Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Vileslav_Irin

Upisao:

Vileslav_Irin

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1858

PUTA

OD 14.01.2018.

Gnostica Glagolicae

Gnostica Glagolicae
Dakle, ova tema donekle povezuje znanost i mistiku, s obzirom da sam se u radu trudio koristiti znanstvenim metodama prilikom razrade teme koja je sve samo ne znanstvena. Sebe bi najlakše definirao kao zdravog skeptika, osobu kojoj su potrebni materijalni dokazi, ali isto tako nekog tko ima dovoljno otvoren um da prihvati najrazličitije mogućnosti koje nam se u životu pružaju.

Dana 22. prosinca 2012. godine na svojem blogu http://vileslavirin.blogspot.com/ prvi puta sam objavio svoj pronalazak u vezi glagoljskog pisma. Na blogu je objavljen dio materijala kojeg sam prikupio u 20 godina rada. tekst je na engleskom jeziku, u cilju širenja informacija na univerzalnom jeziku, dok preostali dio materijala pripremam eda bi bio objavljen na hrvatskom jeziku ukoliko za tako nešto bude interesa.

Radi se o slijedećem: glagoljica je najstarije slavensko pismo čiji se najraniji povijesni tragovi mogu naći u 9. stoljeću n.e.. Proučavajući kabalističku gematriju, nauku o povezanosti brojeva i slova, a baziranu na hebrejskom pismu i jeziku, palo mi je na pamet primijeniti sličan sustav i na jezik kojim se ponajviše služim u svom životu i radu, hrvatskim. No primjena hebrejskog sustava me nije zadovoljavala, hebrejski i hrvatski su jezici vrlo različite strukture, koristimo drugačije glasove, te stoga nije moguće direktno primijeniti gematrijska načela na hrvatski jezik. Tako mi je u ruke došla knjiga o glagoljici, a koja me posebno iznenadila s obzirom da sam u njoj pronašao potvrdu postojanja ne samo pisma primjenjivog na hrvatski jezik, nego i činjenicu da je svakom slovu pridružen i broj, baš kao i u hebrejskom ili grčkom jeziku. Stoga sam bez puno čekanja prionuo proučavanju hrvatskog jezika primjenjenog kroz glagoljsko pismo, tražeći prave atribucije, značenja, svakog pojedinog glasa/slova, baš kao što su to gematričari učinili s hebrejskim.

Ono što je najznačajnije u svemu tome jest to da sam uspio pridružiti određene atribucije svakom pojedinom glagoljskom slovu, a samim time i glasovima hrvatskog jezika. Dapače, primijetio sam da je isti sustav moguće primijeniti i na sve druge slavenske jezike, te se istim rezultatima mogu koristiti kako nazapadniji Slovenci, tako i najistočniji Rusi. Potvrdu za moju teoriju pronašao sam u širokoj kabalističkoj literaturi i magijskoj praksi jezika i pisma, vedskim mitovima, slavenskim legendama, kao i u samom pogledu na vedro zvjezdano nebo predstavljeno zodijačkim sazvježđima. (za neke specijalne detalje kako sve to skupa izgleda, morat ćete se strpiti da nešto od toga bude objavljeno kao knjiga, s obzirom da internet još uvijek ne dopušta upis tekstova na nekim pismima uključujući i glagoljicu).

Dakle, ova tema donekle povezuje znanost i mistiku, s obzirom da sam se u radu trudio koristiti znanstvenim metodama prilikom razrade teme koja je sve samo ne znanstvena. Sebe bi najlakše definirao kao zdravog skeptika, osobu kojoj su potrebni materijalni dokazi, ali isto tako nekog tko ima dovoljno otvoren um da prihvati najrazličitije mogućnosti koje nam se u životu pružaju. Odgojen sam kao novinar, pa sam stoga uvijek kritičan, prije svega prema samom sebi. Za obradu ove teme trebalo mi je nekoliko godina, s obzirom na vremensku ograničenost svakodnevnim obvezama. No, bez obzira na sve, zadovoljstvo mi je zahvaliti se određenim ljudima, institucijama, baš kao i magicus.info, za pristup određenim informacijama i podršci koja mi je pružena.

Hvala Vam lijepa,

Vileslav Irin, Zagreb

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 02.01.2013. 21:19h

  Član buntovnikMerlin3

  Kao prvo glagoljica je puno starija nego šta se misli, ali nije najstarije slavensko pismo, nego pismo Lepenskog Vira u podunavlju Srbije 8000 god pr.n.e. pa onda Vinčansko pismo 6000god pr.n.e.!

  Također Etrursko(Rasensko), Venetsko, Feničansko, Frigijsko, Staro Grčko pa kasnije Glagoljica i Ćirilica su slavenska pisma, jer su, Lepenci, Vičani, Etrurci, Veneti, Feničani, Frigijici, Stari Grci su bili praslaveni i slaveni kao danas Hrvati i Srbi.

  Jedan primjer sjeverna Italija (Etrurci i Veneti) genetski trećina slavenska - danas dokazano, tako je i sa Grčkom i jednim dijelom Turske di je Frigijska regija iz koje je proizašla Osmanska aristokratska porodica koja je u svojim osvajanjima i u svojem carstvu imala naše ljude u vlasti i sultani su ženili slavenke sa naših prostora, znači bili su povezani sa ljudima sa Balkana jer su bili svjesni da odatle potječu, jer su sa južnog Balkana doselili u područje današnje Turske, propašću Troje koja je obuhvaćala taj dio di su oni bili do njenog središta u današnjoj Crnoj Gori.

  A glagoljica je propala jer je teška za štampanje i pisanje. 

