Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

790

PUTA

TKO SU VLASNICI HRVATSKIH MEDIJA

TKO SU VLASNICI HRVATSKIH MEDIJA
Prikazana struktura vlasništva nad medijima u Republici Hrvatskoj dovodi u pitanje sam demokratski poredak, s obzirom da se političke opcije čiji politički programi odudaraju od smjera koji odgovara financijskim interesima vlasnika nakladnika medija suočavaju s pristranim i neobjektivnim izvještavanjem, ignoriranjem i marginalizacijom.

Prikazana struktura vlasništva nad medijima u Republici Hrvatskoj dovodi u pitanje sam demokratski poredak, s obzirom da se političke opcije čiji politički programi odudaraju od smjera koji odgovara financijskim interesima vlasnika nakladnika medija suočavaju s pristranim i neobjektivnim izvještavanjem, ignoriranjem i marginalizacijom.

Pitanja vlasništva nad medijima u Republici Hrvatskoj iz godine u godinu pretvara se u prvorazredno pitanje legitimiteta demokratskog poretka. Iako ta tema, razumljivo, službeno ne postoji, stotine tisuća građana na društvenim mrežama svakodnevno izražavaju svoje negodovanje pristranim izvještavanjem većine mainstream medija koji gotovo više i ne skrivaju vlastite agende, sve redom usmjerene na ostvarenje paprenog profita – prenosimo jedan stariji članak Focusonline.eu.

Većina građana shvaća da su mediji postali produžena ruka biznisa i da je glavni cilj medija postala isključivo zarada, a ne informiranje javnosti uz održivo poslovanje. Kada u medijskom biznisu zarada postane isključivi cilj tada se stvarnost mora prilagoditi potrebama tržišta, a informacije filtrirati, oblikovati i usmjeravati u željenom smjeru. Hrvatski mainstream mediji danas su upravo produkt takvih procesa gdje se u utrci za reklamama i marketinškim budžetima stvarnost tj. narativ o toj stvarnosti oblikuje do te mjere da ona sve manje liči na ono što građani primjećuju vlastitim očima.

Analizom strukture vlasništva nakladnika medija u Republici Hrvatskoj uočava se da su sve tri vodeće komercijalne televizije u Republici Hrvatskoj (dvije nacionalne i jedna kablovska) u vlasništvu tvrtki iz Luksemburga i Savezne Republike Njemačke.

Također se uočava da je vlasnik 9 hrvatskih news portala tvrtka iz Savezne Republike Njemačke, vlasnik 4 news portala tvrtka iz Republike Austrije, vlasnik 2 news portala tvrtke iz Velikog Vojvodstva Luksemburg te vlasnici 2 news portala tvrtke iz Republike Slovačke. Dodatnih 8 news portala u vlasništvu je obitelji Hanžeković, a 1 news portal u rukama propalog medijskog tajkuna Ninoslava Pavića.

Izvlačenje milijuna kuna iz Hrvatske bez oporezivanja

O interesima trenutnih vlasnika domaćih medija najbolje govori slučaj Nove TV. Vlasnik Nove TV i njen jedini dioničar je tvrtka SLOVENIA BROADBAND S.Á R.L., sa sjedištem u Luksemburgu, na adresi Rue Edward Steichen 2., Luksemburg. U Nadzornom odboru Nove TV sjede Viktorija Boklag iz Milana, Italija,  Željko Batistić iz Milana, Italija i Aleksandra Subotić iz Beograda, Republika Srbija. Tvrtka SLOVENIA BROADBAND vlasnik je i News portala Dnevnik.hr. Nitko od tih ljudi nema nikakve veze s Hrvatskom.

Pravi vlasnici Nove TV  kriju se iza tvrtke United Group registrirane u Amsterdamu, a njeni suvlasni su srpski poduzetnik Dragan Šolak i britanski investicijski fond BC partners. Šolakove kompanije poznate su po skandalima u borbi za prevlast na tržištima Jugoistočne Europe, a sklone su zaobilaženju pravila i izbjegavanju plaćanja poreza.

