Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član manu

Upisao:

manu

OBJAVLJENO:

PROČITANO

2567

PUTA

OD 14.01.2018.

Moja iskustva sa TM-om, predlog: PRAZNA MEDITACIJA

Moja iskustva sa TM-om, predlog: PRAZNA MEDITACIJA
Rezime je u potpunosti sadržan u naslovu. (Napomena: na pisanje ovag teksta inspirisao me je tekst o Mahariši Maheš Jogiju, ovde, na Magikusu.)

Moje intenzivnije interesovanje za duhovnost započelo je upravo nekom knjigom o transcedentalnoj meditaciji i prisustvovanjem nekim predavanjima o tome.

Naravno, korisna nam je svaka ideja, svako učenje koji nas okreću ka našoj unutrašnjosti.

U tom smislu svakako nam je korisno i da se upoznamo sa Jogijevim učenjem, da, po mogućstvu, probamo i praksu TM-a, da bismo imali neka svoja iskustva o tome.

Ono što bi bilo moje iskustvo sa TM-om...

- Uvođenje svakodnevne prakse meditiranja u život nekoga ko je sav uronjen u dnevne obaveze i iznuđena bavljenja spoljašnjošću, takoreći u toku celog dana - svakako je korisno samo po sebi.

- Do nekog nivoa, do određene faze, mogu se kontinuirano osetiti blagodeti unošenja tog novog momenta, ugrađivanjem te nove prakse u naš život. Jer, mi počnemo sebe da svakodnevno obavezujemo na trenutke mira i uranjanja u tišinu našeg bića.

- MEĐUTIM, OD ODREĐENE FAZE POČINJEMO DA OSEĆAMO DA TU NEŠTO NE ŠTIMA...   TO POČINJE DA SE PRETVARA U RITUAL KOJI NAS MEHANIZUJE, NA JEDAN SUPTILAN NAČIN.

- Nedostatak koji iz sadašnje perspektive vidim: PRAKTIKOVANJE OVE ILI BILO KOJE DRUGE MEDITACIJE - SAMO JE DELIĆ ONOGA ŠTO NAM SE U ŽIVOTU DEŠAVA, A ŠTO NAS NAVODI NA DUHOVNI RAST. MNOGO, NEUPOREDIVO MNOGO BITNIJI MOMENAT OD BILO KOJE MEDITACIJE JE SUOČAVANJE SA TEŠKIM ENERGIJAMA KOJE NOSIMO U PODSVESTI. Koga nešto više o ovome zanima može da pročita u odličnoj knjizi Džona Raskina, „Emocionalno pročišćavanje“. UOSTALOM, I TEMELJNI RAD U STARIM ŠKOLAMA MISTERIJA, KOJE SU PREDSTAVLJALE NEKAKAV KURS UBRZANOG DUHOVNOG RASTA, ZASNIVAO SE NA PRERADI TEŠKIH ENERGIJA PODSVESTI (karmičkih zapisa), A NE NA MEDITACIJI. A TO JE TEŽAK I BOLAN PROCES, NIMALO NALIK NA MEDITACIJU.

- JER, ŠTA SE MOŽE DESITI AKO MI UMIŠLJAMO DA SAMO MEDITACIJOM REŠAVAMO SVE PROBLEME SVOJE UNUTRAŠNJOSTI? DEŠAVA SE DA TE ENERGIJE ČUČE U NAMA, I SAMO TRAŽE VENTIL DA BUKNU. Verovatno su neki videli jedan snimak na jutjubu, sa prikazom nekog poznatijeg duhovnog učitelja (on je gostovao u Hrvatskoj i, valjda, dobio neki orden...), KOJI U NALETU BESA ŠUTIRA SVOJU UČENICU. Takođe, sećam se da sam davno čitao neku knjigu, CELU KNJIGU SA ILUSTRACIJAMA IZ PRAKSE,  o slučajevima LJUDI KOJE JE PRAKTIKOVANJE TRANSCEDENTALNE MEDITACIJE DOVODILO DO JAKIH PSIHOLOŠKIH PROBLEMA, čak do slučajeva šizofrenije.