 • 02.01.2013. 21:34h

  Član runovalMerlin4

  Vileslav Irin

  Vrlo je zanimljiva i usporedba glagoljice i keltskog pisma, zar ne ?

 • 02.01.2013. 21:40h

  Član vileslav_irinMerlin0

  odgovor

  Pa to nije točno. Za potvrdu teze o kojoj govoriš nema nikakvih povijesnih dokaza. Tzv. pisma Lepenskog vira i Vinče, nisu pisma, nego bi se eventualno moglo reći da se radi o protopismima ili najprije tek o nekim kaligrafskim znakovima, ukrasima koji su upotrebljavani na lončariji.

  Također, nema povijesnih dokaza niti da bi Lepenci i ostali koje si naveo bili praslaveni, dapače nema niti jednog neoborivog dokaza da bi spomenuti narodi bili u bilo kakvoj vezi sa Slavenima.

  Nadalje, ne postoji nekakav univerzalan "slavenski" gen kojim bi se dokazalo slavensko porijeklo bilo koga. Pretpostavljam da misliš na yDNA haplogrupu R1a koja se većinom pronalazi od pripadnika slavenskih naroda. Međutim, zaboravljaš da postoji još jedna haplogrupa koja se u isto tako velikom broju pronalazi kod slavenskih naroda, a to je I2a. S druge strane, Etrurci i Veneti (italski) su gotovo isključivo haplogrupa G2a, tako da niti genetski nemaju direktnu vezu s jednom od ovih haplogrupa koje se ponajviše pronalaze kod modernih Slavena.

  I na kraju, glagoljica nije propala, ali da jest teška za pisanje, to je činjenica. Što se štampanja tiče, to baš i ne stoji, jer postoje pripremljene štamparske matrice, pa bi teško bilo jedino promijeniti tu matricu na tiskarskom stroju.

 • 02.01.2013. 21:45h

  Član vileslav_irinMerlin0

  @ runoval

  Da, i o tome sam nešto naveo. Moje je osobno mišljenje da bi se germanski narodi trebali usmjeriti starogermanskim, odnosno vikinškim, runama u potrazi za pravim značenjima glasova njihovih jezika (njemački, engleski, nizozemski...)...dapače, zapravo je vrlo interesantna ta usporedba keltskih i germanskih runa, i zapravo ne postoje definitivni dokazi koji bi potvrdili čiji su znakovi nastali ranije. Moje osobno mišljenje je da je runica nastala kod Germana, odnosno Gota, a odatle je proširena prema jugu. Keltski jezik i kultura su mnogo sličniji latinskom nego germanskim.

 • 02.01.2013. 22:06h

  Član runovalMerlin4

  Vileslav Irin

  "Danas ustajem", runski zapis na glagoljici...

 • 02.01.2013. 22:22h

  Član edin.kecanovicMerlin4

  Dvadeset godina istraživanja je dokaz velike strasti prema nečemu. Nešto slično sam i sam radio i znam kako je to. 

  Vidim da se baviš staroslavenskom jezicima, pa bih te ovom prilikom odmah pitao:

  Ako znaš možda šta znači riječ SAH.

  Ne znam da li je to na nekom od slavenskih jezika, ali  značenje riječi i na slavenskom bi mi dobro došlo.


 • 02.01.2013. 22:33h

  Član vileslav_irinMerlin0

  @ runoval

  Plač srne...koliko je meni poznato to je stara keltska molitva i u nekakvoj je bezi sa sv. Patrikom...da li možda znaš jel to ima kakve veze s Irskom ili je vezana uz Kelte s kopnenog europksog područja?

 • 02.01.2013. 22:37h

  Član runovalMerlin4

  Haplotip EU7 ? Nijemci, Danci, Laponci,  i onda EU19 ?

 • 02.01.2013. 22:39h

  Član vileslav_irinMerlin0

  @ yahoo

  Sah? imaš li možda kakav kontekst? Koliko je meni poznato, ne postoji neka slična riječ u slavenskim jezicima, niti sličan korijen...ono što je meni poznato jest da ima dva korijena te riječi, sanskrtski i egipatski...sanskrtski označava osobe koje su dobri s novcima, nešto kao burzovni mešetari...dok je egipatski malo produhovljeniji, a označava tjelesno utjelovljenje Ozirisa kao sazviježđa Oriona

  Neko drugo, slavensko značenje, mi nije poznato...

 • 02.01.2013. 22:42h

  Član edin.kecanovicMerlin4

  SAH = PLAČ SRNE?

  Ako je potrebno reći ću gdje se nalazi ta riječ. I ima jaku vezu sa svecima. U blizini te riječi nalazi se lik, u staroslavenskoj mitologiji poznat kao:Hromi Daba.

 • 02.01.2013. 22:49h

  Član vileslav_irinMerlin0

  @ yahoo

  neee...plač srne je ova pjesmica koju je postao runoval...

  ...Hromi Daba....Dabog (ili Dajbog), slavenski bog dnevnog sunca, za razliku od Daždboga, koji je bog noćnog sunca...Dabog i Daždbog su Svarožići, sinovi Svaroga boga neba...nije mi poznata njihova veza s pojmom "SAH"

 • 02.01.2013. 22:49h

  Član edin.kecanovicMerlin4

  A direktno, riječ SAH nalazi se uklesana ispod lika duge sijede kose, sa krunom na glavi.

