Član JosipJankovic

Upisao:

JosipJankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

213

PUTA

OD 14.01.2018.

GLAGOLI U NEPROŠLOMU VREMENU

GLAGOLI U NEPROŠLOMU VREMENU
Kakvo poimanje, takav jezik, takva stvarnost, takvi mi.

6. GLAGOLI U NEPROŠLOMU VREMENU

 

        Bio jedan car, kralj, vladar, jedan kan, kalif, šah-in-šah, predsjednik... naprosto, jedan poglavar naroda i države. Nijedan mu drugi vladar, kralj, car, kalif, nije bio ravan. A evo zašto.

Razmišljajući kako unaprijediti život ljudi, car je nadošao na nikad prije iskušanu i najneobičniju zamisao: naredio je da se iz jezika izbaci prošlo glagolsko vrijeme. Izdan je, dakle, proglas, kojim se glagolima oduzima oblik obavljene radnje, a jeziku i pojmovniku pojam prošlosti.

Nije, dakle, car, kralj, šah-in-šah, vrhovnik, predsjednik... smislio kako osvojiti još komad susjednoga tla, kako se obrušiti na tuđe bogatstvo, kako podjarmiti ove i one, kako podizati dvorce i palače, kako nametnuti veće poreze; smislio je kako od jezika napraviti zrcalo vječne sadašnjosti.

Doglavnici su pitali cara što će se postići izbacivanjem prošloga vremena iz jezika. Car je odgovorio:

“Izbacimo li prošlo vrijeme iz jezika, postupno ćemo ga izbaciti iz misli i doživljaja”.

Doglavnici su pitali što će se postići izbacivanjem prošloga vremena iz misli i doživljaja. Car je odgovorio:

“Izbacimo li prošlost iz misli i doživljaja, postupno ćemo ju izbaciti iz stvarnosti”.

“A tako”, rekoše doglavnici, pomalo raspamećeni.

Priča se da je zbog neprošloga vremena uvedenoga u jezik, carev narod počeo shvaćati da ništa ne prolazi, i da je to najprirodnija, najočitija činjenica. Carev je narod svoju prošlost počeo doživljavati kao prisutnost u sadašnjici. Počeo je doživljavati svoj život kao nešto neizgubivo. Carev se narod zbog toga osjećao sretnim i spokojnim. Osjećajući se sretnim i spokojnim, carev je narod radio pošteno, družio se srdačno, ljubio vjerno, govorio istinito; nije nikomu zavidio, nikoga se nije plašio. Carev je narod, naposljetku, i sebe doživljavao neprolaznim.

 

        Onda su taj narod napali neki susjedi, koji su se u međuvremenu osilili. Osvojili su tu mirnu, sretnu zemlju. Budući im mir i sreća nisu bili poznati, osvajači su pod prijetnjom smrtne kazne ponovno uveli prošlo vrijeme u jezik i doživljaj. Prošlost se počela vraćati, silom. Narod ju je doživljavao kao grozotu krivovjerja, i mnogi su pogibali braneći svoje pravo na čistoću svojega pogleda na svijet.

Postupno se s prošlošću vraćala netrajnost stvari, izumiranje, nestanak, rasap. Inače, taj narod nikada ne bi sišao s lica zemlje, inače u tomu narodu nitko ne bi umirao, a to se nije smjelo dopustiti (odlučilo se negdje, odlučili su neki).

 

 

Kakvo poimanje, takav jezik, takva stvarnost, takvi mi.

 

 

Vesna Krmpotić, DIVNI STRANAC, knjiga 9. (još neobjavljeno)

 

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 31.05.2013. 11:46h

  Član vanessaMerlin9

  ♥ ♥ ♥*((((O))))

  ...."Kakvo poimanje, takav jezik, takva stvarnost, takvi mi";))) V.K.

 • 07.02.2018. 05:55h

  Član emilio-iiMerlin0

  Tač down......

  Kada je sve pokriveno iznutra tada nas i to sve povlači i drži unutra a onda bi i svako normalan i prirodno poželio izači pa makar iz inata ili poput vola kad ga potežemo za rogove!?

  U središtu tog centripetizma bi bio "buda" ali pošto je i središte u njegovom vlasništvu a i struktura griješna onda bi on kao i bio u svijetu ali ne i u vreči nego nas držao za vrat?