- ONO ŠTO NAJVIŠE „SMRDI“ U CELOJ PRIČI O TRANSCEDENTALNOJ MEDITACIJI JE - NOVAC! Stari je i poznati duhovni princip, koji usotalom stoji i u nekoj od poslanica Novog zaveta, da se duhovne usluge ne naplaćuju, jer su usmerene na POMAGANJE DRUGIMA DA ZADOBIJU „CARSTVO BOŽIJE“. Bar u vreme kada sam ja bio zašao u TM, učitelju je plačana pozamašna sumica...

- Da se u meditaciju ne zalazi „tek tako“, da je tu potreban iskusan duhovni učitelj, stoji i u drugim duhovnim učenjima. Međutim, u TM-u kao da postoji neka vrsta monopola, u tom smislu - da svako dobija neku svoju posebnu mantru, kao da je poruka - ne rizukujte sa drugima, mi umemo da odredimo vašu specijalnu mantru.  Znate, kao u stilu zapadanjačko-profiterske logike: „mi imamo rešenje za vas, dođite kod nas!“.

- Takođe, vremenom mi se pokazalo DA JE PRIČA SA MEDITIRANJEM (A TO SE ODNOSI NA SVE VRTSE MEDITACIJA, NE SAMO NA TM) MNOGO, MNOGO JEDNOSTAVNIJA, DA JE OD NJE NAPRAVLJENA SPECIJALNA  DUHOVNA CEREMONIJA: POSEBAN LOTOS POLOŽAJ, PONEGDE ČAK - POSEBNA ODEĆA, POSEBNA MANTRA... A TO JE SLUČAJ, KAO I U CEREMONIJAMA SVIH RELIGIJA - KADA SE SUŠTINA PREBACUJE NA FORMU. Na primer, u službama - kao da je suština u obredima koje sveštenik izvodi, i prisutni nekako spontano na to, kao na primarno, obraćaju pažnju, kao da nije suština u našoj koncentrisanosti na molitvu ili na uranjanje u unutrašnjost i na nekakav naš unutrašnji, kao što se kaže u nekim duhovnim delima, kontakt sa Bogom.

- Vremenom mi se pokazalo da mogu da sedim kako god hoću, a da ostvarujem uspešno svoj cilj. Da mogu da uzmem KOJU GOD HOĆU TAČKU ZA FOKUSIRANJE PAŽNJE (NEKU SLIKU, DISANJE, PULS, NEKU REČ, BILO KOJU), A DA TO BUDE USPEŠNO. I zaista, na taj način uspevao sam da zalazim u neopisivo prijatna stanja svesti, kada kao da lebdite u stanju bezmisaonosti. ALI, SVE TO - DOK NISAM UŠAO U FAZU KROZ KOJU SAM MORAO DA PROĐEM, U FAZU KADA SAM POČEO DA SE SUOČAVAM SA TEŠKIM ENERGIJAMA PODSVESTI, A TU VAM NI MEDITACIJA, NI SAM BOG NE MOŽE POMOĆI, TO JE ČAŠA KOJU MORATE SAMI DA POPIJETE, DA BISTE DUHOVNO IŠLI DALJE. PROČIŠĆUJUĆI PROCES JE VRLO TEŽAK. (Već sam napominjao kakva je pozicija bezuslovne pozitivizacije u svemu ovome.)

Onda se spontano pojavila - prazna meditacija.

- POSTUPNO SAM SHVATIO DA POSTOJI NEŠTO ŠTO JE EFIKASNIJE ZA RAZVOJ SVESTI OD SAME MEDITACIJE. SVEJEDNO ŠTO SE U TEORIJI O NJOJ OBJAŠNJAVA KAKO SE BEZ NAPORA TREBA KONCENTRISATI NA JEDNU TAČKU, MANTRU, IPAK: TO JESTE NAPOR,  MA KOLIKO SUPTILAN, ALI - NAPOR. Napor da se ima u vidu jedna tačka. IPAK JE TO - FOKUSIRANOST. EFIKASNIJE JE - DA SE ODREKNEMO SVAKE FOKUSIRANOSTI. JEDNOSTAVNO, DA ODVOJIMO VREME U KOJEM NEĆEMO NI NA ŠTA DA USMERAVAMO SVOJU PAŽNJU, U KOJEM NEĆEMO IMATI NAMERU ULAGANJA NAPORA DA BILO ŠTA RADIMO.