Dokumenti Malta Filesa, koji su u posjedu Europske istraživačke suradnje (EIC) 2017. godine su pokazali kako vlasnik Nove TV izbjegava plaćanje poreza u Hrvatskoj, u kojoj su u jednoj godini Hrvatski Telekom, Iskon i VIPnet, United Media Grupi platili 6,7 milijuna eura za televizijska prava. Taj novac je bez plaćanja poreza u Hrvatskoj završio na tajnim računima United Media Grupe na Cipru i u Lihtenštajnu. 

United grupa se, naime,  kroz svoju tvrtku United Media bavi i distribucijom sadržaja drugim kabelskim mrežama (Sport klub kanali, Grand, Cinemania, N1), a prava za emitiranje tih kanala hrvatski su kabelski operateri (HT, Iskon, A1) plaćali na maltešku adresu jedne od podružnica United Grupe. Budući da Malta nije porezna oaza, već članica EU, s kojom Hrvatska ima sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, porez plaćen u La Valetti (35 posto) računa se kao da je plaćen u Hrvatskoj. No, Malta ima zanimljivu odredbu da stranim tvrtkama koje su kod njih samo registrirane i “papirnato” prisutne, vraća 85 posto poreza, što znači da United grupa ondje zapravo plaća samo 5 % dobiti.

Nakladnici medija proizvode javno mnijenje

Suočeni s ovakvim podacima, sve više građana više ne nalazi opravdane razloge niti dokaze za uvjerenje da ijedna od ovih stranih tvrtki obavlja medijsku poslovnu djelatnost u Republici Hrvatskoj za potrebe istinitog i objektivnog izvještavanja građana Republike Hrvatske, a u svrhu izgradnje prosperitetnog demokratskog društva. Istovremeno, jedini relevantni domaći vlasnik medija, obitelj Hanžeković ima direktne financijske interese budući da si medijskim biznisom osigurava unosne multimilijunske poslove u sektoru naplate i ovrha nad građanima.

Svi dokazi, oni empirijski i oni anegdotalni, upućuju ma činjenicu da vlasnici, nakladnici medija u Republici Hrvatskoj proizvode javno mnijenje i utječu na demokratske i političke procese u skladu sa svojim financijskim ili političkim interesima.

Prikazana struktura vlasništva nad medijima u Republici Hrvatskoj dovodi u pitanje sam demokratski poredak, s obzirom da se političke opcije čiji politički programi odudaraju od smjera koji odgovara financijskim interesima vlasnika nakladnika medija suočavaju s pristranim i neobjektivnim izvještavanjem, ignoriranjem i marginalizacijom.

Takvo postupanje stranih privatnih tvrtki nije začuđujuće, jer je cilj medijskog biznisa ostvarivanje profita, no, takvo njihovo postupanje diskvalificira njihove zaposlenike od mogućnosti da budu tretirani kao novinari, u smislu posrednika u demokratskom procesu i objektivnih tumača političke i društvene stvarnosti. Upravo suprotno, zaposlenici tih privatnih tvrtki u svjetlu novog poimanja medijskog biznisa mogu biti tretirani isključivo kao PR djelatnici čija se djelatnost svodi na ostvarivanje ranije zacrtanih ciljeva vlasnika tvrtke.

https://croativ.net/

Autor Ivan Matešić

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

  • 05.08.2022. 08:39h

    Član iridaMerlin40

     nema nam spasa...

  • 28.08.2022. 07:57h

    Član emilio-iiMerlin0

    "Monstruoznim činom redukovanja beskonačna dubina,ono što ste,u vašem umu biva pogrešno zamijenjena zvukom kojeg proizvode glasne žice..."

    Znači uvijek se radi o negom "Grlu/Grkljanu" ?

