Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član readykul

Upisao:

readykul

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1037

PUTA

OD 14.01.2018.

ezoterija...

ezoterija...

Notre Dame


Notre Dame u Parizu

atedrala u Parizu, kao i većina francuskih katedrala, posvećena je Blaženoj Djevici Mariji ili Djevici Majci. Crkve koje su posvećene Majci, francuski puk naziva Notre-Dames. Na Siciliji ih nazivaju još rječitijim imenom Majke. Mnogo je hramova posvećenih Majci (latinski, mater, matris), Matroni (u pradrevnom značenju te riječi); iskrivljenjem te riječi nastao je izraz Madonna (tal. ma donna), moja Gospa ili upućenije, Naša Gospa (Notre-Dame).
Priđimo portalu i započnimo s proučavanjem pročelja s velikim portalom pod nazivom Središnji portal ili Portal Sudnjega dana.

Filozofija
Bareljef na Velikom Portalu Notre-Dame, Pariz

Stup koji dijeli ulazni prostor ukrašen je nizom alegorijskih prikaza srednjovjekovne znanosti. Na počasnom mjestu nalazi se prikaz alkemije, licem okrenute prema kolonadi; prikazana je u liku žene kojoj glava dodiruje oblake. Ona sjedi na prijestolju i u lijevoj ruci drži žezlo, simbol kraljevske moći, a u desnoj ruci drži dvije knjige; jedna od njih je zatvorena (ezoterija, a druga je otvorena (egzoterija). Koljenima pridržava o grudi oslonjene ljestve s devet prečaka (scala philosophorum): taj hijeroglif predstavlja strpljenje posvećenika na njihovom putu od devet operacija hermetičkog djela u nizu. "Strpljenje predstavlja ljestve Mudraca", kaže Valois, "a poniznost vrata u njihov vrt; jer, tko bude ustrajan bez ponosa i zavisti, njemu će Bog ukazati milost."
Ovo je naslov filozofskog poglavlja Mutus Liber, a mogao bi biti i ove gotičke katedrale; prva stranica te okultne Biblije, čije su masivne stranice izrađene od kamena; otisak, pečat svjetovnog Velikog Djela na samome pročelju kršćanskog Velikog Djela. Nije mogao biti bolje smješten nego li na samom pragu glavnoga ulaza. Tako se doima da je katedrala utemeljena na alkemijskoj znanosti; znanosti, koja se bavi proučavanjem transformacija izvorne tvari, osnovne tvari (lat. materia, od korijena mater, majka). Jer Djevica majka, podignemo li njen simbolički veo, ne predstavlja drugo nego personifikaciju pradrevne tvari, kojom se koristi temeljno Počelo, tvorac svega što postoji, u promicanju svojih planova. Upravo je to značenje (i uistinu vrlo jasno) neobičnog epiteta kojega nalazimo u Misi o Bezgrešnom Začeću Djevice:
"Gospodin je ovladao mnome na početku svojih putova. Ja sam postojala prije no što je stvorio druga bića. Postojala sam od vječnosti, prije no što je stvorena zemlja. Bezdana još nije bilo, a ja sam već bila začeta. Iz zemlje još nisu potekli izvori; veliki planinski masivi još nisu bili oblikovani; bila sam začeta prije brda. On još nije stvorio ni zemlju, ni rijeke, niti je učvrstio svijet na polovima. Bila sam prisutna kada je pripremao nebo; kada je određivao granice bezdana i propisivao nepovrediv zakon; kada je utvrđivao zrak nad zemljom; kada je izjednačavao vode u izvorima; kada je zatvarao mora u granice i vodama nametnuo zakon kako ih ne bi prekoračile; kada je postavljao temelje zemlje, ja sam bila s njim i upravljala sam svim stvarima."
Ovdje se očigledno radi o samoj biti stvari. U Litanijama se kaže kako je Djevica Vaza u kojoj je sadržan Duh stvari; vas Spirituale. Etteila kaže: "U visini grudiju Mudraca, na stolu, nalazi se s jedne strane knjiga ili niz zlatnih stranica ili ploča (knjiga Tothova), a s druge strane vaza puna nebesko-astralne tekućine, koja se sastoji od jednog dijela divljeg meda, jednog dijela zemaljske vode i jednog dijela nebeske vode… Tajna se, tako, nalazi u vazi."
Tu se jednu djevicu (virgo singularis, kako ju Crkva izričito naziva), osim toga, slavi imenima koja sasvim jasno označavaju njeno pozitivno porijeklo. Ne naziva li se ona isto tako i Palmom Strpljenja (Palma patientiae); Ljiljanom među trnjem (Lilium inter spinas); Sampsonovim simboličkim Medom; Giodenovim runom; mističnom Ružom; Vratima Raja; Zlatnom kućom itd.
U istim tim tekstovima Mariju također nazivaju i Sjedištem Mudrosti, drugim riječima predmetom hermetičke znanosti o univerzalnoj mudrosti. U simbolizmu planetarnih kovina ona predstavlja Mjesec koji prima zrake Sunca i potajno ih čuva u njedrima. Ona je spremište pasivne tvari koju će solarni duh oživjeti. Marija, Djevica i majka tako predstavlja oblik; Helije, Sunce, Bog Otac simbolizira temeljni duh. Sjedinjenjem ova dva načela nastaje živa tvar, izložena nepostojanostima uslijed zakona promjene i napretka. Tako je Isus, inkarnirani duh, vatra, utjelovljena u sljedećem:
I RIJEČ BI UČINJENA TIJELOM I ŽIVI MEĐU NAMA.
S druge strane, Biblija kaže kako je Marija, majka Isusova potjecala od Jišaja. U hebrejskom jiš znači vatra, Božanstvo Sunca. Potjecati od Jišaja stoga znači pripadati rasi sunca, vatre. Budući da tvar, kao što smo upravo vidjeli, potječe od solarne vatre, tako nam se i samo ime Isus pokazuje u svom izvornom i nebeskom sjaju: vatra, sunce, Bog.
I na kraju, u Ave regina, Djevicu pravilno nazivaju korijenom (salve radix) ne bi li pokazali kako ona predstavlja temeljno počelo i početak svih stvari. "Zdravo korijenu iz kojeg je Svjetlost obasjala svijet."

