Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član vajran

Upisao:

vajran

OBJAVLJENO:

PROČITANO

613

PUTA

OD 14.01.2018.

PREDRASUDE O LJUBAVI

PREDRASUDE O LJUBAVI
Iako velik broj ljudi ljubav proglašava ključnom za kvalitetu odnosa i življenja, malo tko se potrudi da o njoj sazna nešto više. O sistematskom učenju i upoznavanju te složene pojava da i ne govorimo. Pretpostavlja se da će se svatko od nas nekako snaći. A baš to snalaženje, bez dovoljnog znanja o prirodi ljubavi i ljubavnog odnosa, rađa cijeli niz predrasuda o ljubavi.

 

Predrasude o ljubavi sistemi su vjerovanja o ljubavi, ljubavnom odnosu, sebi kao biću koje može voljeti i biti voljeno te o svom ljubavnom partneru.

 

Temelje se na uveličavanju, umanjivanju ili ignoriranju elemenata stvarnosti, na poluinformacijama i iluzijama te na strahovima i očekivanjima proizašlim iz starih emocionalnih ozljeda. Siguran su put u nesretan ljubavni život, razočaranja i ljubavnu bol. Preuzeli smo ih iz tuđih priča i poruka, iz filmova, tuđih iskustava ili smo ih sami formirali nakon razočaranja i osobnih loših iskustava. Iz tih iskrivljenih postavki izvodimo logične zaključke, osjećaje i ponašanja koja ih povratno „hrane“ i opravdavaju, kako ih ne bismo zaboravili. Zbog toga ih zadržavamo, iako nam ne donose ništa dobro. Umjesto da ih odbacimo, mi se nadamo da će u sljedećem pokušaju sve biti baš tako kako očekujemo.

 

Izlazak iz začaranog kruga vjerovanja, razočaranja i ponovnih sličnih pokušaja započinje analizom i preispitivanjem tih vjerovanja. Kad otkrijemo zašto su to zablude, raspršit će se kao baloni od sapunice. 

 

PREDRASUDE VEZANE ZA ZALJUBLJIVANJE

 

Tipična predrasuda vezana za zaljubljivanje glasi: „LJUBAV UVIJEK POČINJE ZALJUBLJIVANJEM.“ Najprije se trebamo zaljubiti pa će zaljubljenost prijeći u ljubav. Što smo zaljubljeniji, to će i ljubav koja iz te zaljubljenosti izraste biti intenzivnija i trajnija. A ako nema zaljubljenosti, onda neće biti niti ljubavi. Je li to baš tako?

 

Ivana i Ante bili su mladi arhitekti. Radili su na zajedničkom projektu. Često su pred njima bili zadaci i pitanja koje je trebalo riješiti. Nerijetko su o njima mislili posve drugačije i provodili sate približavajući svoje viđenje onom drugom. Imali su običaj pažljivo saslušati sugovornika, razmisliti o prijedlogu i primijeniti ga na svoje postignuće. Tako su zajedno rješavali nedoumice i napredovali. Ivana je otkrila da je Ante vrlo bistar, domišljat, kreativan, iskren, pošten, topao, da je prema njoj pažljiv i da se uz njega dobro osjeća. Čak ju je jednom pozvao na neku predstavu. Ona je to odbila, izgovarajući se. Izbjegavala je svaku prisnost s tim čovjekom jer se u njega nije mogla zaljubiti. Mogla ga je zamisliti kao prijatelja, suradnika, čak i brata, ali ne kao „svog muškarca“. Da je on pravi, valjda bi se već zaljubila.

 

A onda je došlo ljeto. Ivana se vratila u rodni grad i tamo srela muškarca u kojeg se zaljubila na prvi pogled. Izgledao joj je lijep, nekako siguran u sebe, samouvjeren i drugačiji od ostalih. To ju je privuklo. Pomislila je da je takva osoba vjerojatno i pametna, i kreativna, i pažljiva, i poštena, i topla. Njeno je zaljubljeno srce kucalo: „Da, to je pravi muškarac za mene!“ Jedva je čekala da ga sretne, provodila je sate maštajući o njemu, sanjala ga je. Sve je svoje planove podredila njegovim željama. Titrala je i uzimala k srcu svaki njegov komentar ili «ne daj Bože» primjedbu. Željela mu se svidjeti i na sve načine pokazati koliko ga voli i želi. Ponašala se kao da je začarana.

