Član wendy.tanja

Upisao:

wendy.tanja

OBJAVLJENO:

PROČITANO

204

PUTA

OD 14.01.2018.

ILINKA

ILINKA

Bijaše to vrijeme zimsko.. Badnjak je kucao na vrata.. Prije više godina, kada sam još bila u kontaktu sa karmelićanima i vratila se sa ugodnog druženja iz Zagreba, gdje su se svake godine održavale duhovne vježbe i meditacije..

Volim taj red, i uvijek, iako sada ne idem u crkvu, uvijek mi je ostao posebno na srcu. Valjda zato, jer duboko i iskreno pokušavaju prodrijeti u suštinu bezuvjetne ljubavi, naglašavajući jednostavnost i skromnost.

U Zagrebu bolje rečeno, u Remetama, uvijek sam dobrodošao gost, i uvijek sam se osjećala kao kod kuće, kad bih tamo dolazila. No, ovo nije glavna tema ove priče, ali neizostavan je dio nje.

U Remetama sam upoznala prekrasne produhovljene, ali sasvim obične ljude, kod kojih sam znala odsjesti, kada bih se u Zagrebu našla.

Jelena, predivna duša, iz Bogovićeve ulice, njen starinski stan, sa dahom predaka, jer, njeni potomci su bili plemićke loze..Ali opet, njena veličina duše nije se obazirala na sve to.. I tako.. Badnjak se približio, bila sam kod kuće, često u telefonskom kontaktu sa Jelenom.

Pekla sam kolače, djeca su bila puno mlađa i manja, unijela se jelka popodne u kuću, svi smo bili u nekoj slatkoj euforiji..

Zima je te godine bila izuzetno hladna.. Vani je bilo dobro ispod nule, i snijeg, koji je tjedan dana prije pao, nije se imao namjeru otapati..

Kasno popodne..

Gotovo sumrak..

Netko mi kuca na vrata..

Otvorim, i susretnu me dva krupna uplakana oka. Ilinka..Djevojka, tek završila medicinsku školu, dvije kuće dalje od mene.

Obitelj iz Bosne, ljudi od srca, dragi i posebni. Ovdje u selu ih dosta ima..

Plače..Majka joj je dok je bila malena, otišla raditi van, u inozemstvo, ostavivši nju, njenu mlađu sestru i brata ocu..

Nije to činila iz zadovoljstva. Vjerovatno je trebalo zaraditi za život, i tako je odlučila.

Otac se očito nije dobro snašao u tome svemu, počeo je piti, i djeca su bila prepuštena sama sebi, više izbivajući od kuće, nego što su bili u njoj..

Majka bi dolazila dva puta godišnje kući, ali to nije to..

Tada, kada su bili maleni, tražili su njenu pažnju i nježnost, i sve se to kasnije odrazilo na njima.

Sestra joj se mlada udala, otišla, a Ilinka i brat su ostali.

Nekakvim čudom, Ilinka se borila i opirala, i svojom željom i snažnom voljom uspjela završiti srednju školu.

Uz puno emotivnih rana, uspona i padova. Brat nije bio te sreće. Bio je nekoliko puta u domu, pa se vratio, problemi su se nizali, dok nije i on počeo kradomice piti..

Vidim, Ilinka drhti.. Tanka vestica na njoj..

"Pa što se dogodilo?-" pitam je..

"Brat me je noćas istjerao van, spavala sam na slami u štali, i nisam znala kome da se obratim, a vas poznam, i .."

Počela je opet plakati..

Uvela sam je unutra. Prvo čvrsto zagrlila, i pomislila, da je i ona, baš kao malo dijete Isus, mali Božić, morala sa njim dijeliti tu hladnoću zime i samoće..

Napunila sam joj kadu toplom vodom, stavila mirisnu sol i poslala je, da se dobro ugrije i okupa..

Zaspala je na kauču, ne dočekavši badnja zvona u ponoć..

Ja sam samo rekla tiho Onome koji Jest, jedno veliko hvala, jer sam mogla svoj skromni dom podijeliti sa nekim tko ga u tim divnim božićnim trenucima nije mogao imati..

Ilinka se nije usudila vraćati kući, iako je bila dvije kuće dalje. Bojala se brata, i gotovo da se skrivala od njega.

U sebi sam razmišljala da ću otići kod njih kući i pokušati sa njim razgovarati, ali ne odmah.. Poslije, kad Božićni blagdani prođu, i možebitno piće nestane iz glave i tijela..

