Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član BhairavaDeva

Upisao:

BhairavaDeva

OBJAVLJENO:

PROČITANO

417

PUTA

OD 14.01.2018.

Spritualnost kao oblik utjehe

Ulaskom u spiritualne vode, zapljusne nas osvježavajući osjećaj, jer naizgled nepoznato počinje da nam se razotkriva i mi napokon počinjemo da spoznajemo vlastitu svrhu postojanja, počinjemo skupljati znanja koja nam otkrivaju pravo značenje svijeta i smisla života. U tom novom iskustvu ne prepoznajemo stare obrasce, jer su oni dobro skriveni od našeg pogleda, tj. mi i ne želimo da ih vidimo, i zato imamo dojam da su oni skriveni. Duhovnost postoji koliko i čovječanstvo, koliko i sam Um. Duhovnost je suprotnost Materije, način održavanja dualiteta u Univerzumu. Materijalni univerzum ima svoj nematerijalni odraz. Oba ovise jedan o drugom, tako da ne mogu postojati odvojeno. A Um je odavno pripremio teren za slučaj da mu igra u materiji dosadi.

Sve stvari koje nas ukružuju odražavaju našu unutrašnjost. Slika je izuzetno vjerna, ali posmatrača nema, tako da tu sliku sagledava sam tvorac nereda, sam uzročnik problema, Um. Um je strahovit kreator, između ostalog, to je i njegova namjena, samo što nikada u toj njegovoj namjeni nije bilo u planu da on sagleda sam sebe. U stvari mogao bih reći da Život koji mi Jesmo, ne može doći na "na svoje" jer je obuzet aparatom kreiranja ili Umom. Život je smislio Um kao način ispoljenja, način percepcije koji mu je trebao pomoću sagledati samog sebe, i u toj vječnoj igri skrivanja i razotrkivanja Život se naizgled izgubio. Kažem "naizgled", što ću kasnije mnogo bolje pojasniti. Za sada je dovoljna ova igra riječima.

         

Kada je kreator shvatio da ga više njegova materijalna igra ne zadovoljava, pokušao je mjenjati situacije, stvar, ljude, iskustva. No, ni to nije urodilo plodom i šta je on napravio?

Promjenio je masku. Od sakupljača orijentisanog ka materiji, on se usmjerio u sakupljača orijentisanog ka duhovnosti. I to bi bilo sve savršeno da igra Života nije namjenila zamku kreatoru. Zamka je toliko savršena da kreator ili ti Um upada u nju misleći da je to način da sebe sačuvao od uništenja. (Molim vas nemojte ovu riječ "uništenje" uzimati zdravo za gotovo. Ovo je samo riječ koju koristim. To ne znači da dolazi do uništenja Uma. Dapače, dolazi do njegove transformacije i integrisanja u sam Život. Što je sasvim drugačije od slike koju imamo kada čujemo riječ "uništenje")

Da se razumijemo, kreator je savršen. Probajte shvatiti da sve što znate, imate, vidite, osjećate tj. sve što percepirate, ovisi o Umu. On je sve to stvorio, sve to održava i na kraju razara  pretvarajući to u nove oblike i nova značenja. Zato nikada nemojte upasti u zamku i Um posmatrati kao neprijatelja. Koliko god smo mi stari kao ljudska vrsta, Um je još stariji. A s druge strane Um koji je prerušen u lopova i policajca ne može, jer neće, uhvatiti sam sebe. Odajte mu prečutnu počast, jer je zaslužuje. Um je strahovito oruđe u rukama Svjesnog Čovjeka. Što ćete i sami doživjeti kada spoznate ono Što Jeste. Mi poznajemo samo djelič Uma koji imamo, a od njegove sveukupnosti koristimo jako mali procenat. Osveštenom čovjeku na raspolaganju je aparat koji može da kreira Univerzuma, koji može da stvori što poželi. To što mi nismo sposobni koristiti taj aparat i to što on koristi nas, sasvim je druga priča, iz koje postoji izlaz, a taj izlaz je potpuno razumijevanje i svhatanje nas samih, okretanje prema Izvoru onog Što Jesmo i življenje svoje Istinske Prirode.

