Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član readykul

Upisao:

readykul

OBJAVLJENO:

PROČITANO

231

PUTA

OD 14.01.2018.

znanost kriya yoge..

Prva dva stupnja kriya yoge su : energija i koncentracija 

Yogananda je naglasio u svojoj knjizi "Autobiografija jednog Yogija"

Energija

Energija, mudrost, ljubav, blaženstvo, mir - sve te božanske kvalitete proizlaze iz strujanja božanske mudrosti. Ali sve se te božanske kvalitete najprije i najlakše opažaju u njihovom najnižem očitovanju - energiji. Učeći kako da se sjedinimo sa svemirskom energijom učimo tajnu božanskog sjedinjenja na svim razinama. A ta tajna je snaga volje.

Kriya yoga

Kriya yoga je opisana kao tehnika oslobađanja duše kroz čovjekove samonapore. To je psihofizička metoda koja omogućava predaniku da povuče svoju životnu snagu iz osjetila i usmjeri je u kralježnicu u suptilne energetske centre - čakre.Kriya yoga daje mogućnost da se stekne kontrola nad energijom, dahom i životom. Ona daje energiju i koncentraciju kojom se mogu prevladati svakodnevni problemi, fizičke i mentalne bolesti.
Osobu koja prakticira kriya yogu može se prepoznati po visokoj razini dinamične energije i unutarnjem miru kojim zrači.

To su prva dva stupnja kriya yoge, energija i koncentracija. Ako ste sposobni proizvesti više energije, dinamične energije, možete biti uspješniji u svim akcijama koje poduzimate. Kriya yoga je izravni rad s energijom. Zašto nam je potrebna energija? Zašto eksperimentiramo s njome? Potrebna nam je za svakodnevne aktivnosti, posao, život, napredak na ljestvici evolucije. Odakle energija? Sva naša energija dolazi prvenstveno iz beskrajnog izvora Boga (i prije no što postignemo bilo koji stupanj duhovnog razvoja). Nastojati živjeti s tom božanskom snagom, već od samog početka duhovnog putovanja, spašava od beskrajnog lutanja na stazi neznanja. Zato je Isus rekao: "Tražite najprije Kraljevstvo Božje, a sve drugo će vam biti nadodano".

Energija, mudrost, ljubav, blaženstvo, mir - sve te božanske kvalitete proizlaze iz strujanja božanske mudrosti. Ali sve se te božanske kvalitete najprije i najlakše opažaju u njihovom najnižem očitovanju - energiji. Učeći kako da se sjedinimo sa svemirskom energijom učimo tajnu božanskog sjedinjenja na svim razinama. A ta tajna je snaga volje.

Karika između svijesti i materije

Energija, izdržljivost, zdravlje, pa čak i naša stvarna tjelesna snaga ovise o količini snage volje koju možemo unijeti u svaku situaciju. Yogananda je znao reći: "U jednom gramu tijelu ima dovoljno energije da se grad veličine Chicaga opskrbi električnom energijom čitavih tjedan dana". Mi smo energija. Atomi koji čine naše fizičko tijelo su energija. Sve stvari su očitovanja te energije. Što više postajemo svjesni ove stvarnosti, utoliko ćemo sve više trijumfalno rasti i prevladati vezanost za stvari.

Umor, slabost, bolest, sve to nema udjela u našoj istinskoj prirodi. Energija je povezujuća karika između svijesti i materije, između tijela i uma. Energija je očitovanje svjesnosti, a sve stvari su očitovanja Duha. Kada želimo pomicati ruku to je energija, a ne materija, nad kojom djeluje naša volja. Energija djeluje na mišiće ruke, napinjući ih i čineći ih pokretljivima. Ako želimo da se naša ruka kreće, a ne pošaljemo nikakvu energiju u nju, ona će ostati nepokretna. Količina tijeka energije ovisi o uloženoj volji. Što je više volje, veće je strujanje energije.

Nema ograničenja stupnju volje, a prema tome ni količini energije koju netko može prizvati u svojim akcijama, zato jer ispravno uporabljena i snažna volja nije ograničena energetskim potencijalom tijela, već se energija povlači izravno iz svemira. Snaga volje je aksiom istine čovjekova odnosa s kozmičkom energijom kao i s energijom njegova tijela.

