Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

538

PUTA

O čovjeku koji nije vjerovao u ljubav

O čovjeku koji nije vjerovao u ljubav
ŽELIO BIH VAM ISPRIPOVIJEDITI STARODREVNU PRIPOVIJEST O ČOVJEKU KOJI NIJE VJEROVAO U LJUBAV. Bio je to običan čovjek, nalik vama i meni, ali zbog svoga načina razmišljanja bio je osobit: mislio je da ljubav ne postoji. Naravno, mnogo je toga iskusio pokušavajući pronaći ljubav i promatrao je ljude oko sebe. Velik dio svoga života proveo je u potrazi za ljubavlju, otkrivajući da ona ne postoji.

Piše: Don Miguel Ruiz

Kamo god išao, običavao je govoriti ljudima da ljubav nije ništa drugo nego pjesnička izmišljotina, pa i religijska izmišljotina kojom svećenici pokušavaju upravljati slabim ljudskim umom i navesti ih da vjeruju. Govorio je da ljubav nije stvarna i da zbog toga ni jedno ljudsko biće nikada ne može pronaći ljubav, iako može tragati za njom.

Taj čovjek bio je vrlo inteligentan i vrlo uvjerljiv. Pročitao je mnogo knjiga, pohađao je najbolja sveučilišta i postao priznati znanstvenik. Mogao je održati govor na bilo kojemu javnom mjestu, ispred skupine bilo kakvih ljudi, a njegova logika bijaše vrlo snažna. Govorio je da je ljubav kao droga; daje vam osjećaj uznositosti, ali stvara i snažnu potrebu. Govorio je da čovjek može postati jako ovisan o ljubavi, ali što se dogodi kad ljubav ne dobijete u dostatnoj količini?

Upravo kao i u slučaju droge, svaki dan potrebne su vam stanovite količine. Običavao je govoriti da je najveći dio odnosa između ljubavnika nalik odnosu između ovisnika o drogi i onoga tko mu donosi drogu. Onaj čija je potreba veća nalik je ovisniku; onaj čija je potreba manja nalik je prodavaču droge. Onaj s manjom potrebom jest onaj koji upravlja cijelim odnosom. Tu dinamiku lako je uočiti, jer u svakome odnosu obično postoji onaj koji više voli i onaj koji voli manje, koji jednostavno iskorištava prednosti koje mu daje ljubav njegova partnera. Možete uočiti način na koji manipuliraju jedno drugim, njihove postupke i reakcije, koji uvelike nalikuju postupcima i reakcijama ovisnika i prodavača droge.

Ovisnik, onaj čija je potreba veća, živi u neprestanu strahu od toga da možda neće moći dobiti sljedeću količinu ljubavi odnosno droge. Ovisnik razmišlja ovako: »Sto ću učiniti ako me ona napusti?« Zbog toga straha ovisnik je jako posesivan. »To je moje!« Ovisnik postaje ljubomoran i počinje zahtijevati, a sve u strahu da neće dobiti sljedeću količinu droge. Onom osobom kojoj je droga potrebna prodavač droge može upravljati i manipulirati tako što će joj davati veće ili manje količine. Onaj čija je potreba veća predaje se potpuno i učinit će sve što može da ga ne napusti onaj drugi.

Čovjek je svima objašnjavao da ljubav ne postoji. »Ono što ljudi nazivaju ‘ljubavlju’ samo je odnos straha koji se temelji na manipulaciji. Gdje je tu poštovanje? Gdje je tu ljubav za koju oboje tvrde da postoji? Nema nikakve ljubavi. Mladi parovi pred Bogom, pred svojim obiteljima i prijateljima daju mnogo obećanja jedno drugome: da će zauvijek živjeti zajedno, da će se voljeti i poštovati, da će si pomagati i u dobru i u zlu. Obećavaju da će voljeti i poštovati jedno drugo i daju sve više i više obećanja. Zapanjuje to što oni uistinu i vjeruju u ta obećanja. Ali nakon vjenčanja tjedan dana, mjesec dana poslije, nakon nekoliko mjeseci – vidite da nisu održali ni jedno obećanje.