 

No, vratimo se na temu. U momentu kada Um shvati da ga ova igra mačke i miša u materijalnosti ne zadovoljava više, on ulazi u novu igru koja se naziva Spiritualnost. U biti Spiritualnost je proizišla iz Ezoteričnih učenja, no shodno prirodi Uma, koja je prilagođavanje njegovim karakteristikama, on je spiritualnost prilagodio sebi, tj. on je promjenio kompletnu spiritualnost, njen cilj, njene motive. Iskoristio ju je za svoje bjegstvo, zaštitu i sigurnost. Izvorna spiritualnost ne može da opstane oko nas izdvojena od njenog Izvorišta, jer sile destrukcije koje Um ispoljava mjenjaju je i daju joj sasvim drugačija značenja i smisao. Zato i ne pravim razliku između sipiritualnosti i materije. Jer je njen izvor u istom kreatoru, tj. Umu. Što je i namjena ove knjige, ukazati vam na igru Uma koju igra i samim tim pružiti vam mogućnost da iskoristite potencijale koje imate da bi tu igru transformisali i od nje imali korist, a ne štetu, kako je trenutno stanje.

Ulaskom u spiritualne vode, zapljusne nas osvježavajući osjećaj, jer naizgled nepoznato počinje da nam se razotkriva i mi napokon počinjemo da spoznajemo vlastitu svrhu postojanja, počinjemo skupljati znanja koja nam otkrivaju pravo značenje svijeta i smisla života. U tom novom iskustvu ne prepoznajemo stare obrasce, jer su oni dobro skriveni od našeg pogleda, tj. mi i ne želimo da ih vidimo, i zato imamo dojam da su oni skriveni. Duhovnost postoji koliko i čovječanstvo, koliko i sam Um. Duhovnost je suprotnost Materije, način održavanja dualiteta u Univerzumu. Materijalni univerzum ima svoj nematerijalni odraz. Oba ovise jedan o drugom, tako da ne mogu postojati odvojeno. A Um je odavno pripremio teren za slučaj da mu igra u materiji dosadi.

Dolaskom na taj novi teren on i dalje ostaje kakav jeste, samo se mjenja imenovanje i oblik stvari, ali ne i njihova suština. Tako da je Um sada našao novu utjehu, novu nadu za svoj opstanak. Dobio je novo ime, spiritualno ime, dobio je mantru, dobio je tehniku i sa svim tim dobio je novi cilj.

Izgleda li vam ovo poznato?

Naravno da jeste poznato. Sada smo napokon našli ono što nas ispunjava. Ali smo i dalje od sebe udaljeni nekoliko svjetlosnih godina, kao što smo bili udaljeni dok smo bili opsjednuti materijalnim ciljevima. Promjena nije stvarna, promjena se ogleda u promjeni imenovanja stvari. Više ne želimo mercedes, već probuđenje. Više ne želimo novu kuću, već novu mantru koja u večini slučajeva opet služi da zaradimo novce kako bi sutra mogli otputovati na Havaje i malo zaboraviti na duhovnost i prepustiti se zadovoljstvima materijalnog svijeta. (Pogledajte malo po internetu i knjigama, koliko postoji mantri koje će vam obezbjediti materijalnu sigurnost, novce ili šta već). Obukli smo narandžastu odjeću, dobili dodatak imenu Swami i šta sve ne. I dalje smo onaj stari, ali sve oko nas nas ubjeđuje da je došlo do promjene. Duhovnost je postala utjeha. Sigurnost i zaštita od samouništenja. Mi želimo unutrašnji mir, borimo se protiv Ega, jer on je novi Sotona. Stari je nedavno umro. Mislim da nije bilo zvaničnog obavještenja, ali vjerujte mi, umro je. Iako u stvari, on je naizgled umro. Samo je promjenio ime, dobio je spiritualno ime, promjenio je odjuću, dobio dodatak imenu "Swami" i sada ponovo teroriše duhovnjake. Opet je tu da bi nas iskušavao, da bi nas uvlačio u loše stvari, opet je preuzeo ulogu koje je imao i ranije, samo je izmjenio spoljašnjost.

Zašto?

