Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cvijet

Upisao:

cvijet

OBJAVLJENO:

PROČITANO

9923

PUTA

OD 14.01.2018.

Cvijeće i njegove skrivene poruke

Cvijeće i njegove skrivene poruke

Simbolika cvijeća

Simbolika siriša

Siriš je vrlo poznata i cijenjena biljka. Može narasti čak i do 2m visine, a oblik joj sliči kišobranu.

Stabljika joj je uspravna i šuplja dok su listovi nareckani. Cvjetovi su bijelo-zelene boje i rastu u velikim cvatovima, dok su plodovi sitni i izduženog oblika.

Cijenjena je zbog toga što se svi dijelovi ove biljke mogu iskoristiti, samo ju je potrebno koristiti u umjerenim količinama.

Listovi služe za pripremu čajeva, ali isto tako se vrlo često dodaju juhama i raznim umacima kao začin, dok osušeni korijen i plodovi najčešće služe za poboljšanje okusa mesa.

Korijen siriša se nekada žvakao kao prevencija od infekcija, dok danas se najviše koriste čajevi koji potiču iskašljavanje i poboljšavaju probavu. Korijen i plodovi se koriste i kod pripremanja likera.

U manjim količinama djeluju stimulirajuće, dok kod velikih količina postižu suprotan efekt i mogu izazvati depresiju.

 

Simbolika Maka 

 

 

Mak je cvijet koji se može pohvaliti prastarom simboličkom tradicijom.

Simbol je duboka sna, zaborava i smrti, no, zbog obilja sjemenki u makovoj glavici također je i simbol obilja, bogatstva, plodnosti i ljubavi.

Žarkocrveni cvjetovi poljskog maka su simbol ljubavne vatre, no i prolivene krvi, to što naglo venu pokazuje na prolaznost ljubavi.

Grci su darivali vijence makova cvijeta kako bi osigurali lijepe snove i spokojan san.

U mnogim pjesmama su opjevavane žrtve ratova i u njima se uvijek pojavljivao mak, kao simbol prerane smrti ili sjećanja na palog junaka.

 

Simbolika perunike 


  

 

Ovaj cvijet je bilo omiljen još u starom Egiptu.

Simbol je vladarskog dostojanstva, otmjenosti, trijumfa i slave.

Božica Iris je bila u svijetu grčkih mitova glasnica bogova, pa zato perunika može biti znak koji posvećenim izabranicima poručuje božju volju.

Iris je proljetno cvijeće koje je simbol novoga života i besmrtnosti, stoga se često zasađivala na grobovima jer izražava vjeru u ponovno rođenje i vječni život.

U dalekom Japanu perunika je također označavala plemenitost i hrabrost.

Kupka u vodi prekrivena perunikinim cvjetovima bila je dio tradicionalnog obreda zrelosti koji predstavlja prijelaz iz dječačkih godina u mušku zrelost.

 

Simbolika sunovrata 

  

 

Sunovrat je još poznat i kao bijela narcisa.

Ovaj cvijet prvi proviri ispod snježnog pokrivača. Simbol je buđenja, ponovnog rođenja i vječnog obnavljanja prirode.

U brojnim kulturama simbolizira smrt, te je poznat kao pogrebni cvijet.

Sunovrat spaja motive smrti i ponovnog rođenja, prolaznosti i vječnog života.

U kršćanskoj ikonografiji sunovrat je simbol vjere i Marijine čistoće, slično kao i ljiljan. Često je ubrajan u rajsko cvijeće stoga može značiti vječni život, rajsku sreću blaženih duša te milost Božje ljubavi.

Sunovrat ima i pozitivnu simboliku i u islamskim zemljama. Budući da oblik cvijeta podsjeća na sjajno zrakasto okno, dali su mu ime „božje oko“, te muslimani kažu kako je onaj tko ima sunovrate u vrtu blizu Božjoj milosti i nebeskoj sreći.

 

Simbolika različka

 

 

Različak je cvijet koji je poznat po svojoj azurnoplavoj boji koja podsjeća na duboku modrinu vedrog neba. Upravo zbog toga ovaj cvijet je postao simbolom neba.

Dojam koji stvaraju latice modrih cvjetova nezaboravan je doživljaj o čemu svjedoče priče sa različitih krajeva svijeta koje nastanak različka povezuju s nebeskim bogovima.

Još u starom Egiptu ovaj cvijet je bio vrlo cijenjen, različak je umrle pratio u onaj svijet, stoga nije ni čudno da se u lijesovima faraona nalazilo puno različaka koji su trebali vladaru osigurati sretan put u nebesko kraljevstvo.

