Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član test

Upisao:

test

OBJAVLJENO:

PROČITANO

479

PUTA

Vodič za sigurnost na internetu za djecu

Vodič za sigurnost na internetu za djecu
Djeca na mreži mogu biti izložena neprikladnom sadržaju, cyberbullyingu, pa čak i grabežljivcima.

Kao resurs, internet je prekrasno mjesto za djecu da uče, istražuju ideje i kreativno se izražavaju. Internet je također ključan u djetetovom društvenom razvoju, pomaže u jačanju komunikacijskih vještina, na primjer pri igranju igrica ili razgovoru s prijateljima.

No, roditelji bi trebali biti svjesni da sve te aktivnosti često nose rizike. Djeca na mreži mogu biti izložena neprikladnom sadržaju, cyberbullyingu, pa čak i grabežljivcima.

Iako praćenje onoga što vaša djeca vide i rade na internetu pomaže im u zaštiti od ovih rizika, nije lako pratiti svoju djecu bez osjećaja da narušavate njihovu privatnost. Samo pitanje koje web stranice posjećuju može ostaviti dojam da ne vjerujete svom djetetu.

Ključ za borbu protiv bilo kakvog velikog rizika je obrazovanje. Važno je da vi i vaša djeca budete svjesni opasnosti, kako se zaštititi od njih i kako prepoznati znakove upozorenja. Zato smo sastavili ovaj vodič kako bismo i vama i vašoj djeci* pomogli razumjeti kako se sigurno kretati internetom.

*Potražite naše savjete "Za djecu" u nastavku, koje možete podijeliti sa svojom djecom i tinejdžerima.

Istraživanje Pew Research Center-a iz 2020. pokazalo je da:

        • 86% roditelja djeteta mlađeg od 11 godina ograničava vrijeme svog djeteta ispred ekrana, dok 75% provjerava što njihovo dijete radi na internetu.
        • 71% roditelja djeteta mlađeg od 11 godina zabrinuto je da njihovo dijete ima previše vremena ispred ekrana.
        • D66% roditelja smatra da je roditeljstvo danas teže nego prije 20 godina, a njih 21% krivi društvene mreže općenito.
        • 65% roditelja vjeruje da je prihvatljivo da dijete ima svoje tablet računalo prije 12. godine.

Online prijetnje djeci

Izloženost neprikladnom sadržaju

Djeca su sve aktivnija na internetu i to u mlađoj dobi. To povećava vjerojatnost da vide nešto neprikladno za njihovu dob. Mrežne aktivnosti koje povećavaju mogućnost da vaše dijete vidi neprikladan sadržaj uključuju:

    • Pridruživanje platformama društvenih medija prije navršene minimalne dobi
    • Gledanje prijenosa uživo bez znanja jesu li primjereni dobi
    • Korištenje aplikacija i igranje igrica nije prikladno za djecu

Bez odgovarajućeg mrežnog nadzora i blokatora sadržaja, nevino pretraživanje interneta može izložiti vaše dijete sadržaju koji izaziva zbrku i uzrujanost.

Neprikladan sadržaj nije samo seksualne prirode. Također uključuje materijal usmjeren na odrasle, uznemirujuće informacije ili slike i dezinformacije koje potiču vaše dijete na opasno ili nezakonito ponašanje. Neprikladan sadržaj može biti:

    • Pornografski materijal
    • Sadržaj koji sadrži eksplicitan jezik
    • Slike, videozapisi ili igre s eksplicitnim nasiljem
    • web-lokacije koje potiču štetne aktivnosti kao što su kriminal, terorizam, samoozljeđivanje, rasizam i samoubojstvo
    • Nemoderirane sobe za razgovor
    • Kockarske stranice

Predatori na mreži

Vaše dijete može na internetu susresti pojedince koji nisu ono za koje se predstavljaju – i koji mogu izdvojiti vaše dijete kao žrtvu predatorskog ponašanja. Online grabežljivci poput ovih obično će koristiti lažni profil kako bi izgradili emocionalnu vezu sa svojim mladim, dojmljivim metama.

Što je internetsko dotjerivanje?

Dotjerivanje je izraz koji se koristi za opisivanje kada se grabežljivci sprijatelje s maloljetnicima na internetu kako bi ih iskoristili. Dotjerivanje se može koristiti u seksualne svrhe ili za radikalizaciju mladih ljudi.

