Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član mgracan

Upisao:

mgracan

OBJAVLJENO:

PROČITANO

498

PUTA

OD 14.01.2018.

TV REKLAMA - SNAŽNI ČIP NOVOG DOBA

TV REKLAMA - SNAŽNI ČIP NOVOG DOBA
Čipiranje se odvija na svim nivoima svakog pojedinca; krštenje na duhovnom, školovanje na mentalnom, međuljudski odnosi na emocionalnom i cijepljenje protiv bolesti na tjelesnom.

„To, to ću gledati!“ „Ostavi to! „Ne mijenjaj!“ „To hoću!“ – odlučno mi zapovijeda Dalla. Nedavno je navršila pet godina a kod mene na selu zna biti vikendom.

Pošto sam po defaultu sklona waldorfskoj školi i montesorijskom slobodnom odgoju, dopuštam joj gledati na televiziji ono što ona hoće. Uostalom nisam joj ja mama niti vrtićka teta da joj nešto zabranjujem! Samo sam joj servisna „teta/baka“ koja joj omogućava punu slobodu u igri sa susjednom djecom, psima, biljkama, elementima… u prostranom vrtu i kući.

I tako Dalla, kad je kod mene, radi što hoće, i gleda na tv što hoće. A to što najviše voli gledati su – reklame. Igra se, na primjer, kuhanja u udaljenom kutu sobe, ali čim začuje prve taktove glazbe neke reklame, evo je pred televizorom. Većinu reklama zna na pamet, pogotovo onih namijenjenih djeci. Usput zapjeva ili zapleše dok pozorno upija svaki kadar reklame. Kad EPP završi, vraća se svojoj igri bez obzira na daljnji program. Naravno, svaki će crtić odgledati od početka do kraja dok je drugi sadržaji rijetko zanimaju.

Treba li zabraniti reklame za djecu na televiziji? Često je to medijsko pitanje koje se logično nameće svima gledateljima raznoraznih reklama za ovaj ili onaj brend, za ovaj ili onaj prehrambeni proizvod…

Nema sumnje da reklame itekako utječu na djecu i potiču ih na razvijanje potrošačkog mentaliteta. No, treba li ih doista zabraniti ili samo bolje regulirati njihovo emitiranje?

Dječji je mozak izuzetno plastičan, upija i stvara područja za pohranjivanje ponuđenih sadržaja iz okoline u kojoj raste. Modernim rječnikom usađuju mu se čipovi. Čipiranje se odvija na svim nivoima svakog pojedinca; krštenje na duhovnom, školovanje na mentalnom, međuljudski odnosi na emocionalnom i cijepljenje protiv bolesti na tjelesnom. I tako, malo pomalo, pretvaramo se u savršeni proizvod svoje okoline i vremena u kojem živimo.

Ponekad me straše, gotovo su čip uvjetovanosti Novog doba, a drugi put...vjerujem da smo jači. A doba u kojem živimo je „doba relativizma“; sve je relativno! Stoga ni ja nemam čvrstog stava o reklamama namijenjenih djeci.

Ne znam koje je dječje pravo važnije: pravo na dobrobit ili pravo na informiranost? I jesu li ta dva prava međusobno isključiva u slučaju reklama namijenjenih dječjim potrošačima. Što vi mislite o tome?

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 11.03.2013. 23:48h

  Član www.yahoo.comMerlin3

  Ja sam za slobodu - i to bezuvjetnu. Neka svako radi ono što želi, samo da pritom ne narušava to isto pravo nekome drugom.

    Današnji sistem obrazovnja sve više udaljava djecu od roditelja. Prije su djeca išla u školu i to od sedam godina. Sada djeca u školu kreću sa šest godina. Pa ni to nije dovoljno da djecu odvoje od roditelja, pa su uveli i predškolski odgoj u trajanju od tri mjeseca. Siguran sam da će kroz koju godinu djeca polaziti u školu sa još manje godina nego sada.

  Postoje i neke teorije da će država preuzimati djecu i odgajati ih - od samog rođenja.Možda - ali sve ide ka tome.

