Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član luanes

Upisao:

luanes

OBJAVLJENO:

PROČITANO

788

PUTA

OD 14.01.2018.

Duhovnost - Sastavnice dinamičnoga duhovnoga života

Duhovnost - Sastavnice dinamičnoga duhovnoga života
- Piše: mr. o. Mato Miloš, OCD

 

Osnovice duhovnosti
 
1. Duhovna borba

Duhovni život shvaćamo kao nešto dinamično, što traži napor, borbu, zauzimanje čitavoga bića. O tome nam govore duhovni oci i pustinjaci, askete, koji su iskustveno prošli taj put duhovne borbe. O duhovnoj borbi govori nam sv. Pavao (Ef 6,10-18). Zemlja na kojoj živimo mjesto je borbe, uvježbavanja, duhovne atletike. Počinak ćemo imati tek u nebu. Istočnim grijehom smo ranjeni još nedovršeni. Potrebno nam se čistiti, težiti do potpunosti svoje osobnosti. Bog nas je posinio, moramo se dakle, sjediniti s Isusom Kristom. To se pak, ne postiže u jednome danu, ono traje čitavi ljudski život. Duhovni je život povezan s aktivnošću u samome čovjeku, odnosno Božjoj aktivnosti u čovjeku. Ništa se toliko ne protivi duhovnosti kao pojam potpune praznine.

Borba se odvija unutar nas protiv naših strasti, težnji koje nas vode na stranputicu. One se mogu postupno umrtviti, zato uvijek postoji potreba još nešto učiniti na sebi, jer otkrivamo još nepročišćena područja. Sv. Pavao nas upozorava da se duhovna borba ne vodi samo protiv samih sebe. Postoji napast, sotona, iskustvena činjenica u duhovnome životu. Duhovne su se osobe s njime otvoreno sučelile, poput sv. Antuna pustinjaka, sv. župnika Ivana Arškoga, sv. Ivana Boska, sv. Terezije Avilske, sv. Ivana od Križa. Napasnik je uvijek tu sa svojim ponudama, često puta jako privlačnim, samo da nas namami. Misliti da đavla nema u duhovnome životu, znači širom otvoriti mu vrata. Nema potrebe da nekoga opsjedne, što i ne biva bez pristanka čovjeka, ili da nekoga napastuje i uznemiruje. Napasnik može vrlo vješto postupati. Ne potječu sve napasti od vanjskog neprijatelja. Stoga treba dobro razlikovati napasti i napasnika. 1

2. Razlikovanje

U duhovnom životu ključnu riječ ima razlučivanje, razlikovanje duhova. Kad čovjek spozna da sam Bog vodi njegov život, on treba naučiti prepoznavati njegovo djelovanje. Nije dobro Božje djelovanje miješati s vlastitim, a još manje s djelovanjem Zloga koji je "lažac i otac laži" (Iv 8,44). "Nemojte vjerovati svakom duhu, već duhove podvrgnite kušnji da vidite jesu li od Boga" (1Iv 4,1). To se raspoznavanje odnosi na sve važne životne okolnosti. Prepoznati Božje djelovanje jedna je od bitnih i ozbiljnih stvari u duhovnom životu. Postoje kriteriji za prepoznavanje načina kako je Bog, Bog. Duh Božji ima svoj osobiti način ponašanja. Zli, premda se opire Bogu, također ima nešto posebno što se može prepoznati i otkriti. Sv. Pavao nam daje više popisa koji nam omogućuju prepoznavanje: "Poznata su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, raspuštenost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomornost, srdžba, sebičnost, razdori, strančarenja, zavisti, pijanke, razuzdanost, gozbe i ovima slična... Naprotiv, plod su Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost" (Gal 5,19-22; usp. Rim 6. - 8. pogl.). Mir i unutarnja sloboda čovjeka znakovi su Duha Svetoga. Nemoguće je prepoznavanje Duha u nemiru. Nije dobro da čovjek sam razlučuje. Potreban mu je duhovni pratilac, duhovnik u klasičnom smislu riječi. Ta se karizma daje svećenicima, ali i laicima. Korisno je također, povezati razlučivanje duhova u ispovijedi. Ispovijed uistinu oslobađa duh i daje jasne širine za jasno raspoznavanje. 2