Ilinka je dijelila ležaj sa našom Ivanom, koja je bila sićušna, i svi smo bili sretni..

No..po selu su počele kružiti priče (ja sam tada još išla na mise), kako smo mi udomili vrlo lažljivu u promiskuitetnu djevojku, kako će prvom prilikom zavesti moga muža, i takve gluposti i bedastoće, da mi se lagano smučilo..

Pitala sam se, gdje ja to živim?

Ilinku sam gledala kao svoje dijete, i osjećala je tako.

Niti jednim nagovještajem nije pokazivala da je istina ono što govore.

I znala sam da je tako. Bila je nesretna ali čista duša, koja je tražila svoj mir, kojeg je toliko željela..

Glasine su bile toliko velike, da sam otišla kod svećenika, na što se on i zgrozio i nasmijao, rekavši da se ne opterećujemo, i slušamo srce i dalje..

Prošlo je mjesec dana. Dva..Tri..  Sa Ilinkom sam nazivala oglase, tražila je posao, nije nam željela biti na teret, no, mi smo joj davali do znanja da to nije..

Imala je jednoga dečka, ponadala se da će veza završiti čak i brakom, no, nije..

I opet njena tuga, suze, depresija..

Tada se sjetih Jelene iz Zagreba. Žene, koja mi je rekla da ima veze u bolnici u Zagrebu, jer sam joj pričala za Ilinku..

Reče mi, samo neka je pošaljem, ima jednu prijateljicu, koja će ilinki iznajmiti i stančić, dok ne dobije svoju prvu plaću..

Ilinka je opet plakala, ovaj puta od radosti.

"Samo da ti imaš svoj mir, i budeš sretna- "rekoh joj, dok sam je ispraćala na vlak.

I tako.. Opet je prošlo neko vrijeme, Ilinka se ne javlja, shvatila sam to kao njenu zauzetost i snalaženje u velikom gradu..

I, nazove me opet Jelena. Reče mi, da će mi dati broj od njene prijateljice, u čijem stanu je Ilinka, da je nazovem.

I nazovem tu ženu, koja je bila sve, samo ne ljubazna i prijazna..

Počela je doslovce vikati na mene, šta sam joj to dovela, ne plaća režije, stalno kupuje cipele, pun hodnik cipela, a prijete isključenjem struje i ne znam što mi je sve rekla..

Pokušala sam braniti Ilinku. U dubini duše sam znala da je ona ipak još dijete, i da joj treba vremena da sazrije, ili da nađe čovjeka uz sebe, koji će joj pomoći da stane na svoje noge.

Za sve treba vremena..

Za Ilinku i njene rane se nije imalo vremena..

Nije mi se javljala više. Nisam razumjela zašto.

Posljednji puta sam se čula sa Jelenom, kada mi je rekla da se Ilinka iselila, i da je našla neki posao u kućnoj njezi..

Opet sam pomislila, i to je nešto. Bar svoj kruh ima.

Kad, nakon godine dana, čujem, Ilinka se vratila kući.. Kod nas u selo. Pomirila se sa bratom i tatom isad je sve u redu.

Nedjelja.

Idem sa mise kući, vidim Ilinku na prozoru njene kuće. Zaustim da je oslovim, mislim, sad ćemo popiti kavu, kad ...Ilinka zatvori predamnom prozor i povuče se unutra..

Gledam.. čekam.. Ništa..

Odem kući, kažem djeci i Darku da se vratila Ilinka (djeca su je voljela jako),  i njima nije jasno zašto ne dolazi kod nas..

Nisam išla kod njih, za par dana je otišla natrag u Zagreb.

Sretnem njenu majku koja je došla kratko kući, pa je pitam, u čemu je stvar.. A ona nešto zbunjena, pa kaže da Ilinka nije bila sretna tamo, pa su je izbacili na ulicu, ...

Tek sad mi nije bilo jasno.. Tražim odgovor, no, ne dobivam.

Jelena promijenila broj..

Ni od koga ništa..

Pa se zamislim, nad onom misli o popločavanju puta dobrim namjerama.

I opet.. Možda je ovo bila jedna u nizu od lekcija iz bezuvjetnosti, koje sam dobivala?

Mi smo svemu tome pristupili sa srcem, i kod srca smo i ostali.

