Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član stankovic.jure

Upisao:

stankovic.jure

OBJAVLJENO:

PROČITANO

535

PUTA

OD 14.01.2018.

Počelo hvatanje božje čestice

Počelo hvatanje božje čestice
ŽENEVA - U Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) upravo je počeo najambiciozniji znanstveni pothvat u povijesti. Oko pet milijardi eura vrijedni projekt LHC (veliki hadronski sudarač) rekonstruirat će uvjete kakvi su vladali u trenucima nastanka svemira, za koji se smatra da je nastao Velikim praskom (Big Bang) prije 13 milijardi godina.

www.jutarnji.hr

Piše: Iz Ženeve Tanja Rudež
Foto: AP

 



- Ovo je vrlo značajan datum za CERN, ali i za sve nas. Ovo je početak nove ere i danas slavimo zbog onoga što smo dosad postigli, ali i zbog nade u nova otkrića - izjavio je generalni direktor CERN-a Robert Aymar uoči puštanja u rad LHC-a, najvećeg stroja na svijetu, koji se nalazi na dubini od 100 metara u tunelu opsega 27 kilometara, što se jednim dijelom nalazi u Švicarskoj, a drugim u Francuskoj.

U LHC-u će se sudarati protoni, a jutros je pušten prvi snop protona, po čemu je današnji događaj, koji prati nekoliko stotina akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, dobio ime "First Beam Day". Prvi snop protona pušten je u LHC oko 9,30 sati. Kada je Lyn Evans, voditelj LHC-a, iz Glavnog kontrolnog centra CERN-a najavio da je snop protona pušten do prve kontrolne točke, popraćen je pljeskom kolega fizičara i novinara.

Dvadeset i sedam kilometara dug put snopa protona odvijao se u osam etapa od jedne do druge kontrolne točke i završen je oko 10.25 sati. Taj trenutak dočekan je uzvicima ‘Bravo’ i ‘Super’, a Lynn Evans nije krio svoje zadovoljstvo. Uz njega su bili generalni direktor CERN-a Robert Aymar te tri bivša direktora koji su radili na realizaciji projekta LHC, Carlo Rubbia, Chris Llewellyn Smith i Luciano Maiani.




Bude li se sve odvijalo po planu, u LHC-u će za oko mjesec dana početi prvi sudari protona. Ipak, LHC će se mjesecima "uhodavati", da bi punim intenzitetom počeo raditi za tri godine. Kada bude u punom pogonu, svake sekunde bit će milijardu sudara protona s protonima. Fizičari se nadaju da će jednom u tisuću milijardi sudara nastati famozni Higgsov bozon, koji će se odmah raspasti tako da će ga detektirati dva golema i izvanredno sofisticirana detektora CMS i ATLAS. Higgsov bozon je ključ za razumijevanje mase, a teorijski ga je 1964, godine predvidio britanski fizičar Peter Higgs. Zbog neuhvatljivosti popularno je nazvan "božjom česticom".

Na svim eksperimentima u sklopu projekta LHC, koji se razvija već 20 godina, sudjeluje oko 10.000 znanstvenika i inženjera iz 85 zemalja. Među njima je i dvadesetak hrvatskih fizičara svih generacija. Ovih dana u CERN-u je šestero naših fizičara; "veterani" dr. Daniel Denegri, dr. Guy Paić i dr. Danilo Vranić, koji desetljećima surađuju u CERN-u, zatim dr. Vuko Brigljević te dvoje mladih znanstvenih novaka, Senka Đurić i Srećko Morović.



Početku lova na božju česticu svoj je logo prilagodio i Google

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info