Umjesto ljubavi vlada rat za prevlast, da bi se vidjelo tko će kime upravljati. Tko će biti prodavač, a tko ovisnik? Nekoliko mjeseci nakon vjenčanja uvidjet ćete da je poštovanje na koje su se zaklinjali nestalo. Pojavili su se odbojnost i emocionalni otrov, oni vrijeđaju jedno drugo, i taj otrov raste i raste, sve dok jednoga dana ne shvate da niti ne znaju kad je prestala ljubav. Ostat će zajedno jer se plaše biti sami, plaše se mišljenja i prosudba drugih ljudi, a isto tako plaše se i svojih vlastitih prosudaba i mišljenja. Ali gdje je tu ljubav?«

Taj čovjek tvrdio je da je upoznao mnogo starijih parova koji su zajedno živjeli trideset, četrdeset, pedeset godina, a koji su bili jako ponosni na to što su proživjeti zajedno tako mnogo godina. Ali slušao ih je kako govore o svome odnosu, a ovako su govorili: »Uspjeli smo preživjeti u braku«.

To znači da se jedno od njih predalo drugome; ona je u određenom trenutku odustala i odlučila prekinuti patnju. Onaj čija je volja snažnija, a potreba manja, pobijedio je u tome ratu, ali gdje je tu onaj plamen što ga nazivaju ljubavlju? Jedno prema drugome postupaju kao prema svome vlasništvu: »Ona je moja«. »On je moj.«

Tako je čovjek neprestano govorio o svim razlozima zbog kojih je vjerovao da ljubav ne postoji; govorio je: »Ja sam kroz sve to već prošao. Više nikomu neću dopustiti da u ime ljubavi manipulira mojim mislima i da nadzire moj život«.

Njegovi argumenti bili su sasvim logični, pa su njegove riječi uvjerile mnoge ljude. Ljubav ne postoji.

Jednoga dana šetao je parkom, a na klupi je sjedila prekrasna žena i plakala. Kad je vidio da plače, obuzela ga je znatiželja. Sjeo je pokraj nje i upitao je može li joj pomoći. Upitao ju je zašto plače. Možete zamisliti njegovo iznenađenje kad mu je rekla da plače zbog toga što ljubav ne postoji. Rekao je:

»To je neobično – žena koja vjeruje da ljubav ne postoji!« Naravno, želio je više doznati o njoj.

»Zašto kažeš da ljubav ne postoji?« upitao je.

»Duga je to pripovijest«, odvratila je. »Udala sam se kad sam bila sasvim mlada, prepuna ljubavi i iluzija i nade da ću s tim čovjekom podijeliti svoj život. Zakleli smo se jedno drugomu na vjernost, da ćemo se poštovati i osnovali smo obitelj. Ali uskoro se sve promijenilo. Bila sam odana supruga koja se brinula o svojoj djeci i domu. Moj suprug nastavio je napredovati u karijeri, a uspjeh i položaj izvan doma bili su mu važniji od obitelji. Više me nije poštivao, a i ja sam izgubila svoje poštovanje prema njemu. Ranjavali smo jedno drugo; u jednom trenutku otkrila sam da ga ne volim i da ni on ne voli mene.

Ali djeci je bio potreban otac, i to je bila moja izlika da ostanem i da dam sve od sebe kako bih ga podupirala. Sada su djeca odrasla i otišla su svojim putem. Više nemam nikakve izlike da ostanem s njim. Nema poštovanja, nema blagosti. Znam da kad bih čak i pronašla koga drugoga, sve bi bilo isto, jer ljubav ne postoji. Nema smisla tragati za nečim što ne postoji. Zbog toga plačem«.