 

Prijateljica joj je pokušala reći nešto o njegovoj prošlosti, no Ivanu to nije zanimalo. Sigurno je ljubomorna na našu sreću, pomislila je. Ovo je najbolje što mi se u životu moglo dogoditi.

 

I tako je oduševljenje raslo sve dok se jednog dana njen voljeni nije prema njoj ponio prilično grubo. Nije mogla vjerovati. Pokušala ga je opravdati na sve načine. Zatim ga je uhvatila u laži. Ponovo nije mogla vjerovati, ali se u njeno srce počeo uvlačiti oprez. Kad joj je drugi put pokušao lagati, i to tako „prozirno“, počela je sumnjati ne samo u njegovu iskrenost, nego i u njegovu ljubav, a bome i u inteligenciju. Kao da je od karata, počela se rušiti njena slika o tom čovjeku. Sve joj je više postajalo jasno da ga uopće ne poznaje i da se sada zapravo topi njena iluzija i očekivanja koja i nisu imala temelja.

Zbog fizičke privlačnosti, pripisala mu je cijeli niz osobina koje je cijenila i pretpostavljala da ih on ima, bez ikakve provjere. Kako se budila iz svog sna, tako je raslo njeno razočaranje i kopnila zaljubljenost. Shvatila je da je voljela svoju želju, a ne čovjeka u kojeg je bila zaljubljena.

 

Kraj ljeta doživjela je kao spas. Pobjegla je iz rodnog grada s gorčinom u ustima, ali i zaključkom za budućnost: „Više neću srljati. Najprije trebam upoznati osobu, otkriti njene osobine i sklonosti, provjeriti koliko se slažemo i podržavamo, koliko se zajedno možemo razvijati, rješavati probleme i izazove, koliko se možemo radovati životu. Tek onda mogu dopustiti da o njemu počnem razmišljati i kao o „svom mogućem muškarcu“.

 

I eto, ponovo radni dan, poznati radni prostor i Ante. Smiju mu se oči, veseli se što je vidi. Priča joj o jedrenju i Irskoj. Ona šuti. Prvi joj se put te oči učiniše nekako lijepe. Poznaje li ona zapravo tog Antu? Možda baš on ima ono što cijeni i što joj je važno.

 

 

POGLED KROZ RUŽIČASTE NAOČALE

 

Takvih priča o zaljubljivanju i bolnom odljubljivanju znam napretek. Događaju se ljudima koji zaborave da je zaljubljenost izvanredno emocionalno stanje u kojem gledamo kroz ružičaste naočale i vidimo samo ono što želimo. Sretnemo nekoga tko nas privuče izgledom ili nekom poželjnom osobinom, a mi mu pripišemo sve one osobine i vrline koje cijenimo i priželjkujemo. I uopće ne primjećujemo da smo zaljubljeni u svoju iluziju i projekciju, a ne u stvarno biće. Njegovim ponašanjima pripisujemo značenja kakva priželjkujemo da ih imaju i proglašavamo tu osobu posebno vrijednom.

 

Zaluđeni smo i pomišljamo da smo konačno sreli »idealnog partnera« uz kojeg ćemo moći ostvariti svoje snove o «pravoj ljubavi». Naša projekcija toliko je snažna da kroz nju ne vidimo stvarnu osobu na koju projiciramo. Ono što mi vidimo nema utemelje­­no-sti u stvarnosti. To je odnos privida. A upravo zato što se objekt zaljubljenosti doživljava kao idealan, najznačajniji i najvredniji, intenzitet osjećaja maksimalan je. Zbog njega su nam misli neprestano uz našu ljubav, maštamo, sanjamo, primjećujemo samo ono što se uklapa u našu priču, potiskujemo sve što ne želimo registrirati i partnerove poruke tumačimo kako nam se sviđa. Ono što nas opsjeda nije sama osoba, već naša predstava o «idealnom partneru» i «pravoj ljubavi» koju smo pripisali svom izabraniku. Drugim riječima, sami smo sebe «zaludili».

