Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JosipJankovic

Upisao:

JosipJankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

626

PUTA

ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK: Čuvajmo šume

ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK: Čuvajmo šume
Šume nas štite od buke, vetra i drugih spoljašnjih uticaja, one regulišu klimu, a pored svega ovoga, drvo kao materijal koristimo svakodnevno.

ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK: Čuvajmo šume

Šume nas štite od buke, vetra i drugih spoljašnjih uticaja, one regulišu klimu, a pored svega ovoga, drvo kao materijal koristimo svakodnevno. Zbog ovih i brojnih drugih funkcija šuma, veoma loše utiče svaka neplanska, odnosno bespravna seča.

Kako štitimo šume? Seča stabala se može vršiti isključivo u skladu s planskim dokumentima, nakon obeležavanja stabala za seču. Zabranjeno je da se posečeno drvo stavlja u promet dok se ne označi šumskim žigom, a za vršenje bespravne seče predviđene su kazne.

Šume i šumski ekosistemi su neophodni za život na Zemlji. Postoje tri osnovne funkcije šuma: zaštitno-regulatorne, proizvodne (privredne) i sociokulturne, a najznačajnije među njima svakako su: proizvodnja kiseonika i prečišćavanje vazduha, zaštita biodiverziteta, zaštita zemljišta od erozije, uticaj šuma na količinu padavina.. Šume nas štite od buke, vetra i drugih spoljašnjih uticaja, one regulišu klimu, a pored svega ovoga, drvo kao materijal koristimo svakodnevno. Zbog ovih i brojnih drugih funkcija šuma, veoma loše utiče svaka neplanska, odnosno bespravna seča.

Dejan Miletić, rukovodilac odeljenja za zaštitu šuma i zaštićena prirodna dobra u JP „Srbijašume“, kaže da je zakonom zabranjeno pustošenje i krčenje šuma, seča koja nije planirana kao redovan vid obnavljanja i ona koja nije u skladu s planovima gazdovanja šumama, sečenje strogo zaštićenih vrsta, kao ni paljenje vatre u šumi na udaljenosti manjoj od 200 metara.

OBELEŽAVANJE STABALA

- Seča stabala se može vršiti isključivo u skladu sa planskim dokumentima, nakon obeležavanja stabala za seču. Zabranjeno je da se posečeno drvo stavlja u promet dok se ne označi šumskim žigom i dok se ne izda otpremnica koja prati drvo u prometu. Seča šume se može obavljati u toku cele godine, osim kada su u pitanju seče u svrhu obnavljanja šuma, koje se sprovode u vreme mirovanja vegetacije, odnosno u toku jeseni i zime. Za bespravnu seču, odnosno seču koja nije u skladu sa planskim dokumentima, predviđene su kazne za pravna lica od 300.000 do tri miliona dinara, za preduzetnike od 100.000-500.000 dinara, a za fizička lica od 10.000-100.000 dinara - kaže Miletić i dodaje da JP „Srbijašume“ ima zadatak da štiti šume, sprečava, suzbija i otklanja posledice od biljnih bolesti, insekata, glodara, divljači, stoke, čoveka, požara, elementarnih nepogoda.

- Od svega navedenog, šumski požari izazivaju najveće ekološke i ekonomske katastrofe koje mogu da zadese šumske ekosisteme, a predstavljaju veoma ozbiljan i uvek aktuelan društveni, privredni i ekološki problem.

Šumski požari pretvaraju čitave predele u pustoš, uništavaju biodiverzitet i imaju negativne posledice na životnu sredinu čitavih područja, nanoseći neprocenjivo veliku štetu. Statistika alarmantno upozorava da je čovek u preko 95 odsto slučajeva uzročnik pojave šumskih požara, bilo iz nehata ili nepažnje.

- Sprovodeći preventivne mere zaštite šuma od požara, posebnu pažnju usmeravamo na izgradnju vodozahvata i osmatračnica, kao i na održavanje postojećih i izgradnju novih protivpožarnih proseka koji imaju nezamenljivu ulogu u prevenciji, ali i obezbeđivanju brze reakcije i dostupnosti prilikom akcije gašenja šumskih požara - kaže Miletić i naglašava da je odgovornost za čuvanje privatnih šuma na samim vlasnicima šuma.