Alkemičar

Na razmišljanje nas navodi izraženi bareljef koji pozdravlja posjetitelja pod nadsvođenim prostorom ispred portala bazilike. Hermetička filozofija, drevna spagirična umjetnost, iskazuje mu dobrodošlicu u gotičku crkvu, taj alkemijski hram par exellence. Jer cijela je katedrala samo tihi oslikani svjedok drevne Hermesove znanosti, a čak je uspjela sačuvati i jednoga od svojih drevnih obrtnika. Notre-Dame je doista sačuvala svoga alkemičara.
Ukoliko se, potaknuti znatiželjom ili jednostavno željni osmisliti svoju ljetnu šetnju, popnete uz spiralne stepenice što vode u više dijelove građevine, polagano kročite tim putem, izdubljenim poput kanala na vrhu druge galerije. Kada se približite glavnoj osi ove veličanstvene građevine, na unutarnjem uglu sjevernog tornja, opazit ćete, usred povorke čudovišta, veliki i upadljiv kameni reljef starca. To je on, alkemičar katedrale Notre-Dame.
Na glavi mu je frigijska kapa, atribut Adepta, nemarno položena na njegovoj dugoj, kovrčavoj kosi; učenjak je, odjeven u radnu pelerinu, jednom rukom oslonjen o balustradu, a drugom gladi svoju gustu, svilenu bradu. On ne meditira, on promatra. Pogled mu je ukočen, a izraz mu je neobično pronicljiv. Cjelokupni položaj tijela mudraca odaje izuzetne osjećaje. Nagib njegovih ramena, glava i prsa pognuta prema naprijed, uistinu odaju silno iznenađenje. Ta kamena ruka kao da doista postaje živom. Je li to varka? Pomislili biste, vidim kako je zadrhtala…
Kakav veličanstven lik, taj stari majstor! On pažljivo i s puno gorljivosti proučava i istražuje evoluciju života minerala i na kraju zadivljeno razmišlja o čudu koje mu je jedino njegova vjera omogućila spoznati. Kako li su samo siromašni moderni kipovi naših učenjaka, bilo izrađeni od bronce ili oblikovani u mramoru, usporedimo li ih s ovim časnim likom, toliko jednostavnim, a ipak toliko moćno realističnim.

 

Fulcanelli, Tajne Katedrala (Teledisk, Zagreb)

 

 
Copyright © 2008 Hermetizam Web Portal. Sva prava pridržana.
 
Nastanak zapadne misterijske tradicije

 

 

Natpis gore: Grci me zovu Sofija, Rimljani Sapientia. Egipćani i Kaldejci su me izumili, Grci me zapisali, Rimljani me predali dalje, Nijemci me proširili.

 

 

Natpis dolje: Ono što sačinjava esenciju nebesa, zemlje, zraka i vode, te ono što obuhvaća čovjekov život, kao i ono što je vatreni Bog stvorio u cijelome svijetu: ja Filo-Sofija, sve to nosim u svojim grudima.

