Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član iris

Upisao:

iris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

440

PUTA

Globalno kuhanje je možda simptom predstojeće gladi

Globalno kuhanje je možda simptom predstojeće gladi
Iskreno, ne jedu mi se samo alge uzgojene u plastičnim megacilindrima, gljive uzgojene u podrumima i prženi kukci, to bi bilo nekako protuprirodno.

Jaimie Oliver je svojom planetarno poznatom tv emisijom "Goli kuhar" zaradio viteški naslov i pokrenuo globalno kuhanje kao fenomen. Kuharski blogovi su preplavili virtualu, gastronomske i kulinarske web stranice u video kanali imaju svoje fanove, tv kitchen vrti 24 sata kuhanja iz svih krajeva svijeta, poplava natjecateljskih kuharskih emisija na svim tv kanalima, sve više gastro festivala, svako selo svoju gastro feštu ima.

Samo civilizacija u strahu od gladi može biti toliko opsjednuta kuhanjem i nakuhavanjem.

Djeca više ne pitaju mame i bake kako se kuha neko jelo. Ako ne trpaju u sebe brzu hranu, savjet će potražiti na google-u i tako napraviti svoje prve, nevješte kuharske eksperimente.

Paralelno s kuhanjem na sve strane i na sve načine se razmahao i pokret engleskih vrtlara, koji gle čuda više ne preferiraju samo elitne ukrasne vrtove, nego sve više kombiniraju ukrasno i korisno i jestivo bilje. Kada je Monty Don, jedan od pionira vrtlarskog pokreta posjetio Dubrovnik i Istru, u svojim reportažama je izjavljivao da je Hrvatska siromašna jer nema dovoljno ukrasnih vrtova, a nema ih jer na svaki komadić zemlje sade korisne i jestive biljke, rekao je možda istinu, ali to ga je možda i nadahnulo i bar malo promijenilo. 

Za vrijeme epidemije korone u mnogim velikim svjetskim gradovima su volonteri dijelili sadnice jestivih biljaka, a mnogi pripadnici moderne elite su iz gradova pobjegli na selo i prvi put ruke uprljali zemljom da bi uzgojili svoju hranu.

Meni su ta dva paralelna pokreta, globalno kuhanje i engleski vrtlarski pokret vrlo indikativni i možda jesu simptom predstojeće gladi. Istina, naša najplodnija regija Slavonija je raseljena, polja zapuštena, što je pretužna posljedica iracionalne politike i planova da se živi samo od turizma koje ćemo hraniti uvezenom hranom, ali odmorit će se zemlja i opet će je neke vrijedne ruke zasijati, jer znamo što jedemo samo ako smo sami proizveli svoju hranu.

Možda ćemo opet jesti manje, ali kvalitetnije i zdravije.

Iskreno, ne jedu mi se samo alge uzgojene u plastičnim megacilindrima, gljive uzgojene u podrumima i prženi kukci, to bi bilo nekako protuprirodno.

Politike koje ne poštuju zemlju i prirodu proizvode glad.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info