Cilj je zadobiti povjerenje vašeg djeteta, a njegovatelji to mogu učiniti pretvarajući se da imaju slične interese ili dajući darove i komplimente. Nakon što se odnos izgradi, razgovor može poprimiti seksualni karakter, često s tim da njegovatelj potiče dijete da šalje eksplicitne slike.

Mrežni grabežljivci obično ciljaju djecu na web-lokacijama popularnim među mladima, kao što su društveni mediji, online igre i sobe za razgovor.

Cyberbullying

Cyberbullying je pojam koji se koristi za opisivanje uvredljivih komunikacija primljenih putem digitalnih kanala, poput postova na društvenim mrežama, trenutnih poruka i e-pošte, itd. Kao i kod bilo kojeg oblika maltretiranja, internetsko nasilje može biti vrlo uznemirujuće za djecu, posebno ako je aktivnost javna.

Ova komunikacija može dosegnuti široku publiku u roku od nekoliko sekundi, budući da se štetni postovi mogu dijeliti više puta. Počinitelj može zadržati određeni stupanj anonimnosti, što otežava policiju.

Glavna razlika između cyberbullyinga i zlostavljanja licem u lice je u tome što štetne aktivnosti na mreži mogu dovesti do masovne štetne izloženosti. Budući da je internet sveprisutan u svačijim životima, vaša djeca mogu biti zlostavljana bilo gdje, bilo kada – čak i u vašem domu. Zlostavljanje se može sastojati od:

    • Odbijanje i isključenje iz online grupa ili chatova
    • Prijetnje i zastrašivanje
    • Glasine i kleveta
    • Manipulacija i iznuda
    • Uhođenje i uznemiravanje
    • Krađa identiteta i hakiranje računa
    • Javno objavljivanje tajnih ili osobnih podataka

Uvjeti cyberbullyinga

Cyberstalking: Slanje ponovljenih prijetnji i poruka na mreži.

Isključivanje: namjerno isključivanje nekoga iz mrežnih aktivnosti.

Fraping: Otimanje tuđeg računa i lažno predstavljanje za objavljivanje neprikladnog sadržaja.

Žalovanje: Cyberbullying putem platformi za online igre.

Izlazak: javno sramotiti nekoga dijeljenjem osobnih ili privatnih podataka o nekome na mreži.

Maskiranje: stvaranje lažnog identiteta za anonimno cyber maltretiranje.

Trolling: objavljivanje uvredljivih poruka o osjetljivim temama, poput poticanja na rasizam, homofobije ili ciljanje pojedinca.

Kako zaštititi svoju djecu od internetskih prijetnji

Zaštita od neprikladnog sadržaja

Ponekad vaše dijete može otkriti sadržaj koji nije primjeren njegovoj dobi ili stupnju razvoja. Ne možete provjeriti sve što vaše dijete vidi na internetu, ali mu možete pomoći da izbjegne neprikladan sadržaj.

Naučite djecu kako se sigurno kretati internetom

Pokažite svojoj djeci kako sigurno pregledavati internet. Razgovarajte o posjećivanju samo sigurnih (https) web stranica, kako unijeti sigurne pojmove za pretraživanje. Uključivanje sigurnog načina rada YouTubea i Google SafeSearch kako bi bili sigurni da vide rezultate primjerene dobi.

Objasnite da mnoge stranice, poput Facebooka i TikToka, imaju minimalna dobna ograničenja koja su tu da ih zaštite od neprikladnog sadržaja. Dogovorite se koje su web-lokacije i aplikacije prikladne za vaše dijete za korištenje.

Obavijestite djecu o tome što tražiti

Naučite svoju djecu da neprikladan i grafički sadržaj nije ograničen samo na web stranice. Objasnite da se mogu otkriti i putem e-pošte i izravnih poruka. Razgovarajte o tome kada je u redu kliknuti na vezu ili preuzeti te o opasnostima skočnih oglasa.

Instalirajte vatrozide i blokatore sadržaja

Iskoristite ugrađene sigurnosne aplikacije koje dolaze s vašim uređajima i preuzmite aplikacije za roditeljski nadzor kako biste pružili dodatni sloj zaštite. Instalirajte vatrozid (softver ili hardver za filtriranje/blokiranje interneta) koji je dizajniran da zaštiti djecu od sadržaja neprimjerenog dobi.