Budući da ju je sasvim dobro razumio, zagrlio ju je i rekao: »U pravu si; ljubav ne postoji. Mi tragamo za ljubavlju, otvaramo svoje srce i postajemo ranjivi, a pronalazimo samo sebičnost. To nas boli čak i kad mislimo da neće boljeti. Nije važno koliko mnogo odnosa imamo; uvijek se događa isto. Zašto bismo uopće i tragali za ljubavlju?«

Bili su vrlo slični, pa su uskoro postali jako dobri prijatelji. Bio je to prekrasan odnos. Poštovali su jedno drugo i nikada se jedno prema drugome nisu odnosili s prezirom. U svemu što su zajedno radili bili su sretni. Nije bilo nikakve zavisti ni ljubomore, nije bilo pokušaja nadziranja ni posesivnosti. Taj se odnos neprestano razvijao. Voljeli su biti zajedno, jer kad su bili zajedno, dobro su se osjećali. Kad nisu bili zajedno, nedostajali su jedno drugomu.

Jednoga dana, dok je muškarac boravio izvan gradu, na pamet mu je pala sasvim čudnovata misao. Razmišljao je: »Hm, možda je to što osjećam za nju ljubav. Ali toliko se razlikuje od svega onoga što sam osjećao do sada. Nije to ono što opisuju pjesnici, nije to ono što tvrdi religija, jer ja nisam odgovoran za nju. Ništa joj ne oduzimam; nemam potrebu da se brine za mene; nemam je potrebu kriviti za svoje teškoće, a nemam ni potrebu govoriti joj o njima.

Zajedno nam je jako dobro. Uživamo jedno u drugome. Poštujem njezin način razmišljanja, kao i njezine osjećaje. Ona me ne dovodi u neugodne situacije, uopće me ne zamara. Nisam ljubomoran na nju da se druži s drugim ljudima; ne zavidim joj kad ima uspjeha. Možda ljubav zapravo i postoji, ali to nije ono što svi misle da ljubav jest«.

Jedva je čekao da se vrati kući i razgovara s njom, Da joj ispripovijedi svoje čudnovate misli. Čim je progovorio, rekla je: »Točno znam o čemu govoriš. I meni je slična zamisao pala na um, ali nisam ti je željela povjeriti jer znam da ne vjeruješ u ljubav. Možda ljubav uistinu i postoji, ali to nije ono što smo mislili da jest«.

Odlučili su postati ljubavnici i živjeti zajedno, a čudno je to da se ništa nije promijenilo. I dalje su poštovali jedno drugo, podupirali su se, a ljubav je rasla sve više i više. Njihova srca pjevala su pjesmu ljubavi čak i zbog najjednostavnijih stvari, jer su bili jako sretni.

Srce toga čovjeka bilo je toliko prepuno ljubavi koju je osjećao, da se jedne noći dogodilo čudo. Promatrao je zvijezde i pronašao najljepšu zvijezdu, a njegova ljubav bila je velika toliko da se zvijezda počela spuštati s neba i uskoro se našla u njegovoj ruci. Tada se dogodilo drugo čudo – njegova duša stopila se s tom zvijezdom. Bio je beskrajno sretan i jedva je dočekao da se susretne sa ženom i spusti joj zvijezdu u ruke, da bi joj dokazao svoju ljubav. Tek što je spustio zvijezdu u njezine ruke, ona je osjetila tračak sumnje. Ta ljubav bila je jako neodoljiva, ali u tome trenutku zvijezda je skliznula iz njezinih ruku i razbila se u milijun komadića.

Sada jedan stari čovjek hoda svijetom zaklinjući se da ljubav ne postoji. A jedna prekrasna starica u svome domu čeka muškarca, tugujući za rajem što ga je nekada držala u rukama, ali ga je ispustila zbog jednoga jedinog trenutka sumnje. To je pripovijest o čovjeku koji nije vjerovao u ljubav.