    "Na vrhu je odraz dna" a kada sa vrhunca dotaknemo dno = https://www.youtube.com/watch?v=aMLGLx7dwWA&list=RDEM6raE95UNfCuQgSqDju74gw&start_radio=1&rv=drRbq-h8DdI

    Kada boli si živ a ako te zaboli za sve i zdrav - https://www.youtube.com/watch?v=njpWFCeepk8

    * Parodirajući riječi od klasik književnosti, pitao me tko sam. “Ne znam”, odgovorio sam spreman na borbu, “ali 'Ja sam'. -Problem je što ne znaš, jer, da spoznat ćete, zasigurno vam se to ne bi svidjelo, budući da ti si zbrka osjećaja koji se bore očajnički želeći pronaći svoje središte Ravnoteža. Ali taj sekundarni centar, kojemu ti ti zoveš 'ja', to zapravo ne postoji, to je samo a fatamorgana, deskriptivna montaža koja stvara iluziju od mene'. Naše pravo ja nalazi se u šuti i ne zahtijeva daljnja objašnjenja*

    I šta je onaj htio reči sa:Što ako ja nisam lud i ne lažem jer onda ste u gadnom sosu a da sam vam rekao sve to bi vam spržilo um" !O'O?

    "Katastrofa" je samo način da se dočara trenutno stanje nacije/čovječanstva ali je on i odgovarajuči....... i naravno "sve što če čovjek ikada moči reči o prvoj pažnji je procijena prve pažnje sa pozicije druge pažnje" ?

    "Ako ne vjerujemo u to onda nemamo ništa" a ako smo i iskusili onda imamo pune ruke posla ??

    Utješno može biti i da su robovlasnici također robovi svojih robova pa bili oni i filozofi jer podržavaju stvar čak i kao njezini oponenti ???

    Ne možemo pobiječi od posljedica u širem kontekstu tako što čemo biti proroci u svom dvorištu..... a to što su nam vlasnici "Medija" tuđinci je i u skladu sa onim da i ne možeš biti "Prorok" u svom selu jer i svi znaju da si seljak jer te i "dobro poznaju".......

    Možda imamo alibi za naše i zločudno ponašanje ali i opet smo odgovorni ako trik je da ga nema.....

    Pitanje je i jesu li neki plakali danima baš kao i da su pročitali:*»Divna li prizora!« ponavljao sam ne mogavši se sjetiti što bih
    drugo rekao.
    Grabežljivac kojeg je don Juan opisivao nije bio dobrohotan. Bio
    je strahovito težak, golem, ravnodušan. Osjetio sam da nas prezire.
    Nema sumnje, ugnjetavao nas je vjekovima, pretvorivši nas, kao što
    je rekao don Juan, u slaba, ranjiva i beskorisna bića. Skinuo sam sa
    sebe mokru odjeću, navukao pončo, sjeo na krevet. Ridao sam kao
    malo dijete, ali ne zbog sebe. Bio sam bijesan, imao sam neslomljivu namjeru da im ne dopustim da me pojedu. Plakao sam za svojima bližnjima, osobito za ocem. Nikada do tog trenutka nisam znao
    da ga toliko volim.
    »On nikad nije imao mogućnost«, čuo sam se kako neprestano
    ponavljam, kao da to zapravo nisu bile moje riječi. Jadni moj tata,
    najbrižnija osoba koju sam poznavao, tako nježan, tako blag, tako
    bespomoćan.*