  Slijedi fotografija:

  Na planeti Mirandi iznad Knjige i lika Israfila nalazi se Ljudski lik

 • 02.01.2013. 22:53h

  Član vileslav_irinMerlin0

  doista ne bih znao...moguće da se radi o nekoj kratici

 • 02.01.2013. 22:55h

  Član buntovnikMerlin3

  Ima dokaza

  Kao dokaze naše autohtonosti dodajem da su nedavno vodeći ruski znanstvenici na polju genetike i arheologije dokazali da su upravo Iliri i stari narodi prije njih ovog našeg područja i Balkana  praslaveni, prvi i najstariji narod stare Europe  što znači da su ovi prostori kolijevka Europe https://www.jogg.info/52/files/Klyosov2.pdf , što također potvrđuje istraživanje britanskih arheologa Prof. Vince Gaffney-a i Dr David Smith-a iz 2005/2006 na području Dalmatinske zagore koji govoru da kod nas postoji gotovo svugdje neprekinuti niz od najmanje 10,000 godina čovjekovog postojanja. Što ispada da su se doseljeni Hrvati i Srbi vratili u svoju prapostojbinu, a kako su malobrojni hrvati mirno zavladali Ilirskom većinom, ako nemaju nešto zajedničko.

  Dokazi genetički;

  https://www.scribd.com/doc/53093311/Anatolij-Kljosov-Otkud-su-se-pojavili-Sloveni

  "potomci su svoje haplotipove kao štafetu prenosili vlastitim potomcima po pokoljenjima, razilazeći se iz jednog istog istorijskog mjesta, prapostojbine Praslavena, prapostojbine „Indoeuropljana“, prapostojbine Arijevaca – za koju se ispostavilo da je Balkan. I to ne prosto Balkan, već Srbija, Kosovo, Bosna, Makedonija. To je areal najstarijih haplotipova rodaR1a1
  . I doba kada je živio prapredak, na koje ukazuju najstariji, najvišemutirani haplotipovi – to je prije 12.000 godina. Točnije, prije 12.200 godina, ali to je već pretjerano. U arheologiji i lingvistici ne znaju za takve preciznosti u tolikoj davnini.DNK-genealogija sasvim određeno ukazuje da su tokom gotovo 6.000 godina naši praslavenski balkanski preci živjeli u tim krajevima, nikuda se naročito ne krećući."

  I dokaz da su se slaveni Etrurci i Veneti odnarodili je trag njihove genetike u Sjevernoj Italiji


  Udio potomaka Slavena-Arijevaca u tim zemljama varira....Italiji (do 19% u Veneciji i na Kalabriji)...

  Ovo su dokazi da ne postoju neki posebni Hrvati, nego su oni dio jednog velikog naroda - slavena, ali i dio čitavog svijeta i oduvijek su tu.

  Zato svako označavanje nas kao doseljenike je vrijeđanje ovog naroda i služenje romanima koji nam kradu povijest odavno, unazađuju nas i pokušavaju vladati sa nama preko ondašnjih i današnjih satrapa.

 • 02.01.2013. 22:58h

  Član edin.kecanovicMerlin4

  Vileslav_Irin 

  Hvala na odgovoru!

 • 02.01.2013. 23:06h

  Član runovalMerlin4

  Vileslav Irin

  Plač srne ili krik srne - izvor : John O'Donohue

  ANAM ČARA duhovna mudrost keltskog svijeta

  ( keltsko štovanje dana ) ili zaziv dana

  Danas ustajem

  Božjom snagom da me usmjeri:

  Božjom moći da me drži,

  Božjom mudrošću da me vodi,

  Božjim okom da gleda naprijed,

  Božjim uhom da me čuje,

  Božjom riječju da me čuva,

  Božjim putem da leži ispred mene,

  Božjim štitom da me štiti,

  Božjom vojskom da me spasi od đavolskih zamki,

  Od napasti i mana

  Od svakoga koji mi želi zlo,

  Daleko i blizu,

  Nasamo i u mnoštvu.

   

  a zapis u prilogu komentara na glagoljici spada ( slobodni

  osobni umjetnički prijepis na glagoljicu ) u keltski

  krug pripadanja, i najstarije keltske molitve, ali i na

  "Natpisnoj ploči sv. Patricka" :

  Danas ustajem

  Snagom nebesa

  Svjetlom Sunca

  Zračenjem Mjeseca

  Sjajem vatre

  Brzinom munje

  Hitrošću vjetra

  Dubinom mora

  Stabilnošću zemlje

  Čvrstoćom stijene.

  Teško odrediti vezu, no meni osobno više djeluje kao ono drugo.

   

 • 02.01.2013. 23:13h

  Član runovalMerlin4

  Buntovnik

  Zaboravio si na vjerojatno pronađenu kromanjonsku kariku...

 • 02.01.2013. 23:41h

  Član runovalMerlin4

  Danas ustajemnajstarija keltska molitvaRunoval

  Ispričavam se zbog "naopaćke"objave natpisa, pa sada

  sam učinila ispravak!

 • 03.01.2013. 06:12h

  Član buntovnikMerlin3

  Runoval

  Spominješ Darwinističke podvale! Tribaš više čitati na Magicusu članke, a ne samo one na naslovnici, jer ti neki članci kao npr. o Devoluciji čovjeka sve objašnjavaju!

  Na Magicusu sve ateističko poput Darwinve teorije evolucije nećeš naći jer ovdje se bavimo čovjekom, njegovih duhom, njegovom dušom i Onim iznad njega - Tvorac ili Bog, božije sluge anđeli, vodiči, a sve to Darwinsti ne priznaju.

