Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član stankovic.jure

Upisao:

stankovic.jure

OBJAVLJENO:

PROČITANO

526

PUTA

Pogledajte VEČERAS: 'Gotovo cijeli Sunčev sustav' bit će vidljiv ove večeri – evo kako vidjeti Jupiter, Merkur, Veneru, Uran i Mars

Pogledajte VEČERAS: 'Gotovo cijeli Sunčev sustav' bit će vidljiv ove večeri – evo kako vidjeti Jupiter, Merkur, Veneru, Uran i Mars
Merkur, Jupiter, Venera, Uran, Mars večeras će se poravnati s Mjesecom na nebu Promatrači zvijezda moći će vidjeti 'gotovo cijeli Sunčev sustav' ako se nebo razvedri

Pogledajte VEČERAS: 'Gotovo cijeli Sunčev sustav' bit će vidljiv ove večeri – evo kako vidjeti Jupiter, Merkur, Veneru, Uran i Mars

  • Merkur, Jupiter, Venera, Uran, Mars večeras će se poravnati s Mjesecom na nebu
  • Promatrači zvijezda moći će vidjeti 'gotovo cijeli Sunčev sustav' ako se nebo razvedri

Sam TONKIN ZA MAILONLINE

Jupiter , Merkur , Venera, Uran i Mars večeras će se poravnati s Mjesecom na noćnom nebu, dok 'malo cijeli Sunčev sustav' priređuje predstavu za promatrače zvijezda.

Spektakl je za neke bio vidljiv jučer nakon zalaska sunca, no ova bi večer trebala biti najbolja prilika da se promatra 'planetarna parada' gledajući prema zapadu.

Venera će biti najlakši planet za vidjeti jer je najsvjetliji objekt na noćnom nebu osim Mjeseca, dok astronomi kažu da će Jupiter i Mars također biti 'lako vidljivi golim okom', čak i iz svijetlog grada kao što je London .

Međutim, vjerojatno će biti potreban teleskop da bi se mogli vidjeti Merkur i Uran.

'Možete vidjeti gotovo cijeli Sunčev sustav u jednoj noći', rekao je astronom Rory Bentley sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu za Popular Science .

Stručnjaci kažu da će bijeg od gradskog života pružiti najbolju priliku za jasnije poglede jer su urbana područja više pogođena svjetlosnim onečišćenjem.

Promatrači neba također moraju  promatrati rano navečer jer će Merkur i Jupiter brzo nestati iza horizonta. 

Profesorica Beth Biller sa Sveučilišta u Edinburghu rekla je za MailOnline: 'Točna lokacija u Ujedinjenom Kraljevstvu vjerojatno nije kritična. Ono što je važnije je biti izvan grada i biti negdje gdje imate dobar pogled na horizont.'

Planetarna parada se odvija kada se više svjetova nalazi u istoj konstelaciji. 

Iako  nije neuobičajeno vidjeti dva ili tri planeta na nebu, poredak od pet je rjeđi. 

Dogodilo se to prošle godine, a prije toga i 2020. i 2016. godine. 

Profesor Biller je dodao: 'V enus i Jupiter su vrlo svijetli i lako ih je uočiti i možda ste ih već vidjeli blizu jedno uz drugo tijekom proteklih nekoliko tjedana. 

'Mars je malo blijeđi, ali ga je još uvijek lako uočiti golim okom. Merkur počinje biti lukav — morate biti na mračnom mjestu s jasnim pogledom na horizont ako želite vidjeti Merkur.' 

Ovakva planetarna poravnanja događaju se jer je Sunčev sustav oblikovan poput ravnog diska, s planetima koji kruže oko istog ravnog područja u svemiru.

To znači da se s vremena na vrijeme poravnaju duž ove ravne linije, s različitim brojem vidljivih planeta u različitim redoslijedima. 

Anna Gammon-Ross, astronom iz Kraljevskog opservatorija u Greenwichu, objasnila je najbolji način da se uhvati djelić spektakla: 'Najbolje vrijeme za vidjeti ovih pet planeta večeras je neposredno nakon zalaska sunca. 

'Ako pogledate u smjeru u kojem je sunce zašlo (zapad), nisko na nebu možete uočiti Jupiter i Merkur blizu jedan drugome. 

'Malo više gore i malo južnije, moći ćete uočiti Veneru, a visoko na jugu moći ćete vidjeti Mars, blizu Mjeseca.'