    &

    **Grabljivci Svesnosti
    Nismo se vratili na ovu temu dok nije prošlo nekoliko godina. Tom prilikom –
    na jednom od njegovih nezvaničnih predavanja – Karlos nam je predstavio
    jednu potpuno novu i zastrašujuću ideju, koja je pokrenula najžešće
    rasprave.
    “Čovek,” rekao je, “je čarobno biće, on ima istu sposobnost da leti
    univerzumom kao i svako od miliona svesnih bića koja u njemu postoje. Ali, u
    jednom trenutku svoje prošlosti, on je izgubio svoju slobodu. Danas njegov
    um više nije u njegovom vlasništvu, on je usađen.”
    Izjavio je da su ljudska bića zarobljenici grupe kosmičkih entiteta koji su
    posvećeni otimanju a koje čarobnjaci nazivaju “letači”.
    Rekao je kako je ovo bila najveća tajna među drevnim čarobnjacima, ali
    zahvaljujući znaku koji mu se ukazao, shvatio je kako je došlo vreme da se
    ova stvar obelodani. Znak je bila fotografija koju je načinio njegov prijatelj
    Toni, hrišćanski budista. Na njoj se pojavila jasna i amorfna figura tamnog i
    zloslutnog stvora kako lebdi iznad mnoštva vernika sakupljenih među
    piramidama Teotihuakana (Teotihuacan).
    “Moja družina i ja smo odlučili da je došlo vreme da vam otkrijemo stvarnu
    - 79 -
    situaciju kao društvenih bića, čak po cenu da izazovemo sve sumnje koje bi
    ova informacija izazvala u javnosti.”
    Čim sam došao do prilike, zamolio sam ga da mi kaže više o letačima, i tada
    mi je rekao jedno od najstrašnijih stanovišta don Huanovog sveta: Da smo mi
    zarobljenici bića koja su došla sa granica univerzuma, i da nas ona
    upotrebljavaju spontano kao što mi koristimo kokoške.
    Objasnio je:
    “Deo univerzuma koji nam je dostupan je polje delovanja dve radikalno
    suprotne vrste svesnosti. Jedna od njih, u koju spadaju biljke i životinje a
    takođe i ljudska bića je iskričava svesnost; ona je mlada, izvor energije.
    Druga vrsta je beskrajno starija i više parazitska svesnost, vlasnik beskrajne
    količine znanja.”
    “U pozadini čoveka i ostalih bića koja naseljavaju ovu zemlju, postoji
    univerzum nemerljive veličine naseljen neorganskim bićima. Ona su prisutna
    među nama a ponekad su i vidljiva. Nazivamo ih duhovima ili prikazama;
    jedna od tih vrsta, koju vidovnjaci opisuju kao ogromne crne, leteće oblike,
    pristigla je nekada iz dubina kosmosa, i pronašla oazu svesnosti u našem
    svetu. Oni su se usavršili u tome da nas ‘sisaju’.”
    “To je neverovatno!” uzviknuo sam.
    “Znam, ali to je čista i zastrašujuća istina. Zar se nikad nisi zapitao o
    ljudskim energetskim i emocionalnim usponima i padovima? To je grabljivac,
    koji se povremeno ispoljava dok uzima svoj deo svesnosti. Oni nam
    ostavljaju samo onoliko koliko nam je potrebno da preživimo, a ponekad čak
    ni toliko.”
    “Kako to misliš?”
    “Povremeno uzmu previše, i osoba postaje smrtno bolesna i može čak
    umreti.”
    Nisam mogao poverovati u ono što čujem.
    “Zar misliš da smo živi pojedeni?” upitao sam.
    On se nasmejao:
    “Pa, oni nas ne jedu doslovno, ono što čine je vibracioni prenos. Svesnost je
    energija i oni mogu da se priljube uz nas. Po svojoj prirodi oni su uvek gladni,
    a mi s druge strane izlučujemo svetlost i posledica tog prilepljivanja može
    biti opisana kao energetska otimačina.”
    “Ali zbog čega oni to čine?”
    “Zato što je na kosmičkom planu energija najmoćnija valuta, i svi je žele, a
    mi ljudska bića smo veoma živahna rasa, veoma hranljiva. Svako živo biće se