SUZBIJANJE SEČE

Slađana Dabić iz JP „Vojvodinašume“ kaže da su nemaština i nemogućnost da se na drugi način dođe do sredstava za život, kao i blizina šume, koju počinioci tretiraju kao „svačiju svojinu“, najčešći uzrok bespravne seče na području kojim gazduje ovo preduzeće.

- Mehanizam suzbijanja bespravne seče relativno je jednostavan. Kazne koje bi uključile ne samo vrednost posečenog drveta nego i sve troškove koji su prethodili tokom gazdovanja, kao i troškove koji prate podizanje nove šume na mestu posečene pre kraja proizvodnog ciklusa, najbolja su odbrana od krađe jer deluju destimulativno na počinioce - kaže Dabićeva i dodaje da se opasnost od pojave šumskih prizemnih požara povećava za vreme sušnih perioda:

ELEMENTARNE NEPOGODE

- O povećanoj ugroženosti od požara može se govoriti u rano proleće, nakon topljenja snega pa do početka vegetacije, i u jesen, ukoliko je vreme izuzetno suvo. U oba perioda javljaju se velike količine suve trave koja se lako pali i brzo gori. Od požara je naročito ugrožen deo šume u delu iza nasipa, branjenom od poplave, koji se graniči s poljoprivrednim zemljištem ili se nalazi u blizini naselja, gde se često pale korov i strnjika. Ugroženi su i delovi šume u blizini vikend-naselja, kao i delovi šume s aktivnim radilištima i pojačanim prometnim pravcima.

Pored elementarne nepogode, ili „više sile“, kako se to u narodu često kaže, čovek je, nažalost, najčešći uzročnik štete u šumi, zato podizanje nivoa svesti o značaju odgovornosti ljudske populacije treba da bude prioritet svih aktera društvene zajednice.

PRIJAVITE BESPRAVNU SEČU

Ukoliko neko od građana misli da je izvršena ili je u toku bespravna seča, to može prijaviti najbližoj šumskoj upravi. Broj telefona šumskih uprava možete naći na sajtu srbijasume.rs ili vojvodinasume.rs.

ZAPALJIVI MATERIJAL U ŠUMI PREDSTAVLJA:

-živi biljni pokrivač zemljišta;

-žbunasta vegetacija;

-oboreno drveće i grane;

-šumska stelja (šumska prostirka, formirana od opalog lišca sa drveća);

-panjevi, kao i korenje drveća.

ZASADI DRVO - AKCIJA SADNJE STABALA U SRBIJI

Prepoznajući značaj šuma, „Adrija medija grupa“ i „dm drogerie markt“, zajedno sa institucionim partnerima, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za šume, JP „Vojvodinašume“, JP „Srbijašume“, Privrednom komorom Srbije, Pokretom gorana Srbije i botaničkom baštom „Jevremovac“, pokrenuli su projekat pod nazivom „Zasadi drvo“.

„Adrija medija grupa“ i „dm“, kao dve društveno odgovorne kompanije, ovom akcijom pre svega žele da podignu svest o važnosti pošumljavanja područja kojima je to potrebno, kao i o zaštiti životne sredine kako za nas tako i za buduće generacije. Projekat „Zasadi drvo“ trajaće četiri meseca, nakon čega će otvaranjem sezone jesenjeg pošumljavanja biti pružena prilika građanima da zasade svoje drvo tokom jednodnevne radne akcije koja će se održati poslednje subote u oktobru, kada će biti zasađeno preko 50.000 sadnica širom Srbije. Krajem avgusta objavićemo spisak tačnih lokacija na teritoriji cele Srbije, a svim građanima koji žele da se priključe našoj akciji biće obezbeđene sadnice.

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 04.08.2019. 08:55h

  Član emilio-iiMerlin0

  Preko rijeke i u šumu....