 • 11.03.2013. 23:57h

  Član mgracanMerlin3

  Državni smo odgoj već imali u SSSR-u, zar ne?

 • 12.03.2013. 06:24h

  Član srceMerlin3

  Mgračan veoma zanimljivo. juče sam htela napisati članak o tetama, setivši se događaja kada je naš sin svojoj mrtvoj teti napisao zadnje pismo, koje i sada ima u rukama, a koje se je završilo sa rečenicom:... "bila si mi kao mama"

  Ljubeć odnos je teta-nećak/nečakinja. Na neki način često i nežniji od roditelja. Svako to vreme, vikend će joj ostati u neizbrisivoj uspomeni. Svaka tvoja "dozvola", slobodu njenog odlučivanja, šta će gledati, raditi,...ulivaš joj poverenje i samostalnost. Verujem da si joj druga mama. Lepo.

 • 12.03.2013. 08:29h

  Član ljubicicaMerlin4

  Ako nešto ne mogu smisliti na TV, to su onda reklame.Odmah mjenjam program.Dosta mi je već to da i u pošti nude slatkiše pred šalterom i vabe te na potrošnju.

  Djeci nisam branila gledanje Tv, ali sam sa njima gledala i pratila reakcije i komentare. Svjesno odabirala program koji je primjenjen djeci. Dok pogledam svoje nećake koji svaki u svojoj sobi ima TV i Laptop muka mi je . To je totalno otuđenje. Kod mene je još uvijek centar kuhinja gdje se skuplja , razgovara, uči, pišu zadaće, trača.....

 • 12.03.2013. 08:41h

  Član camillaMerlin2

  Jooj, te propagandne poruke. Ne može čovjek jednu seriju poGledati a da ga ne maltertiraju s tim. Inače slabo gledam TV, a to što pratim je uglavnom sport tipa skijanje ili tenis i u tom slučaju nema puno "reklama".

  A to je tako na javnoj TV. Gledajte neke druge programe.

 • 12.03.2013. 09:14h

  Član ehoMerlin1

  ovo je užasno...da dijete od 5 godina samo želi gledati reklame----pa to se i želi postići....ispirati im  mozgove dok su još djeca....meni ga sada sigurno neće...imam previše godina te me ni neki anketari neće ništa  ni pitati,jer znaju da je to gubitak vremena:)....ali djeca....kako ih samo žele mjesiti da rade sve što žele....a to bi bilo ....kupovati,kupovati i još kupovati....ako djeca nemaju novaca imaju roditelje koje će maltretirati dok im ne kupe ono što su zamislili...kad odrastu djevojke nemoraju raditi samo nađu sponzora,a dečki....mogu krasti i varati....široko im polje,danas je sve dozvoljeno...a imaju i dobre uzore kako se to radi:(

  definitivno sam protiv da djeca gledaju reklame

 • 12.03.2013. 10:41h

  Član emilioMerlin2

  E!!!

  Kažu da zapravo nitko ne želi voljeti nego biti voljen?

  To je kao:svi žele biti Samoglasnici i fali im Suglasnost?

  Dunbarov broj podrazumjeva da imaš 150 Suglasnika?

  Mi znamo tko smo i onda stalno trčimo okolo u potrazi za Suglasnicima ili ojačivačima naše malenkosti.To govori u prilog tezi:krhko je znanje?

  Mi imamo i mentalne konstrukcije na koje se pozivamo,ali su ipak vredniji čvrsti totemi od kamena i betona?

  Ljude i životinje smo sveli na brojeve,voda izvire iz boce,zemljište je posijedu,hrana raste u supermarketu,gosti nam dolaze kroz eter?

  Reklo bi se da nismo baš svoji?

  Aha! mi smo pali u posijed misli/riječi?

  To znači da Odisej nije bio prvi podvalnik?

  Ovo je starije od Grčke?

  Ponestaje mi suglasnosti..... stop.

 • 12.03.2013. 10:43h

  Član wendy.tanjaMerlin7

  O ispiranju mozga reklamama ne moram pričati..Ja još pamtim neke smiješne, i gotovo priglupe, koje sam upijala na televiziji kao dijete..Urezale su mi se u moždane vijuge, samo tako..I ne izlaze van.. "Idem i jaaa, ne ti ne! Idem i jaaa,! ne ti ne..

