Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član wendy.tanja

Upisao:

wendy.tanja

OBJAVLJENO:

PROČITANO

341

PUTA

OD 14.01.2018.

UMJETNOST NEMOGUĆEG

UMJETNOST NEMOGUĆEG

   Svjetski rat je moguć, katastrofe su moguće, ali poezija je nemoguća, umjetnost nemogućeg,

   političke fakinerije su moguće, naučna čudesa-ma koliko životno opasna,što vode uništenju, ali poezija je nemoguća, umjetnost nemogućeg.

Puževi hitaju pod lišćem, ronioci rone po najstrašnijim dubinama, laste su vratolomne u plaveti,

đubretarska kola žvaču limenke za pivo i podsjećaju na zaljubljenog nilskog konja, koji razjapljuje gromadnu vilicu u zijev, kao da se otvara ogromni crveni kofer, i pokušava da zatvori vilicu drugom nilskom konju,

 ali poezija ostaje umjetnost nemogućeg i inati se elektronskim genijima.

 Umjetnost nemogućeg je božanska,

 to je strijela koja se vraća sa cilja i zabada se u desno oko svog strijelca,

to je porodilja koja baca pogled na

tek rođeni plod i brzo ga vraća unutra,

  to je jabuka koja pada sa zemlje

 na drvo i tamo ponovo zauzima svoje

staro mjesto,

  to je izvanredan zubar za kojim bol dovikuje:

 čekaj, ne mogu stići,

 to su djeca koja jedu odrasle da bi došla do njihovih tajni, i koja ulaze u magazine znanja, pa uništavaju sve što ne mogu da ponesu,

  ali i pored svega poezija ostaje umjetnost    nemogućeg!

              Artur Lundkvist


KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 21.02.2011. 10:41h

  Član sretan_trenutakMerlin1 poezija kvadrira kružnicu, poezija daruje krila, njom se jezdi ka rođenja zvijezdi, poezija je izričaj neizgovorljivog...da draga Wendy poezija je umijeće nemogućeg......poezija je san i java, stvarnost i ilizija.......poezija je umijeće nemoguće učiniti mogućim.....odličan tekst si nam darovala......:-)))
 • 21.02.2011. 10:50h

  Član kajaMerlin5 Velika greška umjetnosti nemogućeg ; Bog je svemoguć i svojem ljubljenom djetetu; poklanja da živi u toj stvarnosti sve-mogućeg. Sve ostalo je fantazija iluzije.
 • 21.02.2011. 10:58h

  Član shadowofsoulMerlin9 poezija je nešto najbezazlenije i najljepše što mi se dogodilo :)
 • 21.02.2011. 11:03h

  Član kajaMerlin5 Nije bit Poezija, nego kakva Poezija; moguća ili nemoguća ! Stvarna ili nestvarna. Kao i sve ostalo u životu; STVARNO ILI NESTVARNO.
 • 21.02.2011. 11:04h

  Član pjesnikinjaMerlin2 poezija je govor duše..dar od samoga Tvorca.koji moramo sa zahvalnošću primiti i darovati ga napaćenom svijetu..da mu dani i noći budu ljepše..jer pisati poeziju ..znači stvarati..znači sličiti svom Tvorcu..znači disati sa svemirom...i u stihove pretočiti ljepotu trenutka...i tako je spojiti sa vječnošću.
 • 21.02.2011. 11:12h

  Član kajaMerlin5 Sve što čovjek radi dolazi iz dva izvora; - Srca, u kojemu je duša i Ljubljeni Tvorac, i tada taj čovjek puštajući svojemu srcu sklada pjesme na slavu Vječnoga i dobrobit bližnjega ? ili Ega, koji sve što radi, radi samo za svoju osobnu slavu i nije ga briga niti za Tvorca, a niti za svojeg bližnjega, on je samo svoj i samo svoj?
 • 21.02.2011. 12:36h

  Član ivanaMerlin2 po ovome kako gore piše, to ne bi bila umjetnost nemogućeg, nego umjetnost naopakog... upravo suprotnog od onoga kako zaista jest... ne bih se mogla složiti s ovim, ima vrhunskih umjetničkih ostvarenja koja nisu bazirana na poricanju prirodnog poretka stvari... nikako.
 • 21.02.2011. 12:45h

  Član ivanaMerlin2 \"to je porodilja koja baca pogled na tek rođeni plod i brzo ga vraća unutra\" ???? tome da se divim ? teško...
 • 21.02.2011. 12:58h