Stoga ponavljajte ovu jednostavnu istinu koja može iz korijena promijeniti vaš život -više volje, veće strujanje energije. Uzdignite tu istinu u svome umu. Yogananda je naglasio u svojoj knjizi "Autobiografija jednog Yogija" da su ulazna vrata kroz koja energija ulazi u ljudsko tijelo medula oblogata (smještena u bazi mozga). Tu je sjedište životne snage u čovjeku. Pozitivni pol ovog centra je Ajna čakra ili Kristov centar između obrva. Kroz ovaj pozitivan pol medule šaljemo energiju u svemir. U oba slučaja u primanju kao i u slanju aksiom sadržava istinu, što više volje veće je strujanje energije. Pozitivan pol Ajna čakre je centar volje u tijelu. Sa snažnom koncentracijom na tu točku ili usmjeravanjem odlučnosti, te djelovanjem iz te točke, snaga volje može biti uporabljena za povlačenje tijeka energije u tijelo.

Da bi primijenili ovo načelo na svakoj razini, materijalnoj i suptilnoj, još jedna sila mora biti iza snage volje. Ova druga sila je svijest. Načelo koje leži u ispunjavanju tijela energijom je vitalno važno na svim stupnjevima spiritualnog razvoja. Sva spiritualna iskustva povezana su s tijekom energije koja je osnova za stvaranje suptilnih percepcija.

Kako čovjek osjeća energiju? Kada pomičete ruku, to je zbog toga što ste poslali energiju mišićima ruku, naređujući im da se napnu. Vi ste se do nekog stupnja odmah zbližili s tim tijekom energije. Vi imate to iskustvo, npr. kada ujutro pri buđenju istegnete ruke. Taj "dobar osjećaj" u mišićima je energetski doručak koji im dajete pripremajući ih za dnevne aktivnosti. Čak i kada ne možete osjetiti taj tijek, možete osjetiti napetost svojih mišića i taj osjećaj možete učiniti početnom točkom za razvoj svjesnosti te energije.

Vježbe Energije

Unutarnjom koncentracijom na napinjanje mišića postupno ćete postati svjesni izvora tog napinjanja koji je zapravo strujanje energije kroz mišiće. Napinjanje mišića se stoga može iskoristiti za stimulaciju tijeka energija. Ovo načelo otkrio je veliki učitelj Paramhansa Yogananda 1916. godine. Načelo sadrži vrlo vrijedan doprinos yoga znanosti jer omogućava ne samo punjenje tijela energijom pomoću volje (te na taj način odbacivanje umora i bolesti), već dragocjeno sredstvo za razvijanje božanske svjesnosti u njenom najsuptilnijem aspektu. Stimulacija svjesnosti energije u smislu fizičkog napinjanja zahtijeva smirenu unutarnju svjesnost. Mišićna napetost je uključena i u trčanju ili bacanju lopte, ali u ovim aktivnostima koncentracija je na vanjskim pokretima.

Za razvoj unutarnje svjesnosti energije, kao stvarne snage koja se nalazi iza mišićne napetosti, neophodno je da svi odgovarajući fizički pokreti budu polagani, harmonični i promišljeni. Da bi se uporabilo to načelo za punjenje tijela energijom i jačanje cijeloga bića, potreban je kompletan sustav vježbi tako da svaki dio tijela dobije potrebnu pažnju. Yogananda je izumio takav sustav vježbi.

Sustav se zove Vježbe Energije. Sastoji se od 42 energetske vježbe kojima se pune svi dijelovi tijela. Ove se vježbe mogu naučiti u Centru Kriya Yoge u Rijeci. Kao mala pomoć pri uvođenju u ovaj sustav Vježbi Energija, prakticirajte ovu vježbu:

Napinjite sve mišiće zajedno, zatim odvojeno - ne prenaglo, već postupno povećavajući napetost dok mišići ne počnu vibrirati. Koncentrirajte se na unutrašnjost mišića, u centar bilo kojeg dijela tijela kojeg napinjete. Snažno postanite svjesni najprije osjećaja napetosti. Tada nastojte osjetiti iza te napetosti strujanje energije. Opustite mišiće, ponavljajte mentalno dok prakticirate: "Što je više volje, veće je strujanje energije.

Kriya yoga je sustav tehnika koje rade s energijama u tijelu uz potpunu kontrolu duha. To je tehnika meditacije koja ubrzava evolutivni proces pročišćavanjem tijela i uma kroz kontrolu energije i proces disanja. Kriya yoga je jedinstvo s Beskonačnim putem određene akcije. Praktikant Kriya yoge koji svjesno i iskreno slijedi tehniku postupno se oslobađa karme ili univerzalnog lanca uzroka i posljedica, te postiže stanje čiste svjesnosti, apsolutne slobode i istine. U tom pogledu, Kriya yoga je najviše razvijeni oblik Raya yoge. Ona je instrument kojim se može ubrzati čovjekova evolucija. Drevni yogiji otkrili su da je tajna kozmičke svijesti usko vezana s dahom. Ključevi za razumijevanje ove tajne znanosti leže u spoznaji ravnoteže između uma i daha. Nemiran um uvijek je praćen nemirnim dahom. Praktičnom  primjenom vladajućih zakona u fizičkom tijelu i nervnom sustavu, znanost Kriya yoge pomaže čovjeku da postane sposoban primiti tok Božje milosti iznutra.