Mi ne možemo, tj. takvi kakvi smo i sa Umom kakav imamo, razumjeti da je uzročnik problema u nama. Da je đavo drugo ime za razuzdani Um koji nije pod kontrolom. Stoga smo morali smisliti demone i anđele, bogove i đavole, kako bi nam opravdali našu nemoć i nemogućnost da nešto sami napravimo po pitanju sebe. Mi moramo svaliti odgovornost na tuđa pleća. Jer mi sami sebi ne želimo zlo, mi želimo mir, jedinstvo, radost, ali ponekad malo podivljamo i pobijemo pola svijeta, što je "normalno", zar ne?

I tako smo smislili novo ime za starog prijatelja. Sotona je postao Ego.

Odlučili smo se za Duhovnu obnovu, zato što nismo bili više sposobni da se suočavamo sa stalnim nezadovoljstvom i stalnom borbom sa svijetom oko nas. Osvježeni promjenom krećemo u nove borbe sa nekim novim ciljevima i motivima.  Iako su ti ciljevi i motivi jako dobro zamaskirani stari ciljevi i motivi. 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 01.09.2009. 09:50h

  Član tigrusMerlin3 Vrlo zanimljivo.... čekam nastavak... ta igra uma... ustvari, zabavna je!
 • 01.09.2009. 10:22h

  Član vajranMerlin3 u svojoj potrazi često zaboravljamo koliko smo blizu... osjećaj ograničenja i nesavršenosti budi u nama nemir. duhovni nemir, pokrenut krizama, tragedijama, smrću, ili na neki drugi način... pokrenut nekim uspjehom ili pitanjem je li to sve... svakako osjećaj pokušaja shvaćanja poretka stvari. svakako stanje svijesti potaknuto urođenom potrebom povratka korijenu... odličan tekst...
 • 01.09.2009. 10:27h

  Član bhairavadevaMerlin2 Nemir je dobar pokazatelj. Kako su me učili dok sam bio sa Majstorom, uvijek kada je bio nemir ili neka raspoloženja od kojih sam šizio, on je govorio: Super. Kada sam bio miran, zadovoljan, radostan, on me je gurao u nemir i sukob, radi suočavanja. Jednom mi je rekao nešto slično ovom: Dok god ne probudiš se, ne obraćaj pažnju na unutrašnji mir i slično. Jer to može biti kraj tvog rada na sebi. Bolje je da si nemiran i nezadovoljan do samog probuđenja, nego da sada zbog mira i zadovoljstva staneš sa napretkom. :)
 • 01.09.2009. 10:33h

  Član emilioMerlin2 \"ta igra uma...\" Pretumbavanje uma ja nekako najjednostavnije sagledavam u revolucionarnim promjenama koje si dočaravam sa ovom slikom:postoje nadzornici,video nadzor i kriminalci. Kriminalci bježe od video nadzora kao vrag od tamjana,masa koju on čuva pasivno vjeruje nadzoru,ali nadzornici sad postaju kriminalci zbog opsesivnog manipulisanja poznatim što uviđaju oni koji su izmicali nadzoru i tako postaju revolucionari. Pokreču revolucionarne promjene ali padaju u zamku donoseči slobodarske zakone.Ograničuju slobodu i opet postaju tirani. Gledam vijesti nedavno i vidim čovijeka koji je zabrinut jer oporba kuje zavjeru,urotu....ma nije moguče,to nije u redu pa ja sam oslobodioc čak sam donio neke zakone po kratkom postupku samo da vam/mi bude bolje. Zašto se ovi bune kad to nije po zakonu. On je nekad bio izvan nadzora i vidio nadzorni organ,kult ličnosti i ideologiju...dogmu.... Na kraju se je preslikao iz u i postao dogmatik. Tako ja vidim a ne znači da je tako...samo posmatrajuči svoje preslagivanje sagledavam kako se konstituiše um kao zatvorena cjelina koja se na periferiji ograđuje dogmom. Za mene je to slogan SVE je u Svemu! ali to meni ne otvara vidike nego ih zatvara.....mogu misliti o svemu,čak sam stvorio predođbu o nepredođbivom! Mogu zamisliti nezamislivo i prema tome kako je neko rekao Ego koji je u stvari ništa postaje sve. Izvan njega nema ničega i on je suveren.
 • 01.09.2009. 10:40h