3. Sastavnice dinamicnoga duhovnoga života

Vidjeli smo da se duhovna borba temelji na nizu unutarnjih stavova. Prvi bitan duhovni stav jest velika želja za Bogom. Bog se daruje samo onima koji ga žele iz krajnjih dubina svoga bića: "Kao što košuta žudi za izvor vodom, tako duša moja čezne Bože za tobom" (Ps 42,2). Normalan je zahtjev duhovnoga života da se čovjek stavi u stanje želje. No želje nisu uvijek čiste. Bog će ih sam očistiti ako mu to dozvolimo. Kad Bog čisti to prouzroči patnju, ali ta patnja je odgojiteljska, ljekovita, otkupiteljska. Što više Boga prihvaćamo, to ga još više želimo. Bez obnovljenih želja i njihova podržavanja nema duhovnoga života. Drugi unutarnji duhovni stav je predanje. Čovjek ne programira duhovni život. Njega pokreće Bog od početka do kraja. Na početku duhovnoga života postoji u čovjeku osjećaj da sve drži u svojim rukama. Malo pomalo opazi da to ne drži on nego netko drugi, a to je Bog. Valja prihvatiti to činjenično stanje i prepustiti se, predati se s povjerenjem i strpljivošću. To ne znači da čovjek neće u tome sudjelovati, naprotiv, primijetit će da sve više ne djeluje samo za Boga, već u Boga. To je povezano s postavkom darova Duha Svetoga u duši. Predanje poprima sličnost s predanjem Marije: "Evo službenice Gospodnje". Marija ne zna točno kamo je Bog vodi, ali mu se potpuno predaje. Krist nas uči da za to predanje molimo u Očenašu: "Budi volja tvoja". Predanje je prepuštanje ljudske volje u Božje ruke. Predanje je izravno povezano s povjerenjem, pouzdanjem. Dajemo se samo onomu u koga imamo beskrajno povjerenje. Predajemo se jer znamo da nam je već sve unaprijed pripravljeno. To predanje nas nikako ne oslobađa od toga da i mi sami sudjelujemo. Tu je vrlo potreban zdrav razum. 33

Predanje je povezano s poniznošću. Poniznost je jednostavno sredstvo da se suobličimo s Kristom. Veliko povjerenje u njegovo srce, u srž njegova bića poziva nas: "Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca" (Mt 11, 29). Potrebno je sebe čvrsto izgraditi. Kršćanski život traži razboritost i unutarnje obraćenje. Ako želim ići za Kristom, ako se želi da on dopre do čovjekova srca, onda valja uzeti Isusovo srce. Kristova blagost i poniznost postupno ulaze u ljudsko biće, što ne traje jedan dan i zahtijeva duhovnu borbu. Mi smo u svijetu ali nismo od svijeta. Duhovni život zahtijeva promjenu, metanoju.

Duhovni život zahtijeva istinsko nadilaženje napetosti i u tome veliku ulogu imaju mir i radost. Mir duše je nešto vrlo važno u svim stadijima duhovnoga života. Bez mira, duhovni se život ne može razvijati. Bog boravi u smirenom srcu. Mir je, prema učenju sv. Augustina, "savršenost reda", što znači da su sve stvari na svojem mjestu, da se sve odvija onako kako se treba odvijati. Iz mira izvire osjećaj zadovoljstva, što opet znači biti u istini pred sobom, pred drugima i pred Bogom. Mir je nešto vrlo duboko, proizlazi iz središta bića, iz srca, jer proizlazi od Boga. Mir ne treba povezivati s nepokretnošću, neaktivnošću. Kršćanski mir nije oblik ravnodušnosti i nedjelovanja. Pravi se mir ne postiže samo ljudskom djelatnosti. Njega Bog daruje malo pomalo.

Njega možemo naći u Kristu: "Mir vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje" (Iv 14,27). Radost duše je sjedinjena s mirom. Radost je povezana s pozitivnim pogledom na sve stvari. Radost je učinak djelovanja Duha Svetoga i ona se povezuje s porastom ljubavi. To je iskusila sv. Mala Terezija kada je čitala prvu poslanicu sv. Pavla Korinćanima: "U mahnitosti svoje radosti kliknula sam: O Isuse... Pronašla sam svoje zvanje: U srcu Crkve, svoje majke, bit ću ljubav i tako ću biti sve, a moj će se san ostvariti". Kršćanska radost potpuno nadilazi sve ljudske radosti. Radost može postojati i usred kušnji i nesigurnosti, u životnom križu. Nema ljudskog života bez imalo trpljenja. Trpljenje kako god bilo jako, ne doživljava se kao uništenje, razaranje, ono se doživljava kao sudjelovanje na križu Kristovu, te Krist sam nosi dio naše muke.

Postoji još jedna poveznica u duhovnom životu, a to je vjernost. Duhovni se život živi u vremenu, u borbi i ta borba završava smrću. Postoji neka vrst nagrade za vjernost. Vjernost je najbogatiji i najosjetljiviji cvijet ljubavi.

Vjernost je jedini kamen kušnje za ljubav.

1 Usp. RAYMOND DARRICAU, BERNARD PEYROUS: Duhovnost, FTI. Zagreb, 2002., str. 96-99.
2 Usp. Isto, str. 116-117.
3 Usp. isto, str. 100-102.
4 Isto, str. 103 -107.
5 Isto, str. 108-113.