Tko je pogriješio? Želite li pogađati što je pošlo po zlu? Pogriješio je muškarac misleći da ženi može predati svoju sreću. Zvijezda je bila njegova sreća, a on je pogriješio stavljajući je u njezine ruke. Sreća nikada ne dolazi izvana. On je bio sretan jer je iz njega izvirala ljubav; ona je bila sretna jer je iz nje izvirala ljubav.

Ali tek što ju je on učinio odgovornom za svoju sreću, ona je razbila zvijezdu, jer nije mogla biti odgovorna za njegovu sreću.

Koliko god ga žena voljela, nikada ga nije mogla usrećiti, jer nikada nije mogla spoznati što se krije u njegovoj glavi. Nije mogla znati što on očekuje, jer nije poznavala njegove snove.

Ako uzmete svoju sreću i stavite je u nečije ruke, ona će se razbiti prije ili poslije. Ako svoju sreću pružite komu drugomu, ta je osoba uvijek može odnijeti. Ako sreća može doći samo iz vaše nutrine, a posljedica toga je vaša ljubav, to znači da ste vi odgovorni za svoju sreću. Mi nikada nikoga ne možemo učiniti odgovornim za našu sreću, ali kada se u crkvi obavlja vjenčanje, tada se najprije izmijene prsteni. Mi stavljamo svoju zvijezdu u ruke one druge osobe očekujući da će nas ona usrećili i da ćemo mi usrećiti nju. Bez obzira na to koliko voljeli nekoga, nikada nećete biti onakvi kakvima vas želi ta druga osoba.

To je pogreška koju najveći dio ljudi učini odmah na početku. Svoju sreću temeljimo na svome partneru, na taj način ne možemo uspjeti. Dajemo mnoštvo obećanja koja ne možemo održati, i time sebe predodređujemo za neuspjeh.

 www. Transformacija svijesti

Izvor: internet

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 20.01.2020. 11:17h

  Član emilio-iiMerlin0

  Je li moguče........

  *- Prirodna je ljudska tendencija - rekao je - odmicati energiju od središta vitalnosti, koja se nalaze s desne strane tijela, uz sam rub rebara, oko jetre i žuči, i s lijeve strane, opet uz rub rebara, u području gušterače i slezene, zatim na leđima, iza prva dva središta, u području bubrega i odmah iznad njih, u području nadbubrežnih žlijezda, u dnu vrata, na mje¬ stu u obliku slova »V« između ključne i prsne kosti te oko maternice i jajnika u žena. - Kako to ljudi odmiču energiju, don Juane? - Uzrujavanjem - odgovorio je. - Popuštanjem pod stresom svakodnevice. Napori svakodnevice ostavljaju traga na tijelu. - A što se događa s tom energijom, don Juane? - Skuplja se na periferiji svjetlosne kugle - rekao je - ponekad toliko da se stvori debela naslaga, poput kore debla. Magični pokreti djeluju na ukupno čovjekovo biće, i kao fizičko tijelo i kao nakupinu energetskih polja. Pokreću energiju koja se nakupila u svjetlosnoj kugli i vraćaju je u tijelo. Magični pokreti obuhvaćaju i samo tijelo kao fizičku cjelinu koja trpi rasipanje energije, i tijelo kao energetsku cjelinu koja je kadra prenamijeniti tu rasutu energiju. - Imati energiju na periferiji svjetlosne kugle - nastavio je - energiju koja nije prenamijenjena, jednako je beskorisno kao i uopće nemati
  19
  energiju. Strašno je kad imamo spremljen višak energije kojim se ne možemo koristiti. To je kao da si u pustinji i umireš od žeđi dok nosiš spremnik vode koji ne možeš otvoriti jer nemaš čime. U pustinji ne možeš naći čak ni kamen kojim bi ga razbio. *

  Eko ili upravo tako bogati postaju još bogatiji tojest kada oni nama mogu i glavu tada mi njima ne možemo ni vlas s glave a kamoli i kamena sa ramena !