Također, u grčkoj mitologiji je bio poznat kao ljekovita biljka za zmijske ugrize te ugrize otrovnih gmizavaca.

U kršćanskoj ikonografiji različak je simbol vjernosti, postojanosti i nepokolebljive ljubavi, kao i predanosti te vječne vjernosti.

 

Simbolika tulipana 

 

 

Simbolika tulipana je prilično skromna. U europsku kulturnu i likovnu umjetnost je došao prilično kasno. No, kada se pojavi nastupilo je opće oduševljenje.

Iz trgovačkih zapisa se saznalo kako su tulipani za nizozemskoj burzi dosezali vrlo visoke cijene.

Dolazi iz Perzije, te je tamo vrlo cijenjen kao ukras vrtova, a pjesnici su ga slavili kao simbol ljepote, ljubavne uznesenosti i i neutješne čežnje.

Tulipanov cvijet je u obliku čašice te je zbog toga u pjesništvu opjevan kao simbol nezaustavljive čaše ljubavnog zanosa i opojne naslade.

Turski sultani su ga izabrali za svoj heraldički cvijet te su u Carigradu svake godine organizirali poseban praznik tulipana.

Zbog svoje visoke cijene u umjetnosti s vrlo često susreće u motivu vanitas, tj. u prikazima koji govore o praznoj uobraženosti i prolaznosti čovjeka.

 

Simbolika mirte

 

 

Mirta je zimzeleni grm sa sitnim bijelim cvjetovima.

U zemljama Sredozemlja i Bliskog istoka je bila poznata kao sveta biljka koja simbolizira besmrtnost, čistoću, posebnu izabranost i najvišu ljubav.

U antici su martin vijenac dobivali prvaci ljubavne lirike dok je u staroj Grčkoj bila posvećena Ateni, božici mudrosti. Kao Atenina sveta biljka, mirta je bila simbolom čistoće, razboritosti i mudrosti.

Vijenac mirte kao znak posebna priznanja primali su i vojskovođe koji su uspjeli izvojevati pobjedu bez nepotrebna prolijevanja krvi. Upravo zbog tog običaja u antici je s vremenom postala simbolom mira i miroljubivosti.

Grci su je stavljali u grobove najmilijih vjerujući da mrtvima osigurava sreću u posmrtnom životu.

U kršćanskoj ikonografiji mirta je najviše poznata kao simbol pomirenja, opraštanja i Božje milosti.

 

Simbolika zumbula

 

 

Cvjetovi mogu biti bijeli, ružičasti, boje ciklame, purpurne ili plave boje.

Simbolizira ljepotu i njezinu kratkotrajnost, smrt i ponovno rođenje, strast ljubavi i ljubavnu nesreću, te božansku milost i najvišu mudrost.

Kod Grka je bio simbol ljepote, izvrsnosti i plemenitosti.

U kršćanskoj ikonografiji zumbul je zbog purpurne boje simbol Krista Kralja i Marije kao Nebeske Kraljice. Zumbulima su bili posuti travnjaci u trenutku Kristova rođenja a na taj način simbolizira i rođenje Spasitelja.

Tek u 16. stoljeću zumbulove lukovice su prvi put donijeli iz Turske u Zapadnu Europu te je Europljane uhvatio val oduševljenja.

 

 Ljiljan

 

Ovaj cvijet je cijenjen još od starih Egipćana. Poseban je zbog visokog rasta, iznimne ljepote cvjetova te opojna mirisa.

Poštivan je u svim zemljama istočnoga Sredozemlja, Bliskog i Srednjeg istoka.

Simbol je ljepote i vladarskog dostojanstva. Također, smatrao se jedno vrijeme i svetom biljkom koja pripada nebeskim vladarima i bogovima.

Spomenut je i u Svetome pismu nekoliko puta, kao simbol najraskošnije ljepote, bezgrješnosti i odabranosti.

U kršćanskoj ikonografiji ljiljan je najomiljeniji kao Marijin cvijet, te simbolizira njenu nevinost i djevičanstvo, a pojavljuje se i u marijanskim himnama. U pravilu nikad ne nedostaje u motivu Navještenja, gdje je znak Marijine izabranosti i ukazuje na bezgrešno začeće.

U europskoj umjetnosti ima važnu ulogu i izvan kršćanskih okvira. Ljiljan je i jedna od najčešćih biljaka na grbovima koji se mogu pronaći u heraldici Zapadne Europe, iako, smatra se da je u tom kontekstu vrlo često bio pogrešno zamijenjen s perunikom.