  ......tojest i nije lijepo to što smo zagadili mikroplastikom 80% vodotokova na planeti a još je ružnije to što modna industrija u tome sudjeluje sa 30% !?

  U "šumi" je tek ili i još veča glavobolja:

  *But strange that I was not told That the brain can hold In a tiny ivory cell God's heaven or hell.
  -OSCAR WILD*

  "Kada osijetite da kolektivni um počinje vršiti pritisak na vas da se koncentrišete na svijetske pojave..." ali šta su to "svijetske pojave" i zašto pritisak jer i na šta bismo se drugo mogli skoncentrisati?

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=142&v=W81CHn4l4AM

  https://www.lupiga.com/vijesti/ako-vec-niste-hitno-procitajte-noam-chomsky-mediji-propaganda-i-sistem

  Znači li to da oni tamo nekada nisu "tucali" jer im je "sex" bio nepoznat ili je taj "Placebo" oduvjek na dijelu samo ga mi drugačije tumačimo ili i nijemo provodimo ?

  "Zasadi drvo,zasadi svoj kiseonik" ali šta če o tome misliti i "drvna industrija ?

  Ili i bi rekli medicinari da i jesu za to da svi budu zdravi pod uslovom da oni ne ostanu bez posla:*“You Are the Placebo" is a must-read for anyone who wants to experience optimal health in mind, body, and spirit. Dr. Joe Dispenza dispels the myth that our health is out of our control and restores to us our power and right to expect wonderful health and well-being throughout our lives by showing us the way to create it. To read this book is to subscribe to the absolute best health insurance available in the world.*?

