Upisao:

Boris_Pecigos

OBJAVLJENO:

Crveno stablo & Vilinsko sijelo

Pretposljednji je tjedan intenzivnih radova na Land art stazi Stražica – Sapaćica prije službenog otvorenja staze. Ovaj tjedan su sa mnom i dvije vrijedne i poduzetne volonterke, Karla iz Splita i Monika iz Zagreba. One su se prijavile na volonterski program Parka prirode Učka kao “land art asistentice”. Program je dio Projekta integracije u Natura 2000 u kojem je osmišljeno 30 volonterskih programa za sve parkove prirode i nacionalne parkove u Hrvatskoj.

Crveno stablo & Vilinsko sijelo

Pretposljednji je tjedan intenzivnih radova na Land art stazi Stražica – Sapaćica prije službenog otvorenja staze. Ovaj tjedan su sa mnom i dvije vrijedne i poduzetne volonterke, Karla iz Splita i Monika iz Zagreba. One su se prijavile na volonterski program Parka prirode Učka kao “land art asistentice”. Program je dio Projekta integracije u Natura 2000 u kojem je osmišljeno 30 volonterskih programa za sve parkove prirode i nacionalne parkove u Hrvatskoj (link).

One su sudjelovale u izvedbi dva land art rada te u ostalim aktivnostima. Crveno stablo je ugledalo svjetlo dana zahvaljujući Moniki i Karli koje su na jarkom planinskom suncu s užitkom nanosile boju na osušeno drvo dok sam ja s nadzornicima parka razvozio putokaze i klupe duž staze. Sudjelovale su i u stvaranju rada “Otisci dlanova”. U popodnevnim satima ja sam nastavljao sam raditi na drugim točkama. Pa evo zasad samo par fotografija nekih radova koje privodimo kraju…

 


Suho stablo na jednoj uzvisini usred travnjaka Sapaćice privuklo mi je pažnju još u ljeto 2014. i odmah sam ga vidio obojanog u crvenu boju. Ono dominira vizurom i plijeni pažnju. Kasnije ga je jedna oluja izvalila, ali nismo ni ja ni ekipa iz Parka prirode Učka odustali od provedbe zamišljene ideje. Poruka ovog land arta je negativan utjecaj čovjeka na prirodu. Stablo se nalazi između trase plinovoda i dalekovoda. Od lokacije stabla se vidi vrh Učke na kojem su odašiljači i radar, a vidi se i antena na obližnjem Crkvenom vrhu. U blizini je državna cesta preko prijevoja Poklona, a točno ispod land art staze prolazi tunel Učka (oboje spajaju Istru i Kvarner). Kao što ti ljudski produkti neprirodno strše usred planinske ljepote, tako će i ovo crveno stablo neprirodno dominirati krajolikom, prenoseći poruku o čovjekovom nagrđivanju i uništavanju prirode.

 


Otisci dlanova nose poruku pozitivnog utjecaja čovjeka na prirodu i bioraznolikost. Pašnjaci na Učki nisu nastali prirodno već tisućljetnim djelovanjem čovjeka, krčenjem šuma i ispašom ovaca. Kroz vrijeme se ustabilio novi ekosistem s livadnim biljkama i životinjama. Zbog osebujne i bogate flore i faune travnjaci predstavljaju značajan spremnik bioraznolikosti živog svijeta. Danas je taj ekosistem ugrožen zbog iseljavanja ljudi s Učke i zapuštanja tradicionalnih djelatnosti. Livade se nažalost sve manje koriste za ispašu i sjenokošu pa postupno zarastaju šumom, a brojnim livadnim vrstama prijeti nestanak. Otiscima dlanova na stijeni želio sam ukazati na djelovanje ljudskih ruku koje je ostavilo pozitivan utjecaj na bioraznolikost prirodnog svijeta.

 


Vilinskom sijelu ću opširnije drugom prilikom, a fotografije pogledajte NA OVOM LINKU.

 

A što li je ovo!?

LINK NA SVE FOTOGRAFIJE

.

 

SADRŽAJ UPISAO

Merlin

1

Smatrate člana Boris_Pecigos dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

KOMENTARI

 • 02.07.2016. 05:38h

  Merlin

  1

  Zanimljivo kako skrećete pažnju šetačima na osušeno stablo, pored kojega bi se inače prošlo.5+ Molim i ovaj članak u naš izbor.hvala

 • 02.07.2016. 09:06h

  Merlin

  1

  Hvala srce! Da, stablo je na maloj uzvisini i vidjet će se sa svih strana uokolo... već sad plijeni pažnju, a kad ga uspravimo bit će baš fora! :-)

 • 02.07.2016. 16:52h

  Merlin

  1

  Borise, meni kao šetaču bi fora :) bila baš tako položeno. pitaj slučajne prolaznike za mišljenje :) pozdrav

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info