmera se drastično smanjuju, pa se može dogoditi da pojedine manje tvrtke, ako im banka odbije dati zajam, budu kupljene od strane velikih koje onda postavljaju svoje upravitelje. Na taj način jedna mala farma postaje dio velikog poljoprivrednog stroja.
 67. Visoka učestalost začepljenosti hemoroida, spastičnog debelog crijava, upala slijepog crijeva vrlo je usko vezana uz današnju, širokoprihvaćenu mesnu prehranu bogatu mastima i siromašnu vlaknima.
 68. Nestajanje pitke vode na Zemlji direktno je vezano uz konzumaciju mesa. Ogroman postotak od ukupne potrošnje vode otpada na navodnjavanje površina na kojima se uzgaja hrana i krma za stoku.
 69. Govori se da bi se govedina mogla nazvati naftnim proizvodom s obzirom na to koliko se tog fosilnog goriva potroši da bi se ona proizvela. Uključujući tvornički prostor, navodnjavanje, prijevoz, hlađenje te petrokemijska gnojiva čija proizvodnja zahtijeva ogromne količine energije, približno 10 litara nafte ide na svaki kilogram govedine hranjene žitaricama.
 70. Tijekom 1. Svjetskog rata, kad su saveznici 1917. blokirali prostor okupiran od strane Nijemaca, cijela je Danska iznenada bila osuđena na vegetarijanstvo. Stopa smrtnosti zbog različitosti bolsesti, u tom periodu spala je na 34%.
 71. Mjerenje masti u namirnicama u obliku postotka od ukupne težine, kao što to radi mliječna industrija, varljiva je mjera. Zbog ukupne količine vode u mlijeku postotak masti prema težini iznosi ispod 4%. Međutim, mast u mlijeku iznosi 52% ukupnih kalorija.
 72. Pileće perje, utroba i prljava voda (voda koja je upotrebljena u procesu obrade pilića) vraća se natrag u peradarnike kao krma za piliće. Stručnjaci za industriju smatraju da uz nehigijenske uvjete kod klanja te uz neadekvatne metode obrade, takav prisilan kanibalizam vodi širenju epidemije salmonele u tvornicama za proizvodnju i preradu peradi. Ignorirajući te temeljne uzroke, vlade obično zahtijevaju ozračivanje hrane da bi 'sanirali' zaražene ptice.
 73. Iako organski uzgoj životanja i prirodna kontrola insekata funkcioniraju, u poljoprivredi se i dalje koriste pesticidi. Dosad je širom svjeta potrošeno oko 2,2 milijuna DDT-a. Pesticidima treba stotinu godina da se razgrade. U međuvremenu, životinjsko je meso već krcato pesticidima.
 74. Jedno istraživanje iz 1978. pokazalo je da je krvni tlak značajno niži u vegertarijanski orijentiranih člnova vjerske zajednice Sedmi dan došašća, nego u Mormona koji se hrane mesom.
 75. Priča sa naslovne strane Time magazine, ožujak 1984., izvještava o posljednjih pronalascima vezanim uz kolesterol i srčanu bolest. Priča kaže: 'u prostorima gdje su... oskudice mesa, krvožilna bolest je nepoznata.'
 76. Ne postoji poseban zakon koji bi određivao uvijete transporta životinja koje se uzgajaju zbog mesa. Najčešći oblik prijevoza u mesnoj indutriji je kamionom. Mnoge životinje umru nakon takvog brutalnog putovanja, a taj se gubitak uračunava u troškove poslovanja.
 77. Špinat uzgojen na jednom jutru zamlje daje 26 puta više bjelančevina od govedine proizvedene na zemljištu iste veličine.
 78. Hrvatski farmer jednostavno više ne postoji. U današnje vrijeme, osoba koja zapravo dolazi u dodir sa životinjama sa farme je samo unajmljena ruka poljoprivrednog biznisa. U prostoriji za piliće ili nesilice, u kojoj je smješteno i po desetak tisuća peradi, glavni posao je uklanjanje uginulih životinja iz kaveza.
 79. U SAD-u na nekim farmama svinje čak hrane njihovim vlastitim izmetom. Goveda hrane piljevinom, novinama, pilećim izmetom te industrijskim otpadom. Prema USDA cementni prah bi mogao, u budućnosti postati dodatak krmi jer za 30% smanjuje vrijeme potrebno da pilići narastu do prodajne težine. Takva praksa još nije pronađena u Hrvatskoj, ali to ne mora značiti da ona ne postoji.
 80. Inspekcija morske hrane je vrlo rijetka. To je skupa djelatnost pa je stoga treba što manje prakticirati.
 81. Ljudska bića nemaju oštro zašiljene prednje zube za trganje mesa kao mesojedi. Ljudi za razliku od mesojeda imaju plosnate stražnje zube za mljevenje (biljne) hrane. Nadalje, mi imamo pomičnu čeljust koja nam omogućava žvakanje, dok mesojedi imaju čeljust koja se da rasklopiti te oštre zube u pozadini da bi mogli sjeckati meso.
 82. Vegetarijanska hrana puno više utječe na poboljšanje ljudskog zdravlja od ribe za koju ljudi obično smatraju da je jedna od najzdravijih namirnica. Riba je naime siromašna ugljikohidratima, vlaknima i vitaminom C. Riba je bogata životinjskim bjelančevinama koje loše utječu na bubrege, a i sadrže visoki postotak masti koje povečevaju rizik pojave raka i bolesti žučne kesice. Masne kiseline Omega 3 i Omega 6 dostupne su nam u različitim orasima i sjemenkama.

