Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini1

Upisao:

gemini1

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1908

PUTA

OD 14.01.2018.

ZEN YOGA

ZEN YOGA
Tri su načina na koji yoga dovodi tijelo u ravnotežu - zadržavanje položaja dubinski djeluje na unutarnje organe, energetske vježbe obnavljaju skladan protok energije, dok ritmičko ponavljanje razvija svjesnost o tijelu u kretanju. Položaji dovode do iskustva dubokog opuštanja i razvijanja svjesnosti o tijelu, što prirodno vodi praksi meditacije i razvijanju mentalne smirenosti. Smireni um može potaknuti duboke promjene u načinu razumijevanja kako sebe i svijeta, tako i odnosa prema životu. A ta je promjena uvjet ostvarenja ideala istinske yoge - u slučaju budizma to su sloboda, mudrost i suosjećanje.

Razlozi za vježbanje yoge?
Tražite li razloge za započinjanje vježbanja, izdvojili smo neke od najznačajnijih zdravstvenih dobrobiti vježbanja zbog kojih ćete nesumnjivo pohitati do najbližeg mjesta na kojem možete naučiti zenyogu.


Vježbate li yogu već neko vrijeme, i osjećate da vam pomaže, ali u susretu sa skeptikom ne možete izreći ništa više od općenitih izraza poput "čini mi dobro", ili "osjećam se tako opušteno", potrudili smo se objasniti što to zenyoga doista čini za zdravlje tako da svi argumenti budu na vašoj strani.

Evo prvih pet:

Razlog prvi: Gipkost
Poboljšana gipkost jedna je od prvih i najvidljivijih dobrobiti zenyoge. Za svojeg prvog sata vjerojatno nećete moći dotaknuti nožne prste, niti se upustiti u zahtjevnija istezanja prema nazad. Uspijete li, međutim, ustrajati u svojoj praksi, primjetit ćete postupno popuštanje krutosti pa će vam naposljetku i naizgled nemogući položaji postati mogućima. Primjetit ćete da tjelesni bolovi koji su vas možda godinama pratili polako nestaju, što to nije slučajno. Na primjer, kruti kukovi mogu dovesti do naprezanja zgloba koljena zbog krivog položaja bedrene i potkoljenične kosti. Kruta stražnja strana nogu može dovesti do izravnavanja lumbalnog dijela kralježnice što često ima za posljedicu bolove u donjem dijelu leđa. Krutost mišića i vezivnoga tkiva često dovodi do nepravilnog držanja koje je uzrok mnogih teškoća.

Razlog drugi: Snaga
Snažni mišići ne služe samo lijepom izgledu. Štite nas od bolesti kao što su artritis i bolovi u leđima, a u starije populacije sprečavaju padove koji često dovode do ozbiljnih povreda. Međutim, za razliku od drugih vještina koje vode razvoju tjelesne snage, poput body buildinga, razvijanje snage se u zenyogi uravnotežava razvijanjem gipkosti. Samo snažno, ali ujedno i gipko mišićno tkivo ispunjava svoju zaštitnu funkciju.

Razlog treći: Cirkulacija
Zenyoga potiče cirkulaciju krvi. Vježbe opuštanja pomažu cirkulaciju u dlanovima i stopalima. Vježbanje položaja dovodi u stanice više kisika što im pomaže u boljem funkcioniranju. Položaji uvijanja istiskuju vensku krv iz unutarnjih organa i omogućavaju da po izlasku iz položaja u njih navre svježa, kisikom bogata krv. Obrnuti položaji poput stoja na glavi, na rukama, i svijeća omogućavaju da se venska krv iz nogu i organa trbušne šupljine vrati u srce odakle, obogaćena kisikom, odlazi u pluća. Yoga povećava razinu hemoglobina i smanjuje razinu bjelančevina koje pogoduju zgrušnjavanju krvi, smanjujući time mogućnost infarkta i moždanog udara.

Razlog četvrti: Uspravno držanje
Naša je glava poput kugle - velika je, okrugla i teška. Kada je postavljena točno iznad uspravne kralježnice, mišići vrata i leđa mnogo je lakše drže. Kada je pomakuta već i nekoliko centimetara prema naprijed, ti se mišići naprežu. Umor koji zbog toga osjećate samo je početak. Loš položaj dovodi do problema s vratom, leđima i drugim mišićima i zglobovima. Pri stalnom naginjanju prema naprijed, tijelo nastojati kompenzirati taj položaj izravnavanjem prirodnoga luka kralježnice u području vrata i donjeg dijela leđa, što često dovodi do bolova i degenerativnog artritisa kralježnice. Zenyoga uči pravilnom hodanju, stajanju i sjedenju gdje se sila teže koristi da bi tijelo stajalo uspravno, a ne da bi pod njom padalo prema naprijed.