  Član sretan_trenutakMerlin1 \"to je porodilja koja baca pogled na tek rođeni plod i brzo ga vraća unutra\" predivna metafora rađanja čovjeka koji nije spreman za život..........ona, majka nad majkama, poezija njegova života vraća ga u nutrinu sebe, u zagrljaj ljubavi da tu sazrije, da ojača, da bude spreman za žigosanja slučajnih prolazinika u arboretumu njegove duše.....ah wendy što više čitam tvoj tekst to više osjećam istinitost napisanog........u labirintu izrastanja u maternici vječnosti izranjaju cvjetovi i zrcale se u poeziji vječnosti.......:-))))
 • 21.02.2011. 13:09h

  Član emilioMerlin2 Za onoga ko nije umjetan sve je moguče/stvarno? Jesam li ja umjetan ili stvaran. Ovdje se sporimo oko nečega.....no to je samo Oblik,ono čemu se svi klanjamo? Slova? redoslijed,gramatika... Rečeno je da je Isusovo učenje u potpunosti izokrenuto....pa nisam ja a ni Bog..nego Ego!? Hm,kako znam? Pa iako cogitam i mislim da Jesam... NISAM! Umjetnost nemogučeg=Država Ego!
 • 21.02.2011. 13:25h

  Član ivanaMerlin2 ( idem vidjet što moj sin misli o ovoj ideji... ako me prije ne proždere... do mame ne idem, jer osobno nemam namjeru natrag... ili je ipak bolje da dotle puknem jednu strijelu sebi u oko ? ) volim život, ovakav kakav mi je dat... previše ga cijenim i previše sam zahvalna na njemu da bih ga izvrtala u kontra-smjer... divim se životu na ovoj planeti, baš ovakvom kakav on jest u ovom trenutku... ja ga zasigurno ne bih uspjela tako genijalno zamisliti i posložiti... ? okapoan umeč
 • 21.02.2011. 13:41h

  Član shadowofsoulMerlin9 no, pa idemo sada spaliti sve knjige poezije, idemo poubijati sve pjesnike, idemo donijeti zakon o zabrani pisanja, čitanja, uživanja i slušanja poezije... idemo u Sabor sa tim prijedlogom pa da vidimo hoće li zakon proći ili ne... po meni, sve pjesnike treba poubijati jer su najveći neprijatelji ljudskog društva, religije, ljudske svijesti, oni su nakaradni pripadnici ljudske vrste i kao takve ih treba sve pobiti.. ovo je bio samo mali manifesto za obrnuto shvaćanje (ako tko razumije aluziju... ali uzalud je tumačiti aluziju onome tko ne razumije)... eto... ja svog pjesnika u sebi neću ubiti... baš je dobro biti u sebi pjesnik i pisati... odličan osjećaj, i terapeutski i životan ...
 • 21.02.2011. 13:55h

  Član kajaMerlin5 Da, Ivanice mila, i ja sam posve uzemljena na prekrasnoj, Bogom darovanoj Zemljici. Sada je, još moja zadaća, da u potpunosti dozvolim mojoj božanskoj osobnosti da u ovom zemaljskom raju živi svoje ljudsko Kraljevstvo Ljubavi?. ? daleko od nesreća, kaosa, bolesti, smrti,? nemira svijeta koji je veliki protivnik Ljubavi.
 • 21.02.2011. 14:00h

  Član ivanaMerlin2 ( ja volim pjesnike koji ne moraju dubiti na glavi i izvrtati kožu svemu naopako prvenstveno zato da bi bili atraktivni... )
 • 21.02.2011. 14:14h

  Član sretan_trenutakMerlin1 Nepoznata ulica, umijeće nemogušeg pretočeno u pjesnički izričaj........ \"Golubijom polutamom nazivali su Jevreji početak večeri, kada senka još ne uspori korake, a spuštanje noći se opaža kao prijatna padina. U tom času kad svetlost ima finoću peska, put me je vodio nepoznatom ulicom otvorenom u plemenitoj širini terase čiji su gipsani venci i zidovi imali nežne boje kao samo nebo koje je pozadinu činilo uzbudljivom Sve - osrednjost kuća, skromnost stubića i zvekira, možda nada da će se pojaviti neka devojka na balkonu - nadimalo mi je željno srce kao bistra suza. Možda je ovaj trenutak srebrnog sutona preneo svoju nežnost na ovu ulicu učinivši je stvarnom kao stih zaboravljen i ponovo nađen. Tek kasnije sam shvatio da je ta ulica tuđa, da je svaka kuća veliki svećnjak u kome životi ljudi gore kao usamljne sveće, da svaki naš nepromišljeni korak prolazi golgotama.\" jorge luis borges
 • 21.02.2011. 14:19h

