Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

615

PUTA

Pismo gradonačelniku...

Pismo gradonačelniku...
Ali gradonačelniče, što vi mislite, za koliko mjeseci će jednočlano kućanstvo napuniti smeđu vreću za biootpad i gdje će to smrdjeti dok se skuplja...???

Dragi gradonačelniče, ja sam dobila prazne vreće, nikakve paketiće...., no, na vrijeme ste nam servirali i pakete novih cijena komunalnih usluga...

Evo što mene brine: Nije problem sve to odvajati, makar se moramo baciti u trošak i pokupovati dodatne kućne kante za smeće, samo da to komunalci opet ne odvoze sve na isto mjesto, a mi za to plaćamo trduplo.

Ali gradonačelniče, što vi mislite, za koliko mjeseci će jednočlano kućanstvo napuniti smeđu vreću za biootpad i gdje će to smrdjeti dok se skuplja...???

Usput imamo samo 3 kante, a staklo ćemo valjda ostavljati pored kanti, a nismo za staklo čak ni vrećice dobili...

I kako samo možete jednako podići cijene svima. Jednočlana kućanstva u pravilu imaju najmanje smeća?

U vrećice i spremnike za biootpad odvajat ćemo:

 • kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) 
 • vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),
 • male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).


U smeđe spremnike NE odlagati:

 • ostatci termički obrađene hrane,
 • meso, riba, kosti, koža,
 • mliječni proizvodi, ulja i masti,
 • pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,
 • obojeni i lakirani drveni otpad,
 • odjeća, cigarete i dr.


U žutu vrećicu potrebno je odlagati:

 • boce od jestivog ulja, octa, destilirane voze, sredstava za čišćenje i pranje (bez oznake opasnog otpada), kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih proizvoda i sl.,
 • boce za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo, slamke,
 • boce čaše i posude od jogurta, sira i sl.,
 • vrećice od slatkiša, slanih grickalica, od zamrznutih proizvoda, vrećice iz trgovina,
 • podloške za prehrambene proizvode, zaštitnu plastičnu ambalažu ili foliju, kutije od CD-a i DVD-a,
 • konzerve od hrane i limenke od pića,
 • višeslojnu (tetrapak) ambalažu.


 U žutu vrećicu NE odlagati:

 • tapete, stiropor, spuže, laminat, kablove (strujni i mrežni),
 • četkice za zube, kišobrane, upaljače, CD, DVD, plastične nosiljke,
 • boce i limenke pod tlakom,
 • plastiku opasnog otpada, poput ambalaže boja, lakova, motornih ulja, maziva, nagrizajućih kiselina i tvari.   

Insert: Čistoća

Miješani komunalni otpad su i onečišćene vrećice za pakiranje hrane, onečišćeni papir i folija za omatanje hrane; onečišćeni papirnati ubrusi i maramice, britvice za brijanje, spužve, vata, vrećice od usisivača, otpad od metenja, opušci, ulošci, pelene za djecu i odrasle i sl.

Insert: Čistoća

 • Gdje odložiti pelene za odrasle i za djecu?

U miješani komunalni otpad.

Korisnici imaju mogućnost da kupe dodatne vreće za miješani komunalni otpad (na šalterima Komunalca u Upravnoj zgradi, Mosna 15, Koprivnica) i u njih odlažu pelene. Vreće na sebi imaju logo Komunalca d.o.o. i djelatnici Komunalca također će ih sakupljati zajedno po rasporedu sakupljanja miješanog komunalnog otpada. Potrebno je naglasiti kako će djelatnici sakupljati samo dodatne vreće koje na sebi sadrže logo Komunalca d.o.o., odnosno od pružatelja usluga.

Trenutačno je jedini održiv način njihovog zbrinjavanja odlaganje na odlagalište otpada ili termička obrada s ostalim neiskoristivim miješanim komunalnim otpadom. Tad je moguće iskoristiti barem dio topline nastale izgaranjem otpada za proizvodnju električne i/ili toplinske energije.

 

 • Gdje odložiti ambalažu od tetrapaka?

Tetrapak odložite u spremnik za plastiku.

Za ovu vrstu višeslojne ambalaže pronašli smo način zbrinjavanja i od početka 2019. godine se prikuplja zajedno s otpadom plastikom.  Iako se radi o ambalaži s pretežito otpadnim papirom/kartonom ne prikuplja se s otpadnim papirom kako bi se spriječilo onečišćenje (zamašćenje) otpadnog papira i time smanjilo kvalitetu sirovine.

Prema RIC brojevnim oznakama u ovaj slučaj ulaze RIC 84

 

 • Gdje odložiti ambalažu od grickalica (čips, štapići…)?

U miješani komunalni otpad.

U Hrvatskoj ne postoji ovlašteni oporabitelj koji bi preuzeo PP folije (ambalažu od grickalica) te je iz tog razloga navedeno da se ta vrsta otpada ne prikuplja zajedno s ostalom otpadnom plastikom. Postoje i određene vrste plastičnih folija s udjelom metala (metalizirane folije, npr. 90, 91 i 92) za koje isto tako ne postoji potražnja na tržištu sekundarnih sirovina.

Za razliku od PP folije, tvrdu PP plastiku moguće je reciklirati (ambalaža od napitaka, šampona i slično) te se ona prikuplja kroz otpadnu plastiku.

 

 • Gdje i kamo odložiti kosti?

U miješani komunalni otpad,  a ne u biorazgradivi.

 

 • Ako je korisnik zadužen za kantu manjeg ili većeg volumena nego što je njemu potrebno, da li će Komunalac raditi zamjenu istih kanti na manje/veće?