U vrijeme kad svoju idealiziranu sliku o «idealnom partneru i odnosu» projiciramo na objekt svoje zaljublje­nosti, netrpeljivi smo prema svakom tko bi nam pokušao ukazati na stvarnost. Naljutit ćemo se i na vrlo drage i bliske ljude, proglasit ih izdajicama, ljubomornima ili zavidnima na našu sreću. Učinit ćemo sve da zadržimo iluziju. Ako u tom periodu donesemo važne životne odluke, greška će se umnožiti i obilježiti cijeli naš život. To najbolje znaju parovi koji su u vrijeme zaljubljenosti stupili u brak ili začeli potomstvo.

 

No, kako vrijeme prolazi, pravi lik i njegovo ponašanje polako će de­man-tirati izmišljenu sliku. Iluzija će se početi topiti. Postupno ćemo upoznavati pravo biće. Često njegove ili njezine osobine ni ne liče na priželjkivane. Kažemo da nas je osoba razočarala, a zapravo smo razočarali sami sebe.

Druga je mogućnost da tada počnemo upoznavati pravu osobu. Možda ćemo otkriti njene stvarne vrline i ljepotu nekog drugog tipa. Možda ćemo u njima prepoznati nešto važno i vrijedno na drugačiji način. Možda ćemo zbog toga osobu stvarno zavoljeti.

 

Da, to je moguće. Ipak, češće zaljubljenost završava otkrićem da osoba u koju smo se zaljubili nije onakva kakvu smo priželjkivali. Zbog toga ćemo biti razočarani. Možemo je čak i zamrziti, smatrajući je krivom za naše bolno razočaranje. Isto je tako moguće da u njoj prepoznamo osobu koja nam se sviđa u dimenziji nedovoljnoj za ljubav, ali dovoljnoj za prijateljstvo.

 

Ako na isti način nastavimo tragati za drugim objektom svoje zaljublje­nosti, razočaranjima neće biti kraja, a ljubav će biti sve dalje od nas. To je zato što su ljubav i zaljubljenost dvije posve različite pojave, koje ne uvjetuju jedna drugu. Prije no što se zavole, osobe mogu biti posve ravnodušne jedna prema drugoj, mogu se simpatizirati, biti prijatelji, čak biti i u konfliktu. Nije nužno da su zaljubljene.

 

A onda, jednog dana, otkriju da žele bolje upoznati jedno drugo, da im je zanimljivo biti zajedno, da im se sviđaju osobine te druge osobe, da tu osobu cijene. Postaje im nekako posebno važna, počinju voljeti stvarnu osobu i vezivati se uz nju. Voljena osoba nije tu jer se boje biti sami, već zato što im je s njom ljepše. Bez nje mogu, ali ne žele. Uključuju je u svoj intimni svijet i nedostaje im kada je nema. Kada se to dogodi, znamo da volimo.

 

ZALJUBLJIVANJE

 

Čemu onda služi zaljubljivanje? Ono je prirodan proces sazrijevanja čovjeka. Svako zaljubljivanje i odljubljivanje predstavlja po jednu lekciju o realnosti u odnosu na sebe, druge ljude i život. Sposobnost da vidimo i prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo, preduvjet je za realan odnos prema drugima. Tek kad smo za to sposobni, moći ćemo voljeti i sebe i druge u punom intenzitetu. Nestat će potreba za iluzijom. Ostat će nam sposobnost voljenja.