  A ja ću onda sjesti i jesti VRBOVEČKU JETRENU PAŠTETU..."

  Ili : " SUPER SUPER S GROŽĐICAMA, LJEŠNJAKOM I RIŽOM, SUPER SUPER S KRISPIJEM, SUPER S KARAMELOM. ŠEST ČOKOLADNIH OKUSA, VAŠA NOVA SNAGA. SUPEEEER"

  Ili: SMOKI SMOKI SLANI SMOKI ZA SVE NAS, SMOKI SMOKI SLANI SMOKI, POKLON ZA VAS, SMOKI SMOKI SLANI SMOKI ZA SVE NAS, SMOKI SMOKI SOKO ŠTARK..SOKO ŠTARK.."

  I sve to bi vam još mogla i otpjevati, jer je i melodija umemorirana.. Toliko o korisnosti reklama..

 • 12.03.2013. 11:20h

  Član shadowofsoulMerlin9

  što je previše - previše je, a agresivnog reklama je preagresivna...

  evo, npr. sinoć sam gledala na RTL TV seriju "Dolazak", počela je u 0.30h - 2 epizode, trajala je do 02.10h

  i, naravno, prekidana reklamama

  ista ta serija, drugi dan, počinje u cca 03.15h i traje do cca 04.30h i nema niti jedne reklame!!!!!!

 • 12.03.2013. 14:23h

  Član mgracanMerlin3

  O tempora o mores! Običaji se mijenjaju ali čovjekova jezgra ostaje tvrda kristalna i nepromijenjiva.

   Hvala vam na inspirativnim komentarima!

  Svaki je vaš komentar skica za novu priču...yahoo...uvijek za slobodu pojedinca...srce...takla me u srce...ljubičica...dosta joj je slatkiša...camilla...gledajte nešto drugo!...eho...oštro protiv!...emilio...gosti nam dolaze kroz eter?hahaha...za wendy.tanju: svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje!...sos: noćna ptica iz daleke galaktike...Dolazak...

 • 12.03.2013. 14:45h

  Član shadowofsoulMerlin9

  da, Srce je lijepo rekla: "Shadow gleda u nebo i čeka izvanzemaljce"

  Image and video hosting by TinyPic

 • 12.03.2013. 21:09h

  Član akrapMerlin1

  možda se treba zapitati a što se to djeci TREBA reklamirati?...prije dva dana sam gledao crtani u kojem nema "životinja"..cuke mačke..ptice...već samo polugole žene(one su kao neke modne dizajnerice) ,roboti i nekakva čudovišta....u sarajevu je rađena anketa sa djevojčicama...što žele biti kad odrastu? odgovor...kod svake treče je bio.."pedikura"....bravo..

 • 13.03.2013. 10:06h

  Član mgracanMerlin3

  akrap

  Slažem se da su ti novi crtići užasni. valjda su jeftini pa ih svaka televizija može kupiti da upotpuni dječji program.

 • 13.03.2013. 10:06h

  Član mgracanMerlin3

  akrap

  Slažem se da su ti novi crtići užasni. valjda su jeftini pa ih svaka televizija može kupiti da upotpuni dječji program.