  "Zasaditi drvo kao svoje gorivo" može biti i:*Središte za odluke
  Najvažnija tema za šamane drevnog Meksika i za sve šamane don Juanove loze bilo je središte za odluke. Šamani su, na temelju praktičnih re¬ zultata svojih pothvata, došli do zaključka da postoji točka u ljudskom tijelu koja je povezana s donošenjem odluka. To je V-točka, na vrhu prsne kosti, u dnu vrata, gdje se sastaju ključne kosti i tvore slovo »V«. To je središte u kojem se energija razrjeđuje toliko da postaje vrlo tanana, a u njemu je pohranjena posebna vrsta energije koju šamani ne mogu definirati. Međutim, posve su sigurni da osjećaju prisutnost te energije i njezine učinke. Šamani vjeruju da se ta posebna energija istiskuje iz tog središta vrlo rano u ljudskom životu i nikad se ne vraća, tako da čovjek ostaje bez nečega što je možda važnije od ukupne energije svih ostalih središta: to je sposobnost za donošenje odluka. U vezi s pitanjem donošenja odluka don Juan je izražavao strogo mišljenje čarobnjaka svoje loze. Njihova promatranja tijekom stoljeća do¬ vela su ih do zaključka da ljudi nisu sposobni donositi odluke i da su zato stvorili društveni poredak: divovske ustanove koje preuzimaju odgovor¬ nost za odlučivanje. Puštaju da te divovske ustanove odlučuju umjesto njih, a oni samo izvršavaju odluke. V-točka u dnu vrata za te je šamane bila tako važna da su je rijetko dodirivali rukama. Ako su je dodirivali, dodir je bio ritualan, a uvijek ga je izvodio netko drugi, s pomoću nekog predmeta. Služili su se jako ula¬ štenim komadima bjelogoričnog drva ili ulaštenim životinjskim kostima, pri čemu su zaobljeni krajevi kosti veličine udubine na dnu vrata imali najpogodniji oblik. Pritiskali bi tim kostima ili komadićima drva kako bi stvorili pritisak na rubovima udubine. Ti su se predmeti, premda rijetko, koristili i za masažu, ili ono što danas nazivamo akupresurom. - Kako su otkrili daje ta udubina središte za odluke? - upitao sam jednom don Juana. - Na svakom energetskom središtu u tijelu - odgovorio je - vidi se koncentracija energije, nešto nalik vrtlogu energije, poput lijevka koji kao da se okreće suprotno smjeru kazaljki na satu iz perspektive onoga tko ga gleda. Snaga pojedinog središta ovisi o silini tog okretanja. Ako se jedva pokreće, središte je iscrpljeno, nema više energije. - Kad su drevni čarobnjaci - nastavio je don Juan - pregledavali tijelo dok su vidjeli, zamijetili su te vrtloge. To je potaknulo njihovu rado¬ znalost, pa su izradili mapu vrtloga. - Ima li u tijelu mnogo takvih središta, don Juane? - upitao sam. - Ima ih na stotine - odgovorio je - ako ne i na tisuće. Moglo bi se reći da čovjek i nije ništa drugo nego nakupina tisuća uskovitlanih vrtlo
  80
  ga, od kojih su neki maleni poput rupica od igle, ali to su vrlo važne rupice. Većina vrtloga su vrtlozi energije. Energija slobodno teče kroz njih, ili je pak zapela u njima. No ima ih šest koji su tako golemi da ih treba izdvojiti. To su središta života i vitalnosti. Energija u njima nikad ne zap¬ ne, ali katkad je ima tako malo da se središte gotovo uopće ne okreće. Don Juan je objasnio da su ta golema središta vitalnosti smještena u šest dijelova tijela. Pobrojao ih je prema važnosti koju im pridaju šamani. Prvo je u području jetre i žuči, drugo u području gušterače i slezene, treće u području bubrega i nadbubrežnih žlijezda, četvrto u udubini na dnu vrata. Peto je u maternici, a šesto na vrhu glave. Peto središte, koje se tiče samo žena, ima, prema riječima don Juana, posebnu vrstu energije koja čarobnjacima izgleda kao da je tekuća. Tu osobinu imale su samo neke žene. Činilo se da služi kao prirodni filtar koji odvaja suvišne utjecaje. Šesto središte, smješteno na vrhu glave, don Juan je opisao kao nešto više od anomalije i s njim nije htio imati nikakve veze. Rekao je da nema kružni vrtlog energije kao ostala središta, nego više nalik klatnu koje se kreće amo-tamo, kao što tuče srce. - Zastoje energija tog središta tako različita, don Juane? - pitao sam ga. - To šesto središte energije - rekao je - ne pripada u potpunosti čo¬ vjeku. Mi smo ljudi na neki način pod opsadom. To je središte zauzeo ne¬ vidljivi grabežljivac. A jedini način da ga svladamo jest da ojačamo sva druga središta. - Nije li pomalo paranoično reći da smo pod opsadom? - Za tebe možda jest, ali za mene nije - odgovorio je. - Ja vidim energiju, i vidim da energija središta na vrhu glave ne fluktuira kao energija ostalih središta. Kreće se amo-tamo, odvratno je i neobično. Također vidim da je kod čarobnjaka koji je uspio svladati um, koji čarobnjaci zovu stranom instalacijom, fluktuiranje tog središta postalo isto kao i kod ostalih. Tijekom svih godina dok sam naukovao kod njega, don Juan je suno odbijao razgovarati o tom šestom središtu. Tom zgodom kad mi je govorio o središtima vitalnosti prilično je grubo odbio moja pitanja i naio govoriti o četvrtom središtu, središtu za odlučivanje. - To četvrto središte - rekao je - ima posebnu vrstu energije, koja cnome tko vidi izgleda prozirno, moglo bi se reći poput vode. Tako je flu¬ idna da se doima kao tekućina. Taj je izgled posljedica toga što samo sre¬ dište za odlučivanje djeluje slično filtru, koji filtrira svu energiju koja dolazi u njega i izvlači samo onu sličnu tekućini. Ta je kakvoća karakte¬ ristična za to središte. Čarobnjaci ga još zovu vodenasto središte. - Rotacija energije u središtu za odlučivanje najslabija je od svih - na¬ stavio je. - Zato čovjek rijetko o nečemu može odlučiti. Čarobnjaci vide da se nakon izvođenja nekih magičnih pokreta središte aktivira, pa mogu od¬ lučivati koliko god žele, dok prije nisu mogli napraviti ni prvi korak.
  81
  Don Juan je isticao činjenicu da su šamani drevnog Meksika toliko izbjegavali dodirivati udubljenje u dnu vrata daje to bilo na rubu fobije. Jedini način na koji su prihvaćali ikakvo doticanje te točke bilo je preko magičnih pokreta, koji ga jačaju jer u njega dovode raspršenu energiju i tako čiste sva oklijevanja pri donošenju odluka nastala prirodnom dis¬ perzijom koja je posljedica svakodnevnog habanja. - Ljudsko biće viđeno kao nakupina energetskih polja - rekao je don Juan - konkretna je i zapečaćena jedinica u koju se energija ne može unijeti niti se može iznijeti. Osjećaj gubitka energije, koji svi u nekom raz¬ doblju doživimo, posljedica je raspršivanja energije iz pet golemih prirod¬ nih središta života i vitalnosti. A svaki osjećaj dobitka energije rezultat je prenamjene energije koja se prije raspršila iz tih središta. Drugim riječima, energija se relocira u tih pet središta života i vitalnosti.*?