Razlog peti: Zdravlje zglobova
Svaki puta kada vježbate zenyogu, koristite puni opseg kretanja pojedinog zgloba. To pomaže u sprečavanju artiritisa i nepokretnosti zgloba "tještenjem i natapanjem" onih područja hrskavice koji se ne koriste pri svakodnevnim kretnjama. Zglobna je hrskavica poput spužve, hranjive tvari u nju ulaze samo kada se iz nje istisne "stara" tekućina na čije mjesto dolazi nova. Uz neodgovarajuću njegu, zanemarena područja hrskavice vremenom se brže troše zbog čega zglob gubi svoju funkciju.

O yogi

Naziv yoga dolazi iz sanskrta, jezika svetih tekstova i uglađene književnosti u njenoj domovini, Indiji. To je jedan od onih pojmova koji imaju čitav niz značenja. Izveden je iz glagolskoga korijena YUJ koji znači spregnuti, upregnuti, ujarmiti, pričvrstiti. Kada se koristi kao naziv discipline osobnoga preobražaja, što u svom najširem smislu yoga jest, tada može označavati cilj te discipline, odnosno spregu kao jedinstvo, sjedinjenost; ili pak njeno temeljno sredstvo, a to je sprega kao obuzdavanje.

Danas se yoga uglavnom shvaća vrlo suženo, kao praksa tjelesnih položaja i, ponekad, vježbi disanja, no možda će nam ova dva značenja riječi yoga koja su ranije navedena pomoći da se približimo njenom određenju i shvaćanju kako je, kao sredstvo duhovnoga puta, zamišljena i prakticirana stotinama godina. Indija je majka mnogim duhovnim strujama i religijama. Iz drevnoga se brahmanizma razvio današnji hinduizam s tisućama lica, budizam je - premda ga u Indiji nema već gotovo devet stoljeća - bio najznačajnija duhovna i kulturna struja koja je preobrazila čitav srednji i daleki istok, a đainizam je, iako ograničenene zemljopisne raširenosti, kroz nasljeđe prakse nenasilja oblikovao savjest milijuna. Svaku od duhovnih struja prisutnih u Indiji - o ove tri samo su opći nazivnici nevjerojatno brojnih pristupa duhovnom putu - odlikuje osobito shvaćanje kako ljudske situacije i vizije oslobođenja od te situacije koju se gotovo bez izuzetka doživljava tegobnom, tako i načina, ili puta oslobođenja iz te situacije. Unatoč velikim razlikama, u srži svih tih struja i puteva nalazi se praksa osobnog preobražja i ostvarenja koju su njeni tvorci tradicionalno nazivali yogičkom. Zašto? Zbog toga jer je njeno osnovno sredstvo, kako je to ranije rečeno, obuzdavanje. Čemu obuzdavanje? Smatra se da je naša ljudska situacija posljedica načina na koji opažamo sebe i svijet oko sebe, a da je taj način nekako iskrivljen. Glavni krivac te iskrivljene slike je "niže" sopstvo u svim svojim skrivenim i iskazanim oblicima. Osnovni je cilj puta yoge pomoći sljedbeniku da nadiđe to "niže" sopstvo kako bi dosegnuo "višu" stvarnost, i to upravo obuzdavanjem. Tako se otkriva istina o materijalnom svijetu - da je on u svojoj osnovi ograničen, prolazan i nezadovoljavajući, i da naša sreća ne ovisi o zadovoljenju osjetila. Naša sreća leži na sasvim drugoj strani, u sjedinjenosti. Sjedinjenosti s "višom" stvarnosti, bilo da je to transcendentalno sopstvo, božansko počelo, ili neosobna nirvana.

Tradicija hinduizma iznjedrila je mnoge struje i pravce yoge - najpoznatija klasifikacija nabraja ih šest, s mnogim unutarnjim podjelama. Budizam je pak već u Indiji razgranao vlastito učenje yoge u dvije glavne grane, a dolaskom na Tibet, u Kinu, Koreju, Japan i ostale zemlje još ih je produbio i prilagodio novim kulturnim podnebljima.