 

Simbolika naranče

 

 

Drvo naranče je u antici važilo za rajsko drvo te je bilo simbol ljepote, bogatstva, plodnosti i vječnoga života. Neki crkveni pisci su čak vjerovali kako drvo spoznaje nije bila jabuka, nego narančino drvo.

Simbolizira besmrtnost zbog svojeg zimzelenog lišća koje je sjajno i tamnozeleno tijekom cijele zime.

U sredozemnim zemljama, na Bliskom i Srednjem istoku naranča je simbol otmjenosti i raskoši.

U grčko-rimskom svijetu naranča je postala znakom vladarskog dostojanstva te su je nazivali „zlatnom jabukom“.

Narančino drvo ima bijele cvjetove, a njih su nosile nevjeste još u staroj Grčkoj. Cvjetovi su simbolizirali njihovu čistoću i nevinost dok su zlatne jabuke bile obavezne na svečanim gozbama i vjenčanjima budući da su bile obećanje sreće i ljubavi u braku.

 

Simbolika Lotosa

 

 

Ovaj cvijet u zemljama od dalekog Japana do istočnog Sredozemlja važi za sveti cvijet.

Simbol je ljepote, neokaljanosti i savršenosti, a predstavlja i duhovnu izvrsnost, vječni život i ljubav.

Najpoznatiji je u Indiji i zemljama prednje Azije gdje su se ukorijenili hinduizam i budizam. Hinduističke svete knjige govore kako je na početku stvaranja svijeta iz pupka boga Višnua izrastao lotos i raširio svoje latice. Po priči se iz njega rodio Brahma – veliko božanstvo hinduističkog panteona, otac bogova i stvoritelj svijeta.

Plavi lotos je središnji cvijet egipatske umjetnosti, kulture, religije i mitologije.

Vjerovalo se kako miris lotosa jača i opušta duh, osvježava i daje novu snagu, te da u sebi nosi samu esenciju života.

U Europi nije samonikla biljka, stoga nije ukorijenjen u kulturnoj tradiciji europskih zemalja.

 

 Đurđica

 

 

Cvate u mjesecu ljubavi, simbol je čežnje srca te skrivene nade u ljubavnu sreću.

Narodno ime je „Gospine suzice“ te govori kako su đurđice simbol Marijine žalosti i boli koju je pretrpjela zbog gubitka sina.

Svojom bijelom bojom simboliziraju Marijino djevičanstvo dok opojan miris ljupkost i slatkost njezine ljubavi.

Đurđica se pojavljuje i uz Krista, u motivu Isusova rođenja, gdje simbolizira utjelovljenje Spasitelja, ali i u motivu Posljednjeg suda gdje predstavlja nadu u milost Božju i iskupljenje duše.

Također, đurđica je bila cijenjena i kao lijek protiv brojnih bolesti, pronalazi se često i na portretima velikih liječnika i profesora medicine jer su ih renesansni liječnici odabrali kao zaštitni znak svoga stana.

Kod starogermanskih plemena đurđica je bila posvećena božici ljubavi, plodnosti i proljeća.

 

Cvijeće i njegove skrivene poruke  

 

   

 

Bijeli ljiljan – Čistoća

Bršljan – Vječna ljubav i vjernost

Crveni tulipan – Izjava ljubavi

Cvijet jabuke – Dolaze dobra vremena

Đurđice – Poniznost

Gardenija – Tajna ljubav i radost

Kopar – Požuda

Lavanda – Odanost

Lijepa kata – Zadovoljstvo

Ljubičica – Vjernost

Ljutić – Djetinjastost

Metvica – Moć

Narančin cvijet – Brak i plodnost

Narcis – Viteštvo i poštovanje

Palmino lišće – Pobjeda

Runolist – Smjelost i hrabrost

Ružičasti karanfil – Zahvalnost

Šafran – Veselje

Tratinčice – Nevinost i čistoću

Visibaba – Nada

Zumbul – Postojanost

Žuti karanfil – Odbijanje

 

Značenje ruža prema boji  

 

 

Crvena ruža – znači ljubav, požudu i romantiku. Ako tražite romantiku s crvenom ružom nikada ne možete pogriješiti.

Žute ruže – označavaju prijateljstvo i njima govorite kako vam je vaš odnos poseban.

Bijele ruže – označavaju čiste duhovne osjećaje. Bijele ruže su dobar poklon za kćer.

Ružičaste ruže – su lagane i slatke. Ako ruže dajte tek tako, neka budu ružičaste.

 

Simbolika ruže

 

Ruži zasluženo pripada naziv kraljice cvijeća. Po cijelom svijetu je poznata kao tradicionalni simbol ljubavi i ljepote.