  I to je taj "buda sa velikim stomakom" a koji bi onda u našoj stvarnosti odgovarao nekom proždrljivcu ili i napuhanom interpretativnom sustavu?

  U tom našem svijetu bi također bila dovoljna i sitnica za aktiviranje sustava tumačenja ili sustavno uvlačenje tu onda igra i gornja i doljnja čeljust kao kada ustvrdimo pa se i složimo sa svojom tvrdnjom a zapravo smo prezalogajili?

  Ovdje bi onda i zapravo svi bili gladni jer u linearnosti možemo samo uzimanjem popunjavati smiještajne kapacitete ili sustave,stranke,klubove,bande i ostale energetske jedinice?

  Čak je i zakon linča samo izraz gladne rulje pa bi onda ona linčovala da se odlinčuje ili najede pošto su je i izgladnili i tko drugi nego oni koji i bacaju hranu?

  Dakle u ovom našem svijetu je sve povezano kao glava i rep i u krug a u sredini je "središte"!?

  O našem "budi" bi se moglo reči da je on kao i vrijeme i dobar u tehničkom smislu ali i zao psihološki............

  ......to je kada položimo sve karte u Remiju!

  Mani pulite..... rekli bi u cosa nostri!!

  A u tom "Schpileu" je - https://fakulteti.edukacija.rs/zanimljivosti/tajne-koje-krije-spil-karata

  Tako da bismo se Kartama i mogli iščupati iz oblika i maye ali ne i Šahom jer kralj ne može pasti pa i ne možemo zbrisati sa stola tojest ostajemo u ratu koji je tvorevina uma!!!

  Odnosno..... a'a zašto ja kao ljudsko biče nebih i najnormalnije mogao "misliti bez riječi"?!

 • 07.02.2018. 06:18h

  Član emilio-iiMerlin0

  Pa ništa......

  Šta reči ako "Monsanto" sa jedne strane i diktira naš vokabular a sa druge strane iza njega ostaje "spaljena zemlja"!

  ......jer zar nisu "Monsantovci" i veoma elokventni i uglađeni tipovi?

  Također je i zapanjujuče kada se netko bavi "biotehnologijom" a na makrorazini postupa kao robot"!?

  Zar mu je Mikro razina pred očima a daleko od srca..... ili bi onda bio ili nesposoban i dobar ili sposoban i zao???

  Ali i na vlasti.... oli demonkratskim putem??