Slabo je poznato da je Zapad došao u doticaj s yogom još za starih Grka, iako o njenom pravom dolasku u naš kulturni krug možemo govoriti od kraja devetnaestog stoljeća nadalje. Možda zbog naravi Zapadnjaka, možda zbog slabog razumijevanja ili zbog učitelja, onaj oblik yoge koji se najviše proširio i postao sinonimom za čitavo golemo područje duhovnoga vježbanja što ga nazivamo yogom jest hinduistička hathayoga, yoga koja kao sredstvo ostvarenja koristi tijelo i tjelesne položaje. Pa i ta je yoga okrnjena, i vrlo se rijetko danas vježba u svom izvornom vidu i uz korištenje punog potencijala što ga posjeduje. Tradicionalno se, naime, i u okviru hinduizma i budizma, smatra da vježbanje tjelesnih položaja služi kao ulaz u duhovne vidove prakse yoge. Položaji dovode do iskustva dubokog opuštanja i razvijanja svjesnosti o tijelu, što prirodno vodi praksi meditacije i razvijanju mentalne smirenosti. Smireni um može potaknuti duboke promjene u načinu razumijevanja kako sebe i svijeta, tako i odnosa prema životu. A ta je promjena uvjet ostvarenja ideala istinske yoge - u slučaju budizma to su sloboda, mudrost i suosjećanje.

Gdje vježbati

Zagreb

Centar
Zenyoga centar, Svačićev trg 6
Voditeljice: Karmen Mihalinec, Koraljka Šiletić, Karla Matković
Vrijeme: razni termini za početne i napredne polaznike
Upit: 099 233 5533, 098 907 3542, 091 539 2645
opširnije

MO Medveščak, Voćarka 71
Voditeljica: Mariela Žinić
Vrijeme: ponedjeljak 17.30 do 18.45
Upit: 098 231 244

Dvorana SRC Šalata
Voditeljica: Danijela Biondić Vidaković
Vrijeme: ponedjeljak i srijeda 19.00 do 20.00
subota 9.00 do 10.15
Upit: 095 915 3154

Dvorana Udruge Umijeće chija, Martićeva 14c
Voditeljica: Tajana Jaklenec
Vrijeme: ponedjeljak i četvrtak od 20 do 21.30
Upit: 091 766 0105

Zenyoga MO Gornji Grad, Opatička 16
Voditelj: Dražen Marjančević
Vrijeme: ponedjeljak i petak od 19.30 do 21
Upit: 095 518 9901

Sopot
Graditeljska škola, Av. Većeslava Holjevca 17
Voditeljice: Mirjana Dodig, Vesna Starčević
Vrijeme: ponedjeljak i četvrtak 20.15 do 21.45
Upit: 091 530 9352, 098 586 510

Zapruđe
Osnovna škola Zapruđe, Trg Ivana Meštrovića 8a
Voditeljica: Mirjana Dodig
Vrijeme: utorak i četvrtak 19.00 do 20.30
Upit: 091 530 9352

Savica
Dječji vrtić Savica, V. Ruzdjaka 7
Voditeljica: Vesna Starčević
Vrijeme: ponedjeljak i srijeda u 19.45 do 21
Upit: 098 586 510

Malešnica
Gimnazija Lucijan Vranjanin, Trg hrvatskih pavlina 1
Voditeljica: Jelena Tarabić Azinović
Vrijeme: ponedjeljak i četvrtak 20.00 do 21.30
Upit: 01 4663 080

Svetice
Trgovačka škola, Kennedyev trg 4
Voditeljica: Božica Glazer
Vrijeme: utorak i četvrtak od 19.30 do 20.45; ponijeti prostirku
Upit: 091 594 7591

Dugave
Dječji vrtić Tratinčica, Sv. Mateja 131
Voditeljica: Ksenija Štahan
Vrijeme: utorak i četvrtak od 20.00 do 21.30
Upit: 095 905 2971

Vježbaonica zenyoge, Hrelićka 43
Voditeljica: Mirjana Dodig
Vrijeme: ponedjeljak i srijeda 19.00 do 20.00
Upit: 091 530 9352

Osnovna škola Frana Galovića (mala dvorana), Školski prilaz bb
Voditeljica: Vera Beker
Vrijeme: srijeda i petak 18.00 do 19.15
Upit: 099 561 5721