 

Vesna Špalj, prof.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 10.03.2010. 09:50h

  Član srceMerlin3 joooj ovde bih pisala u nastavcima. a nisam toliko hrabra. tristo mu mušica.
 • 10.03.2010. 13:48h

  Član sjecanjeMerlin1 hvala za ovaj clanak, iskustva nikad dosta, kad se djeca pocnu zaljubljivati,, oprez i razumjevanje...:-))
 • 10.03.2010. 14:22h

  Član namasteMerlin1 Ne biramo mi u koga ćemo se zaljubiti - bira Duh. I to u skladu s time što moramo iz tog odnosa naučiti. Tako bivamo privučeni partnerima s kojima moramo nešto naučiti i integrirati. Naše projekcije ili neintegrirane emocije (najčešće iz prošlosti) nam često zamute pogled i razum. Ponekad umjesto očito divnog muškarca izabereš partnera koji ti donosi bol i patnju. Znam divne žene i divne muškarce i ne mogu ih spojiti - ništa ne vibrira među njima. A divni partneri nas čekaju kad i mi sami postanemo divni. (možda čak \"Divine\")
 • 10.03.2010. 14:51h

  Član pticaMerlin5 @vajrane, predivno. imaš pusu od mene za ovaj članak @namaste,božanstveno...
 • 10.03.2010. 16:09h

  Član vanessaMerlin9 Namaste , jako se slažem s Tvojim komentarom***zakon karme.
 • 10.03.2010. 16:51h

  Član ivanaMerlin2 ama jedan od faktora koji treba uzeti u obzir je dinamika... dinamika nas kao osoba koje se mijenjanu i samim tim dinamika međuodnosa... sve se kroz vrijeme mijenja, ne radi se o dva elementa koji su gotovi pa se kao realno ili nerealno sagledavaju... radi se o tome da je sve u pokretu i mijeni pa se putanje samim tim ( gledali ih mi relano ili kroz ružičaste naočale ) približavaju, udaljavaju, naglo skreću, križaju... kao da je moguće nekoga \"sagledati\" ?... dok ga sagledaš, on je već malko ili sasvim drukčiji... zato teoretiziranje tu puno ne pomaže... svi veslamo i veslamo pa kako kad dohvatimo...
 • 10.03.2010. 17:35h

  Član sjecanjeMerlin1 Svida mi se cuti vas sve sto mislite, pa odvagnut,, hvala..Jer , upravo moja kcer krece putem zivota i zaljubljivanja i nomalno da mislimo na svoju djecu, mogu vam samo jedno reci, da se trudim jako, pustiti ju da bira sama, normalno,, al uvijek se budi ono u nama,, zastita, zastitila bi svoje dijete od svih nedaca kad bi mogla. A, znam da ne mogu, jer to je njen zivot, ja mogu samo savjet dati, a ako se nesto sagleda iz dubine i sa strane , lakse se pusti ...
 • 10.03.2010. 19:17h

  Član bibyMerlin3 pustiti se... i zaljubljenosti i fascinaciji i trenutku i svemu sto je iskustvo na putu sve to treba... i naivnost i zasljepljenost i kad je lipo i kad boli... sve to treba... odrastanju...
 • 10.03.2010. 19:23h

  Član ivanaMerlin2 stvarno ? a kad ću ja odrasti, ha ? :)))) budimo realni... trebala sam već, ha ? :)))))))
 • 10.03.2010. 19:42h

  Član bibyMerlin3 Ivana, nisam ni ja... ako smo realni... svakodnevno se zaljubljujem... :-))) (volim dinamiku)
 • 10.03.2010. 19:47h

  Član pticaMerlin5 @biby,i ja isto
 • 10.03.2010. 19:52h

  Član bibyMerlin3 e, vidiš...
 • 10.03.2010. 20:06h

  Član ivanaMerlin2

  @biby

  nisam ti ja Ivana... ja sam ti ivana :))) stalno me guraju da budem velika... ne pada mi na pamet... pa da na koncu odrastem, taman posla... i postanem relana i izgubim iluzije... a jokkkkkk... moje iluzije - moja stvar... doduše, tekst rabi izraz \"sazrijevanje\", to mi još donekle zvuči prihvatljivo... odrastanje mi ni do dan danas nije sasvim jasno, ali mi ne zvuči baš pretjerano poželjno... uvijek imam dojam da je to nešto što je konačno...
 • 10.03.2010. 20:15h