Gotovo svi umjetnici veličaju ovaj cvijet, pjesnici, glazbenici i dr.

U svijet umjetnosti u punoj mjeri je ušla u razdoblju grčko-rimske antike gdje ju je u staroj Grčkoj pjesnik Anakreont u svojim Odama slavio kao čarobnu kraljicu cvijeća i cvijet bogova.

U antici osim kao cvijet ljubavi i sreće punog života bila je i simbol herojske hrabrosti, trijumfa i slave. Ruže su se stavljale na grobove palih junaka i povezivali ih s posmrtnim životom.

U Rimu su uveli čak i poseban praznik, tzv. Rosalia kada su se posipanjem ruža po grobovima i pripravom jela od njezinih latica sjećali pokojnih rođaka i prijatelja.

Rimljanima su ruže predstavljale raskoš, bogatstvo i izvrsnost.

Također, ruže su bile i atribut ljepotica na prodaju jer su se njima najradije kitile grčke hetere i rimske kurtizane. Zbog toga su se u 19. stoljeću prostitutke podrugljivo nazivale ruže, a javne kuće su nosile nazive „Kod crvene ruže“, „Kod ružinog vrta“ i sl.

U kršćanskoj ikonografiji nosi brojna značenja od rajske ljepote i vječnog života, Božje ljubavi i milosti, sve do nepokolebljive vjere i mučeničke smrti.

 

 

U europskoj kulturi ljubica je najpoznatija kao simbol poniznosti, skromnosti i tajne ljubavi.

Simbolička značenja povezana su s niskim rastom cvijeta koji svoje mirisne cvjetove saginje prema zemlji te ih stidljivo skriva među zelenim lišćem.

Ljubica je također simbol hrabrosti, ustrajnosti i otpornosti. Ovaj cvijet je Napoleon odabrao za svoj amblem.

U staroj Grčkoj je bio poznat kao svijet proljeća i ljubavi.

Kod kršćana ljubice su tradicionalni simbol Marijine poniznosti, predane ljubavi i milosti. Kad su naslikane kraj Kristova križa, simboliziraju snagu, otpornost i vječnost kršćanske vjere, te nezaustavljivo širenje kršćanstva.

Danas su glasnice proljetnog buđenja i ljubavi, a kitica ovog cvijeća je znak pažnje i naklonosti koja još nekako sramežljivo traži prave riječi.

Simbolika (značenje) cvijeća u snovima

 

 

Ambrozija ~ uzvraćena ljubav

Bagrem ~ otmjenost

Begonija ~ pesimizam

Bosiljak ~ netrpeljivost

Ciklama ~ suzdržanost

Dalija ~ nestalnost

Djetalina ~ netko misli na vas

Dunja ~ iskušenje

Gladiola ~ naglost

Gerberi ~ melankolija

Imela ~ savladavanje poteškoća

Ivančica ~ radost

Jaglac ~ milost

Jasmin ~ odanost

Jorgovan ~ poniženje

Kadulja ~ nostalgija

Kaktus ~ nelagoda

Kopriva ~ zloba

Lavanda ~ nepovjerenje

Lotos ~ razgovorljivost

Lovor ~ obnavljanje

Ljubičica ~ vjernost

Magnolija ~ ustrajnost

Majčina dušica ~ smirenost

Maslina ~ mir

Mimoza ~ ljubaznost

Mirta ~ vjernost

Maslačak ~ ljubomora

Narcis ~ samoljublje

Neven ~ neraspoloženje

Orhideja ~ poštovanje

Ruža ~ ljubav

Suncokret ~ divljenje

Visibaba ~ nada

Zova ~ žalost

 

www.cvijece.covermagazin.com

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U PROSINCU...

PROSINAC...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Kvalitet ili kvantitet...pitanje je sad?

  02.12.2023. 14:09h
 • Član bglavacbglavac

  Broj je velik ali je aktivnost mala......

  28.11.2023. 08:01h
 • Član iridairida

  12 200 članova...

  26.11.2023. 11:39h
 • Član vanessavanessa

  Hvala uz puno Božjeg blagoslova

  25.11.2023. 18:15h
 • Član vanessavanessa

  Hvala unaprijed Irido ♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥

  25.11.2023. 17:26h
 • Član iridairida

  hahaha, Edine, kasnim samo jedan dan..., ali je barem kiša prestala...

  22.11.2023. 12:00h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Pa...hajde da prekinemo tišinu. Dobar dan - kišan dan.

  21.11.2023. 12:51h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

SIMBOLIKA CVIJEĆA kroz povjesna razdoblja