  A nasaditi nekoga:*

  Život u Kokošinjcu

  Odlomak iz knjige "Zaostavština don Huana" od jednog nemačkog autora

  Evo nas kod jedne vrlo škakljive teme, koja je u toj meri senzacionalna i neobična, da je Kastaneda potpuno izostavio u svom dosadašnjem delu. Tek u zadnjoj knjizi Magija pokreta nalazimo nagoveštaje o postojanju jedne strane sile, koja nas manje-više drži pod potpunom kontrolom, bez pobližeg objašnjenja ili njenog imenovanja. (Zadnja Kastanedina knjiga je “Aktivna strana beskraja”, gde o toj temi detaljnije piše.)

  Don Huan kaže svom zaprepašćenom učeniku:


  " Ono što ti nazivaš svojim razumom uopšte nije tvoj razum. Čarobnjaci su uvereni da je naš razum strana tvorevina, koja je svakom od nas usađena.
  Uzmi to za sada samo na znanje, bez daljih objašnjenja ko nam ga je usadio i kada se to dogodilo."


  U predavanjima proteklih godina, Kastaneda je ipak počeo da otkriva pojedinosti o tom procesu i za njega zaslužnim bićima - uprkos Don Huanovom jasnom upozorenju: "Ako sa tim izađeš u javnost, onda će te stvarno spaliti." Pri tom nije sasvim jasno da li je mislio na lomaču za svog učenika ili na simboličko ili čak i stvarno spaljivanje njegovih knjiga. U svakom slučaju sasvim je dobro znao da se u ovom delu njegovog nasleđa radi o nečemu, što ne samo da niko ne bi trebalo, nego i ne želi da zna.

  Utoliko je važno upozorenje da izjave koje slede mogu zvučati još neverovatnije od ostalih u ovoj knjizi. Mogu se čak učiniti paranoidnim ili izazvati osećaj paranoje, straha i otpora. Po čarobnjacima, to je normalna i sasvim razumljiva reakcija, jer će razum - jezgro naše receptivne svakodnevne svesti – žestoko da se usprotivi prikazu sebe kao strane instalacije grabežljivih bića iz nekog drugog sveta. Izjava te vrste jednaka je osudi samog sebe, a to je nešto što niko rado ili lakog srca ne čini.