  Ovdje ćeš pronaći odgovore o toj podvali - kromanjonskoj karici;

  Evolucionisti su napisali scenario evolucije čovjeka poredavši u niz neke lobanje koje su im odgovarale, od najmanje do najveće, i ubacivši lobanje nekih izumrlih ljudskih rasa medu njih. Prema ovom scenariju, ljudi i savremeni majmuni imaju zajedničke pretke. Ova bića evoluirala su vremenom i neka od njih su postala majmuni današnjice, dok je druga grupa, koja je slijedila drugu granu evolucije, postala današnjim čovjekom.

  Medutim, svi paleontološki, anatomski i biološki nalazi pokazali su da je ova tvrdnja evolucije jednako lažna i ništavna kao i sve druge. Nijedan čvrst ili stvaran dokaz nije pružen da dokaže da postoji srodstvo izmedu čovjeka i majmuna, izuzev falsifikata, izvrtanja i zavodećih crteža i komentara.

  Fosilni zapis pokazuje nam da su kroz cijelu historiju ljudi bili ljudi, a majmuni - majmuni. Neki od fosila za koje evolucionisti tvrde da su preci čovjeka, ustvari pripadaju ljudskim rasama koje su živjele sve donedavno, do prije, otprilike, 10.000 godina, i onda nestale. Štaviše, mnoge današnje ljudske zajednice imaju isti fizički izgled i karakteristike kao ove izumrle ljudske rase, za koje evolucionisti tvrde da su preci ljudi. Sve ovo su jasni dokazi da čovjek nije prošao kroz evolucioni proces u bilo kojem periodu historije.

  Što je najvažnije, postoje brojne anatomske razlike izmedu majmuna i čovjeka, a nijedna od njih nije takve vrste da bi mogla nastati kroz evolucioni proces. "Dvonoštvo" je jedna od njih. Kao što ćemo kasnije detaljno opisati, dvonoštvo je karakteristično jedino za čovjeka i ono je jedna od najvažnijih osobina koja čovjeka izdvaja od drugih životinja.


  https://bs.harunyahya.com/bs/works/2217/podvale-teorije-evolucije/chapter/14117

 • 03.01.2013. 07:04h

  Član buntovnikMerlin3

  Vileslav

  I2a haplogrupa... to su Primorčeve manipulacije sa spornih rezultata instituta „iGenea“: Sredinom 2009. godine kompanija „iGenea“ je uradila genetički rodoslov današnjih naseljenika Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore i drugih naroda i nacija za koje se - ispostaviće se na osnovu istraživanja – pokazuje da su amalgami, čudne smjese raznih osvajača, starosjedelaca, migracija plemena.Osim toga, novinarska istraživanja koja su uslijedila, pokazala su da studija Instituta „iGenea“ nije objavljena niti u jednom uglednom naučnom časopisu a sam uzorak nije bio valjan, bez stratifikacije.

  Ja znam da vam je kao nekom ko istražuje i dokazuje Hrvatsvo teško prihvatiti da hrvati nisu hrvati i nisu iz Irana, nisu doseljenici i nisu drukčiji od Srba, nego isti i starosjeditelji kao i Srbi, Slovenci, Bosnaci, Crnogorci, Makedonci, osim doseljenih albanaca sa Kavkaza preko Sicilije u 11st. u Dardansku (ilirsku)zemlju.

  Ovi današnji nazivi Hrvati, Srbi za nas starosjeditelje su moderni nazivi s kojima su religije na čelu s Vatikanom manipulirale ovim narodima, s razlogom da jača romanski i germanski utjecaj, te njihovih aristokratskih porodica i njihovo bogaćenje na našoj svađi i nesreći.

  Teško je za vas Vileslave to prihvatiti da hrvatsvo nema temelje, ali gledajte pozitivno sve te potvrde da smo starosjeditelji južni slaveni na prostoru bivše Jugoslavije, jer to ima velike temelje i da se promicanjem te ideje o pripadanju istom narodu stvara trajni mir i jedinstvo. I kad nakon toga sazrijemo kao miroljubiv narod i živeći u jedinstvu i prihvaćanju, bit ćemo otvoreni za čitav svijet i život sa svima na ovom svijetu u miru i jedinstvu.

  Od 21.12.2012. Ovaj svijet traži promjene! a Portal MAGICUS od svog nastajanja traži promjene, prihvaćanje i učenje, došli ste na ovaj portal ne samo promicati svoje ideje nego ih mijenjati, i stime mijenjati sebe nabolje.

  Ovaj svijet, ova planeta danas traži promjene, i zato budimo spremni za mijenjanje službene povijesti, religije, društva, školstva, novca... i sudjelujmo u tome.

 • 03.01.2013. 08:07h

  Član buntovnikMerlin3

  analogija pisma tabela 1abalogija pisma tabela 2

 • 03.01.2013. 08:15h

  Član buntovnikMerlin3

  Vileslav

  Kažeš;

  Tzv. pisma Lepenskog vira i Vinče, nisu pisma, nego bi se eventualno moglo reći da se radi o protopismima ili najprije tek o nekim kaligrafskim znakovima, ukrasima koji su upotrebljavani na lončariji.

  Ne bih se složija

  Jer nakon ove usporedbe Vinčansko pismo je pravo i prvo pismo starosjeditelja i praslavena na Podunavlju i prije svih u Europi. I zato službena povijest pod kontrolom romana i germana ne žele ovo priznati jer im ne odgovara da smo mi prva razvijena civilizacija.