Kriya yoga mentalno usmjerava energiju tako da ona kruži prema gore i prema dolje oko šest središta u kičmenoj moždini chakre ( čakre ) koji odgovaraju 12 astralnih znakova, simboličnom kozmičkom čovjeku. Pola minute obilaženja energije oko čovjekove osjetilne kičme ima za posljedicu suptilni napredak u njegovoj evoluciji. Pola minute Kriye jednako je godini dana duhovnog razvoja. Sveti spisi tvrde kako čovjeku treba milijun godina normalne evolucije bez bolesti da bi usavršio svoj ljudski mozak onoliko koliko je to potrebno za izražavanje kozmičke svijesti.

Metodom Kriya yoge ne dopušta se životnoj sili, koja prirodno stremi prema van, da se uludo potroši i zlouporabi u osjetilima, nego da se ta sila ponovno sjedini sa suptilnijim energijama u kičmenoj moždini. Tako pojačana, djeluje kao spiritualni eliksir koji elektrificira stanice yogijeva tijela i mozga. Time praktikant skraćuje milijun godina dug put koji bi ga uz poštivanje prirodnih zakona samo zaobilaznim sredstvima ( npr. pravilna prehrana, harmonične misli ) doveo do cilja. Čovjek ne može očekivati od prirode da se zbog njega požuri, pa čak iako ne griješi kršenjem zakona svoga tjelesnog i duhovnog bića. Kriya yoga, koja kontrolira dah direktno životnom silom, najlakša je, najdjelotvornija i najznanstvenija  staza ka Beskonačnom.

Oslobađanje duše

Yogijska znanost temelji se na iskustvenom razmatranju svih oblika koncentracije i meditacije. Čovjeku koji je vježba, yoga omogućuje da prema volji pali i gasi životnu struju koja dolazi iz pet osjetilnih telefona: vida, sluha, njuha, okusa i dodira. Kada postigne tu moć da se odvoji od osjetila, praktikantu je jednostavno po volji sjediniti svoj duh s Božjim carstvom ili sa svijetom materije. Životna sila ga ne može više protiv volje vratiti u svjetovnu  sferu grubih osjetila i nemirnih misli.
Dalekovidne metode Kriya yoge koje oslobađaju praktikanta od tjelesnih i duševnih poistovjećenja ( a da bi mogao ostvariti individualnost duše ) preporučuje se onima koji se ne žele zadovoljiti s tisuću puta tisuću godina dugim putem evolucije. Taj broj je veći za običnog čovjeka koji ne živi u skladu ni s prirodom, a kamoli sa svojom dušom, te umjesto toga vodi neprirodan život, očekujući umilnost prirode u svome tijelu i umu. Njima za oslobađanje neće biti dovoljno niti dva milijuna godina.
Kriya yoga je opisana kao najučinkovitija tehnika oslobađanja duše kroz osobne čovjekove napore.

Kada se ružu

 zgnječi rukom ili zgazi nogom,

ona širi prekrasan miris.

Takav mora biti i

 Vaš život.

Onima koji vam čine zlo dajte jedino nježnost i ljubav.

"Paramhansa Yogananda

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član DeVeTDeVeT

  sretan imendan, svim Anama, Anjama, Ankicama, Anitama, Ankama, it.d...

  26.07.2021. 14:21h
 • Član iridairida

  Uživaj na odmoru...!!!

  26.07.2021. 11:41h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, uživajte u svakom danu, javiti ću se za desetak dana kad se vratim iz šumskog odmora. Lp

  26.07.2021. 01:13h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, uživajte u svakom danu, javiti ću se za desetak dana kad se vratim iz šumskog odmora. Lp

  26.07.2021. 01:13h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretnu i radosnu nedjelju vam želim. Lp

  25.07.2021. 07:28h
 • Član bglavacbglavac

  Nebuš sam puno nas je. Lp

  19.07.2021. 21:02h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Drago mi je da nisam sam. Necjepljeni će preživjeti, pa ne bih volio biti sam.

  19.07.2021. 13:08h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info