    hrani drugim bićima, a ono najmoćnije uvek izlazi kao pobednik. Ko kaže da
    je čovek na vrhu lanca ishrane? Takva predstava je mogla doći jedino od
    ljudskog bića. Za neorganska bića, mi smo plen.”
    - 80 -
    Prokomentario sam kako mi je neshvatljivo da ta bića koja su čak svesnija od
    nas mogu biti grabljiva do te granice.
    Odvratio je:
    “Ali, šta misliš da radiš dok jedeš salatu ili biftek? Ti jedeš život! Tvoja
    osećajnost je licemerna. Kosmički grabljivci nisu više ili manje okrutni nego
    što smo mi sami. Kada se jača rasa hrani drugom, slabijom, ona joj pomaže
    da se razvije.”
    “Već sam ti rekao da u univerzumu postoji samo rat. Sukobi među ljudima su
    odraz onoga što se tamo dešava. Za jednu vrstu, pokušaj konzumacije drugih
    je normalan; ratnik se ne sekira zbog toga i trudi se da preživi.”
    “Na koji način se oni nama hrane?”
    “Preko naših osećanja, koja su uglavnom vođena pomoću unutrašnjeg
    dijaloga. Oni su oblikovali naše društvene okolnosti na takav način da mi
    stalno eksplodiramo na talasima osećanja, koja bivaju smesta usisana.
    Najbolje od svega, ti talasi su poput napada na ego; za njih je to izvrstan
    zalogaj. Takva osećanja su ista bilo gde u univerzumu koji im je poznat i oni
    su naučili kako da ih svare.”
    “Neki od njih se nama hrane zbog naše pohlepe, besa ili straha; drugi više
    vole prefinjenija osećanja kao što su ljubav ili bliskost. Ali, na kraju krajeva,
    oni su svi isti. Uglavnom nas napadaju u području glave, srca ili stomaka gde
    smo uskladištili najsjajniji deo naše energije.”
    “Da li oni takođe napadaju i životinje?”
    “Ta stvorenja koriste sve što im je dostupno, ali najviše vole organizovanu
    svesnost. Oni sisaju životinje i biljke u onom delu njihove pažnje koji nije
    suviše čvrst. Oni čak napadaju druga neorganska bića, ali ona mogu da ih
    vide i izbegnu ih, kao što se mi sklanjamo od komaraca. Jedini koji su
    potpuno u njihovoj zamci su ljudska bića.”
    “Kako je moguće da se sve to dešava a da mi to ne shvatamo?”
    “Zato što mi nasleđujemo razmenu sa tim bićima skoro kao genetsku
    okolnost, i to osećamo kao nešto prirodno. Kada se neko rodi, majka ga nudi
    kao hranu, ne shvatajući šta čini, jer je njen um takođe pod kontrolom. Krstiti
    dete je poput potpisivanja ugovora. Počeviši od toga, ona sebe posvećuje
    instaliranju prihvatljivih obrazaca ponašanja; ona pripitomljuje dete
    savlađujući njegovu ratobornu stranu i pretvara ga u krotku ovcu.”
    “Kada dečak ima dovoljno energije da odbaci te obmane, ali nedovoljno da
    stupi na put ratnika, on postaje buntovnik ili socijalno neprilagođen.”
    “Prednost letača proizilazi iz razlike među našim nivoima svesti. Oni su
    veoma moćna i velika bića; ideja da ih možemo nadvladati je jednaka ideji da
    jedan mrav može savladati nas.”
    “Međutim, njihovo prisustvo je mučno i možeš ga izmeriti na razne načine.
    Na primer, kada nas podstiču na napad racionalnosti ili sumnjičavosti, ili
    kada smo u iskušenju da prekršimo sopstvene odluke. Ludaci mogu da ih
    - 81 -
    primete vrlo lako – previše lako, rekao bih – jer fizički osećaju kako ta bića
    sede na njihovim ramenima, stvarajući paranoju. Samoubistvo je zaštitni
    znak letača, zato što um letača ima ubilačke potencijale.”
    “Rekao si da je u pitanju razmena, ali šta mi dobijamo iz takve otimačine?”