 • 03.01.2013. 08:18h

  Član buntovnikMerlin3

  Hvala kolegama splićanima na ovim slikama sa portala https://www.duap-polaris.hr/

 • 03.01.2013. 17:36h

  Član vileslav_irinMerlin0

  @ buntovnik

  Dokazivanje unutar povijesnih znanosti funkcionira na način da pronađemo određeni izvor informacije, kreiramo teoriju, pa onda tražimo druge izvore koji potvrđuju tu teoriju. U pravilu, ukoliko ne postoje dva različita izvora koji bi potvrdili određenu pretpostavku, takva teorija se ne prihvaća kao relevantna.

  Genetika je poprilično nova znanost, mnogo toga se mijenja kako se otkrije nešto novo, pa je stoga podložna različitim interpretacijama. Nešto što je bilo relevantno prije 3 godine, ne mora biti i danas. Zato je većina istraživača koji se pozivaju na genetska istraživanja vrlo oprezna  u zaključivanju, trudeći se da ne budu nepromišljeni te da ne podlegnu brzopletosti. Ja Vam iskreno zahvaljujem na komentaru i savjetima, te se nadam da ću u jednom od budućih radova svakako obraditi i nešto od navedenih teorija prapovijesti europskih naroda.

  No, moj rad koji sam ovdje predstavio odnosi se na glagoljicu i njezinu vezu s drugim mističnim disciplinama, a ne primarno na povijest i teorije o etnogenezi pojedinog naroda. Također, smatram da je poanta mog rada i njegova objašnjenja upravo promjena uvriježenih teorija o postanku te upotrebi glagoljskog pisma, koje se kroz povijest smatralo pismom stvorenim prije svega od strane kršćanskog klera. Takvu teoriju upravo pobijam te nudim odgovore na neka pitanja na koje do danas povjesničari, jezikoslovci i drugi istraživači glagoljice nisu pronašli odgovarajuća rješenja. Moje mišljenje o etnogenezi Slavena je u ovom slučaju potpuno nebitno. A i činjenica jest da nemamo nikakvog dokaza o postojanju bilo kakvog slavenskog pisma prije 9. stoljeća i glagoljice.

  Također, preporučam da o pitanjima koje postavljate možda pokušate raspraviti na nekom povijesnom forumu, osobno sam dobio mnoštvo kvalitetnih informacija na forum.hr-u, upravo na temama kao što su povijest i jezikoslovlje. Za aktualne informacije na temu najnovijih rezultata iz genetike, preporučam stranicu https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml na kojoj se podaci redovito ažuriraju, a na temelju više raznih izvora. Osobno, nisam sklon nekakvim teorijama zavjere, no pitanja koja se postavljaju su u svakom slučaju zanimljiva. Možda bi mogao otvoriti neku sličnu temu i ovdje kako bi o tome raspravili, jer sam siguran da ima mnogo interesenata za tako nešto.

 • 03.01.2013. 18:27h

  Član vileslav_irinMerlin0

  @ runoval

  Da, glagoljicom je upisan ovaj drugi tekst, ovaj koji si boldala.

  Na žalost keltski jezik je danas praktički mrtav. Tek se u Irskoj na malom području očuvalo korištenje tog jezika. No, doista ne znam da li se doista radi o tom starom jeziku, ili je to neki dijalekt, moderni ekvivalent. Znam da ima jedan bend iz Švicarske koji u svojim pjesmama koristi stari keltski jezik, pjevač benda je učio taj jezik od nekog profesora (tako nešto, možda se i varam). Ima jako puno riječi koje su zvučno slične latinskom, tavros=taurus i slično. Pa ako te zanima kako zvuči, poslušaj, bend se zove Eluveitie

 • 03.01.2013. 23:10h

  Član runovalMerlin4

  Vileslav Irin

  Hvala, poslušat ću jer me zanima. Ne znam  zašto osjećam takvu snažnu sponu između runa i glagoljice. Glagoljice i runa. Jučer pročitala što si objavio na svom blogu. Bilo bi zanimljivo koristiti glagoljicu kao rune. Intuitivno je to moguće...A zaista neki znakovi vibracijski šalju svoje "poruke". Znanstveno je ionako nemoguće dobiti odgovore na neke snažne impulse ili asocijacije.

  Izrađujući rune i glagoljicu, gravure ili slikajući, osjetila sam tu povezanost, paralele...

 • 03.01.2013. 23:14h

  Član runovalMerlin4

  Buntovnik

  Uopće nisam govorila o darvinizmu, kada sam spomenula

  kromanjonsku kariku, ali to spada u neke druge teme o

  genetičkim istraživanjima.

 • 05.01.2013. 17:48h

  Član vileslav_irinMerlin0

  @ runoval

  Postoje i neke teorije o postanku glagoljice koje ju dovode u vezu s runama. To je svakako moguće i zbog geografske bliskosti naroda koji su koristili navedena pisma. Osobno, ih ne bi doveo u direktnu vezu, runica je osmišljena za germanske jezike, dok je glagoljica očigledno vezana uz slavenske. Također, zanimljiva je i činjenica iznimne bliskosti između Mađara s jedne strane i Hrvata, odnosno slavenskih naroda, s druge. Mađari su prije prihvaćanja latinice, koristili svoju verziju runskog pisma. No, postoje i neke značajne razlike između glagoljice i runice. Jedna od njih, možda i najbitnija, jest ta da runska slova nemaju brojčane vrijednosti. Dakle, zdravorazumsko objašnjenje bi bilo da runica i glagoljica nisu na isti način osmišljene, no niti za to nemamo potpunog odgovora.