  Interesantno je da je i onih 10% koji drže 90% kapitala također sazdano od oko 70% vode...... a ostali su "h2o" ?

  Tko ima još če mu se dati a to znači da sve dok dajemo i imamo što dati a oni koji nemaju imaju porez na "do'hodak" !?

  Svijet nam nikada neče To pružiti odnosno nam i neče doči da Se vidi po onima koji nam dolaze da bi bili viđeni ?

  Kada nekome pripišemo ime tada nas i ne zanima tko je on nego nam je i jedino važno da budemo sigurni u sebe ?

  Kada nekoga oslovljavamo sa "gospodine" mi tada i ne vidimo Isusa nego si pripravljamo magarca ?

  Ego je samosvijest,samosvijest se je i institucionalizovala a onda ta "svijest" ima i svoj "svemirski program" mada i nemajuči konekcije sa Svemirom ?

  A'a možemo li citiranjem onoga što je napisano iz Prisutnosti prekinuti opsjednutosti linearnim tumačenjem svijeta ???

  *Don Juan je osobno držao da je korist od izvođenja dugih skupina posve očita - prisiljavalo je šamane-pripravnike da se koriste kinestetičkom memorijom. To je smatrao velikom prednošću, na koju su nekadašnji šamani slučajno nabasali, a imala je izvanredan učinak isključivanja buke uma - unutarnjeg dijaloga. Don Juan mi je bio objasnio da svoju percepciju svijeta učvršćujemo i fiksiramo na određenoj razini učinkovitosti i funkcionalnosti tako što razgovaramo sami sa sobom. - Čitav ljudski rod - rekao mi je jednom zgodom - održava određenu razinu funkcionalnosti i učinkovitosti s pomoću unutarnjeg dijaloga. Unutarnji dijalog presudan je za održavanje točke okupljanja čvrsto na mjestu koje dijele svi ljudi - u visini lopatica, udaljenu za duljinu ruke. - Kad ostvare suprotno od unutarnjeg dijaloga - nastavio je - to jest, unutarnju šutnju, učenici mogu prekinuti tu fiksiranost točke okupljanja i tako ostvariti izvanrednu fluidnost percepcije.


  - Kad te poučavam o magičnim pokretima - objasnio mi je jednom kad sam ga o tome pitao - držim se tradicionalnog čarobnjačkog trika zamagljivanja tvojeg linearnog vida. Zasićenjem tvoje kinestetičke memorije otvaram ti put prema unutarnjoj šutnji.


  . Ako neko učini da postanemo svesni da je potrebno da smanjimo svoju samovažnost, to je stvarna pomoć.

  Don Juan je objasnio da je ta jasnoća koju doživljavam rezultat prenamjene moje energije. Ljude koji danas prakticiraju tensegritet muči isto stoje mučilo mene i druge don Juanove učenike kad smo tek počeli izvoditi magične pokrete. Zbunjuje ih broj pokreta. Ponavljam im ono što je i don Juan ponavljao meni - da je najvažnije izvoditi one pokrete koje su upamtili. Zasićenje će na kraju proizvesti rezultat koji su željeli šamani drevnog Meksika - prenamjenu energije i njezine tri popratne pojave: prestanak unutarnjeg dijaloga, mogućnost unutarnje šutnje i fluidnost točke sastavljanja. Osobno mogu reći da je don Juan, zasićujući me magičnim pokreti¬ ma, postigao dva zavidna cilja: izvukao je na površinu veliku količinu skrivene snage koju sam imao a da to nisam ni znao i blago je prekinuo moju opsjednutost linearnim tumačenjem svijeta. - Događa ti se to - objasnio mi je don Juan kad sam ga pitao što to doživljavam - da osjećaš nadiranje unutarnje šutnje čim se tvoj unutarnji dijalog i najmanje omete. U tvoje polje percepcije počela je ulaziti struja novih stvari. Te su stvari uvijek tu, na periferiji tvoje opće svijesti, ali ni¬ kad nisi imao dovoljno energije da ih budeš doista svjestan. Kad odagnaš unutarnji dijalog, tu prazninu, mogli bismo reći, počinju ispunjavati drugi sadržaji. - Novi dotok energije - nastavio je - koji su magični pokreti doveli u tvoja središta vitalnosti čine tvoju točku sastavljanja fluidnijom. Više nije tako kruta. Više te ne pokreću atavistički strahovi zbog kojih ne možemo
  25
  zakoraknuti ni u jednom smjeru. Čarobnjaci kažu da energija oslobađa, i to je apsolutno točno