    “U zamenu za našu energiju, letači nam daju naš um, naše sklonosti i naš
    ego. Za njih, mi nismo njihovi robovi već vrsta plaćenih radnika. Oni su
    podarili te privilegije primitivnoj rasi i dali nam dar razmišljanja koji nas je
    unapredio; zaista, oni su nas civilizovali. Da nije njih, mi bi se još uvek
    skrivali po pećinama ili pravili gnezda u vrhovima drveća.”
    “Letači nas kontrolišu putem naših tradicija i običaja. Oni su gospodari
    religije, kreatori istorije. Mi slušamo njihov glas na radiju i čitamo njihove
    ideje u novinama. Oni upravljaju svim našim sredstvima informisanja i našim
    sistemima verovanja. Njihova strategija je veličanstvena. Na primer, bio
    jednom jedan pošten čovek koji je govorio o ljubavi i slobodi; oni su to
    pretvorili u samosažaljenje i poltronstvo. Oni to svima čine, čak i nagualima.
    Zbog tog razloga, rad čarobnjaka je usamljenički.”
    “Tokom milenijuma, letači su kovali planove da nas kolektivizuju. Bilo je
    vreme kada su postali toliko bezobrazni da su se čak javno pokazivali i ljudi
    su načinili njihove prikaze u kamenu. To su bila mračna vremena; oni su bili
    svugde. Ali sada je njihova strategija postala toliko inteligentna da mi čak ni
    ne znamo da oni postoje. U prošlosti su nas zgrabili pomoću naše
    lakovernosti a danas to čine preko našeg materijalizma. Oni su odgovorni za
    sklonost savremenog čoveka da ne razmišlja o sebi; razmotri samo koliko
    neko može da istrpi tišinu!”
    “Zašto je došlo do promene u njihovoj strategiji?”
    “Zato što su oni u sadašnje vreme pod velikim rizikom. Čovečanstvo je u vrlo
    brzom i stalnom kontaktu i informacije su svima dostupne. Zato moraju da
    nam pune glave, bombardujući nas danju i noću svim vrstama sugestija inače
    će se pojaviti neko ko će shvatiti šta se događa i upozoriti ostale.”
    “Šta bi se desilo ako bi smo postali sposobni da oteramo ta bića?”
    “Za nedelju dana, povratili bi smo našu vitalnost i ponovo bi smo zablistali.
    Ali, kao obična ljudska bića, ne možemo razmišljati o toj mogućnosti, zato što
    bi ona zahtevala da se okrenemo protiv svega što je socijalno prihvatljivo. Na
    sreću, čarobnjaci imaju jedno oružje: Disciplinu.”
    “Susret sa neorganskim bićima se dešava postepeno. Na početku, mi ih ne
    primećujemo. Ali učenik počinje da ih viđa u snovima a onda i kada je budan
    – nešto što ga može izludeti, ako ne nauči kako da postupa kao ratnik. Kada
    to jednom shvati, onda može da im se suprostavi.”
    “Čarobnjaci manipulišu stranim umom, pretvarajući se u lovce na energiju. Iz
    tog razloga smo moja družina i ja sastavili vežbe Tenzegriteta za mase. One
    imaju moć da nas oslobode od uma letača.”
    “U tom smislu, čarobnjaci su pobunjenici. Oni koriste podsticaj koji su dobili i
    kažu svojim tamničarima: ‘Hvala na svemu, vidimo se kasnije! Sporazum koji
    ste sačinili, napravili ste s mojim precima a ne sa mnom.’ Kada rekapituliraju
    - 82 -
    svoj život, oni doslovce otimaju hranu iz letačkih usta. To je kao kada odete u
    prodavnicu i vratite robu prodavcu, zahtevajući nazad svoj novac.
    Neorganskim bićima se to ne sviđa, ali ne mogu ništa da učine povodom
    toga.”
    “Naša prednost je u tome da nismo neophodni, ima puno hrane unaokolo!
    Stanje totalne budnosti, koje nije ništa drugo do disciplina, stvara takve
    uslove u našoj pažnji tako da više nismo ukusni za ta bića. Tada oni odlaze i
    ostavljaju nas na miru.” **