Dodala je: 'Svi ovi planeti vidljivi su samo vašim očima i izgledat će kao svijetle točke svjetla. Izgledat će nešto drugačije od zvijezda jer zvijezde svjetlucaju, a planeti ne. 

'Da biste uočili peti planet u ovom trenutku, Uran, morat ćete gledati blizu Venere pomoću teleskopa.'

Prvi pogled: Kraljevska astronomka Škotske, Catherine Heymans, tvitala je sinoć o planetarnoj paradi

Najbolja prilika: stručnjaci kažu da će veći od gradskog života pružiti najbolju priliku za jasnije poglede jer su urbana područja više pogođena svjetlosnim onečišćenjem (fotografija)

Kraljevski astronom za Škotsku, Catherine Heymans, tvitala je sinoć o prvom pogledu na planetarnu paradu.

'Divno je vidjeti toliko entuzijasta #PlanetaryParade večeras na plaži Portobello', napisala je.

'Prekrasno vedro nebo – Venera i Mars izgledaju sjajno – samo je šteta što smo tako daleko na sjeveru, Jupiter i Merkur su zapravo postavljeni zajedno sa Suncem. #Do LookUp!'

Promatrači neba ne trebaju brinuti ako propuste spektakl, jer  će se ove godine također dogoditi niz drugih planetarnih poravnanja. 

Za manje od mjesec dana, očekuje se da će se Merkur, Uran, Venera i Mars ponovno poravnati u sektoru neba od 35 stupnjeva.

Zatim će se 24. travnja dogoditi sektor od 40 stupnjeva s Marsom, Venerom, Uranom i Merkurom koji će se okupiti zajedno. 

Prošle su godine promatrači zvijezda  na sjevernoj hemisferi imali nevjerojatnu priliku promatrati Merkur, Veneru, Mars, Jupiter i Saturn odjednom.

Planeti u našem Sunčevom sustavu nikad se ne poredaju u jednu savršeno ravnu liniju kao što se prikazuje u filmovima. 

Ako pogledate dvodimenzionalni prikaz planeta i njihovih orbita na komadu papira, mogli biste vjerovati da će svi planeti na kraju kružiti oko iste linije. 

U stvarnosti, svi planeti ne kruže savršeno u istoj ravnini. Umjesto toga, njišu se na različitim orbitama u trodimenzionalnom prostoru. Iz tog razloga nikada neće biti savršeno usklađeni. 

Planetarni raspored ovisi o vašem gledištu. Ako se tri planeta nalaze u istom dijelu neba sa Zemljine točke gledišta, oni ne moraju nužno biti u istom dijelu neba od Sunčeve točke gledišta. 

Poravnanje je stoga artefakt gledišta, a ne nešto temeljno o samim planetima. 

Čak i kad bi se svi planeti poravnali u savršeno ravnu liniju, to bi imalo zanemariv učinak na Zemlju. 

Izmišljeni i pseudo-znanstveni autori vole tvrditi da bi planetarno poravnanje značilo da bi se sva gravitacijska polja planeta zbrojila kako bi napravila nešto masivno što ometa život na Zemlji. 

Zapravo, gravitacijska sila planeta na Zemlji toliko je slaba da nema značajnijeg utjecaja na život na Zemlji. 

Postoje samo dva objekta Sunčevog sustava s dovoljnom gravitacijom da značajno utječu na Zemlju: Mjesec i Sunce. 

Sunčeva gravitacija je jaka jer je Sunce tako masivno. Mjesečev gravitacijski učinak na Zemlju je jak jer je Mjesec tako blizu. 

Sunčeva gravitacija uzrokuje Zemljinu godišnju orbitu i stoga, u kombinaciji sa Zemljinim nagibom, uzrokuje godišnja doba.

Mjesečeva gravitacija prvenstveno je odgovorna za dnevne morske mijene. Blisko poravnanje Sunca i Mjeseca ima utjecaja na Zemlju, jer su njihova gravitacijska polja tako jaka.

Ovo djelomično poravnanje događa se svakog punog Mjeseca i mladog Mjeseca i dovodi do posebno jakih plima koje se nazivaju 'proljetne plime'. 

Riječ 'proljeće' ovdje se odnosi na činjenicu da se čini da voda skače uz obalu s posebno jakim plimama svaka dva tjedna - ne da se one događaju samo u proljetnoj sezoni. 

Izvor: Dr. Christopher S. Baird/Sveučilište West Texas A&M

dailymail.co.uk

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info