Što učiniti ako je vaše dijete izloženo

Budite spremni s planom ako je vaše dijete izloženo neprikladnom sadržaju. Pronađite izvor sadržaja i odmah blokirajte pristup neprikladnim ili opasnim stranicama kako biste pomogli svom djetetu da se osjeća sigurnim na mreži.

Nemojte sramiti i ne kriviti svoje dijete. Umjesto toga, držite linije komunikacije otvorene i potaknite svoje dijete da dođe k vama ako ga nešto uznemiri na internetu, ma koliko se to činilo beznačajnim.

Zaštita od mrežnih predatora

Dotjerivanje može biti teška tema za razgovor sa svojom djecom, ali važno je da potičete otvoreni dijalog.

Educirajte se o opasnosti

Utvrdite što su grabežljivci na mreži, metode koje koriste i gdje napadaju. Objasnite svom djetetu da nikada ne razgovara s nepoznatim osobama na mreži i da vam treba odmah reći ako netko koga ne poznaje stupi u kontakt.

Naučite pravilno online ponašanje

Razgovarajte sa svojim djetetom o vrstama mrežnih interakcija koje su u redu i onima koje nisu prikladne. Naučite ih kako prepoznati crvene zastavice i da vam mogu doći ako su zabrinuti.

Nadgledanje uređaja i mrežnih aktivnosti

Obiteljsko računalo držite u zajedničkom prostoru i pratite korištenje mobilnih uređaja. Roditeljski nadzor, zajednički račun e-pošte i pojačane sigurnosne postavke dodatno će zaštititi privatnost vašeg djeteta.

Kontrolirajte pristup aplikacijama za fotografije, web kamerama i digitalnim fotoaparatima. Pobrinite se da vaše dijete zna da ne može preuzimati ili prenositi slike bez dopuštenja. Redovito provjeravajte rolne fotoaparata i foto datoteke na djetetovim uređajima da li je bilo što neprikladno.

Upozorite djecu na rizična mrežna mjesta

Razgovarajte o rizicima platformi društvenih medija i online chat soba. Postavite vremenska ograničenja, pravila i uvijek slijedite dobna ograničenja za aplikacije i web stranice.

Budite oprezni

Čak i “sigurna” online mjesta i dalje zahtijevaju da budete na oprezu. Na primjer, internetski grabežljivci mogu se pretvarati da su djeca u sobama za razgovor i igrama prilagođenim djeci. Važna je opreznost u svim online aktivnostima vašeg djeteta.

Što učiniti ako je vaše dijete žrtva internetskog dotjerivanja

Ako sumnjate da se vaše dijete njeguje na internetu, to može biti vrlo uznemirujuće za vas oboje. Brza akcija ključna je za zaštitu vašeg djeteta i drugih:

          • Dajte djetetu do znanja da nije krivo
          • Spremite kopije ili snimke zaslona svih komunikacija grabežljivca
          • Prekinite svu komunikaciju s grabežljivcem, blokirajući ih na svim platformama
          • Promijenite vjerodajnice za prijavu za sve mrežne račune i osigurajte ih jedinstvenim, složenim lozinkama
          • Prijavite pojavu dotjerivanja administratorima web-mjesta i policiji

Cyberbullying

Internet i društveni mediji promijenili su način na koji djeca doživljavaju zlostavljanje – pojačani učinci mogu biti emocionalni i razorni. Započnite razgovor sa svojim djetetom kako biste ga osposobili za prepoznavanje i rješavanje cybernasilnika na pravi način.

Razgovarajte o tome što je cyberbullying

Shvatite što je cyberbullying, kako i gdje se događa te koji su znakovi upozorenja. Razgovarajte o tome koje su vrste komunikacije prihvatljive, a koje neprihvatljive, kako od vaše djece tako i od onih s kojima razgovaraju na mreži.

Istaknite da cybernasilnici u početku mogu biti prijateljski nastrojeni, ali da budete svjesni svih interakcija zbog kojih se vaše dijete osjeća uznemireno, uzrujano ili uplašeno. Potaknite otvorene i iskrene rasprave kako biste osigurali da vaše dijete zna da može razgovarati s vama o internetskim interakcijama koje mu stvaraju nelagodu.