    ***Sealed Units of Energy
    Speaking about the luminous egg in one of our conversations, Carlos stated that we all were
    sealed units of energy. He had, however, previously said something that appeared to contradict
    that statement: he had said that self-importance drained our energy. At the appropriate moment,
    I asked him about it.
    “It’s not a contradiction at all,” he replied, smiling. "It’s just another misunderstanding due
    to the inadequacy of our vocabulary. And if we throw the usual difficulty of using words and
    semantics to refer to energy phenomena into the bargain, you can get an idea of how
    complicated it can sometimes be to explain these topics.
    The fact is that our speech really lacks words capable of describing certain phenomena
    of sorcery. Because of that, poor interpretations occur. To try and avoid that problem, I have
    borrowed words from several languages and even created some new ones, but the situation is
    more serious than it appears to be since the modern man believes that if one cannot express
    something in words, it doesn’t exist.”
    To make me see that not everything can be transmitted by means of language, he
    introduced me to a number of words that did not have a literal translation and required long
    explanations in order to clarify their meaning. As an example, he said that the oriental concept
    of ‘Ch’i,’ when taken to mean ‘energy’ conveyed only part of its deeper meaning. Another
    example he mentioned was that, in the English language, there was no intrinsic difference
    between the Spanish words ‘ser’ and ‘estar’, as both concepts were expressed by the verb ‘to
    be’. He added that in some northern countries there was no equivalent for the word ‘passion’,
    which meant that even if people felt that emotion, they were unable to express it. He said all
    that to make me realise how easy it was to get lost in the labyrinth of words and their meanings,
    which was the source of the confusion. He went on to say that at the moment of birth all of us
    received a basic bequest of energy, which amounted to the sum of the passion our parents
    expended during our conception.
    “That energy was encapsulated as part of the gift of life. It is all the capital we have; it is
    what we are. Now, what we make or don't make of it is the individual responsibility of each one
    of us.
    The process of being alive transforms our basic energy into a by-product: our perception,
    which generates experience, stored as memory. Together, they produce the coveted
    self-awareness.
    The level of an individual’s awareness can be measured in terms of his aptitude to be
    attentive to himself and to his environment. Attention is therefore the key element in the
    transformation and enhancement of gross energy into refined awareness.
    Growth of awareness is the sorcerers’ goal. That is why they constantly exercise their
    attention. They deliberately design exercises in avoiding distraction. By doing that, they
    significantly increase their ability to concentrate.”
    He remarked that he had found sculpting to be a very useful tool for cultivating attention.
    Through sculpting, he learned that, when the internal dialogue is cancelled, one gives the best
    of himself to the task at hand.
    “How can awareness be enlarged?” I asked.
    “During our lifetime, each one of us develops our basic energy in different ways.
    Knowing the importance of looking after it, warriors save their energy and accumulate it through
    acts of impeccability. Their basic energy is to them like a seed that sleeps, dreaming dreams of
    abundance. In those dreams, it frees its tremendous potential and transforms into a luxuriant
    fruit-bearing tree.
    By the same token, warriors know that their potential energy can likewise grow, and
    expand beyond its limits. In theory, there is no limit to enhancement of awareness. It could keep
    on growing and growing, perhaps forever. To achieve this, all one needs is impeccability. That
    is the purpose of the sorcerers’ continuous effort to be impeccable: they are fighting to become
    more aware.
    But watch out! Because the energy can also be spent until nothing remains.”
    Carlos explained that energy can be exhausted unconsciously, as it generally happens
    to people in the pitiless hands of the ego, who spend all their time firing off their emotions in
    interactions they maintain.
    “Instead of spending their life dissipating their personal power in sterile relationships,
    sorcerers have discovered that it is possible to gather personal power through acts of sobriety
    and impeccability. They use the art of stalking to stalk themselves, not to deceive others.”
    He said that with a touch of sarcasm, aware of my own feeble attempts in that direction. He