  Zato je u ovom slučaju preporučljivo odloziti lični sud i prvo saslušati šta Kastaneda i njegove pratilje imaju da kažu. Jer polako postaje jasno o čemu se u nasleđu Don Huana u stvari radi i kakav značaj njihova otkrića ustvari imaju. Samo je tako moguće izbeći inače programirane nesporazume. No, pređimo na stvar:

  Prvi koji su primetili da nešto nije u redu, bili su šamani starog Meksika, muškarci i žene iz davnina, kojima je uspelo da neposredno vide energiju kako protiče kroz Univerzum. Pri njihovim opažanjima su uočili, da ne samo da skupna tačka deteta nije pričvršćena na jednom određenom položaju, već da je i svetlosna čahura novorođenčeta potpuno presvučena jedinstvenom svetlećom navlakom, koja se čini poput prozirne plastične presvlake i čini čahuru izrazito blistavom. (Skupna tačka: – tačka u kojoj je usredsređena celokupna svest živih bića.To je njihova veza sa univerzalnim izvorom svesti, energije – Duhom, Namerom. Šamani je vide kao tačku intezivnog sjaja, koja se kod ljudskih bića nalazi iza leđa, između lopatica, za dužinu ispružene ruke udaljena od tela.Opširnije o tome u Kastanedinoj knjizi “Unutrašnji Oganj”. Vidovnjaci su sposobni da ljudska bića opažaju kao svetleće lopte ili jaja.Autor ovde koristi izraz “čahura.” - Prim.prev.)

  U toku detinjstva, međutim, taj spoljašnji sjaj se sve više i više gubi, pa kod odraslih obično nalazimo tek ostatak tog sjaja, neku vrstu svetlosne bare, koja jedva da doseže do visine stopala.

  Stari šamani su intuitivno znali da je taj spoljašnji sjaj ustvari ljudska svest, jer su videli da visina tog sjaja određuje nivo svesti isto tako definitivno kao što položaj skupne tačke određuje prirodu opažajnog sveta. Uznemireni spoznajom da se svest u ranom detinjstvu u toj meri smanjuje, iako se upravo u toj fazi čini da postajemo sve svesniji, stari šamani su se bacili u potragu za objašnjenjem tako očigledne protivrečnosti

  Najpre su pomislili da je sama fiksacija skupne tačke tokom socijalizacije odgovorna za zagonetno nestajanje svesti, s obzirom da onemogućava percepciju celog niza mogućih svetova i iskustava, i ograničava nas na jednu jedinu stvarnost: svakodnevicu. Kad su međutim svoje viđenje pomnije usmerili na sam proces nestajanja svesti, spazili su bića nalik senkama koja su im do tada, usled blistave pozadine ljudskog energetskog polja, bila promakla. Videli su da se te senke hrane sjajem naše svesti, skoro sistematski ga brsteći. Kako ti razbojnički paraziti izgledaju poput velikih slepih miševa, a kreću se poskakujući ili leteći, stari šamani su ih nazvali Voladores, što otprilike znaci "leteća bića" ili "letači".

  Čarobnjaci Don Huanove linije su otkrili da su Voladoresi visoko razvijena svesna bića, koja međutim ne poseduju fizičko telo, pa su zato obično nevidljiva ljudskom oku.*?!

  Dakle bi i "društveno biče" imalo Mozak ili ipak čovečanstvo ne postoji i ti si odgovoran za sve...... toest ako i ne vidiš trun u oku brata svojega a barem brvno svoje osečaš !

SADRŽAJ UPISAO

Član JosipJankovicMerlin10 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana josipjankovic dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝

Napiši nešto, ostavi trag

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U LIPNJU

LIPANJJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro magicusi!

  18.06.2022. 07:39h
 • Član bglavacbglavac

  Predragi, sretan vam blagdan! Lp

  16.06.2022. 10:45h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Irido, puno ti hvala za tumačenje ovog sna... još čekam da se ostvari, a znam da hoće (oprosti što kasnije zahvaljujem na tumačenju)

  08.06.2022. 16:37h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče.

  06.06.2022. 21:39h
 • Član bglavacbglavac

  Danas je novida, učinimo od njega nešto najljepše što možemo. Lp

  06.06.2022. 06:06h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, blagoslovljenu nedjelju vam želi. Lp

  05.06.2022. 06:30h
 • Član bglavacbglavac

  Sretan vam Dan državnosti. Uživajte i odmarajte se . Lp

  30.05.2022. 08:04h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info