Pazite na online interakcije

Ako svojoj djeci dopustite da imaju račune na društvenim mrežama ili e-pošti, osigurajte da imate pristup za upravljanje ili praćenje računa. Aplikacije za roditeljski nadzor također su izvrsne za informiranje. Povremeno provjeravajte račune, ali dajte do znanja svojoj djeci da to radite jer to pomaže u održavanju međusobnog povjerenja i poštovanja.

Postavite granice

Postavite vremenska ograničenja za cijelo vrijeme upotrebe, uključujući pregledavanje interneta, igranje online igrica i izvođenje domaće zadaće. Postavite pravila za razmjenu trenutnih poruka i društvene mreže. Opet, jasno dajte do znanja svojoj djeci da ćete redovito provjeravati što rade na internetu.

Budite spremni ako se dogodi najgore

Naučite što treba poduzeti ako vaše dijete postane žrtva cyber nasilnika. Umjesto da reagirate emocionalno, racionalno razgovarajte o tome što se dogodilo s vašim djetetom kako biste mu pomogli da se nosi s onim što prolazi.

Formirajte mrežu iz stvarnog života koja se sastoji od roditelja prijatelja vaše djece. Napravite plan kako ćete paziti na svoju djecu na mreži i zatražite pomoć od vođa zajednice. Što više ljudi možete zaposliti, veća je vjerojatnost da ćete djecu u svojoj zajednici zaštititi na internetu.

Zaštita djece na društvenim mrežama

Čim im bude dopušteno, djeca će se prijaviti na neki oblik profila na društvenim mrežama. Mnogi će posjećivati ​​svoje profile nekoliko puta dnevno, jer društvene mreže počinju činiti veliki dio njihovog društvenog života.

Što roditelji mogu učiniti kako bi zaštitili svoju djecu na društvenim mrežama

Naučite svoju djecu:

            • Budite ljubazni Objasnite da se od vaše djece očekuje da se prema drugima na internetu uvijek ponašaju s poštovanjem. Online zlostavljanje ili maltretiranje uvijek treba prijaviti administratorima i njihovim roditeljima.
            • Razmislite prije objavljivanja Nakon što je nešto objavljeno na internetu, čak i ako je izbrisano, još uvijek je vjerojatno negdje na mreži. Naučite svoju djecu da dobro promisle prije nego što bilo što objave – ako ne žele da njihova baka, učiteljica ili budući šefovi vide objavu, nemojte je dijeliti.
            • Koristite postavke privatnosti Osigurajte da vaše dijete zna važnost postavki privatnosti tako što ćete ih zajedno proći. Objasnite da jake i jedinstvene lozinke i omogućavanje 2-faktorske provjere autentičnosti štite ih od krađe identiteta. Jasno dajte do znanja da nikada ni s kim ne bi trebali dijeliti svoje internetske vjerodajnice.
            • Nemojte komunicirati sa strancima Naučite svoje dijete da ih ignorira i izbriše ako dobije poruku ili zahtjev za prijateljstvo od nepoznate osobe. Ako nisu sigurni tko je ta osoba, uvijek bi trebali pitati roditelja ili odrasle osobe.

Napravite ugovor na društvenim mrežama

Sklapanje ugovora na društvenim mrežama s vašom djecom ne samo da stvara osjećaj povjerenja među vama, već i potiče sigurno online ponašanje. Make je pravi ugovor koji mogu potpisati i osigurati da razumiju da će kršenje uvjeta imati stvarne posljedice.

Dijete se slaže štititi svoju privatnost, ne dijeliti osobne podatke, odbijati kontakte sa nepoznatim osobama i ne koristiti svoje račune na društvenim mrežama kako bi povrijedilo bilo koga drugog putem cyberbullyinga.

Zauzvrat, roditelji bi trebali pristati vjerovati svojoj djeci u donošenju pametnih odluka, nadzirati aktivnosti svoje djece na mreži, ali i poštivati ​​njihovu privatnost kako odrastaju i dati dobar primjer svojim aktivnostima na društvenim mrežama.