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 08.04.2011. 11:43h

  Član luanesMerlin0 Svi govore isto, svi ne razumiju isto.
 • 08.04.2011. 11:58h

  Član ivanaMerlin2 \"Mir je nešto vrlo duboko, proizlazi iz središta bića, iz srca, jer proizlazi od Boga. Mir ne treba povezivati s nepokretnošću, neaktivnošću. Kršćanski mir nije oblik ravnodušnosti i nedjelovanja. Pravi se mir ne postiže samo ljudskom djelatnosti. Njega Bog daruje malo pomalo.\" ( kako volim požurivati, moja je lekcija strpljenje... pa ga kod mene daruje sasvim pomalo, sasvim polako... ali ipak. )
 • 08.04.2011. 14:08h

  Član buntovnikMerlin3 \"Nema ljudskog života bez imalo trpljenja. Trpljenje kako god bilo jako, ne doživljava se kao uništenje, razaranje, ono se doživljava kao sudjelovanje na križu Kristovu, te Krist sam nosi dio naše muke. \" NISAM DOŠAO U ŽIVOT DA TRPIM I MUČIM SE! DOK SE DRUGI NA MOJOJ MUCI BOGATE I UŽIVAJU! SVI MI ZASLUŽUJEMO RAJ I ON JE UPRAVU TU NA ZEMLJI, ALI GA NE PREPOZNAMO, I ŠTO JE NAJGORE, PRETVORILI SMO GA U PAKAO!
 • 08.04.2011. 17:42h

  Član srceMerlin3 tačno tako Ivana kako si napisala: Bog mir daruje malo pomalo. Potpuni mir osetim u Crkvi; postignem ga i na obali mora u nekoj uvali na skali, u trenutcima isplanirane meditacije kada sam raspoložena. A kada sam u problemu, onda imam osećaj da sam u luftu i ne uspeva mi. Duhovni život, potpuni mir ako se uzme samo u obzir jedan dan je to veoma malo vremena. većina dana prolazi u aktivnosti koju radni čovek u današnje vreme provodi u stresu. Kada se je doma onda je to nešto drugo. No treba ga prakticirati koliko god je moguće. Dobar članak.
 • 08.04.2011. 17:50h

  Član sretan_trenutakMerlin1 Što je duhovnost? Vječna tema u metafizici našega uma. Sanjani otok prividnog mira u beskrajnom oceanu snova, u vječnoj spiralnoj dinamici naše životne energije. Traženi Demokritov atom koji doista više nije djeljiv, utopija koja će jednoga dana prestati biti utopija. Nema mira, jer nema nedjeljive čestice, nema pređenog puta jer ispred nas ostaje uvijek još jedan mali nepređeni dio, nema rijeke koju smo savladali jer nadolaze uvijek nove kapljice koje moramo osjetiti, spoznati doživjeti, nema otoka prividnog jer taj željeni otok se krije u još neodkrivenim dubinama ljudske svijestu, u najdubljoj dubini njegove ljudskosti. DUHOVNOST nije stanje duše nego njen proces, vječno nastajući proces, ocean pun trepravih kapljica svijesti u kojima se zrcali naša znatiželja, čuđenja i žudnja, duhovnost je tisućljetni put ka odkrivanju konačne istine. I onda kada nam se pričini da smo stigli u mirnu luku spoznaje, kada usidrimo svoju leptirastu galiju na nekom do tog trena nepoznatom žalu, osluhnimo šum valova, osluhnimo zov neprestanog gibanja u moru naše znatiželje, priznajmo sami sebi svoje neznanje. DUHOVNOST je staza kojom koračamo otvorena srca, staza koju osvijetljavaju ideje, one male zvijezdice u našem unutarnjem svemiru, vječni put kroz pročitano, naučeno, zapamčeno, put ka novim spoznajama, put kroz knjige znanja, ljubavi i vjerovanja koje sami pišemo zvjezdanim slovima naše svijesti. DUHOVNOST je ljubav prema sebi samome, ona tajanstvena niska od uvijek novo rođenih bisera iz tek otvorenih školjki na pješćanom žalu našeg vječno budnog srca. DUHOVNOST, emocionalnost, ljudskost pojmovi koji simbiliziraju jedan te isti proces u nama, proces koji nas svakog trena obogaćuje i čini živim bićem koje ljubi ljubav, voli beskrajno, voli sebe i cijeli svijet.
 • 09.04.2011. 01:34h

  Član dzorkoMerlin2 bolja je od tisuću riječi, jedna riječ koja donosi MIR

SADRŽAJ UPISAO

Član luanesMerlin0 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana luanes dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SIJEČANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član DeVeTDeVeT

  M3.9 #earthquake (#potres) strikes 48 km S of #Sesvete (#Croatia) 15 min ago.

  19.01.2021. 06:49h
 • Član DeVeTDeVeT

  evo ga opet....

  19.01.2021. 06:49h
 • Član DeVeTDeVeT

  to za dobro vecer ili laku noc....???

  17.01.2021. 22:15h
 • Član DeVeTDeVeT

  M3.3 #earthquake (#potres) strikes 14 km SW of #Sisak (#Croatia) 15 min ago.

  17.01.2021. 22:14h
 • Član DeVeTDeVeT

  #Earthquake (#potres) M1.5 strikes 25 km S of Velika Gorica (#Croatia) 3 min ago.

  17.01.2021. 04:53h
 • Član DeVeTDeVeT

  ono za dobro jutro...

  17.01.2021. 04:53h
 • Član DeVeTDeVeT

  Felt #earthquake (#potres) M1.7 strikes 26 km W of #Sisak (#Croatia) 13 min ago

  15.01.2021. 06:50h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info