-DAKLE, SEDNIMO, ZAŽMURIMO I DOPUSTIMO DA SVAKA MISAO, SVAKA SLIKA ISPARI IZ NAŠE SVESTI. TEK TU SE KRIJE NAJDUBLJI UNUTRAŠNJI MIR, IZA ILI IZNAD SVAKE KONCENTRISANOSTI, BILO NA MANTRU, BILO NA NEŠTO DRUGO. JA SAM TO NAZVAO - „PRAZNOM MEDITACIJOM“. Kada krenemo sa ovom kaobajagi meditacijom, jer to i nije meditacija u klasičnom smislu, dok se u njoj ne istreniramo dovoljno, vrtlog misli i slika kovitlaće se u našoj svesti. A tu možemo poštovati pricip koji se opisuje u knjigama o meditaciji: nastojimo da izvučemo pažnju iz tog vrtloga. Bez napora. UPRAVO U TOM SMISLU KAO DA KAŽEMO SEBI DA NE ŽELIMO DA ULAŽEMO NAPOR U TA MISLI I TE SLIKE.

- U STVARI, TAJ PROCES SE SPONTANO DEŠAVA SAM OD SEBE, KAKO SE VREMENOM UHODAMO U OVOJ PRAKSI. U POČETKU, KAO ŠTO REKOH, VRTLOG MISLI I SLIKA NAM OPSEDA SVEST. ONDA, VREMENOM, TAJ VRTLOG POSTAJE SVE SLABIJI. VREMENOM NAM SVE USPEŠNIJE POLAZI ZA RUKOM DA IZVUČEMO PAŽNJU IZ „UNUTRAŠNJEG FILMA“. ODNOSNO, VREMENOM SNAGA I JASNOĆA TIH MISLI I SLIKA POSTAJU SVE SLABIJI. Misli i slike sve bleđi. DOK NE DOĐEMO DOTLE DA ZAISTA MOŽEMO DA SEDIMO I NE MISLIMO NIŠTA.

- Nekome možda deluje opasno i rizično: postići da se ne misli ništa. Čak, mnogima je ovo stanje i poznato: koliko puta se nakon buđenja spontano nađemo u takvom stanju, kada kao da smo bez ijedne misli, kao da nam je mozak prazan ili blokiran. Ne može tu biti ničeg rizičnog! JEDNOSTAVNO, ODVOJILI SMO VREME U KOJEM ĆEMO SE U SVOJOJ NAJVEĆOJ DUBINI OPUSTITI, I - TO I REALIZUJEMO. UPRAVO ZATO, ONDA KADA TREBA DA SE MISAONO NAPREGNEMO, MOĆI ĆEMO TO EFIKASNIJE DA UČINIMO.

- MISLIM DA SVAKO, KO OVO POKUŠA, VREMENOM MOŽE DA UOČI NEŠTO ZANIMLJIVO... NAIĐETE NA NEKI PROBLEM. ZAĐITE NA OVAJ NAČIN U NAJDUBLJU OPUŠTENOST. USLOV JE DA STE BAR DONEKLE ISTRENIRANI U OVOME. VIDEĆETE KAKO VAM ČESTO IZNENADA DOLAZE REŠENJA ZA PROBLEME. BITNO JE - VI UOPŠTE NE ZALAZITE U OPUŠTENOST ZATO DA BISTE DOBILI REŠENJE ILI ODGOVOR, VI SE UOPŠTE NE NAPREŽETE DA DOBIJETE TE ODGOVORE. A - ONI SAMI IZRONE, IZ NEKE DUBINE VAŠEG BIĆA.