Čula sam da se Ilinka prije par godina sretno udala, odselila u Bosnu, i ima preslatkog sina..

Došlo je ono njeno vrijeme mira i sreće, kojeg sam joj od početka željela.

I to je sasvim dovoljno..

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 20.09.2013. 14:44h

  Član unaMerlin1

  zanimljiva priča....nisi nikad ipak razgovarala s Ilonkom pa da vidiš njenu priču,što se u stvari događalo s njom u Zagrebu?

 • 20.09.2013. 14:50h

  Član unaMerlin1

  Ilinkom..

 • 20.09.2013. 15:42h

  Član wendy.tanjaMerlin6

  Ne..Nisam imala prilike više..Uvijek bi nestajala, kao da se skriva, a onda otišla zauvijek u Bosnu. Pričam sa njenim bratom, dečko se malo smirio, iako još uvijek nije to to, kako bi trebalo biti.. Otac im je umro prije par godina. Majka se sad vratila, dobila je inozemnu mirovinu, ali ja je ne ispitujem previše. Kaže da je Ilinka sretna.. I to je to..

  Možda se nađe prilika, tko zna? Njena sestra ovdje isto ima udomiteljstvo, i ona je od njih troje najstabilnija i najzrelija..

  I sa njom ponekad popričam. Kažem im često da pozdrave  Ilinku kad idu k njoj, i ona pozdravlja mene..

  Sve je kako treba biti.. Ako se ikako vidimo, pa budemo imali vremena, svakako ću je pitati što se dogodilo...

 • 21.09.2013. 09:01h

  Član shadowofsoulMerlin9

  wendy.tanja, uz poeziju ti pišeš i prozu i to savršeno pa se pitam, zašto nikad nisi poslala svoje lijepe priče na natječaj?

  isto tako i poeziju, tu nesvakidašnju bezvremenu poeziju koju pišeš, nisi nikad poslala na natječaj?

  da pošalješ bilo koju tvoju priču na natječaj, uvjerena sam 100% da bi odnijela jednu od prvih nagrada, jer u tvojim pričama se proteže i stvarnost i nešto nedorečeno, ne samo gruba realnost sa nekim grubim životnim porukama, kojih smo svi svjesni, ali svaka duša traži i onu duhovnu poruku, a ne samo moralne packe iz kojih nauči nešto na grub i suhoparan način što je pisac htio poručuti

  eto, zato sam se odmaknula od nekih pisaca koji su pisali vrlo "realno, grubo, oštro", jer su njihove poruke, zaista, bile prave i sjedale su na pravo mjesto, ali sam se nakon čitanja takvih pisaca osjećala uvijek kao da me netko udario nogom u trbuh, dok sam se nakon čitanja drugih pisaca, čije je suptilno pisanje u meni izazivalo lijepe dojmove i obavijalo me onom eteričnom energijom, uvijek privlačilo

  eto, tu je razlika između grubosti i suptilnosti, a ti si na strani ovih drugih...

  zato, piši što više prozu, jer ti odlično leži - imaš onaj fini suptilan stil pisanja koji spaja realnost i daje lijepu supitlnu poruku

 • 24.12.2017. 15:14h

  Član shadowofsoulMerlin9

  https://blog.dnevnik.hr/zivot-i-ja/2017/12/1632118372/ilinka.html

SADRŽAJ UPISAO

Član wendy.tanjaMerlin6 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana wendy.tanja dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Sveta Lucija

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

BOŽIĆNE PRIČE

ADVENT

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi,sretan dan vam želim. Lp

  12.12.2018. 08:21h
 • Član vanessavanessa

  ♥*♪♫ ♥*♪♫ ♥*♪

  09.12.2018. 13:46h
 • Član vanessavanessa

  *Lp

  06.12.2018. 19:34h
 • Član vanessavanessa

  ps://www.youtube.com/watch?v=C-BThvZkkM4

  06.12.2018. 19:33h
 • Član vanessavanessa

  *

  05.12.2018. 19:17h
 • Član bglavacbglavac

  I tebi. Lp

  04.12.2018. 21:16h
 • Član vanessavanessa

  vanessa ♥*♪♫ ♥*♪♫ ♥*♪Pusa @bglavac

  04.12.2018. 16:45h
Cijeli Chat

BOŽIĆNI UKRASI

NOVA GODINA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuMAGIFON - Životne promjene, sudbinaPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganice

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebDirektni putMagicus.info marketingInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info