 • 07.02.2018. 06:25h

  Član emilio-iiMerlin0

  E.T*.......o

  *PARADOKS VREMENA
  Na površini, Sadašnji trenutak je ono ,,šta se dešava". S obzirom na to da se to što se dešava konstantno menja, čini se da se svaki dan vašeg života sastoji od hiljada trenutaka u kojima se nešto različito dešava. Vreme se posmatra kao beskrajni redosled trenutaka, „dobrih" i „loših". Mada, ako pogledate pažljivije, tj. kroz lično iskustvo, saznajete i da nema mnogo trenutaka. Otkrivate da postoji samo ovaj trenutak. Život je uvek
  Sadašnji trenutak. Ceo vaš život se odmotava u neprekidnom Sadašnjem trenutku. Čak i prošli i budući trenuci postoje samo kada ih se prisećate ili učestvujete u njima, a to radite tako što razmišljate o njima u jedinom trenutku koji postoji: ovom. Zašto se onda čini kao da postoji mnogo trenutaka? Jer se Sadašnji trenutak često meša s onim šta se dešava, meša se sa sadržajem. Prostor Sadašnjeg trenutka je zamenjen s onim što se dešava u tom prostoru. Mešanje Sadašnjeg trenutka sa sadržajem stvara ne samo iluziju vremena nego i iluziju ega. Ovde postoji paradoks. S jedne strane, kako možemo da poreknemo postojanost vremena? Potrebno vam je vreme da biste se kretali s jednog mesta na drugo, spremali obroke, gradili dom, čitali ovu knjigu. Potrebno vam je vreme da odrastete, da naučite nešto novo. Sve što radite zahteva vreme. Sve je podređeno vremenu i, konačno, kako Šekspir kaže, „vreme, taj prokleti tiranin" na kraju će vas usmrtiti. Možete ga uporediti s nabujalom rekom koja vas nosi, ili sa vatrom koja proždire sve. Nedavno sam sreo stare prijatelje, porodicu koju nisam video dugo, i bio sam zaprepašćen. Zamalo da sam ih upitao: „Jeste li bolesni? Ko vam je to uradio?" Majka, koja je šetale uz pomoć štake, izgledala je kao da se smanjila, njeno lice je bilo smežurano poput stare jabuke. Kćerka, koja je bila puna energije, entuzijazma i mladalačkih očekivanja kada sam je poslednji put video, izgledala je iscrpljeno, umorno nakon podizanja troje dece. Onda sam se setio: prošlo je skoro trideset godina od našeg poslednjeg susreta. Vreme im je to uradilo. Siguran sam da su se i oni zaprepastili kad su ugledali mene. Čini se da je sve podređeno vremenu, a, opet, sve se dešava u Sadašnjem trenutku. To je paradoks. Gde god da sa osvrnete naći ćete dovoljno neoborivih dokaza o postojanju vremena - trula jabuka, vaše lice u ogledalu u poređenju s vašim licem na fotografiji slikanoj pre trideset godina, a opet nikada ne nađete direktni dokaz, nikad ne okusite vreme lično. Jedino što možete da osetite je Sadašnji trenutak ili, tačnije, ono što se dešava tokom njega. Ako ćete slediti samo direktne dokaze, onda vreme ne postoji, a Sadašnji trenutak je sve što preostaje.
  ELIMINISANJE VREMENA
  Ne možete postaviti stanje bez ega za svoj budući cilj i onda raditi da ga postignete. Sve što ćete dobiti je nezadovoljstvo, još više unutrašnjih sukoba, jer se uvek čini kao da niste postigli cilj - niste „dostigli" to stanje. Kada je oslobađanje od ega vaš cilj u budućnosti, dajete sebi više vremena, a više vremena znači još ega. Pažljivo se zagledajte ne biste li otkrili da li vaša duhovna potraga predstavlja zamaskirani ego. Čak i pokušaj da se oslobodite od sopstvenog doživljaja „sebe" može biti skrivena potraga za „više" ako je taj pokušaj pretvoren u budući cilj. Ako sebi dajete još vremena, onda zapravo dajete doživljaju koji imate o „sebi" više vremena. Vreme ili, preciznije, prošlost i budućnost, jeste ono od čega lažni, zamišljeni doživljaj o sopstvenom „ja" - ego - živi, a vreme se nalazi u vašem umu. To nije nešto što ima objektivno postojanje „negde vani". To je misaona struktura potrebna radi čulnih opažanja, nezamenjiva u praktičnoj upotrebi, ali najveća prepreka za sopstveno poznavanje. Vreme je horizontalna dimenzija života, površinski sloj stvarnosti. Ali tu je i vertikalna dimenzija dubine, dostupna jedino kroz portal Sadašnjeg trenutka. Umesto da sebi dajete vreme, oduzmite ga. Eliminisanje vremena iz vaše svesti predstavlja eliminisanje ega. To je jedina prava duhovna praksa. Kada govorimo o eliminisanju vremena, ne govorimo naravno o vremenu koje merimo satima, što predstavlja upotrebu vremena u praktične svrhe, poput zakazivanja sastanaka, planiranja putovanja. Bilo bi skoro nemoguće funkcionisati bez te vrste vremena. Ono na šta mislimo je eliminisanje psihološkog vremena, što predstavlja beskonačnu preokupaciju egoičnog uma prošlošću i budućnošću i njegovog odbijanja da bude jedno sa životom tako što će živeti u skladu s neizbežnim jestvom Sadašnjeg trenutka. Kada god se uobičajeno „ne" životu pretvori u „da", kada god dozvolite tom trenutku da bude to što jeste, razgrađujete i vreme i ego. Da bi ego opstao, potrebno mu je da stvara vreme,
  prošlo i buduće radije nego sadašnje. Ego ne može da podnese da se sprijatelji sa Sadašnjim trenutkom, osim nakratko, nakon što dobije šta želi. Ali ništa ne zadovoljava ego zadugo. Sve dok upravlja vašim životom, postoje dva načina da vas učini nesrećnim. Da vam ne pruži ono što želite je prvi. Da vam pruži to što želite je drugi. Sve što jeste ili se dešava predstavlja oblik koji Sadašnji trenutak poprima. Sve dok mu se opirete u sebi, taj oblik, tj. svet, predstavlja nepremostivu prepreku koja vas razdvaja od onoga što ste vi iznad tog oblika, razdvaja vas od bezobličnog jednog Života koji jeste. Kada date unutrašnji pristanak obliku koji Sadašnji trenutak preuzme, taj oblik postaje prag ka bezobličnom. Razdvajanje između sveta i Boga nestaje. Kada se usprotivite obliku koji Život preuzima u ovom trenutku, kada Sadašnji trenutak vidite kao način, prepreku ili neprijatelja, jačate svoj oblički identitet, ego. I samim tim, jačate reaktivnost ega. Šta je reaktivnost? Kada postanete zavisni od reagovanja. Što više reagujete, sve se više uplićete u oblik. Što ste više identifikovani s oblikom, vaš ego je jači. Vaše Biće više ne sija kroz vas, ili sija tek neznatno. Kroz neopiranje prema obliku, ono što je iznad oblika u vama, izdiže se u vidu sveobuhvatnog Prisustva, u vidu neme snage, mnogo jače od vašeg kratkotrajnog obličkog identiteta, osobe. Ona vas zapravo predstavlja mnogo dublje nego išta iz sveta oblika.***