Online sigurnosni savjeti za roditelje

Postavite jasna pravila i granice

Unaprijed raspravite i dogovorite pravila i granice korištenja interneta. Stvari koje treba uzeti u obzir uključuju:

      • Vrijeme koje vaša djeca mogu biti na internetu ili na svojim mobilnim uređajima (npr. koliko sati dnevno).
      • U koje vrijeme vaša djeca mogu surfati webom (npr. nakon što završe domaću zadaću).
      • Gdje je dopuštena upotreba uređaja spojenih na internet (npr. samo u zajedničkim prostorijama).
      • Koje stvari mogu raditi na internetu i pretraživati ​​online (npr. gledati videozapise, koristiti društvene mreže, istraživati ​​za školske projekte, razgovarati na mreži).

Postavite roditeljski nadzor

Windows i Mac operacijski sustavi omogućuju vam dodavanje roditeljskog nadzora pojedinačnim korisničkim računima. Kontrolne postavke uključuju ograničenja web-mjesta i sadržaja, online vremenska ograničenja i korištenje aplikacija. Također je moguće postaviti roditeljski nadzor na vaš usmjerivač, osiguravajući da su svi uređaji povezani na vašu kućnu mrežu pokriveni.

Kako vaša djeca rastu, trebalo bi se manje oslanjati na aplikacije za roditeljsku kontrolu i više se naglasak stavljati na učenje djece da samoreguliraju korištenje interneta.

Koristite odgovarajući VPN

Zaštitite online privatnost svoje obitelji pomoću virtualne privatne mreže (VPN). VPN-ovi štite vaše osjetljive podatke neprobojnim zidom enkripcije. To sprječava znatiželjne oči da saznaju što vaše dijete radi na mreži ili odakle pregledava.

Potaknite svoje dijete da se poveže s VPN-om svaki put kada se poveže na internet i također će biti zaštićeno od opasnih web-mjesta, neprikladnih skočnih oglasa, zlonamjernog zlonamjernog softvera i drugih virusa.

Napomena: besplatni VPN-ovi rijetko imaju sigurnosne značajke koje su robusne kao i njihove premium kolege. Kako bi unovčili svoje usluge, besplatni VPN davatelji mogu prodati vaše podatke trećim stranama i bombardirati vas skočnim oglasima, što može biti neprikladno za djecu.

Neka sve bude ažurirano

Postavite svoj operativni softver da se automatski ažurira kada je dostupna nova verzija. To će pomoći u rješavanju svih sigurnosnih problema ispravljanjem grešaka ili ranjivosti u softveru koje mogu iskoristiti kibernetički kriminalci. Instalirajte antivirusni softver kako biste zaštitili uređaje svoje djece od zaraze štetnim zlonamjernim softverom koji može prikupiti osobne podatke.

Dodajte dodatne slojeve zaštite instaliranjem vatrozida i na svoje uređaje i na usmjerivač. Oni rade tako da nadziru dolazni i odlazni internetski promet i blokirat će ili dopustiti određeni promet ovisno o vašim odabranim sigurnosnim pravilima.

Naučite svoju djecu o privatnosti na mreži

Djeca odrastaju uz računala i pametne uređaje koji su sastavni dio njihovih života. Pametni telefoni, tableti, prijenosna računala, konzole za igre, LeapPads, Kindles i pametni televizori pružaju jednostavan pristup internetu.

Može biti teško kontrolirati sve što vaše dijete radi na internetu, ali nikad nije prerano naučiti svoju djecu kako da budu sigurni na internetu.

Upozorenje na e-poruke za krađu identiteta

Što je krađa identiteta?

Krađa identiteta je metoda koju koriste kibernetički kriminalci za krađu osjetljivih i/ili osobnih podataka koristeći se obmanom lažnim predstavljanjem za prave tvrtke ili pojedince. Krađa osobnih podataka u konačnici može dovesti do krađe identiteta.

U 2020. krađa identiteta bila je najčešća vrsta cyber kriminala i više od 96% phishing napada stiglo je putem e-pošte. Učenje vaše djece kako prepoznati lažne e-poruke pomoći će im da ih zaštitite da ne postanu žrtvom krađe identiteta.