  Član bibyMerlin3 ok, ivana malena slatka... prkosna... lakše se ipak odrasta i raste, nego li sazrijeva... čak i u tjelesnom smislu ne prate se nužno ta dva fenomena :-)))
 • 10.03.2010. 20:39h

  Član ivanaMerlin2

  @biby

  pojma nemam... ti znaš točne definicije odrastanja i sazrijevanja ? onda sam ja u zabludi... meni se činilo da se sazrijevati može trajno, a da je odrastanje nešto konačno i jednom završeno... kako bilo, ova crvenkapica je opet odvrludala od teme, tako karakteristično :)
 • 12.03.2010. 06:16h

  Član proljeceMerlin1 prekrasno je biti zaljubljen,mastati,nadati se.pa se sruse iluzije,patnja,bol,suze,pa opet...opet...i odjednom led oko srca,nista.nitko ga ne moze slomiti,raniti ni dotaknuti.gledas sve realno,bez maste iluzija,romanse...oprez....uvuce se netko popt tebe,ranjen,leden,realan...druzite se,pricate,mijenjate misljenje i ocekujete jedno drugo onako hladni,s ogradom oko srca,ne mislis na ljubav,a ona malo po malo tinja,raste,zelja sve veca,ljubav,zaljubljenost,led se topi,ograda pada....kako je lijepo biti zaljubljen,voljeti,ah,biti voljen...:)
 • 12.03.2010. 06:33h

  Član srceMerlin3 proleće da slažem se sa tobom, lepšeg nema. a u ljubavi se ne smeju imati iluzije. konkretno i direktno. izraziti svoje osećaje bez predrasuda i straha. jer samo iskrenost do druge osobe vodi u sreću i zadovoljstvo. muvanje i manipulacije su nedopustive i vode u veliko razočarenje. iskreno onako kako se oseća.
 • 12.03.2010. 06:38h

  Član srceMerlin3 kada kažem manipulacija mislim na ono: e baš ga neću pozvati, neka čeka. neću mu pokazati svoje osećaje, neka on meni prvi itd. ljubav želi opuštenost, bez dubioze. napraviti tortu, e za nju treba razmišljati, a voleti? samo se prepustiti osećaju i užitak ne izostane.
 • 12.03.2010. 06:40h

  Član srceMerlin3 (valda me neće opandrčiti)
 • 12.03.2010. 22:52h

  Član vajranMerlin4 a kada je.... a...
 • 16.03.2010. 13:25h

  Član nioiivoMerlin0 Upoznala sam svog bivšeg muža prije 6 godina. Imamo dvoje djece. U međuvremenu smo se rastavili. On se pokazao kao lažov. No i dalje ga volim. Morala sam se rastaviti jer bi uništio sve materijalno što imam za sebe i djecu. Vidim da radi na sebi i želi biti bolji čovjek. Ja samo mogu reći da ne znam što je to što vidim u njemu i njegovim očima, nije strast i te stvari. Nemam pojma zašto i kako to je valjda karma. O ljubavi ništa ne znam samo je mogu osjećati. Ovo je previše osobno, no ponekad sam jako zbunjena kad sagledam sve te činjenice a tekst mi se svidio i potakao me na ljubav.

SADRŽAJ UPISAO

Član vajranMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana vajran dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

OŽUJAK...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  Sretan Dan žena svima koji se tako osjećaju..♥.

  08.03.2021. 17:33h
 • Član Luce malaLuce mala

  Dobar dan! :D

  04.03.2021. 17:14h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro veće. Lp

  03.03.2021. 21:24h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče.

  03.03.2021. 20:40h
 • Član iridairida

  pokoj i mir duši njegovoj...♥

  02.03.2021. 16:57h
 • Član iridairida

  rođendan je prošao, idemo delati, kao što bi pokojni gradonačelnik rekao...♥

  02.03.2021. 16:56h
 • Član bglavacbglavac

  Hvala Edin.. Lp

  28.02.2021. 21:10h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info