  Član vajranMerlin3 unutrašnji mir koji pobjeđuje kaos. svakako je najprije potrebno uspostaviti fizičko zdravlje na svim razinama i tu manipulacija može pomoći. nadalje, manipulacije nema. iznad nužnog fizičkog zdravlja na svim razinama, izgrađenih karakternih osobina, ispravnog stava... tek je tada moguć daljnji put ka višim duhovnim stvarima i razinama. usmjeravanje cijelog do sada izgrađenog mehanizma ka visokom radnom režimu...
 • 01.09.2009. 11:02h

  Član kajaMerlin5 \" Dok god ne probudiš se, ne obraćaj pažnju na unutrašnji mir i slično. Jer to može biti kraj tvog rada na sebi. Bolje je da si nemiran i nezadovoljan do samog probuđenja, nego da sada zbog mira i zadovoljstva staneš sa napretkom. \" Sa ovim se ne slažem u potpunosti i ako imamo puno primjera da se to dogodi baš tako ..ostajanje u spavanju... ... ukoliko je čovjek svjestan nemora biti tako.
 • 01.09.2009. 11:11h

  Član bhairavadevaMerlin2 Znaš kako kažu? Postoje dva nivoa Unutrašnjeg MIra. Jedan je na nivou Uma. Koji se dešava onda kada prihvatimo sve dijelove sebe u udjemo u Cjelovitost na nivou Uma, ali još nema Cjelovitosti sa Bićem. I drugi Mir je na nivou Bića, tj. Istinske Prirode. Koji je Cjelovitost u potpunosti. Na to se odnosi ovo gore rečeno. Ako se uđe u MIr na nivou Uma, moguć je prestanak rada, jer čovjek misli da je to probuđenje. :)
 • 01.09.2009. 11:30h

  Član vajranMerlin3 sa jedne strane duhovna ljepota a sa druge ona prava funkcionalna duhovna snaga.... sa energetskog stanovišta bolje je imati snagu nego biti si lijep....
 • 01.09.2009. 11:42h

  Član kajaMerlin5 Hvala BhairavaDeva , istina !!! Očeš pusu ... :-))) !?
 • 01.09.2009. 11:47h

  Član bhairavadevaMerlin2 hahahahaha Zar da odbijem??? c.c.c.c Naravno da hocu.. :)
 • 01.09.2009. 11:53h

  Član kajaMerlin5 Dragi, radujem se tebi ! Puse i zagrljaji iz samoga srca duše
 • 02.09.2009. 14:16h

  Član angelsflyMerlin2 hej, super tekst! čitala sam ga sa velikim zanimanjem, iako moram priznati da su moždane vijuge pucale na sve strane...mislim da ću ga isprintati i pročitati još koji put! thanx, BhairavaDeva!

SADRŽAJ UPISAO

Član BhairavaDevaMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana bhairavadeva dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

PROSINAC...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član DeVeTDeVeT

  blago tebi...ja nemam niti kavu...:)))..

  30.11.2020. 12:49h
 • Član iridairida

  Jutros u kavi imam 3 srca, vjerovat ću da će mi danas biti dobar dan i vama želim isto...

  30.11.2020. 10:26h
 • Član DeVeTDeVeT

  sama ce se ona srusiti...:)))....

  29.11.2020. 21:22h
 • Član iridairida

  Što vi ovdje radite, rušite državu?

  29.11.2020. 19:46h
 • Član DeVeTDeVeT

  Plenky je izoliran u potkrovlju stana...mozda bi bilo dobro da tamo ostane... za stalno...:)))

  29.11.2020. 17:59h
 • Član bglavacbglavac

  za njih postoji drugo cjepivo, a za raju smrtonosno cjepivo s opuštajučim djelovanjem da baš ne bude odmah. Lp

  29.11.2020. 07:51h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Samo je neobično što svi ti političari koji navodno imaju Koronu, nemaju nikakvih simptoma, nijedan ne leži u bolnici i svi vrlo brzo i sigurno prebole Koronu.

  28.11.2020. 21:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Ovo nije još jedan spiritualni tekst Ciljevi i Motivi