  Ako sudionika ima više od stotinu, među njima se odmah stvori ener¬ getska struja. Ta struja, koju šaman lako može vidjeti, u sudionicima stva¬ ra osjećaj hitnosti. To je poput vibrirajućeg vjetra koji puše među njima i daje im primarne elemente svrhovitosti. Imao sam sreću vidjeti nešto doista čudesno: buđenje svrhovitosti, energetske osnovice čovjeka. Don Juan Matus to je zvao nepokolebljivom nakanom. Rekao mije daje to nuž¬ no oruđe svih koji putuju u nepoznato. Vrlo je važno pri izvođenju tensegriteta imati na umu da pokrete tre¬ ba izvoditi vjerujući da korist od magičnih pokreta dolazi sama. To treba naglasiti po svaku cijenu. U početku, vrlo je teško shvatiti da tensegritet nije standardni sustav pokreta za razvijanje tijela. Tijelo se, dakako, razvija, ali to je samo nuspojava transcendentnijeg učinka. Prenamjenom neis¬ korištene energije magični pokreti vježbača mogu dovesti u stanje svijesti u kojem su parametri normalne, tradicionalne percepcije poništeni sa¬ mom činjenicom što su prošireni. Tako izvođač čak može ući u nezami¬ slive svjetove. - Ali, zašto bih želio ući u te svjetove? - pitao sam don Juana kad mi je opisao učinak magičnih pokreta. - Jer si biće svijesti, biće koje percipira, kao i svi mi - rekao je. - Ljudska su bića na putovanju svijesti, koje je trenutačno prekinuto vanjskim silama. Vjeruj mi, mi smo magična bića svijesti. Ako ne vjerujemo u to, nemamo ništa. Zatim je objasnio da su ljudska bića, od trenutka kad se prekinulo njihovo putovanje svijesti, kao uhvaćena u kovitlac i vrte se u krug. Čini im se da putuju sa strujom iako zapravo stoje na mjestu. - Vjeruj mi na riječ - nastavio je don Juan - jer ne govorim to tek tako. Kažem to jer sam se i sam uvjerio u ono što su otkrili šamani drevnog Meksika - mi ljudi smo magična bića.* ??

  ......da su najdruštveniji upravo oni koji ne podnose vlastito društvo ili se i smrtno boje samoče ?!

  Jer bi to objašnjavalo svu tu zbrku a onda i "put na Mars" ako več i problem nije riješiv tamo gdje je nastao...........

SADRŽAJ UPISAO

Član bglavacMerlin13 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana bglavac dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  :))))))))))))))))))))))))))))

  03.04.2020. 15:37h
 • Član vanessavanessa

  ☕️♥☕️♥☕️♥☕️♥☕️♥☕️♥☕️♥♥*Lp♥*Lp♥*Lp♥*Lp♥*Lp♥*Lp♥*Lp

  03.04.2020. 15:36h
 • Član vanessavanessa

  Smijeh je, viši oblik molitve!***

  01.04.2020. 16:57h
 • Član vanessavanessa

  ♥*

  01.04.2020. 16:15h
 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  31.03.2020. 18:40h
 • Član iridairida

  primijetili smo...♥

  31.03.2020. 11:50h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  počela sam pisati pjesme na slikama

  28.03.2020. 14:18h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info