Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JivanMukta

Upisao:

JivanMukta

OBJAVLJENO:

PROČITANO

794

PUTA

OD 14.01.2018.

Znanje je Moć

Znanje je Moć
Preispitivanje sebe, dovodi do spoznaje da se bojimo da nemamo kontrolu nad svojim životom. Bojimo se da plutamo slučajem, jer pobogu MISLI nas ubjeđuju, uz pomoć svih ostalih, da to nije dobro. Da moramo da kontrolišemo barem nešto.

Koliko smo puta sebe uhvatili kako trčimo za znanjem, koliko jurimo da nešto saznamo, da bi smo imali neku informaciju iz prve ruke, ili da bi smo imali dovoljno informacija s kojima bi mogli manipulisati radi zarade, radi dominacije, radi manipulacije, radi dubljeg sagledavanja stvari ili prosto radi toga da neko oko nas ne bi bio u prednosti nad nama ili da bi mi bili ti koji ZNAMO nešto i da nas to čini superiornijim, boljim, jačim, spremnijim ili ukratko sposobnijim.
Pažljivim sagledavanjem ili drugim riječima pažljivim posmatranjem života koji smo proveli moglo bi se zaključiti ovo gore što sam rekao.
Žudnja da nešto znamo.
Zašto?
Jer su nam rekli da tako treba? Jer su nas učili da je to ispravno? Jer smo shvatili da smo tako u prednosti nad drugima? Jer možemo poboljšati život koji imamo? Jer možemo prodati znanje dalje i tako uživati u ovom materijalnom izdanju? Jer možemo znati što nas čeka u budućnosti?
Garantujem, skoro pa svojom glavom, da se niko nikada nije zapitao od vas koji čitate ovo ili neku drugu spiritualnu literaturu, o ovim pitanjima koje sam gore postavio.
A da ne ispadne da sam nešto u prednosti od vas, rečiću vam da sam i sam sebi rijetko postavljao ova pitanja. Ali su mi s vremena na vreme prolazili misaonim aparatom. Naročito kada sam se nalazio u situacijama gdje se to takmičenje moglo primjetiti.
Nekada sam se osjećao inferiornim pa su došla kao reakcija na inferiornost, nekada sam se osjećao superiornim i onda su dolazila kada je sav osjećaj superiornosti bio zamjenjen viđenjem onog što sam doživio ili prošao.
Sve u svemu, to je stvarnost koja živi i koja nas iskorištava.

Prateći spiritualnu scenu svih ovih godina i učestvovajući u njoj, primjetio sam masu stvari koje su me začuđivale ali vremenom sam otkrivao odgovore, spoznavao dubine igre koja se odvija omeđena kožom koja "me obavija" i s tim ZNANJEM dobio moć nad većinom. Moja želja za superiornošću bila je ispunjena. Naravno, ovo sada kažem. Ovo kaže neko ko je uvidio igru uma i igru koja oko nas postoji. Tada nisam ni znao da je to tako, već sam tim pojavama davao razna druga imena ili koristio imena onih koji su ih manipulativno ubacili u moj um. No da se razumijemo, ne krivim nikoga. Jer ZNAM da sam ušao u ovo polje vibracije s ciljem da sagledam sve to, stoga sam morao i moram proći sve te igre koje igramo i koje sam igram. Svjestan sam gdje se nalazim, i s tim sam svjestan da bi se izašlo iz ove igre, moramo je upoznati što bolje i što dublje. Jer samo to ZNANJE nam pruža mogućnost da se iz nje izvučemo.
Igra je bez milosti, i nadam se da ste do sada to shvatili. Ali također da u njoj pomaže jeda stav koji možete da njegujete, a to je razigranost i igra.
Ozbiljna jer je morate shvatiti ili ćete biti pod njenom manipulacijom.
Razigrana jer vam daje mogućnost da s manje ozbiljnosti učestvujete u njoj i da uživate i u samoj igri.
Znanje je MOĆ. I to nam svi govore. Sve tradicije, svi učitelji, svi Majstori, učenici, autoriteti, roditelji..
Zamislite igre radi, da živite na planeti gdje ZNANJE nije moć, gdje je moć RADOST. Samo zamislite, doživite sebe u toj ulozi.
Što se dešava sa svim našim znanjem?
Postaje beskorisno. Jer ne bi imali s kim da se takmičimo, da se s nekim dokazujemo.. ukratko bilo bi beskorisno. I samim tim mi bi smo upoznali drugu stranu medalje. Da ZNANJE nije moć.
Što nas sada vodi korak dalje.
Što je onda istinska moć koju možemo imati? Što je to što nas čini ljudima koji mogu da kontrolišu svoju sudbinu?
Hm.. KONTROLIŠU.
Zašto želimo znanje koje je moć?
KONTROLA.
Zašto se trudimo da nešto naučimo?
KONTROLA.
Zašto.. zašto.. zašto..
KONTROLA.. KONTROLA.. KONTROLA...