  Što se pak tiče korištenja, isprobao sam...i rune  glagoljicu...rezultati su mi bili zadovoljavajući. Koristio sam sustav koji sam osmislio za vlastiti rad s tarotom, izvlačim 4 bukve (kako sam nazvao urezana ili napisana glagoljska slova) i posložim ih tri u gornji red, a četvrtu u sredinu donjeg reda. Prva izvučena bukva, u sredini gornjeg reda mi predstavlja odgovor na pitanje, druga, lijepo od prve, daje odgovor na pitanje zašto, odnosno pobliže označava odgovor; a treća, desno od prve je budućnost, izlaz; četvrta, izdvojena u drugi red mi predstavlja savjet. Istina, porpilični sam antitalent kad treba nešto napraviti s rukama, tako da te bukve koje sam napravio i nisu baš nešto reprezentativne, napravljene su od običnog kartona na koje sam olovkom upisao znakove. Prije više godina, imao sam rune napravljene od pečene gline s lijepo urezanim znakovima, no ostao sam bez toga u nekoj od selidbi ili tko zna gdje. 

 • 07.01.2013. 15:54h

  Član arcanumMerlin0

  ...

  Vrlo zanimljivo...konačno da netko stane na žulj popovima i dokaže njihove laži

 • 08.01.2013. 13:39h

  Član vileslav_irinMerlin0

  @ arcanum

  Iskreno, nije mi cilj nikome stati na žulj. Crkvi se mora odati priznanje za očuvanje glagoljice i glagoljaštva, dok i ona sama mora priznati da nije bila osamljena u tome. Također, potrebno je da preispita tradicionalne premise i dublje istraži utjecaje koji su doveli do nastanka glagoljskog pisma.

 • 09.01.2013. 15:33h

  Član runovalMerlin4

  Vileslav Irin

  Naročito bih se naklonila pavlinima...

 • 09.01.2013. 15:49h

  Član runovalMerlin4

  Vileslav Irin

  https://runoval.blog.hr rune,runski zapisi i gravure - oblikovanje runa i runskih kompleta

  (slično obrađivala i glagoljicu, tj komplete runa

  kamen, keramika, staklo, drvo ili metal)

 • 09.01.2013. 20:59h

  Član vileslav_irinMerlin0

  @ runoval

  Pavlini, franjevci i benediktinci prije svih...posebno su u tom kontekstu zanimljivi benediktinci s obzirom da se tradicionalno zalažu za očuvanje latiniteta, što je vrlo kontradiktorno kad je u pitanju glagoljica. Moje je mišljenje je da je razlog tome vrijeme u kojem se beneditkinci šire na područje Hrvatske, a u kojem se još uvijek osjeća snažan bizantski utjecaj. U skladu s time, prihvaćaju glagoljicu i glagoljaštvo kako bi umanjili taj istočni utjecaj, te učvrstili utjecaj Rima. Tome u prilog ide i činjenica da benediktinski utjecaj, ali i zalaganje benediktinaca za glagoljicu, opada od upada Turaka naovamo, kada vodeću ulogu u evangelizaciji i vjerskom životu i radu na hrvatskom području preuzimaju franjevci.

  Zanimljiv blog. Hvala. Ono što znam o runama mogu zahvaliti prije svega dvjema knjigama: Edred Thornsson: "Runelore" i Guido von List "The secret of the runes".

 • 15.01.2013. 12:21h

  Član runovalMerlin4

  Vileslav Irin

  Pretpostavljam da knjige nisu prevedene kod nas, a gdje

  ih se može potražiti ? Ili možeš li objaviti nešto iz njh ?

 • 15.01.2013. 15:49h

  Član vileslav_irinMerlin0

  Koliko ja znam, ove knjige nisu prevedene na hrvatski. Ja se ispričavam, uvijek mislim da s obzirom da čitam i pišem engleski, da svi to znaju i umiju. Imam te knjige u pdf-u, pa ti ih mogu poslati ako te zanima. vileslav.irin@gmail.com ili facebook

   

 • 16.01.2013. 00:20h

  Član runovalMerlin4

  Vleslav Irin

  Ako je moguće, rado bih pogledala i pročitala . Hvala!

  Runoval9@net.hr

 • 09.03.2013. 07:36h

  Član buntovnikMerlin3

  Glagoljica starija od Jeronima!

  Uzmite samo pitanje glagoljice: nema nikakvog dokaza da je nju sastavio Bizant preko Ćirila i Metoda, dapače, smatralo se da ju je sveti Jeronim još koristio ili čak i sastavio, u najmanju ruku doradio. Talijan Angelo Rocca, jedan od glavnih vatikanskih bibliotekara, glagoljicu naziva Alphabetum Illyricum još u XVI. vijeku. Čak je naziva jeronimskim pismom, mada je glagoljica gotovo posve sigurno starija i od Jeronima. Njezina gematrija ukazuje na analogiju sa hebrejskim i grčkim pismom.

  Svakako, glagoljica je naše drevno pismo koje nema nikakve veze s našim pokrštavanjem ni sa Grcima niti sa Rimom, jer su oni zakleti i ogorčeni protivnici glagoljaša i slavenske liturgije bili i ostali. To je zato što je kršćanstvo izvorno naše, a ne njihovo. I Biblija i sveti Jeronim, kao i ogromna većina rimskih careva...  Uostalom, što se kršćanstva tiče, solinska biskupija je starija od rimske! I na tom sudbonosnom Drugom crkvenom saboru u Splitu 928. godine papa Ivan X (koji je opet posebna moralna nakarada) prisiljen je priznati u najmanju ruku da su Slaveni i Dalmatinci primili kršćanstvo „u apostolsko vrijeme“. Dakle, barem kad i Rim, a ni spomena o Hrvatima! Stoga pokrštavanje hunske naslage Hrvata koji dolaze kao primitivna konjanička i najamnička horda možda se i jest desilo u sedmom stoljeću, ali to nema nikakve veze sa autohtonim stanovnišvom. Domagoj Nikolić

 • 09.03.2013. 08:03h

  Član buntovnikMerlin3

  I evo što mi osobno kaže moj drugi prijatelj Anatole A.Klyosov;

  On average, Croatian haplogroups contain 22% R1a, 38% I2a1b("Dinaric"), 11% E1b1, 8% R1b, 6% J2, 5.5% I1, 3% G2a, 1% J1. This isalready 94.5%. The rest is "others", which include 0.4% N1c1,etc.