Davatelji usluga e-pošte obavljaju pristojan posao filtriranja sumnjivih e-poruka u mape neželjene pošte, međutim, neki se provlače. Provjerite jesu li vaša djeca svjesna:

            • Ako je nešto predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i jest. Vaše dijete može dobiti e-poruku s obavijesti da je osvojilo nagradu. Oni samo trebaju dati neke osobne podatke kako bi ih zatražili. Ovo je prevara!
            • Ne klikati na poveznice ili preuzimanja u sumnjivim e-porukama. Klikanje na veze može vas odvesti na web stranicu koja izgleda originalno, ali krade vaše podatke kada se prijavite. Otvaranje privitaka može preuzeti opasan zlonamjerni softver koji hakerima daje daljinski pristup vašem računalu.
            • Osjećaj hitnosti je velika crvena zastava. npr. prijetnja da će vaš Netflix račun biti obustavljen osim ako odmah ne ažurirate svoje podatke o plaćanju. Nikada ne odgovarajte na ove e-poruke, umjesto toga izravno kontaktirajte organizaciju koristeći podatke za kontakt koji se nalaze na službenoj web stranici. Također prijavite ili označite takve e-poruke svojim davateljima usluga e-pošte.
            • Loš pravopis i gramatika često su znakovi da je e-pošta lažna. Iako se u legitimnim e-porukama mogu pojaviti male pogreške u pisanju, rijetko se mogu vidjeti višestruke i očigledne pravopisne pogreške i zlouporaba interpunkcije.
            • Da nikada ne dijele osobne podatke kao što su vjerodajnice za prijavu, kućna adresa ili telefonski broj, putem e-pošte bez razgovora s roditeljima.

Internet i tinejdžeri

Internet je sastavni dio svakodnevnih aktivnosti tinejdžera kao što je školski posao, održavanje kontakta s prijateljima na društvenim mrežama i streaming njihovih omiljenih emisija. Za mnoge tinejdžere, internet je također sigurno mjesto za istraživanje različitih načina izražavanja i traženje pomoći ili savjeta u vezi s fizičkim ili mentalnim zdravstvenim problemima.

Međutim, budući da su tinejdžeri često na mreži bez nadzora ili roditeljske kontrole, moraju biti sposobni samostalno identificirati prihvatljiv i neprihvatljiv online sadržaj. Iako su tinejdžeri obično pametniji od mlađe djece u vezi s uobičajenim online rizicima, još uvijek mogu biti ranjivi na probleme sigurnosti na internetu.

Lažne vijesti

Mamac za klikove, dezinformacije, lažne vijesti – kako god to nazvali – glavna su briga na internetu. Kako sve više tinejdžera traži vijesti i informacije na društvenim mrežama, može im biti teško identificirati što je stvarno.

Prema studiji Vodafonea, 46% tinejdžera tvrdi da su prije padali na lažne vijesti, a 29% vjeruje da su podložni lažnim vijestima. Stoga je ključno da tinejdžeri imaju digitalne vještine koje su im potrebne da uoče lažne vijesti i razmisle o tome bi li ono što čitaju ili dijele na internetu moglo biti dezinformacija.

Ugovorni rizici

Uz više slobode na internetu i pristup vlastitom novcu (ili mogućnost trošenja novca), tinejdžeri su u opasnosti od potpisivanja nepoštenih ugovora s uvjetima koje ne razumiju u potpunosti. To ih može učiniti ranjivima na krađu identiteta ili prijevaru, kao i na neugodne marketinške poruke i prijevarne e-poruke.

Tinejdžeri također možda ne shvaćaju da aplikacije koje koriste prikupljaju njihove podatke ili prate njihovu lokaciju.

Radikalizacija

Radikalizacija je proces u kojem dojmljivi pojedinci, poput tinejdžera, prelaze s izražavanja umjerenih stavova na podržavanje ekstremnih ideoloških stavova. Često se događa putem internetske izloženosti – često nasilnoj – ideološkoj propagandi.

Tinejdžeri mogu biti posebno osjetljivi na ekstremističke utjecaje jer vjerojatno istražuju druga pitanja vezana uz identitet i samoizražavanje. Internet ima sve veću količinu nefiltriranog sadržaja stvarajući brojne mogućnosti za radikalizaciju – ova stalna razmjena sadržaja također olakšava upoznavanje drugih koji dijele i potvrđuju ekstremna mišljenja.