- KAO I MNOGI DRUGI DUHOVNI MEHANIZMI: I MEDITACIJA PROIZILAZI IZ NAŠEG „ŽIVOG“ ŽIVOTA, SAMO ŠTO JE OD NJE NAPRAVLJENA SPECIJALNA CEREMONIJA. SVAKO NAŠE SEDENJE U PRAZNOJ SOBI I ZURENJE U ZID ILI PLAFON - JEDAN JE VID MEDITACIJE, UKOLIKO SE ČOVEK PRITOM NE NAPREŽE DA NEŠTO POSEBNO RAZMIŠLJA, UKOLIKO MU JE BAŠ NAMERA, KAO ŠTO KAŽU MLADI - DA KULIRA. I TU JE EFEKAT ISTI KAO U MEDITACIJI. SAMO ŠTO DODATNO TREBA IMATI U VIDU NEKA OD OVIH OBJAŠNJENJA I OD TOGA SVESNO NAPRAVITI SVOJU SVAKODNEVNU PRAKSU.

- Dakle, život nas sam spontano navodi na meditaciju, i bez pohađanja specijalnih kurseva i plaćanja specijalnih učitelja.

- Uz napomenu: možemo, pri praktikovanju svega ovoga, da uđemo u fazu u kojoj počnu da se otključavaju energije naše podsvesti. ŠTO SE I MENI DESILO, dodatno uz neke druge potrese u životu. ALI, NE TREBA TOGA DA SE PLAŠIMO, TEK TU JE POČETAK NAŠEG INTENZIVNIJEG ČIŠĆENJA I DUHOVNOG NAPREDOVANJA. Ako nam nije „pisano“ da prođemo kroz to intenzivnije čišćenje - „prazna meditacija“ će nam uvek biti vrlo prijatno opuštanje i osluškivanje naših najtiših, nečujnih unutrašnjih glasova.

- Ovde bi trebalo da krene priča o SUPTILNOJ BEZUSLOVNOJ POZITIVIZACIJI, ali, prostor za ovaj tekst je već uveliko iscurio...

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 11.01.2012. 11:40h

  Član funkadelic777Merlin1

  u potpunosti se slažem sa svakom riječi... sve je to dobro, te meditacije i pokušaji meditacije, sve to vodi nekud... ali, te tvoje meditacije su negacija negacije ako razumješ što želim reći, ima jedean momak eckhart tolle koji je tu evoluciju svijesti objasnijo na meni pozitivan način, nekako suprotno od svega što dolazi sa istoka, probaj pogledati.... https://www.youtube.com/watch?v=UFr3OvPdpb8&feature=share, i ovo...https://www.youtube.com/watch?v=fnMREB6b-Ek

 • 11.01.2012. 11:48h

  Član emilioMerlin2

  Sve je rečeno iz raznih uglova ali mislim da ono primarno,iz našeg čoška,treba učiniti pri zdravoj pameti jer od tuda polazimo? Razduživanje kao kad se polazi u rat?

  Onda šta god da naiđe može lakše da se svlada?

  Jedna stara priča/dijalog navodni između moga djeda i babe po Jinu.

  Kaže baba:znaš da su onih pet sinova od Xa svi otišli u rat a i onaj jedinac od Ya isto!

  Kaže djeda babi:zapamti da če se ovih pet siromaha vratiti iz rata a onaj jedan neče!

  Djed je bio u pravu.....deset godina je studirao pravo u austougarskom topništvu.

  Baba ga je nadživjela.

 • 11.01.2012. 11:54h

  Član dzorkoMerlin2

  osobna iskustva su uvijek važna i dragocjena

  - moje osobno iskustvo s TM-om je vrlo pozitivno, te je na temelju toga osobnoga iskustva mogu preporučiti

  - iz očišta svoje struke (psihologija) mogu potvrditi da NIJE točno da bi TM ili bilo koja meditacija dovodila ili mogla dovesti do bilo kojega psihičkoga poremećaja (osobito NE shizofrenije)

  - naprotiv, jest točno da TM, a i meditacija općenito, pomaže - kada je riječ o poremećajima - ublažavanju i povlačenju simptoma, odnosno djeluje preventivno (profilaktički) - dok kod zdravih osoba TM, i općenito meditacija - smanjuje osjećaj napetosti, te je zabilježen cijeli niz povoljnih učinaka TM-a u sferi mentalnoga funkcioniranja