  As you know, the major haplogroup in Croatia and in the Balkans ingeneral is the Dinaric subclade of haplogroup I2. Its common ancestor on theBalkans lived about 2300 years ago. It is interesting, that the sameperson was a common ancestor not only of the Balkan Dinaric people/haplotypes,but of the Eastern Europe I2a1b group altogether, that in in the presentday Greece, the Balkans, Bulgarians, Polish, Czechs, Slovaks, Russians,Ukrainians, Belarus, Lithuanians, Latvians. So, in reality it is not"Dinaric", it is East European subclade. It seems that it arosein East Carpathian region 2300 years ago, that is in the end of the 1stmillennium BC, and migrated around in all directions. The highest amount of thesubclade today happened to be in the Balkans, therefore,"Dinaric".

  In fact, the second wing of this "Dinaric" subcladeis in the British Isles, which a common ancestor of about 5000 years ago.Obviously, the "Dinaric" group split around 5000 yars ago andfled from Central Europe in two opposite directions. Why thiscatastrophe has happened, I can make an "educated guess",but it is a different story.

  And E1b1-V13 was excavated in Spain as 7000 year old, however, on the Balkans it is 3600 years old.

  Što znači da su na Balkan prvi došli:

  - Praslaveni arijevci prije 12000 god.

  - Sjevernoafrikanci, možda egipćani prije 3600 god.

  - Istočni Kelti prije 2300god. sa područja Poljske, Češke, Slovačke i dr. zemalja u Bosnu i Dalmaciju, što se arheološki i povijesno poklapa.

  - Hrvati u 7. st. su prohujali s vihorom, što su iskoristili fratri i Rim da pohrvaćuju...

  Što znači da je tzv. Dinarski gen nastao prodorom istočnih Kelta u 4.st.pr.n.e. i nije starosjedilački i Dinarski porijeklom kako se dosad smatralo, nego su slaveni starosjeditelji, a ne doseljenici u 7.st., i to potvrđuje i ruski povijesničar Nestor, da su Slaveni došli u Tripoli i Rusiju  davno prije sa Balkana.

  Znači nisu hrvati posebni narod, nego isti kao, bosanski, srpski i crnogorski, ali su odani Rimu i Beču, i to je problem, njima smo dosad služili samo kao živi štit i topovsko meso, dok su oni danas zbog naše zaštite bogati, mi smo siromasi, ali smo još jaki duhom, i zato nas ne podcijenjuju, tako da i dalje guraju svoje prste ovdje željeći da bude po njihovom i da nas slome, ali neće u tome uspjeti.

  lp

 • 07.06.2014. 12:24h

  Član vileslav_irinMerlin0

  Zapravo jedino ćirilometodska teorija o nastanku glagoljice ima neki dokaz, a ja nisam niti prvi niti zadnji koji je pokušao doći do kakvog-takvog odgovora na pitanje njenog nastanka. Moje osobno mišljenje jest da je glagoljica nastala prije Ćirila i Metoda, no treba biti pošte i reći da za tako nešto nema dokaza, te da postoje opravdane sumnje za tu mogućnost. Jedna od njih je činjenica da nema nikakvog glagoljičkog nalaza iz vremena prije života "svete braće".

  Nadalje, u svom radu sam upravo i dokazao da nastanak glagoljice najvjerojatnije nije imao veze s crkvom ili njenim sljedbenicima. Ili barem, ne na onaj način koji je do danas bio uvriježen. Glagoljica je nastala na temelju astrologije, no treba također imati na umu da je astrologija u doba ranog kršćanstva bila puno prihvatljivija.

  Pojam "ilirski" je tijekom srednjeg vijeka bio sinonim za pojam "hrvatski". Također, čest je sinonim i "slovinski". Jedan od dokaza za to je zapis Jurja Slovinca koji navodi glagoljska slova pod naslovom "Alphabetum Illyricum", dok u samom tekstu navodi rečenicu "Istud alphabetum est Charwaticum" (Ovo je hrvatska azbuka). Ima još mnogo takvih primjera, pa stoga možemo slobodno reći da je navedeno izjednačavanje pojmova čak i znanstveno utemeljena činjenica.

  No, ima još jedan zanimljivi pokazatelj za mogućnost da je ćirilometodska teorija ispravna, a to je da su Ćiril i Metod vrlo dobro znali hebrejski. Kako je kabala temeljna mistična nauka na kojoj je temeljeno hebrejsko pismo, prilično je nevjerojatno da "sveta braća" za nju nisu čuli. Dapače, za očekivati je da su je vrlo dobro poznavali, pa stoga nije nemoguće da su na osnovi kabale i kreirali glagoljsko pismo.

  Gematrija svakog pisma ukazuje na analogiju s hebrejskim i grčkim. Dapače, gematrija svakog pisma ukazuje na analogiju s glagoljicom. To je zato što se radi o univerzalnim slikama, sve to opisuje istu stvar, pismo služi za pisanje glasova jezika, pa je logično da glas u svakom jeziku ima jednaku vrijednost, atribuciju, značenje. No, tek neka pisma imaju brojčane vrijednosti slova, pa se mže slobodno reći da mi imamo veliku sreću što je glagoljica upravo takva.

