Upisao:

tara

OBJAVLJENO:

O DOJKAMA i mogućim problemima

Informativno za sve koje zanima zdravlje njihovih grudi!

Punkcijska biopsija dojke

 

Taj se pregled obavlja kad treba utvrditi je li lezija (cista) dobroćudna ili ne.

 

Zašto se pregled obavlja?

 

Najčešće stoga kad se na mamografskoj ili ekografskoj snimci dojke pokaže nešto što izaziva sumnju. Punkcija se, međutim, obavlja i onda kad otkrijete kvržicu pod dodirom.

 

Što treba prije toga obaviti?

 

Nikakve pripreme nisu potrebne. Liječnik vam može uručiti pismene upute o pregledu. Važno je ispuniti mali upitnik o lijekovima koje možda uzimate (sredstva protiv taloženja krvnih pločica ili antikoagulante…) kako biste prekinuli tu kuru ili je nadomjestili drugim lijekovima. Aspirin treba izbjegavati 48 sati prije punkcije. Ponesite i svu medicinsku dokumentaciju (povijest bolesti).

 

Kako se obavlja?

 

 • Pod ekografskom kontrolom. Ležite na leđima a cistu se pronalazi ultrazvučnom sondom.

-         Moguće je da radiolog prethodno tankom punkcijskom iglom uzme uzorak tkiva iz ciste kako bi otkrio eventualne abnormalne stanice (citopunkcija).    

-         Moguće da, nakon što lokalno ubrizga sredstvo za anesteziju u područje koje  pretražuje, liječnik napravi mali rez i izvadi uzorke tkiva pomoću deblje igle (punkcija-biopsija).

 • Pod stereotaksijom. Označavanje ili otkrivanje cista se obavlja pod numeričkom mamografijom. Ležite na trbuhu na posebnom stolu koji ima otvor za dojku. Poslije lokalne anestezije, uzimaju se uzorci tkiva nalik na sitne mrkvice (sustavom giljotine) pomoću posebne igle pod kompjuterskom kontrolom. Tom se tehnikom mogu otkriti i ciste koje se na ekografskoj snimci ne vide.

Poslije pregleda, na mjesto punkcije se stavlja oblog kako se ne bi stvorio hematom.

 

Koliko traje?

 

Ovisno o primjenjenom postupku, od 10 do 30 minuta.

 

Je li bolno?

 

Citopunkcija malo boli usprkos tankoj igli koja se uvodi u dojku. Biopsije nisu bolne zbog lokalne anestezije. Osim toga, stupanj boli ovisi o osobi.

 

Kako se osoba poslije osjeća?

 

Dobro i normalno. Odlazite iz ordinacije s malim oblogom na dojci. Nekoliko dana izbjegavajte kupke i bazene dok ranica ne zacijeli.

 

Kad su gotovi nalazi?

 

Uzorke tkiva analiziraju specijalisti. Nalaze uruči i tumači liječnik koji je prepisao pregled, osam do deset dana kasnije.  U hitnom slučaju to može biti već nakon 48 sati.

 

Ima li opasnosti i kontra indikacija?

 

Usprkos oblogu, može se pojaviti modrica. Nema kontraindikacija tom pregledu.

 

Upamtiti

 

 • Bez obzira na tehniku, uvijek se uzima nekoliko uzoraka tkiva.
 • Tim se neškodljivim pregledom izbjegavaju nepotrebni kirurški zahvati. Pregled služi  kirurgu da prije operacije točno odredi zahvat i time obavi uspješniju operaciju.

 

Princip

 

Ovisno o slučaju, liječnik radiolog će prvo bez drugih pomagala, tj. samo gledajući obaviti uzimanje uzoraka (punkciju-biopsiju) na označenom području. Taj se uzorak zatim analizira.

 

 

 

Osobne stranice svih članova kluba

KAZALIŠTE

MAGAZIN

BRZI CHAT

 • sayan

  Zdravo svima...pitao sam pre jedno mesec dana i nisam nasao pa da pitam opet gde su osovi clanci u kojoj kategoriji?usao sam na pretrazivac kao sto ste rekli i izaslo je ''svi objavljeni osho clanci'' to je radilo na starom forumu a sada tu ima samo oshov

 • vanessa

  ♥*Lp

 • bglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Lijepu i radosnu nedjelju vam želim! Lp

 • vanessa

  ♥*♪♫ ♪♫:)))

 • vanessa

  ❤ * ❤*❤ ❤*riješeno ..Hvala.. Laku noć

Cijeli Chat

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info