 • 11.01.2012. 12:43h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  kada slijedim Freudove tekstove o  psihoanalizi, kada osjetim hladnoću sante leda nutrine tada poželim uroniti u dubinu oceana svjesti i misaono- osjetilno- osjećajnom energijom rastopiti led podsvjesti, taada zalutam u koridorima pročitanog i zapamćenog, tada se probijam kroz velove vremena i osjećam da se nalazim na margini između kontemplacije i meditacije...iako su mi Lajoline duhovne vježbe bliže...povezujem titraje davno napisanog...i dozvoljavam mislima i osjećanjima onih koji su pisali prije nas da se slijevaju u ponornice mojih osjećanja...da titraju tišinom naučenog...i da mi šapuću valovima moći sadašnjeg trenutka...analiza, sinteza, umreženost koja se zrcali u ogledalu svjesnosti je najvrednija spoznaja koju osjetih...timski rad između nas i onih koji nam svoja osjećanja ostaviše u naslijeđe ucrtava put duhovnosti...a put je cilj...jer duhovnost je proces samorazvoja ka nekom drugačijem sebe...:-)) 

 • 11.01.2012. 14:10h

  Član ehoMerlin1
  ovaj tvoj članak baš mi je dobro došao da postavim pitanje koje me muči već jedno izvjesno vrijeme...nije bitno na koji način,ali ulazim u opušteno stanje,to je stanje bez ikakve misli,mozak mi je prazan..to je jako ugodno stanje,volim biti u njemu i uvijek mi je teško izaći iz njega...ali u njemu nemam slike,osjećaje..ne počinju mi se otključavati energije naše podsvjesti,kakao kažeš..pitanje o čemu se tu radi i kako otključati te energije?...u budnom stanju svjesnija sam svojih osjećaja,nego u tom stanju..
 • 11.01.2012. 14:39h

  Član manuMerlin2

  Funkadelic...

  Nažalost, ne  znam engleski, te nisam mogao da odgledam video.

  Ako se radi o Tolovom sadašnjem trenutku, to nije u koliziji sa meditiranjem.

  Ja ne odbacujem unapred nijedno iskustvo, ni zapadnjačko, ni istočnjačko, sve dok ga ne isprobam...

   

  Dzorko...

  Ja znam dobro da sam čitao, pre više godina, knjigu sa... opisima, istraživanja, ne sećam se o kojem vidu prezentacije se radilo, iskustvima ljudi koji su imali psihološke smetnje, probleme, itd, a pri čemu se u analizama ispostavilo da je to posledica TM-a.  Nemam vremena da pretražujem o kojoj se knjizi radi, ne znam ni da li se radilo o nečemu što je bilo tendenciozno usmereno protiv TM-a.

  Ja sam i sam u prvim tezama rekao da se slažem da su nam TM ili bilo koja druga meditacija od velike pomoći, do određene faze... Možda to „do određene faze“ nekima potraje i celog života, zavisno od „plana duše“. Ali, tvrdim da se viši duhovni razvoj ne može tu završiti, dok se ne prođe kroz „sito i rešeto“ karmičkih energija ili teških energija podsvesti (Raskin). Ja, na osnovu svog iskustva, tvrdim da su priče o tome kako se karmičke energije mogu transmutovati meditacijom - naivne. Kao što rekoh, ako je to neka vrsta potvrde, imamo koncepciju tzv. škola misterija, ali - i razna iskustva ljudi koji su stekli neku vrstu parapsiholoških moći, a koji su prethodno prošli kroz "noć duše". (Ako je baš potrebno, pokušao bih da pronađem bar neki primer...)

  I slažem se da svako treba da primenjuje praksu ili metode za koje procenjuje, oseća da mu koriste. Važno je da se osloni na svoje unutrašnje čulo i da ne bude uporan i kada mu stižu signali da nešto nije u redu. Da ne bude uporan, PRIGUŠUJUĆI SVOJE UNUTRAŠNJE SIGNALE U KORIST ONOGA ŠTO PIŠE U LITERATURI ILI ŠTO SU TZV. AUTORITETI REKLI O TOJ METODI ILI PRAKSI.