 

ermetična tradicija svoje korijene vuče iz starog Egipta. Tajna predaja govori kako su Egipćani bili nasljednici ljudske civilizacije Atlantide, koja je završila svoj razvojni ciklus te predala svjetlost znanja dalje.
Na samom početku egipatske civilizacije prvi povjesničarima poznati veliki religijski kult je bio onaj u Memphisu. Tu su nasljednici velike Atlantide imali za zadatak podignuti i izgraditi Egipat kako na zemaljskoj, tako i na suptilnim ravnima postojanja. U to vrijeme su nastajale najčudesnije građevine u Egiptu jer je Memphis bio kult boga Ptaha, velikog graditelja, lončara i stvaraoca. Oni su bili veliki arhitekti svih egipatskih hramova, društvenog i socijalnog uređenja i osnivači škola misterija iz kojih su tada nastale ostale.
Kada je Egipat izgrađen mogla su se otvarati nova kultna središta koja su od tamo širila vječni plamen gnoze (grč. gnosis=spoznaja). Tako je u Heliopolisu nastalo središte kulta Ozirisa, božanske duhovne supstancije koja latentno postoji u svima nama. Kasnije se razvijaju i mnoga druga središta učenja o svjetlosti i univerzalnim zakonima prirode.
Egipat je imao manjih uspona i padova tokom svojih ranih dinastija, i uglavnom su se vladari pridržavali onoga što je stara škola Memphisa udarila kao temelje njihove civilizacije.
Do prve velike promjene dolazi u 18. dinastiji (oko 1350. pr. Kr.), kada na vlast u Egiptu dolazi faraon Akenaton. Rođen fizički kao hermafrodit, od djetinjstva je nosio i bolest epilepsije, pa su mu se u tim napadajima miješali božanski svjetovi s vlastitim fantazijama. Većina egiptologa smatra da je bio i homoseksulac.
Kakav god da je bio, Akenaton je jako mnogo ulagao i pogodovao razvoju umjetnosti i ekologije. No, žestoko se sukobio s Amonovim svećenstvom, nasljednicima starih tradicija, te je poremetio rad tradicionalnih Škola Misterija. Prof. Livraga kaže: "Borio se protiv misterija pretvorivši Egipat u poprište vjerskih ratova koji su zemlju toliko oslabili da je izgubila i svoje azijske granice. Amenofis IV (Akenaton) je bio dobar pjesnik, ali vrlo slab vladar, a uz to, vjerojatno i homoseksualac. U Egiptu je bilo izgrađeno više od sedamdeset piramida, a kaže se da je ovaj faraon neke od njih opljačkao i uništio zajedno s imenima koja su bila okružena ovalima povezanim uz Ključ Života, koje danas zovemo kartušama. Vladao je sedamnaest godina i izvršio samoubojstvo ili je bio otrovan čašom vina.
Prema današnjim teorijama, Smenkare je bio istinski partner ovog faraona, dok je lijepa Nefertete bila samo službena supruga. Zajedno s njim nestala je i njegova egzoterijska vjera koja je obožavala sunčev disk."
No, Egipat je ipak povratio svoj sjaj. Horemheb, general za kojeg se kaže da je primio žezlo moći iz kandža Zlatnoga sokola, obnovio je granice Egipta, a obnovljeno je i inicijatsko Amonovo bratstvo u Tebi.
Ramzes II iz 19. dinastije glasi kao jedan od najznačajnijih vladara razdoblja nove države i kasnoga razdoblja. Njega nasljeđuje velika dinastija Ramazeida koja je misterije održavala živima sve do negdje 1085. pr. Kr. Prof. Livraga kaže: "Proučavanje kripti u Dolini kraljeva otkriva razdoblje sjaja koji je postupno blijedio. Za to vrijeme svećenici u raznim hramovima žurno su prikupljali drevna učenja i skrivali mumije kraljeva u drugorazredne tajne grobnice, jer se slava Egipta bližila svome kraju. (…)
Poslije pogubnog rata s Babilonom uslijedila je perzijska vladavina – XXVII. dinastija nalazila se pod željeznom upravom Kambisa, Darija i Kserksa. Mnoge drevne ceremonije, poput one posvećene Apisu, bile su ukinute, a hramovi i knjižnice uništeni. Kanali su prestajali biti prohodni, a podvodni hramovi, kao Abidos, prestali su obavljati svoju ulogu. Broj iniciranih sveo se na nekoliko malih grupa i pravo tumačenje hijeratskih hijeroglifa počelo se zaboravljati."
Nakon toga razdoblja pojavljuje se Aleksandar Veliki koga nasljeđuje grčka uprava Egipta - Ptolomejevići. Ptolomej i njegovi nasljednici su obnavljali Egipat koliko su znali i mogli. Smatra se da je upravo preko njih baklja drevnih misterija prešla u Grčku pa kasnije i Rim. Duboko utječući na stvaranje filozofskih i misterijskih škola, poneki istaknuti Grci, poput Pitagore, putovali su i u Egipat.
No tada se pojavljuje novi snažni impuls koji će odrediti čitav ciklus i temelj civilizacije kakvu poznajemo danas.
U Galileji se pojavljuje Isus. Hermetična učenja, pa čak i film "Dijete zvano Isus", prenose nam kako su Isusovi roditelji nakon njegova rođenja prebjegli u Egipat jer je Izrael tada bio vrlo nesigurno mjesto. Hermetična učenja navode kako je Isus u Egiptu bio uveden u najobimnija tajna znanja koja su u tome trenutku postojala, te ih prenio dalje.
Kada dolaze veliki učitelji poput Isusa ili Bude, oni tokom svog života rade unutarnju skupinu učenika, kasnijih majstora, kojima ostavljaju obimna tajna znanja, tehnike i učenja. To, između ostalog, služi tome da se, ukoliko se vanjski vid učenja uruši ili svećenstvo skrene s puta, ne zagubi onaj vrijedni plamen stvarnog znanja. Takva hermetična, dakle zatvorena skupina tada egzistira u tajnosti i prenosi znanja unutar svoga reda. Smatra se da su Rozenkrojceri takva skupina iniciranih po direktnoj liniji unutarnjeg bratstva koje je stvorio Isus. Na istoku se vjeruje da je Buda iza sebe ostavio tzv. Ashokinu skupinu koja, opet po vjerovanjima, egzistira na Tibetu.
Na Zapadu najveći pomak rozenkrojcerskih djelovanja se odvija u Renesansi, kada dolazi veliki broj visokih ruža duša. Istaknuti inicirani iz toga vremena su Leonardo da Vinci, Michelangelo i, možda i najveći među njima, Giordano Bruno. Oni i mnogi drugi svojim su učenjima i zaokretima uspjeli ukinuti mračni Srednji vijek.
Zanimljivo je da je Giordano Bruno bio u stanju crtati (ti crteži i danas postoje) ispravne odnose sazviježđa i pravilno tumačiti njihove odnose. Ako se uzme u obzir da je egzistirao i radio prije Galilea i Kopernika, a teleskop još stoljećima neće biti izmišljen, njegova znanja stvarno zapanjuju.