Misao nas ubjeđuje da smo bez ZNANJA nemoćni, da smo prepušteni slučaju, da će oni koji imaju ZNANJE da nas kontrolišu. A to nam se nimalo ne sviđa, zar ne?
OK. Na toj drugoj planeti, što bi radili?
Prosto, a?
Pokušali bi biti radosni. Pokušali bi biti više radosniji od drugih. Pokušali bi na bilo koji način da se prilagodimo okolini i da taj neki specifičan način skupimo dovoljno resursa pomoću kojih bi bili RADOSNIJI od dugih.
ZAŠTO?
KONTROLA, zar opet?

Preispitivanje sebe, dovodi do spoznaje da se bojimo da nemamo kontrolu nad svojim životom. Bojimo se da plutamo slučajem, jer pobogu MISLI nas ubjeđuju, uz pomoć svih ostalih, da to nije dobro. Da moramo da kontrolišemo barem nešto.
Ali onda shvatimo kako ne možemo da kontrolišemo ni misli. Nešto "tako prosto" kao što su misli.
Stvorimo škole, stvorimo ustanove, koje nas uče kontroli misli.
Zašto?
Radi povećanja ZNANJA, uspješnosti KONTROLE, mogućnosti NAPREDKA..
Zašto?
Jer nećemo biti bacani s jedne stijene na drugu. Imaćemo MOĆ da nešto napravimo.
Opet dolazimo do istog.
MOĆ.
"Ja sam imao iskustvo probuđenja, ti nisi!"
"Ja imam učitelja koji je probuđen, ti nemaš!"
"Ja sam imao sinoć jak UVID, ti nisi!"
"Ja sam imao buđenja, ti nisi i zato me moraš slušati jer ja ZNAM put!"
Svi ovi primjeri nam pokazuju želju za moći. Želju da budemo NEKO I NEŠTO, iznad drugih, iznad situacije, izvan poraza.

Uvidjeti ovo, ne sa željom da budem bolji od drugih već prosto da vidim ko i šta me KONTROLIŠE, znači suočiti se sa umom generalno i shvatiti sve ove potrebe, želje, namjere kao želju da imamo MOĆ u našim rukama.
Ako ste ovo pažljivo čitali, do sada ste ostali bez teksta.
Naravno ako ste razumjeli i sebi na neki način sjećanjem predočili sve ovo što sada pišem. Trebali ste uvidjeti u razmjere igre u kojoj učestvujete, svjesno ili nesvjesno. I ako ste osjetili tu beznačajnost, bespomoćnost barem na sekundu ili dve i niste je opravdali ili sebi dali neko od objašnjenja, sada UVIDJATE pogubnost misaono - emotivnog aparata koji vas iskorištava.
Naravno, teško je riječima opisati ovo što pokušavam, jer stvara kontradiktornost. Kadkad riječ "kontrola" može biti pozitivna a katkad negativna.
No toga sam svjestan i svjesno se upuštam u ovu igru.
Igra koju igrate je nemilosrdna. I na kraju VI SAMI ste njena žrtva. Ne neko drugi, već VI SAMI.

S tim saznanjem neki su u davnoj prošlosti stvorili škole, duhovne istine koje su imale za cilj izvući vas iz te igre. No, onda se desilo ono što je PROSTO MORALO da se desi. One su postale KONTROLORI, pomoću ZNANJA i tako dobili MOĆ nad vama i samim sobom. No, i ta moć ne može da operiše izvan njihovog polja djelovanja.
Sjetite se. Šta ako ispred nekog ko ima tu MOĆ, ima tu KONTROLU, ima ZNANJE, dođe osoba sa one gore planete koja je prosto radosna? Što će se desiti?
Sva njegova moć, znanje, kontrola, pašće u vodu. Jer nad tim bićem on NE MOŽE imati kontrolu.
Shvatate?

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 25.01.2009. 17:09h

  Član readykulMerlin3 ..........jivane dobri u prirodi je uma da dijeli i suprostavlja....to nije ni dobro ni lose....vec nas izbor...za jednu misao koja nam odgovara u redu to sam ja a za drugu kazemo to mi ne-odgovara to nisam ja....to je pojmovno uvjetovanje dijeljenje......jeli to to ili nije to to..,igra rijeci a ja koja je najveca iluzija misli da to ja nesto radi....ja cu ovo...ja cu ono....igra bez granica...di san i luda i kraljevic i prosjak...i ja ti on mi vi oni donosim u odnosu na tijelo...i druga tijela...kad tijela odu od koga da pocnem dijelit na ja ti on.......sve u svemu...posten i iskren pristup...ljudski...ideees j mukta...
 • 25.01.2009. 17:53h

  Član kajaMerlin5 DA.
 • 25.01.2009. 19:22h

  Član gemini1Merlin2 Ispada da se znanjem ne treba puno opterećivati?!
 • 25.01.2009. 19:31h