  Član ivanaMerlin2 U suton U suton, kada prve zvijezde I prve gradske lampe sinu, Kad ljubavnik o dragoj sanja, A pijanica o svom vinu- Ja tiho hodam pored kuća U kojima se svjetla pale; Sva zla, i nevolje, i sumnje Najednom budu posve male. I smiješim se u meki suton, Od zapaljenih zvijezda svečan, I osjetim dubinu svega, I da je život vječan- vječan. Dobriša Cesarić ( eto, može to i kraće... a podjednako snažno... no, to nije poricanje i izvrtanje stvarnosti, to je produbljivanje i proživljavanje bez preokretanja... )
 • 21.02.2011. 14:25h

  Član ivanaMerlin2 ( dijana, pa taj primjer koji si navela niti pokazuje nemoguće, niti obrnuto... sasvim je životna... nađi nešto izvrnutije :)
 • 21.02.2011. 14:30h

  Član sretan_trenutakMerlin1 da Ivana, poezija je umijeće nemoguće, izričajem duše, pretvoriti u moguće........oni koji su pisali svjetsku poeziju su to znali i ostavili su nam ljepotu izričaja u naslijeđe........uživajmo u tom bogatstvu.....svatko za sebe neka bira ono što mu se uvlači pod kožu.......ono što vidi srcem i čuje dušom...........licentia poetica je sloboda pjesništva koja dozvoljava pretjeravnje, netočno uljepošavanje i krnjenje oblika riječi da bi stih dobio ritam pjesničke duše..........:-))):-))))
 • 21.02.2011. 14:34h

  Član shadowofsoulMerlin9 eto, svi smo se lijepo složili da je poezija prekrasna stvar i nećemo poubijati sve pjesnike... sad svi fino čoporativno idemo na kavu :)
 • 21.02.2011. 14:40h

  Član ivanaMerlin2 nismo se složili... ostajem pri tome da gornji tekst uopće ne govori o mogućem ili nemogućem, nego o vrćenju filma unatrag i apsurdima koji iz toga proizlaze... to je samo jedan od načina kako prikazivati nemoguće, ali je meni osobno neprihvatljiv kao smjer, kao orijentacija...
 • 21.02.2011. 14:41h

  Član sretan_trenutakMerlin1 Ivana za mene nema izvrnutog u poeziji...postoje pjesme koje uranjaju u dubinu i pjesme koje ostaju na površini svijesti......počevši od Dantea, Petrarke, giorada Bruna...uranjam u izričaj poetskih duša..... borhesova poezija, cesarićeva poezija, lorkina poezija, szimborska, Sandberg.........nabrajanju nema kraja je uronila u najdublje dijelove moje duše.........to si učitelji od kojih još uvijek učim.........:-)))
 • 21.02.2011. 14:54h

  Član kajaMerlin5 Bi se reklo draga Dijana, da ti?-( \'\' uranjam u izričaj poetskih duša..... \'\' ) ?onda, možda uranjaš i u poetske duše na ovom portalu i od njih učiš ? .........(\'\' to su učitelji od kojih još uvijek učim\'\' ) ? Eto, ako je to istina, ?.:-))) !?
 • 21.02.2011. 14:58h

  Član sretan_trenutakMerlin1 da draga Kajo od Wendy, shadow, pjesnikinje, ptice još uvijek učim.......divno je osjetiliti kako njihov stih miluje duše i ostavlja svjetleći trag u svijesti....tko prestane učiti je mrtav.............mrtav za ovozemaljski život..........ali tko je učio cijeli život nastavlja učiti i poslije seobe duša........:-))))
 • 21.02.2011. 15:03h

  Član ivanaMerlin2 strijela ---> natrag u oko strijelca plod ----> natrag u majku jabuka ---> natrag na stablo bol ---> natrag u usta da sačeka zubara hranjenje ----> obrnuto priorodnom ... cure moje drage, tu se ne radi o nemogućem, nego o NAOPAKOM... točka.
 • 21.02.2011. 15:06h

  Član saturnicaMerlin1

  sretan_trenutak

  ....safiris si zaboravila....:)))))...i od nje si jako puno učila....ne znam jesi li išta naučila......
 • 21.02.2011. 15:08h

  Član ivanaMerlin2 kada bi to bio preduvjet da se nešto smatra umjetnošću, ja bih odustala od nje zauvijek. to naprosto nije tako. ovaj je pisac upotrijebio ili krivi naslov ili krive slike kojima ga je prezentirao.
 • 21.02.2011. 15:08h