Ekstremisti koriste stranice društvenih medija – Twitter, Facebook, Ask FM – kako bi identificirali i ciljali ranjive mlade ljude za koje vjeruju da se mogu potaknuti na njihove stavove. Vaš tinejdžer možda ne shvaća da njihove stavove oblikuju drugi, vjerujući da je njihov novi prijatelj mentor ili jedina osoba koja govori "istinu".

Naglasite da je vašim tinejdžerima važno koristiti jake postavke privatnosti na svojim profilima na društvenim mrežama i nikada ne komunicirati s ljudima koje ne poznaju.

Ako ste zabrinuti da vaš tinejdžer postaje radikaliziran na internetu, ključan je pristup s razumijevanjem. Razgovarajte sa svojim djetetom mirno i pokušajte razumjeti zašto je usvojilo ove nove ekstremističke stavove. Istražite ova nova uvjerenja i razgovarajte o protu-narativima kako biste delegitimizirali logiku koju koriste ekstremističke skupine. Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć.

Nerealni standardi

Časopisi i oglašavanje dugo su kritizirani zbog pridržavanja nerealnih standarda ljepote, načina života i financijskog uspjeha. Mladi pojedinci i tinejdžeri često su bombardirani ovim takozvanim standardima, čak i kod kuće.

Na društvenim mrežama tinejdžeri vide pomno odabrano uređivanje samo najboljih dijelova života slavnih, utjecajnih, pa čak i njihovih prijatelja. Korištenje filtara i fotošoping stvara idealizirane slike koje mogu potaknuti negativne osjećaje koje neki tinejdžeri imaju o sebi. Na primjer, istraživanje britanskog NHS-a pokazalo je da djevojke koje se uspoređuju s drugima na društvenim mrežama češće pate od problema s mentalnim zdravljem od onih koje nisu.

Ako ste zabrinuti zbog utjecaja koji nerealni standardi na internetu imaju na vaše tinejdžere, naučite ih:

            • Digitalna otpornost Sposobnost kritičke procjene online slika, razumijevanja da su možda lažne ili retuširane, te shvaćanje da postoji mnogo pozitivnih uzora na mreži koji ne odgovaraju niti jednom pogledu na savršenstvo.
            • Da budu ljubazni prema sebi Razgovarajte sa svojim tinejdžerom o računima koje prate na mreži i kako se osjećaju zbog njih. Ako prate hashtagove, teme ili račune zbog kojih sumnjaju u vlastitu vrijednost, potaknite svog tinejdžera da prestane pratiti ili blokira te račune. Pomozite svom tinejdžeru da pronađe račune na koje se već odnose, bilo da se radi o hobiju, osobnom interesu ili karijeri.
            • Odlazak na odmor na društvenim mrežama Ako se vaš tinejdžer osjeća preopterećen društvenim mrežama, predložite mu da malo predahne i pridruži im se u znak solidarnosti. Pomozite im ispuniti vrijeme koje bi obično provodili na internetu radeći nešto pozitivno što će povećati njihovo samopoštovanje.

Donja linija

Internet je intrinzično utkan u tkivo dječjih života – od učenja i razvoja do druženja i zabave – i neprestano zadire u mlade ljude, a sve više uređaja postaje povezano. Stoga nikad nije bilo hitnije osigurati da pomažete svom djetetu da ostane sigurno na mreži.

U ovom vodiču pokrili smo najrelevantnija područja koja mogu pomoći u zaštiti vaše djece: mlađa djeca imaju koristi od aplikacija za roditeljski nadzor, dok starija djeca obično zahtijevaju manje nadzora na mreži; tinejdžeri imaju koristi od toga što mogu donositi informirane odluke o svom online ponašanju, onome što dijele i kada bi mogli biti iskorištavani.

Najvažnija je lekcija, međutim, da razgovarate sa svojom djecom o prikladnoj upotrebi interneta – podučite ih o opasnostima na internetu i kako zaštititi njihovu privatnost te savjetujte svoju djecu kada da dođu k vama ako su zabrinuti zbog bilo koje njihove interakcije na mreži . Temelj povjerenja ključan je za održavanje sigurnog, korisnog internetskog iskustva za djecu.

Autorski istraživački tim CyberGhost

Istraživački tim CyberGhost pretražuje internet kako bi vam donio koristan, relevantan i zanimljiv sadržaj o raznim temama. Cilj nam je biti sigurni, sigurni i informirani.

Prati me

privacyhub.cyberghostvpn.com

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info