U skladu s cjenovnim tarifama čipiranje posude od 80 ili 120 litara predviđeno je za korisnike u kućanstvima do 2 člana, posude od 120 ili 240 litara za kućanstva s 3 do 5 članova, a posuda od 240 litara za kućanstva s 6 i više članova.

Nakon prelaska na novi odvoz miješani komunalni otad (odvoz svakih 14 dana) te podjele i/ili čipiranja  posuda svaki korisnik moći će realnije utvrditi optimalnu veličinu posude za miješani komunalni otpad.

Ukoliko se nakon toga utvrdi da osnovno zadužena posuda za miješani komunalni otpad nije optimalna, korisnicima će se omogućiti besplatna zamjena posude za manju ili veću zapreminu, uz prethodnu izmjenu postojećih cjenovnih tarifa.

 

 • Kada se očekuje da će svi korisnici dobiti nove kante za miješani komunalni otpad ili da se završi čipiranje postojećih?

 

Plan za podjelu i čipiranje posuda je 01.03.2019. Naravno, ovdje postoje ograničenja oko postupka javne nabave na koju Komunalac ne može utjecati jer do povratka izjava nije moguće precizno utvrditi potrebni broj posuda.

Nakon toga slijedi period testiranja sustava u realnom okruženju.

Smatramo da bi puna implementacija sustava trebala biti dovršena do polovice godine.

Grad Koprivnica i ostale općine prijavile su potrebu za nabavom novih posuda za odvojeno prikupljeni otpad za koje će se objedinjena javna nabava obaviti na razini cijele Hrvatske te se očekuje da bi iste mogle biti isporučene sredinom godine.

 

 •  Gdje se mogu zatražiti žute vreće za plastiku i kada će korisnici dobiti odgovarajuće kante za plastiku koje su najavljene?

Žute vreće za plastični ambalažni otpad mogu se preuzeti radnim danom u vremenu od 7,00 do 15,00 sati u Upravnoj zgradi Komunalca,  Mosna ulica 15, Koprivnica. Žute vreće su uključene u cijenu javne usluge. Svaki korisnik im pravo na jednu besplatnu žutu vreću po odvozu za prvo polugodište ove godine.

Isto tako u okolnim općinama, korisnici imaju pravo na 6 besplatnih žutih vreća za otpadnu plastiku te 6 besplatnih plavih vreća za otpadni papir u prvom polugodištu ove godine.

Dodatne količine žutih vreća mogu se kupiti na blagajnama Komunalca po cijeni od 1,00 kn (s uključenim PDV-om). Isto tako na blagajnama se mogu kupiti i dodatne količine plavih vreća po cijeni od 2,00 kn (s uključenim PDV-om).

Gradu Koprivnici odobrena je nabava i žutih kanti za kućanstva preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u tijeku je javna nabava kanti koje provodi sam Fond. Nakon završetka javne nabave i dostave kanti u Grad, iste će biti u što moguće kraćem roku podijeljene korisnicima.

 

 • Kako će se naplaćivati odvoz otpada?

Naplaćivat će se prema količini otpada. (volumen spremnika x broj pražnjenja i udjel korisnika)

 

 • Koliko često će se odvoziti otpad?

Miješani komunalni otpad odvozit će se dva puta mjesečno. Biootpad će se odvoziti jednom tjedno (u mjesecu siječnju i veljači 3 puta mjesečno), plastika dva puta mjesečno, a papir jednom mjesečno. Glomazni otpad odvozi se prema pozivu.

 

 • Vrsta plastike i kako se reciklira?

Plastična ambalaža odvojeno se sakuplja u žutim spremnicima i zelenim otocima postavljenim na javnim površinama Grada Koprivnice te u reciklažnom dvorištu (ili mobilnom reciklažnom dvorištu).

Po obujmu, plastični otpad čini više od 30% kućnog otpada. Svaki proizvod od plastike na sebi ima ili bi trebao imati specifičnu oznaku trokuta sastavljenog od tri strelice. Strelice idu u smjeru kazaljke na satu i oblikuju trokut unutar kojeg se nalazi broj. Ispod takve oznake dolazi i skraćenica točnoga kemijskoga naziva, premda ta skraćenica često zna i izostati. Posebno je važan broj upisan unutar trokuta, jer on govori o kojoj se vrsti plastike radi.

Prema klasifikaciji koju je razvilo SPI (Udruženje za plastičnu industriju) postoji sedam vrsta plastike. Brojevi su uzeti dogovorno i ne odnose se na zdravstvenu sigurnost upotrebe određene vrste plastike (može se zaključiti da se vrste koje imaju manje brojeve češće recikliraju).

https://www.komunalac-kc.hr/najcesca-pitanja-i-odgovori-o-novom-sustavu-gospodarenja-otpadom/

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U LIPNJU

LIPANJJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro magicusi!

  18.06.2022. 07:39h
 • Član bglavacbglavac

  Predragi, sretan vam blagdan! Lp

  16.06.2022. 10:45h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Irido, puno ti hvala za tumačenje ovog sna... još čekam da se ostvari, a znam da hoće (oprosti što kasnije zahvaljujem na tumačenju)

  08.06.2022. 16:37h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče.

  06.06.2022. 21:39h
 • Član bglavacbglavac

  Danas je novida, učinimo od njega nešto najljepše što možemo. Lp

  06.06.2022. 06:06h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, blagoslovljenu nedjelju vam želi. Lp

  05.06.2022. 06:30h
 • Član bglavacbglavac

  Sretan vam Dan državnosti. Uživajte i odmarajte se . Lp

  30.05.2022. 08:04h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info