O Ezoternom i Duhovnom

Ezoterno i hermetično je jedna stvar.
Duhovno i rad na svijesti je druga stvar.

Duhovno se ne bavi ezoternim misterijama, ključevima, znanjima i tako dalje. Duhovni rad na sebi ide direktno u izbuđivanje vlastitog duha koji će se manifestirati u tijelu. Najljepši cvijet takvog rada meni osobno je Zen Budizam.
Nažalost, Zapad nema izgrađenu čistu duhovnu tradiciju oslobođenu kršćanske dogme, tako da je stvaran rad na sebi usko povezan sa ezoternim. No postojale su individue koje su ostvarile visoke stupnjeve prosvećenja poput Sv. Franje Asiškog, Sv. Augustina, Maister Echarta, Tier de Shardena i drugih.

Ezoterno i hermetično, s druge strane, koristi veliki broj ezoternih znanja i misterija iz raznih nasljeđa, kao na primjer egipatskog, keltskog i nordijskog, perzijskog, grčkog ili bilo kojeg drugog.
Ezoterno u sebi sadrži i duhovno, ali je pristup dolaska do pretpostavljenog cilja sasvim drugačiji. Ezoterno je u većini slučajeva vezano za razna bratstva ili pak Škole Misterija. Ono podrazumijeva i izučavanje ritualne strukture misterija, specifičnih unutarnjih i vanjskih harmoniziranja, kabalističke principe, zvijezde, elementarna bića i još mnogo, mnogo drugih stvari. Duhovno se time ne opterećuje jer suštinski za samu realizaciju bića nije bitno.

U svim hermetičnim društvima ili bratstvima postoji jedno pravilo, a glasi – da se jedan dio učenja predaje pismeno, jedan dio usmeno, a zadnji dio učenik mora sam intuicijski odraditi. Tako je i sa mnogim dijelovima prakse. Ono što piše u regularnim izvorima o samoj praksi ne mora biti i potpuno.
Možda neke druge prakse poput vještičarstva omogućavaju samoinicijacije i samostalno učenje, ali kod hermetičkih i okultnih znanja učenik ne može doći do ispravnih relevantnih informacija bez autentičnog Reda ili majstora. Tako je sustav posložen još od starog Egipta.
  

 http://www.hermetizam.com/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=64

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info