  I Jeronim je znao hebrejski. Njegov možda najpoznatiji rad je opis 10 svetih imena božjih, koji nije ništa drugo nego kabalističko objašnjenje značenja raznih izraza koje se u Bibliji koriste da bi se opisalo boga. Ta se imena i danas koriste u mnogim magijskim redovima. Jeronimska teorija je  teorija koja je vremenski najdulje bila prihvaćena, a nastankom ćirilometodske gotovo je sasvim napuštena.

  Osobno sam sklon vjerovati da je glagoljica nastala ranije, nekim razvitkom unutar samog hrvatskog naroda, ima naznaka koje upućuju na to, pitanja na koje bi tako nešto bilo sasvim logičan odgovor, no vjerovanje je jedno, a znanost i činjenice sasvim drugo. Dok se ne pojave materijalni, egzaktni dokazi za tako nešto, moramo prihvatiti mogućnost da je jedna od teorija točna, a možda nije niti jedna. Jeronim s jedne strane, te Ćiril i Metod s druge, su najbolji kandidati za kreatore glagoljice. Dapače, najvjerojatniji su ipak Ćiril i Metod, ostalo je obično neznanstveno naklapanje i teorije tipa "što se babi snilo".

  Jeronim nije bio Hrvat, on je bio ilirskog porijekla. Kršćanstvo nije izvorno naše, niti rimsko, niti grčko, nego je židovsko. Sad mi možemo pronaći zanimljive korelacije i s drugim religijama, ali to ne mijenja činjenicu da je kršćanstvo nastalo među Židovima na pdoručju današnjeg Izraela, odakle se proširilo. Rimski carevi su bili Rimljani, a ne Hrvati.

  A ova priča kojom povezuješ genetiku, Vatikan i Hrvate je u najblažem smislu neozbiljna :)

 • 14.08.2019. 00:01h

  Član emilio-iiMerlin0

  Slika ili više od riječi.....

  ......jer glavi je potrebna "ta aureola" !?

  A inače ako i monoteizmi žive od podijela onda bi i ateisti mogli biti jedinstveni ?!

  Pokušah komunicirati sa bližnjima i zapanjen se pitam..... tko vas je odgojio!

  Zar je i zaista nemoguč preokret......... misli u nepojamno ?

  Dal se to mi "sekiramo"......... il su nas "ispresijecali".

  Ako je na stolu "parče mesa"..... onda je uokolo i "kompleksan plan"???

  A jeli u konačnici bolje biti "heroj bez jaja".... ili "kukavica bez gnijezda"??

  Tojest bismo i na Nogometu kao najvažnijoj sporednosti na Svijetu mogli zaključiti šta znači "skidanje kajmaka/vrhnja" ili "desnatovati" do slijedeče "utakmice"?

  Mogli bismo čak zaključiti i da Glavnica je vječna a da su Kamate u Naturi ili od Rata do Rata jer i čime bismo se mi opterečivali da nema Vanjskog duga?

  I zato nam treba taj naboj posvečene Pažnje ali i sa Energetskim hendikepom?

  Demografska Obnova ili Evolucija Svijesti..... pitanje je Sad?

  S obzirom i na "sexualnu revoluciju" i "neka snovi postanu Stvarnost" = *“one must start with the principle that everything is energy, because otherwise we will always be stopped
  by the hardness of the physical world.”*

  Ali i da nije tako moglo bi biti i gore:*Ljudska bića nisu predmeti;ona nemaju čvrstine.Okrugla su,sjajna i bezgranična.Svijet predmeta i čvrstine samo je opis koji je stvoren da im pomogne,da im olakša postojanje na zemlji.*

  https://www.youtube.com/watch?v=sLVgDuDIrs8

  Prostora Prostora amo jer utjehe nema u............... itd

SADRŽAJ UPISAO

Član Vileslav_IrinMerlin0 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana vileslav_irin dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝

Napiši nešto, ostavi trag

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U LIPNJU...

LIPANJ..

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ko lovi - uloviće, a ko hvata - uhvatiće.

  25.05.2023. 15:10h
 • Član iridairida

  u nevrijeme legnem, u nevrijeme se dignem i dok uhvatim ritam dana, ode dan...kako da uhvatim još i redovnu komunikaciju ovdje...:)))

  25.05.2023. 14:48h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, danas je Jupiterov dan, dan koji donosi sreću u svemu što radite ali zapamtite dobro se dvostruko vraća . Lp

  25.05.2023. 08:52h
 • Član bglavacbglavac

  Ovo sam bila postavila malo provokativno kako bi potaknula magicuse na komunikaciju ali nitko nije očito shavatio, ali ti si to odmah skužio. Hvala ti na razmjeni mišljenja. Lp

  24.05.2023. 15:03h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Bitno je da se čovjek može osloniti na drage ljude, komšije. Ne kažu bez veze:"Ljubi djecu žene svoje, možda je neko od njih i ...tvoje".

  24.05.2023. 12:16h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Hahahaha......."planirajte prinovu u obitelji, a ako vam je teško zatražite pomoć od dragih ljudi."...hahahahaha.....

  24.05.2023. 12:14h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, ponedeljak je mjesečev dan . Bavite se cvijećem i bilkama. Slušajte muziku, posjetite starije i nemoćne, rješavajte emocionalna pitanja, planirajte prinovu u obitelji, a ako vam je teško zatražite pomoć od dragih ljudi. Lp

  22.05.2023. 08:27h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info