   

  Dijana...

  Baš su prijatni tvoji opoetizovani zapisi, čak i o onome što je pomalo naučno sagledavanje...

   

  Eho...

  BAŠ JE ODLIČNO ŠTO SI OPISALA OVO SVOJE ISKUSTVO! Ako mogu da pretopostavim, na osnovu zapisa, u takvo stanje zalaziš spontano, ne u okviru primene neke posebne duhovne metodike.

  O tom stanju svesti upravo sam i pisao kao o cilju koji se postiže onim što sam ja nazvao „praznom meditacijom“. Naravno, to ne znači da je poželjno da čovek nekoliko sati dnevno bude u tom stanju. On mora da ima i svoja angažovanja... Ali, to stanje je upravo znak duboke unutrašnje opuštenosti. Tj. trebalo bi da bude.

  A što se tiče suočavanja sa energijama podsvesti... Već sam zapisao da to nije nešto što treba hotimice da tražimo. ONDA KADA, kao što kaže R. Švarc (čini mi se), PO „PLANU NAŠE DUŠE“ KUCNE ČAS ZA TO - OKOLNOSTI ĆE NAS UBACITI „U MAŠINU“. Dakle, uživaj u trenucima potpune opuštenosti, možda nisi ni planirala da u ovoj inkarnaciji prođeš kroz neka teška iskustva.

 • 11.01.2012. 14:40h

  Član shadowofsoulMerlin10

  ''Uistinu zrela osoba ne može biti ozbiljna, nema ničega zbog čega treba biti ozbiljan. Čitav život je veselje, to je igra, igra svijesti. To vam otkriva meditacija – da je čitav život predivna igra energije.

  Ta ista energija je u drveću, u zvijezdama, u rijekama, u planinama, u vama, u životinjama. To je jedna ista energija koja pleše u različitim oblicima. Mi na Istoku to nazivamo „leela“. Leela znači Božja igra.'' - Osho

 • 11.01.2012. 14:58h

  Član dzorkoMerlin2 manu, pozitivno je prestati gledati nasilje i općenito tv, pozitivno je iznositi osobna iskustva (i pri tome nema potrebe govoriti samomu sebi "mi", kao u gornjemu članku), pozitivno je meditirati i općenito smanjivati razinu stresa, pozitivno je i poželjno znati o čemu se govori / piše - vrlo JEDNOstavno ;) vezano uz TM - postoje pokušaji tendencioznog iskrivljavanja, dolaze iz specifičnog okružja (koje je okružje sklono monopolizirati sve vezano uz "duhovnost"), poznati su mi takvi tekstovi i njihova (ne)vjerodostojnost - sasvim u nesuglasju s recimo mojim osobnim pozitivnim iskustvom
 • 11.01.2012. 14:59h

  Član ehoMerlin1
  manu..hvala na odgovoru..neću hotimice tražit,samo me je zanimalo zašto mi se to ne događa..kako kažeš,sve u svoje vrijeme..ako treba,dočiće..:)
 • 11.01.2012. 17:20h

  Član manuMerlin2

  Dzorko, možda me utisak vara, tek - čini mi se da u ovom tvom poslednjem odgovoru izbija neka zajedljivost, kao i u prethodnim komentarima ispod jednog mog teksta. A BAR BI TI, KOJI SE, ako sam dobro razumeo, BAVIŠ PSIHOLOGIJOM, morao da razumeš tu zamku u koju sam upadaš - DA ZAJEDLJIVO ODGOVARAŠ NA PORUKE-TEKSTOVE  KOJI TI NI NA KOJI NAČIN NISU DALE POVODA ZA ZAJEDLJIVE ODGOVORE.

  1) Da li je lepo okretati glavu od nasilja, čini mi se da si tako nekako rekao u komentaru na drugoj temi. DA, AKO JA NE MOGU, TIME ŠTO POSMATRAM,  NIKAKO DA POMOGNEM DA SE NASILJE OTKLONI! Zar treba da se opterećujem scenama nasilja, na televiziji i u novinama? Šta ja time, što se uživljavam u scene nasilja koje je daleko od mene - bilo kome pomažem? NIKOME NE POMAŽEM, A SEBI ŠTETIM. JER SEBE OPTEREĆUJEM NEGATIVIZMOM.