  Član shadowofsoulMerlin9 ajmo sad svi čoporoativno na kavu... svatko kraj svog PC-a.. učim dok živim... evo i sad učim neke stvari dok pišem ovaj komentar... učit ću i u srijedu kad dođem na posao, upalim PC i krenem raditi moje financ.izvještaje (uvijek dođe neko novo saznanje u excelu)... učimo dok smo živi, ne čekamo smrt... pjevamo i dišemo i učimo dok smo živi - učimo iz života :) ajmo sad se svi lijepo složiti i idemo čoporativno na koficu :)
 • 21.02.2011. 15:11h

  Član ivanaMerlin2 ( moram najprije ručati... onda kava... inače bi i to bilo naopako... jer kad nešto nije onako jer nije, ne mogu više šutjeti... ) hvala na razgovoru...
 • 21.02.2011. 15:12h

  Član sretan_trenutakMerlin1 da sjenko to je poezija trenutka.........:-)))
 • 21.02.2011. 15:13h

  Član shadowofsoulMerlin9 eto vidiš :) ja pijem kavu prije ručka (rano ujutro) :) i to je naopako :) a idem je i sad popiti, opet prije ručka... nekako mi danas baš traži kavu, a inače je ne pijem popodne, ali nekako me baš zove ... hvala na razgovoru i uživajmo svatko u svome što tko radi :)
 • 21.02.2011. 15:14h

  Član shadowofsoulMerlin9 28.2. je magicusov rođendan... :) što ćemo mu pokloniti za taj 3.rođendan?? :) ja ću mu pokloniti pjesmu (a što bih ja, nego pjesmu) :)
 • 21.02.2011. 15:21h

  Član sretan_trenutakMerlin1 poezijom se šapuće neizgovorljivo, a ti sjenko si pjesnik tišine........himnu magicusu si sa partnericom već napisala..........a sada ćeš sigurno iznjedriti rapsodiju vođena tvojim nutarnjim rapsodom..........rapsodija u plavom ala shadowofsoul..........gerschwin bi je sigurno pretvorio jazz trenutka.......:-))))
 • 21.02.2011. 15:24h

  Član ivanaMerlin2 ( ma kavu prije ručka znam popiti i ja... jedino mi teško ide natočiti šalicu u kavu... :) a i ne vidim koja bi bila svrha, osim l\'art pur l\'artizma takvog čina... )
 • 21.02.2011. 15:24h

  Član shadowofsoulMerlin9 :) već sam u sebi napisala pjesmu, ali je nisam stavila na bijelu površinu ovog kvadratića... tj. editora... :) čekam 28.2. i poželjet ću ovoj web-stranici još puno puno puno godina, klikova, članaka, članova, pjesama, glazbe, veselja, chatanja ... ma svega svega naj naj naj... :)
 • 21.02.2011. 15:26h

  Član shadowofsoulMerlin9 imagine, there\'s no heaven :) pjevao je John Lennon :) zamišljam, da ima neba, tako plavog kao oči mog dragog zamišljam, da ima neba, tako čistog kao njegovo srce zamišljam i ne izmišljam jer tako nešto stvarno postoji i ulazi svaki dan u mene, u moj život kao što i ja ulazim u njega, u njegov život...
 • 21.02.2011. 19:02h

  Član cyberbakaMerlin4 ajme, ja sam izgleda zbilja prestara....ovdje se priča o umijeću nemogućeg i to se podvodi pod umjetnost....jao umjetnosti!!!
 • 21.02.2011. 19:08h

  Član saturnicaMerlin1 bako, bako.....možda si stara i s štapom se pomažeš u hodu al...moždane vijuge ti još uvijek ne trebaju potporanj....:)))

SADRŽAJ UPISAO

Član wendy.tanjaMerlin7 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana wendy.tanja dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

PROSINAC...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član DeVeTDeVeT

  evo proslo...:)))...

  03.12.2020. 18:38h
 • Član DeVeTDeVeT

  jesam...:)))....

  03.12.2020. 18:37h
 • Član iridairida

  dobar dan veseljaci...-:))))

  03.12.2020. 14:50h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobar dan - još nevakcinisani

  03.12.2020. 12:50h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Protresi glavom i stresi stres.

  03.12.2020. 12:48h
 • Član DeVeTDeVeT

  pod stresom sam....:))))...

  03.12.2020. 12:43h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče - nevakcinisani. Barem... zasad.

  02.12.2020. 23:43h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info