 • 13.03.2013. 16:28h

  Član srceMerlin3

  tv najznačajniji medij. program sada kreiraju druge generacije po svojoj meri, ukusu, prilagođen situaciji. Ima se tv program na teletextu, novinama,...pa svako može da izabere šta će gledati. Puno je dobrih poučnih emisija za sve generacije i ukuse. o svemu. informativni, zabavni, duhovni, školski, naučni, okrugli stolovi, putopisi, sport...svega. Na nama je šta ćemo izabrati. po želji. ...Nekada je bio samo jedan gumb i jedan program. Radovali smo se svakom novom. Ima svojih negativnosti, ali nesporno je da je čoveku doneo mnogo dobroga. zašto su nezanimljivi i zašto se više pažnje ne poklanja pozitivnim stvarima kojih je isto jako puno?  urednički timovi se prilagođavaju zahtevu gledaoca. U krajnjem, je gledaoc taj koji kreira program. "tražili ste gledajte"...:) Starija generacija je uglavnom kritična. Mora im se prepustiti onako kako njima to odgovara...oni će biti odgovorni za razvoj budućih generacija. Zašto je gledanost . emisije npr.  "riječ i život" (odlična) manja od  akcijskog filma?  zašto kada je na radiju emisija "duhovni utrip" stave cd metalik? zašto vole reklame koje su za nas glupe i već u svemu vidimo zaveru i podvale. Oni to drugačije doživljavaju, žive u novim vremenima, pod drugim uslovima. Kada im nešto ne odgovara jasno i glasno i hrabrije od nas istupaju. Verujem u mlade.... Mnogo mlađa generacija od mene mi je raširila obzorje, naučila puno toga...Svaka generacija nosi svoje, a ona u odlasku kritizira i priča kako je pre bilo bolje :) od nekada je tako. Ako osnova štima u roditeljskom domu, neće bedasti crtić ili akcijski film (protiv kojih sam i ja :) uticati na detetov razvoj. Tu je i školsko obrazovanje koje vodi računa. stotine hiljada mladih svake godine maturiraju i diplomiraju na fakultetima i pored toliko kritike. Znači u većini je zdrava mladost. Znaće se oni izboriti sa nastalim problemima. Život je borba.

 • 07.08.2015. 17:12h

  Član emilioMerlin2

  i tome slično......

  .....i jedinstveni otisak prsta (po forenzici)?

  Kao:Rekla-Me=Rekla-Mnom

  Povodom Koncenzualnog Mišljenja jedno svojeglavo Pitanje:Dali vi Mislite tako kako mislite jer su vam to rekli u Školi,vaše Mišljenje je zasnovano na Ličnom iskustvu i samo iskustvu i iskustvu,vi Mislite tako kako mislite naprosto zato jer vam se to Isplati??

  ______________________________

  Preispitivanje naših tumačenja koja se tiču dogovorene stvarnosti u kojoj živimo.
  *******
  Uveravao me je da ključ za postizanje ili gubljenje izvanrednih dostignuća 
  čarobnjaštva počiva na konsenzusu, na saglasnostima koje činimo. 
  “Da bi neko dokazao činjenice, prvo mora da se složi sa njihovim značenjem. 
  Na nesreću, za većinu ljudi saglasiti se znači biti krut i ne odstupati od 
  zvaničnog opisa. Moramo imati jaku volju za učenjem ako se usudimo da 
  istražujemo drugačija područja saglasnosti.” 
  “Čarobnjaci su otkrili da postoje dve vrste dogovora. Prvi je kolektivni 
  konsenzus; on polazi iz razuma i može te odvesti veoma daleko, ali će te na 
  kraju neizbežno dovesti do paradoksa. Drugi konsenzus je izazvan 
  pokretanjem skupne tačke, i on može biti potkrepljen među onima koji dele 
  slične okolnosti.” 
  “Konsenzus zasnovan na ličnom iskustvu ima prednost nad onim zasnovanim 
  na objašnjenjima, zato što se život čula nalazi potpuno u pojedincu; razum, 
  sa druge strane, radi samo pomoću poređenja, pozitivnih i negativnih, tačnih 
  i netačnih, i tome slično.”
  **************
  I sada odakle krenuti ili "sa kim se porediti"!
  Ako se poredimo sa Desnima onda smo Ljevičari!?
  A još je i kažu: prava Ljubav=prava Rijetkost?

SADRŽAJ UPISAO

Član mgracanMerlin3 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana mgracan dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  Smijeh je, viši oblik molitve!***

  01.04.2020. 16:57h
 • Član vanessavanessa

  ♥*

  01.04.2020. 16:15h
 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  31.03.2020. 18:40h
 • Član iridairida

  primijetili smo...♥

  31.03.2020. 11:50h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  počela sam pisati pjesme na slikama

  28.03.2020. 14:18h
 • Član iridairida

  svima koji svraćaju na ♥

  27.03.2020. 15:38h
 • Član vanessavanessa

  ♥*

  27.03.2020. 14:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info