  2) Iznosim lična iskustva, a pritom sebi kažem "mi". ZAR ZAISTA NE ZNAŠ DA POSTOJI RETORIČKI MANIR U KOJEM SE GOVORI U PRVOM LICU MNOŽINE, I KADA SE ISKAZUJE LIČNO ISKUSTVO? Pa, valjda ne bih sebe doživljavao kao množinu?! TJ. DA SE POSLUŽIMO NEKIM DUHOVNIM TEKSTOVIMA: VISOKO RAZVIJENA BIĆA, KOD KOJIH JE NADIĐEN EGO, SEBE UPRAVO I DOŽIVLJAVAJU KAO MNOŽINU, O SEBI GOVORE U MNOŽINI, SA STANOVIŠTA KOLEKTIVNE SVESTI. Dakle, i u tom smislu ovaj manir ne može da znači ništa loše...

  3) E, sad, da li znam o čemu govorim-pišem... Ne znam otkud ti možeš da znaš da li ja znam ili ne znam o čemu govorim-pišem.

 • 11.01.2012. 17:29h

  Član elycaMerlin4

   stvarno su svi oni koji žive daleko od mora. Sad tek shvaćam zašto se gubite i za čim tragate cijeli život.

  blagoslovi bože fjaku!

 • 11.01.2012. 17:30h

  Član elycaMerlin4

  >--O--< @dzorko od nas dvi :-)))

 • 11.01.2012. 17:31h

  Član elycaMerlin4

  *stvarno su svi oni koji žive daleko od mora zakinuti. Sad tek shvaćam zašto se gubite i za čim tragate cijeli život.

   

  blagoslovi Bože fjaku!

 • 11.01.2012. 17:53h

  Član amroseMerlin2

  manu,zanimljiva su tvoja razmišljanja i obrazlaganja..nešto malo drukčije,nego inače ovdje..slažem se da se pored meditacije "duhovni rast zasniva na preradi teških energija podsvesti-"..samo nastavi dalje..pozdrav..:)

 • 11.01.2012. 19:33h

  Član dzorkoMerlin2 manu, dojam te vara - pročitaj još jednom, možda shvatiš ;) a možeš sebi govoriti i "vi", radi retorike ;) i uzgred, sam si izrjekom napisao "ne znam ni da li se radilo..." (a sada i "ne znam otkud...") - i to je u redu, pozitivno je priznati ;)
 • 11.01.2012. 19:35h

  Član dzorkoMerlin2 a je, Šinjorino, nima mora do mora =)
 • 11.01.2012. 20:05h

  Član aliusMerlin8

  Elyca, ...more je more, ...a ima i nas koji ipak nismo zakinuti.., jer imamo Tisu.., ..jelda? :) ..kad god sedim na obali reke Tise, mmmm :) (...nisam uvek znala da je to meditacija... )

 • 11.01.2012. 21:06h

  Član manuMerlin2

  Ma, važno je da nam je svima sve bistro u glavi, sa morem ili bez njega, sa "ja" kao "ja", ili "ja" kao "mi", ili "ja" kao "vi"!

  Hvala, Amrose, različitost treba da je zanimljiva, pa čak i uz rizik da nekoga malo iritira...!

SADRŽAJ UPISAO

Član manuMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana manu dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

STUDENI...

METODE,TEHNIKE I SAVJETI

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥Dobar dan svima....❤️ ☕ ☕ ☕

  26.11.2021. 10:40h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče svima.

  25.11.2021. 18:24h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima ☕

  18.11.2021. 10:47h
 • Član Luce malaLuce mala

  Slatko snivajte! :)

  16.11.2021. 22:48h
 • Član Luce malaLuce mala

  Laku noć svima! :)

  16.11.2021. 22:47h
 • Član Luce malaLuce mala

  Pa....

  16.11.2021. 22:47h
 • Član Luce malaLuce mala

  Mislim da ovdje još samo fali laku noć. :))

  16.11.2021. 22:47h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info