Špansko
Vježbaonica zenyoge
, Maršanići 1 br. 3
Voditelj: Damir Vukojević
Vrijeme: ponedjeljak i četvrtak od 18.00
Upit: 099 5995 119

Samobor

Vježbaonica zenyoge, Hrastina, Matijina 23b
Voditeljica: Verica Mihalinec
Vrijeme: početnici utorak i petak 8.30 do 9.30 i 19.30 do 21.00
napredni ponedjeljak i četvrtak 8.30 do 9.30 i 19.30 do 21.00
Upit: 01 336 3803, 091 528 7412

Pula

Centar "Shin", II kat u bivšoj vojarni "Karlo Rojc"
Voditeljica: Ela Vukelja
Vrijeme: utorak i petak 18.30 za manje iskusne i u 20.00 za iskusnije vježbače
Vježbaonica organizira satove chan meditacije.
Upit: 091 506 7252

Šibenik

Osnovna škola Fausta Vrančića, Trg I.G.Kovačića 2
Voditelji: Dražen Škarica, Ida Todisijević
Vrijeme: ponedjeljak, srijeda od 19.10 do 20.30, od 20.30 do 22.00
petak od 20.45 do 22.15
Upit: 095 196 6235, 095 913 5695

Split

Vježbaonica zenyoge, Domilijina 1/I
Voditeljice: Mirjana Halsey, Ana Giljum, Tajana Šaljić, Martina Braović, Sandra Neretljaković
Vrijeme: ponedjeljak i srijeda u 8.00 i 9.10, petak u 9.10
ponedjeljak i srijeda u 17.00 i 18.10
ponedjeljak i srijeda u 19.20 i 20.30
ponedjeljak i četvrtak u 17.00 TY
utorak i četvrtak u 18.10 TY
utorak i četvrtak u 19.20 i 20.30
petak u 18.00 treći termin zenyoge
Vježbaonica organizira satove chan meditacije petkom u 19.30.
Upit: 098 371 185

Kaštel Lukšić

Vježbaonica zenyoge, Kralja P. Svačića 90
Voditeljica: Anita Plazonić Maleš
Vrijeme: ponedjeljak, srijeda i petak u 20.00
Upit: 098 472 159

Brač - Postira

Dječji vrtić Grdelin
Voditeljica: Maja Čipin Guštak
Vrijeme: ponedjeljak i četvrtak u 20.00
Upit: 091 914 9552

Krk

Društveni dom Kijac, Njivice
Voditeljica: Ljubinka Jovanović
Vrijeme: ponedjeljak, srijeda i petak od 18.30 do 19.30
Upit: 091 178 1938

Slovenija

Celje

Gimnazija Celje - Centar (stara telovadnica)
Voditeljica: Mira Peunik
Vrijeme: ponedjeljak i srijeda od 19.30 do 20
Upit: +386 (0)31 394 435

Šmarje pri Jelšah

Osnovna škola Šmarje pri Jelšah (mala telovadnica)
Voditeljica: Mira Peunik
Vrijeme: utorak od 17.30 do 18.45
Upit: +386 (0)31 394 435

Ljubljana

Ptujska 19 (Bežigrad)
Voditeljica: Božena Gašparin
Vrjeme: utorak od 20 do 21.30
Upit: +386 (0)40 758 659

Brežice

Osnovna škola Brežice, Levstikova 18
Voditeljica: Božena Gašparin
Vrjeme: ponedeljak i četvrtak 19.00 do 20.00
Upit: +386 (0)40 758 659

Dobova

Društvo upokojencev, Dobova
Voditeljica: Božena Gašparin
Vrjeme: ponedjeljak i četvrtak 20.15 do 21.15
Upit: +386 (0)40 758 659

www.zenyoga.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  Hvala Irida,sve saam zaboravila.♥

  18.04.2021. 23:41h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan Edin. Lijep pozdrav.

  18.04.2021. 16:11h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobar dan Irida, dobar dan Magicusi.

  18.04.2021. 13:25h
 • Član iridairida

  Edine, dobar dan i tebi...♥

  17.04.2021. 15:39h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobar dan, dragi Magicusi.

  17.04.2021. 13:57h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobar dan.

  16.04.2021. 15:40h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobar dan.

  16.04.2021. 15:40h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info