 

- nastavlja se -

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 25.11.2009. 12:41h

  Član gemini1Merlin1 Nije istina da se kroz duže razdoblje od par mj. do godine ne da odreći potpuno od mesa!
 • 25.11.2009. 12:53h

  Član srceMerlin2 Gemini, joooj a baš danas sam na tržnici kupila sveže sardelice, njih najviše volim. a ti ovakav članak predstavljaš. bolje da sam ga čitala posle ručka. pozdrav
 • 25.11.2009. 13:08h

  Član elycaMerlin3 e i? \"Da bi se proizveo 1 kg mesa potrebno je oko 200.000 litara vode, dok za proizvodnju 1 kg pšenice treba samo 110 litara vode ...zašto onda ne možemo doć do pravog brašna??? ...evo znam gdje ga ima 20 kn je kilo!... ...zašto onda ja već 5 godina ne mogu doć do pravog krumpira?... u biti u mojoj kući nikad nećeš nać ni jedan jedini krumpir!...loše su kvalitete, brzo se kvare i puni su vode. Sorry gemini...ali ovi copy pastevi su grozni! ...i ja mrzim uzgoj piletine itd...ali ako mi pojedemo svu travu što će oni jest?
 • 25.11.2009. 13:11h

  Član elycaMerlin3 Zašto se žito koristi za stočnu hranu??? 1. jer je loše kvalitete 2. jer seljak neće da proba po nekim cijenama ...i jer mu je jeftinije hranit s njim stoku nego kupovat hranu Zašto je puno pesticida u mesu? 1. jer smo zatrovali žito s pesticidima...pa to mora negdje izać ...poanta je...jeli meso ili žito...uvijek se trujemo!
 • 25.11.2009. 13:18h

  Član srceMerlin2 E pa šta da radim sada. da ispečem moje sardelice ili da jedem samo salatu?
 • 25.11.2009. 13:33h

  Član elycaMerlin3 @srce....morska hrane je još jedino zdravo što nam je ostalo...i sigurnije je od salate (manje je zagađeno) ...mogu dokazat i suprotno...i zato NE VJERUJ STATISTIKAMA I ISTRAŽIVANJIMA KOJE NISI SAM NAPRAVIO!! ....dobar tek srce...i ostavi meni koju P.S, ja danas imam sirove srdele za ručak :-))
 • 25.11.2009. 13:40h

  Član srceMerlin2 Elice, mljac. a najviše volim da ih jeden iz papirnatog tanjirića, komadom kruha i konzervom piva, negde pored obale sa nogama u moru. a to ti danas imaš za ručak rusle? da dokazano je već odavno da je mediteranska hrana najzdravija i pokušavam da je osvojim u potpunosti. pozdrav
 • 25.11.2009. 13:44h

