Član girija

Upisao:

girija

OBJAVLJENO:

RAZUMJEVANJE

RAZUMJEVANJE
Vede propisuju da za razumijevanje termina kao što su Bhagavan (Bog), Paramatma ( nad-duša; ekspanzija Boga u srcu svakog živog biča) i Brahman (sveprožimajući bezlični aspekt Boga), aspirant (student ili duhovno iskreni tražitelj) treba postati transcendentalno situiran, spoznat. Trazitelj mora znati iz osobnog iskustva razliku između materije (jada : itd. ego) i duha ( Brahman), kao i prirodu kako iluzije (maya) tako i vrhovnog Kreatora- kontrolora (išvara). Stoga što neke riječi, kao što su dharma ili rasa, nemaju pravog ekvivalenta u "svjetovnim" (ne-sanskrtskim) jezicima, nužnost aspiranta za dostizanjem osobnog iskustva i spoznaje postaje utoliko veća.


Da bi zadobio jasno razumijevanje, duhovni sadaka na početku treba naučiti jednostavno, doslovno značenje duhovnih termina.
Drugim riječima, napredak je lakši ukoliko se prihvati direktno značenje izneseno u samim vedskim spisima, izbjegavaju i time indirektna ili nepotpuna značenja uspostavljena od nesavršenih svjetovnih komentatora, akademskih učenjaka, ili translatiranju po nekim novostvorenim okvirima podobnog tumacenja. Važno je prihvatiti vedsku duhovnu praksu u svojim osobnim životima.
Vedsku literaturu nije teško shvatiti ukoliko, dakle, aspirant prihvati i vedske termine u njihovom izvornom značenju. Bez izokrenutih tumacenja i ubacivanje svojih izraza koje ne postoje u Vedskoj literaturi.

3 stvari o pravilnom znanju:

1)
osobno iskustvo
2)
osobno iskustvo provjereno primjerom u svetim spisima
3)
ostvareni učitelj koji je sva ta stanja ostvario nam može
potvrditi pravilno iskustvo. kao i

Prosvijetljeni um probuđeni, to je čista svijest. Ona je poput zrcala

Kad se individualna duša uzdigne iznad svjetovnosti, svijest se ostvaruje kao beskraj Ostvarena duša penje se do stupnja na kojem ne postoji strah od vremena i okolnosti, niti vezanost za život i smrt. Ta se stanja odnose samo na neznanje i ograničenja tijela. Zvijezde koje trepere u noći nestaju onog trena kad se pojavi svjetlo spoznaje Istinska znanje, Sat-Chit-Anand, trajno je oslobođena i svjetleća, ona je iznad prostora, izvan lanca uzroka i posljedice. Transcendencija se "spoznaje" na ne-teoretski način. Ona je neizreciva i adekvatno "se izriče" isključivo u praksi. Praksa je jedino po čemu mogu procjenjivati vlastitu religioznost i religioznost drugoga.

Ono što zadobijemo u svakom životu prenosi se u sljedeći. Uz pomoć iskustava nebrojenih života koje smo proživjeli u mnogim zemljama, različitim kulturnim i vjerskim okružjima, kako u muškim tako i u ženskim tijelima, kroz uspjehe i neuspjehe prolazimo mnoge lekcije i napredujemo svojim razvojnim putem vraćajući se ka svojem Izvoru. 

S apsolutnog gledišta, mudrac ne može prihvatiti nijedno postojanje, osim bezobličnog Sebstva - Atme, jednog i bezobličnog. Forme koje Išvara uzima samo su kreacije i pojave, njegova suština je ista kao naša, a stvarno Sebstvo je jedno i bez forme. Totalnost svih stvari i bića čine Boga.
Reinkarnacija ima svoj kraj u oslobođenju tj. trenutku kada duša dovoljno duhovno "sazrije" i nadiđe potrebu za mijenjanjem tijela. To bi bilo najbliže i značenju rijeći uskrsnuće. Zato su reinkarnacija, astralne ravni, život poslije smrti, ukazanja, tarot, astro itd., istiniti samo sa nižeg gledišta.

Vaše Sebstvo je vječni život

Girija

SADRŽAJ UPISAO

Član girijaMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana girija dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

🔝

KOMENTARI

  • 20.04.2008. 04:21h

    Član vijnanaMerlin2 Ponovo bravo, na tekstu, naročito mi je drago da si napisala da je uskrsnuće u stvari Nirvikalpa Samadhi, odnosno kraj reinkarniranju, ali naša neprosvjetljena braća Kršćani vide ogromne razlike između reinkarnacije i uskrsnuća....njima je to nespojivo. Trebali bi shvatiti da je uskrsnuće kraj ljudske duhovne evolucije, a reinkarnaciju bi trebali shvatiti kao proces učenja ili čišćenja, ali oni umjesto toga vjeruju u čistilište....ajde neka im je, u konačnici sve dođe na isto.... EGO= Chit-Jada-Granthi ....čvor između Duha i tijela
  • 22.04.2008. 21:06h

    Član girijaMerlin4 Djela koja čini Jivanmukta nakon doživljavanja nirvikalpa samadhija ne vezuju ga jer je oslobođen želja i ega. Bilo da je u samadhiju ili da je svjestan vanjskog svijeta, njegovo prosvjetljenje jest postojano a njegovo blaženstvo stalno. Iako ponekad drugima izgleda poput neprosvjetljene osobe, s obzirom na glad, žeđ ili spavanje, on ipak nikad ne zaboravlja svoju stvarnu prirodu Besmrtne Svjesnosti. Maharj je rekao; Nekorišćenjem (mentalne) svesnosti osoba dospeva u stanje samadhi-ja (nadsvesno stanje). Jednostavno ostavite vaš um po strani. Vi ne želite ništa, niti od vašeg tela, niti od vašeg uma.

IZDVOJENO

Tehnike

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
TEMELJI SADHANE 2 LJUBAZNOST