Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

467

PUTA

OD 14.01.2018.

Traka koja suzbija bol

Metoda koju je prije dvadesetak godina razvio japanski liječnik Kenzo Kase odlična je za tretiranje sportskih ozljeda i bolova u mišićima. Educirajmo se malo o sve popularnijem Kinesiotapingu.
afp
Američka odbojkašica Kerri Walsh Kinesiology traku je popularizirala na finalu Olimpijskih igara u Pekingu
Pravilno primijenjene kinesiotex trake stimuliraju proprioceptore i mijenjaju obrasce pokreta, ovisno o tome kakav rezultat želimo.

U organizaciji Kinesio Hrvatska i Hrvatskog društva za manualnu medicinu pri Hrvatskom zboru fizioterapeuta u našoj je zemlji početne i napredne kinesiotaping seminare održao doktor kiropraktike i predavač na Fakultetu prirodnih znanosti u Chicagu Vincent DeBono, certificirani kinesiotape instruktor. Riječ je o relativno novoj metodi mišićne korekcije koja olakšava krvnu i limfnu drenažu, pa nam je doktor DeBono odmah na početku razgovora objasnio što je zapravo kinesiotaping.

Što je zapravo kinesiotaping?
"Kinesiotaping smanjuje bol tako što olakšava limfnu drenažu, na način da podiže kožu povećavajući međustanični (intersticijski) prostor. Riječ je o tehnici koja za postizanje terapijskog učinka koristi proprioceptivne informacije (informacije koje stižu iz mehanoreceptora u koži). To je jedinstvena metoda lijepljenja posebnih kinesiotex traka, a rezultat je znatno smanjenje bola i potpun obim pokreta, jer se smanjuje pritisak na potkožne receptore bola. Taj proces prirodnog liječenja tijela prije više od 25 godina razvio je japanski liječnik dr. Kenzo Kase na temelju vlastitoga kliničkog iskustva, utvrdivši da mnogi bolovi nastaju zbog funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova te njihova međusobno narušenog sklada. Mišićima ne samo da je postavljena zadaća da pokreću tijelo, nego moraju pomoći pri kontroli venske i limfne cirkulacije, tjelesne temperature itd.", objasnio je doktor DeBono.

U kojim se sve područjima primjenjuje kinesiotaping?
Širok je spektar poremećaja mišićno-koštanog sustava, od akutnih do kroničnih, za koje se preporučuju kinesiotex trake. Prije svega poboljšavaju funkciju mišića, npr. nakon rupture mišića, zatim cirkulaciju tjelesnih tekućina, smanjuju bol, potiču funkcije zgloba jer različitim načinom postavljanja kinesiotapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama. Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Kinesiotex trake preporučuju se čak i djeci s cerebralnom paralizom u ranoj fazi terapije ili u slučaju skolioze, a tretirajući mišićno-koštani sustav općenito se popravlja i zdravlje pacijenta.

Kolika je važnost kinesiotapinga u procesu fizikalne terapije i kada ga savjetujete pacijentima?
Prednost kinesiotapinga je upravo u tome da se može koristiti od akutne faze bolesti do krajnje faze rehabilitacije. No, nikako se ne bi trebao primjenjivati kao prevencija za sprječavanje ozljeda ili loših pokreta, nego je učinkovit samo tijekom korekcije patoloških obrazaca kretanja nakon ozljeda ili određenih disfunkcija. Još jedna prednost je da se ovakav vid terapije preporučuje gotovo svima, od dječje do starije dobi, a dobre rezultate pokazuje i kod profesionalnih sportaša.
Dakle, osnova ove metode liječenja je u pravilnom lijepljenju posebno dizajniranih traka na tijelo.


afp
Kerri Walsh u kolovozu u Pekingu


Tko sve može obavljati taj posao?
Osobe koje primjenjuju kinesiotaping trebaju biti medicinski educirane, a fizioterapeuti su idealni za to jer dobro poznaju anatomiju, biomehaniku i kinetičke lance. Stvar je u tome da ne lijepimo trake vodeći se simptomima nego obrascima pokreta.

Može li pacijent sam sebi zalijepiti trake?
To nije moguće jer dijelove tijela koji se tretiraju treba postaviti u točno određeni položaj.


Kako kinesiotex trake djeluju?
Stimuliraju proprioceptore, a facilitiraju ili inhibiraju obrasce pokreta i mijenjaju ih ovisno o tome što želimo dobiti. Traka je elastična, a njezinim pravilnim natezanjem (u pravilu od 25 do 75 posto natega) i primjenom na točno određeni dio tijela postižemo željeni učinak. Terapeut sam odlučuje koliko će traka zalijepiti, u kojem obliku i kojim redoslijedom. Koliko god izgledalo jednostavno, treba dobro poznavati ljudsko tijelo da bi se to pravilno odradilo i u konačnici dobio zadovoljavajući učinak. Nakon dva do tri dana preporučuje se kontrola na kojoj će se utvrditi gdje zalijepiti nove i jesu li one uopće potrebne. Valja napomenuti da kinesiotex trake ne ometaju svakodnevne aktivnosti pacijenta, pa ni tuširanje.

Kakva je perspektiva kinesiotapinga?
Jako dobra. U SAD-u postoji već 18 godina, a popularnost mu je narasla osobito nakon nekoliko posljednjih olimpijskih igara. Jako je važno istaknuti da nije riječ o brzom poboljšanju i da kinesiotex trake ne zamjenjuje standardne procedure rehabilitacije nego ih samo potpomažu.

Postoje li kontraindikacije?
Samo alergije na koži koja dolazi u kontakt s ljepilom. Stoga bih preporučio, ako se postavi sumnja na alergije ili vas pacijent upozori na nju, svakako valja biti oprezan i zalijepiti samo komad trake te pričekati neko vrijeme. Pojavi li se crvenilo
ili osip, pacijent nije pogodan za primjenu trake.

Na tržištu postoji nekoliko vrsta traka, kako odabrati pravu?
Zvučat će neskromno, ali samo je jedna originalna traka i zove se kinesiotex, samo je jedno izvorno udruženje i zove se KTA, u kojem nakon završenog tečaja dobivate međunarodni certifikat i možete raditi u bilo kojem dijelu svijeta i u bilo kojoj ustanovi koja kao dio terapije koristi kinesiotaping. Original je uvijek original.

Postoje dvije vrste traka: Kinesiotex gold i Kinesiotex platinum.
Za više informacija možete posjetiti web stranice www.kinesiotaping.hr i www.kinesiotaping.com.

Sportaši vjerni kinesiotex trakama

U Hrvatskoj je do sada šezdesetak osoba završilo tečajeve KT1 i KT2 te 30 osoba KT3. U nas se kinesiotex trake koriste u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, u Općoj bolnici Sveti Duh, u mnogim privatnim ambulantama i klinikama, ali i u sportskim društvima, kao što su NK Slaven Belupo, NK Rijeka, ragbi reprezentacija, rukometna i skijaška reprezentacija. Čak je i naša najpoznatija atletičarka Blanka Vlašić na prošlogodišnjem međunarodnom mitingu u Splitu posegnula za učinkovitim rješenjem kakvo nude kinesiotex trake.

Intervju: dr. Vincent DeBono, certificirani kinesiotape instruktor
Razgovarao: Tonći Šitić, viši fizioterapeut, Dom zdravlja Zagreb -zapad, Vrabečak 4, www.fizioterapeut.net
( Razgovor je prethodno objavljen na stranicama vasezdravlje.hr )

Izvor: www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info