 • 07.02.2018. 08:04h

  Član emilio-iiMerlin0

  Ono što svakog Egoista.....

  ......izbavlja iz Suicidalnosti je "Ja i Moj Bog?

  Tojest bi jedni pošli putem Vječnog Života a drugi bu postali Ubojice Drugih/Ateista!?

  ht tps://100posto.hr/zivot/ljudi-s-depresijom-koriste-jezik-drugacije-od-ostalih-evo-kako-ih-prepoznati

  Također bi se moglo reči i za Algoritam da nije Svijestan Sebe ili da je čak i napušen ko Pile koje ne osiječa "ni klun ni klila i nita nita" pa čak i do "tvorac svega koji ne tvori ništa"..... a i Operatera bi moglo važiti "ne radi se otome da vi koristite ili ne koristite algoritam nego se radi o tome da on koristi vas"!

  I tako dolazimo do pitanja:Šta je to "Druga Pažnja"..............

 • 07.02.2018. 08:20h

  Član emilio-iiMerlin0

  Interesantno je i.....

  ......da ono što ženama dođe kao Doljnje rublje muškarcima biva Gornje a što se kasnije manifestuje i kao Misionarska poza a u kojoj on postaje robovlasnik a ona roblje???

  I to bi se događalo Ispod "stola" ili skriveno od drugih pogleda pa onda je i bog na nebu a djecu donosi roda.... mada bi oni koji poznaju "ulaz i izlaz" imali i duge teorije??

  htt ps://www.gloria.hr/moda/novosti/10-predivnih-kompleta-donjeg-rublja-koje-bi-pozeljela-svaka-zena/6984033/

  Sve nas ovo također može i deprimirati ako nam je i "želja pasivna manifestacija volje"!?

 • 07.02.2018. 09:08h

  Član iridaMerlin25

  Emilio,  nisam znala da čitaš ženske časopise...

SADRŽAJ UPISAO

Član JosipJankovicMerlin10 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana josipjankovic dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

KORIZMA

VEGETARIJANCI

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  ♥*♪♫♥dan malena

  24.03.2019. 15:54h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  18.03.2019. 10:39h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Lijep i radostan dan vam želim. Lp

  13.03.2019. 07:48h
 • Član vanessavanessa

  ♥*♪♫♥*♪pusa

  10.03.2019. 00:05h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Danas je Dan žena. Svim ženama koje svrate na magicus želim obilje ljubavi za ovaj dan. Lp

  08.03.2019. 08:02h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi., sretan i uspješan dan vam želim. Lp

  04.03.2019. 08:01h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  02.03.2019. 09:12h
Cijeli Chat

PROLJEĆE

USKRS

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuMAGIFON - Životne promjene, sudbinaPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaMagicus.info marketingInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info