Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član franjok

Upisao:

franjok

OBJAVLJENO:

PROČITANO

504

PUTA

OD 14.01.2018.

Zatvorski pogled mijenjamo za dobrotvorni

U ‘Caritasu’ možete mijenjati zatvorsku kaznu za dobrotvorni rad. Primjerice, Mario Š. čisti stolove, pere posuđe štićenika koji u kuhinju dolaze na ručak

www.slobodnadalmacija.hr

Dogovor Caritasa i Bilica: Čistin sirotinji da ne ležin u zatvoru

 
piše branko galić

Čučavac s rešetkastim pogledom na Bilicama ili fažol s kobasicama u županijskom Caritasu? Dileme nema za dio osuđenika na zatvorske kazne od 2005. godine. Od tada se njih 80 prijavilo da bi odradili kaznu humanitarnim radom za opće dobro.

Caritas ih može primiti maksimalno pet odjednom, a bave se ukrcajem i iskrcajem odjeće, namještaja, kućanskih aparata, dostavom hrane beskućnicima, radom na porti i kartoteci. Bude i maloljetnih prijestupnika koje im pošalje Centar za socijalnu skrb koji dijele odjeću u Gundulićevoj, a odnedavno Caritas ima i neposredni ugovor o zajedničkom interesu s Upravom za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Nikad problema

- Nikad nismo imali problema s njima, a i oni kažu da su ugodno iznenađeni kako su primljeni. Svako jutro s nama u 8 sati popiju kavu i dogovorimo se što ćemo taj dan raditi - govori nam Stanko Jerončić, ravnatelj Caritasa u Zrinsko-frankopanskoj 43. Tek dvojica maloljetnika nisu odradila svoje do kraja. Trenutačno kaznu od 40 dana dobrovoljnog rada odrađuju dvojica. Jedan od njih je Mario Š.

U ‘Caritasu’ trenutačno kaznu od 40 dana dobrotvornog rada odslužuje dvoje ljudi   Jakov Prkić / Cropix
Našli smo ga kako pomaže u “blagovalištu”, čisti stolove i pere posuđe štićenika Caritasa koji dođu na ručak.

- Malo volontiram, da uđem u radnu atmosferu, da imam naviku biti s ljudima. Drago mi je kad sam potreban ljudima. Ovdje je puno bolje nego u zatvoru. Drago mi je da mi netko da odgovornost, da sam u stanju pomoći, onda se i ja dobro osjećam, u društvu sam - kaže Mario (36). Nije, naravno, želio reći kako se našao u ovakvoj situaciji, ali s obzirom na njegov polet vidi se da mu nije mrsko biti tu.

Mila i Lepa

Posjet novinara obradovao je Milu Oršulić (90) koja dolazi na ručak posljednje tri godine.

- Ne može biti bolje - kaže, ali ne bi pričala sada gdje su joj sinovi, kćeri, rodbina... - Nađite mi kojega udovca - dodala je Lepa Stefanović (75).

 

Stipendije

'Caritas’ se bavi i stipendiranjem siromašnih studenata, ne po natječaju, ‘da ne bude velikog pritiska’, nego po preporuci župnika. Petero njih dobiva po 500 kuna, s tim da su se obvezali da će odraditi 30 sati dobrovoljnog rada u jednoj godini. Obnavljaju i tri kuće i kupaonice u Dicmu, Neoriću i Hrvacama. Najviše novca stigne kao milostinja iz crkava na treću nedjelju Došašća, na nedjelju Caritasa, a potpomogne i Nadbiskupija.

 

Prekršaji

I novi Prekršajni zakon omogućava odrađivanje kazne, no provedbeni propis koji bi to regulirao još nije ugledao svjetlo dana, a u Ministarstvu pravosuđa kažu da će to biti uskoro. Cilj je, između ostalog, smanjiti natrpanost zatvora i troškove sankcija.

 

Za opće dobro radi 16 osuđenika

Kazneni zakon koji je stupio na snagu 1998. godine propisao je mogućost izricanja i izvršavanja alternativne sankcije - zamjenu kazne zatvora u trajanju do šest mjeseci radom za opće dobro na slobodi, a izvršavanje navedene sankcije stavljeno je u nadležnost Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa. Primjenjuje se od 2002.

Na području Splita u postupku je izvršavanja takvih kazni 16 osuđenika, a u cijeloj Hrvatskoj kroz nju u 2008. prolazi ili je prošlo njih 500.
Takve osuđenike prima Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”, Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Trogiru, Dobrovoljno vatrogasno društvo Split i Slatine te 'Caritas’. Rad za opće dobro najčešće se izriče za blaža kaznena djela, kao što su zloporabe opojnih droga, imovinska kaznena djela, izazivanje prometne nesreće, krivotvorenje isprave, prijevara i slično.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info