  Član ivanaMerlin1

  @srce

  kako se smatram čistom \"meditarankom\", moram ti priznati da mi je nezamislivo da se srdele kupaju u pivu... u cilju potpunog osvajanja bilo bi super da pivo zamijeniš čašicom dobrog crnog vina... cmok :)
 • 25.11.2009. 13:46h

  Član elycaMerlin3 @srce....snobovski naziv je: Carpaccio narodni naziv je: pod limun ...srdela se očisti, isfiletira...što god možeš skinit s nje...skineš...poliješ sokom od limuna ....i držiš tako najmanje 1-2 sata. Izvadiš iz limuna, dodaš sol, papar, maslinovo ulje...može i ruzmarina....što god ti fino miriše...i ne uznemiravaš se što je ostalo malko soka od limuna OMEGA na djelu .....:-)) ...a ako staviš u zatvorenu posudu (staklenku)...pa držiš tako 24 sata...kad otvoriš posudu zamirišuu svježe oštrige :-))
 • 25.11.2009. 13:51h

  Član elycaMerlin3 @srce...zbog toga što si jučer imala \"rođendan\"...a i zbog dobro susjedske...dobro komentatorske ...itd suradnje-...sačuvat ću za tebe litru crnog vina što sam ga UKRALA od Hvarskog biskupa...tzv misno vino...koje sam čuvala za novogodišnju pašticdu što je dobro kuhano meso bez dobrog vina :-)) ipak...smatram da je progoda da te se počasti s pravom čašicom...uz dobre srdele...i pokoji list salate :-))
 • 25.11.2009. 13:53h

  Član srceMerlin2 pa da mi tome kažemo \"rusle\". jedem ja to u slast. volim presnu ribu. na moru si odlepim prilepke i pojedem. ukratko sve što je vezano sa morem. najviše bih volela brodicu onu tak,tak,tak ili jedrilicu običnu (ne jahtu) i put oko sveta uz obalu. morska hrana, sunce, so, more, pa put juga.
 • 25.11.2009. 14:03h

  Član srceMerlin2 Elice, hahahaha, može i coca-cola, nemoj ti mene sa ukradenim vinom. to je greh. ja se\" bojim\" Boga. Doživljavam ga stroga klasika. ne da je u meni, već tamo gore u nebesima pored Njega, moj anđeo zaštitnik Arhanđeo Mihael i čekaju na mene. nemoj ni ti to vino piti, vrati ga odakle si ga uzela, da te jednoga dana , kada ti bude pokazivao tvoj životni film, ne pita: ELICE ŠTA JE OVO. pazi! (malo šale) hvala ti i pozdrav
 • 25.11.2009. 14:09h

  Član elycaMerlin3 @srce...pa ja bi s toliko iskrenosti vodila ovakav razgovor: - Elice što je to bilo? Kralo se vino? - pa znate da je šteta u ovako dobar komad mesa stavit neko jeftino vino. To bi bilo čisto bogohuljenje! :-)) ...što je najluđe....u to i vjerujem.. ja alkohol ne pijem...al ga koristim jako puno u kuhanju... a kad su me jednom uvjeravali da je neko vino dobro za krv....nakon po ure mog uvjeravanja, tip je zaključio da ne može bit dobar gulaš od lošeg vina :-))))
 • 25.11.2009. 14:14h

  Član srceMerlin2 Elice, sa Njim se ne pogađa niti razgovara, pred Njim se odgovara. a ako ne veruješ, popi vino. neka ti je na zdravlje i živeli.

SADRŽAJ UPISAO

Član gemini1Merlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana gemini1 dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

RUJAN...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  Dobro veče!

  15.09.2019. 22:42h
 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  Hahaha...ma ne ...samo sam ukazao prijatelju čast, da mu spomenem ime na ovom lijepom portalu.

  15.09.2019. 13:17h
 • Član iridairida

  Edine, špijuniraš svoje čitatelje...???

  14.09.2019. 11:29h
 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  Veliki pozdrav za Alfana, koji upravo čita članak:Himera u Visokom.

  13.09.2019. 18:44h
 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  Dobro veče!

  13.09.2019. 18:19h
 • Član KrsnikKrsnik

  Hvala !

  13.09.2019. 11:51h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan i vama, lijepo je da ste ovdje. Lp

  11.09.2019. 19:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

95 razloga ...