  Član jivanmuktaMerlin1 Ispada da se s nicim ne treba puno opterecivati. Svim sto imas kao ljudsko bice. Kao kada trazis iglu po stanu. I na kraju kada odustanes, sjednes na nju. Kada se opustis i prepustis, desi se ono sto si godinama trazila. Slucajno sjednes na Sebe. I sto ti ostaje? Traganje je prepreka nalazenju. Spoznaj onoga koji traga. I tada sve postaje jasno. A koliko vidim citas Nisargadattu. A on kaze nesto tipa: TI SI JEDINA STVARNOST KOJA POSTOJI. Pre svega, pre cijelog svijeta, mora postojati JA koje sve to vidi, koje ce da svjedoci svijetu, a samim tim i tebi. ;) Uzdravlje.
 • 25.01.2009. 20:43h

  Član gemini1Merlin2 Ti, Vijnana i Nisargadatta ste mi jedina utjeha.
 • 25.01.2009. 20:56h

  Član jivanmuktaMerlin1 Kada sam napustio Majstora, morao sam ga ispovracati iz sistema uma. Jer ono sto je on unio morao je izaci van. I veruj mi jos uvijek ga izbacujem van. Iako se slabo sada vidi, ali ga ima. Jedan dan, moraces sve nas da izbacis iz svog sistema. Jer ce mo mi postati najveca prepreka za tebe. Stoga sto manje nas ima to bolje. Sto je manji nas uticaj na tebe to je bolje. Jer ce biti manje posla i manje bola kada se to bude desavalo. Ni ja, ni Vijnana (nadam se) a NIsargadatta ponajmanje ne zelimo da ti budemo utjeha. Tu smo samo da poguramo stvari. Jer ti si smisao traganja, smisao pronalazenja. Ne bog, ne andjeli, ne jivanmukta, vijnana, nisargadatta.. NIKO DRUGI DO TI. Sada, ono najbolje sto mozes uciniti jeste da se suocis sa sobom hrabro i bez prepreka (vijanane, nisargadatte, mene i ko zna koga jos). Svestan sam koliko treba snage da se usudis pogledati esbi u oci i recimo napisati ono sto je readykul.. malo pre napisao na magicusu. Al to je neminovno. Stoga, samo otvori oci i nista ne smatraj neprijateljem, cak ni svoje najgore mehanizme (licnosti) i samo posmatraj, bez ocekivanja, bez ubjedjivanja, bez zelje, bez.... itd.. itd.. Svi ti ljudi sluze samo kao primjer onoga sto ti je i sam Vijnana rekao na intervjuju. \"Ako ja mogu, mozes i ti.\" i to je to.. pozdrav
 • 25.01.2009. 21:43h

  Član kajaMerlin5 Dragi JM, mi ...ja učena sam i vođena Energijom koju nazivamo Bog-Otac-Majka_Stvoritelj- Postojanje. Na divan, nježni način iz neznanja i ograničenja vođena sam ka sebi samoj unutar sebe. Taj isti Svemoćni Bog otkriva mi da sam to u stvari ja, da smo On i ja Jedno i da samo to postoji i čini JEDNO, JEDNOTU SA SVIME. Bog mi otkriva tko ja jesam ali tek kad sam za to postajala sposobna, tek onda kad mi više nije trebala hodalica. Bog je nježan i strpljiv , On je divni Roditelj. DALI ČOVJEK IZ NESVJESTI MOŽE PRESKOČITI MNOGO STEPENICA ODJEDNOM I POSTIĆI POTPUNU SVJESNOST. !? ( može,...ali tko?)
 • 25.01.2009. 21:52h

  Član jivanmuktaMerlin1 moze. Patnjom. Jaka patnja, jaki shokovi, jaka seksualnost, jak strah.. tj. dolaskom \"do dna\" kako to zovemo, moze se preskociti masa stepenika. Svaki dan gledam ljude koji su blizu dna, ali ga jos nisu dodirnuli. A stvarno im zelim da ga dodirnu. Jer tada imaju priluku da izlete. To je kao kada ronis. Sto dublje zaronis, pritisak vode je veci i izbacuje te brze van. Ako jako patis i isgubis oslonac izvan sebe i unutar sebe, tada se moze desiti, kao sto je slucaj sa mnogim majstorima, da izletis u Svesnost. Ili da umres, naravno. Ono sto dijeli covjeka od toga jeste sto nalazi utjehu u necemu, ucenju, drugom covjeku.. i slicno. Naravno, nisam neko ko misli da je to jedini put, ali je takodjer put kao bilo koji drugi. Razocarenje takodjer. itd.. itd.. itd..

SADRŽAJ UPISAO

Član JivanMuktaMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana jivanmukta dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

KOLOVOZ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

  07.08.2020. 04:45h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi. sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Lp

  05.08.2020. 04:51h
 • Član bglavacbglavac

  Nema. Lp

  03.08.2020. 08:28h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Bez slobode - nema života.

  03.08.2020. 00:00h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ratovi traju i po nekoliko godina. Ljudi se u ratu bore za život. A ćovjek se svaki dan bori za život, bilo rata ili ne. Život bez slobode i nije neki život. Zato , u ovim vremenima oduzimanja slobode, moramo se boriri za slobodu, jer bez slobode - nema

  02.08.2020. 23:59h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ahoj...

  02.08.2020. 23:54h
 • Član iridairida

  ahoj Edine!

  25.07.2020. 14:45h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

ŠTO PISAC IMA ZA REĆI?