    went on:
    “For seers, awareness has the appearance of a very bright, sticky, transparent elastic
    shell forming a cloak around the luminous egg. It is like an enveloping brilliance. Even though it
    should be abundant, that luminescence is almost absent in our species. That is so because
    awareness generated by the experience of being alive gets constantly obliterated by the
    quotidian, by our routines. That is the price the predatory Universe charges for giving us life."
    As I gazed at him, hungry for more, Carlos continued:
    “The Universe charges us tax through flyers, the predatory aspect of cosmic energy. We
    are like chickens for them; they see us exactly as we see cattle: as a source of food. Just like
    we take advantage of other species, we are milked and eaten without compassion by the flyers.
    Do you ever wonder why people have emotional ups and downs, or difficulty remembering their
    dreams and sometimes even the details of the previous day’s events? That is the work of the
    predator who extracts our very best from us.”
    I asked him how much energy a person had left after being thus “milked.” He replied:
    “What we have seen is that the level of awareness in people generally doesn't grow
    above the height of the big toe. We can measure the energy level of a person by the amount of
    time they can keep their attention fixed. You can verify this yourself. Observe those around you
    and you will see that hardly anybody manages to concentrate for any length of time. That’s how
    fucked we are as a species!
    Even if someone does try to be more attentive, he can only manage to do so with
    difficulty, because the awareness accumulated by the process of being alive is constantly cut
    back by the flyers; consequently, the sheen of awareness never gets to develop, because the
    flyers do not let it.
    Our mind is actually the flyer advising us minute-by-minute to behave as imbeciles.
    That's why we spend our life wasting our energy on self-indulgence and useless outbursts of
    ego. Why do you think almost nobody manages to stop the internal dialogue? This shouldn’t be
    so difficult for an aware species like ours; however, the predator that consumes us leaves us
    only just enough awareness to keep us alive.”
    “And how do they consume us?” I asked with a lump in my throat.
    Imitating the constrained tone of my voice, he replied jokingly:
    “They eat us with a knife and fork.”
    He laughed heartily, and then added in a more serious tone:
    “They consume our energy whenever it is dissipated in the form of feelings and
    emotions.”
    “Any type of emotion?” I asked.
    “Sure. Emotions act as ejectors of energy and there is always a flyer around, ready to
    take advantage.
    This goes for any type of emotion we generate. Be it love, hate, repulsion or tenderness,
    the intensity of the energy is frontally ejected out of the fibres of the luminous egg in the form of
    waves. The expelled energy is what the flyers consume.
    Using our ego as front in our interactions with the world forces us to carry on exhausting
    our energy. Whenever someone throws a tantrum, you can be sure that there is a flyer around
    to take advantage of such a waste. The same happens when strong emotions arise during
    sports competitions, or when we go to the movies or the theatre where the feelings of fear,
    anxiety, love, tenderness, and so on arise within us. Those emotions, too, attract the eaters.
    That's why sorcerers recommend investment instead of entertainment.
    We are really under cross-fire. The society and the way we live are designed so that we
    can be constantly “milked”. Reacting to the world, we drain our luminous mass, our precious
    energy of self-awareness. Generally speaking, what is left barely suffices us to maintain our
    day-to-day life.
    That is why people live as they do. They are like automatons: they get up and go to work
    in order to sell the best time of their life to the highest bidder in exchange for the means to go on
    living with the sole goal of being able to carry on working to produce more energy for the benefit
    of the third party. It really is a terrible vicious circle, very hard to break.”
    In answer to my question whether it was possible for an ordinary person to realise the
    truth about their situation, Carlos confirmed that it was theoretically possible to reach the
    condition of emotional indifference towards oneself through reasoning and coming to
    conclusions regarding our energy priorities. In practice, however, there is no way a person
    embroiled within the context of luminosity deterioration can react in time.
    “One would never find sufficient energy. One would always be a step behind the
    necessary action,” he pointed out.
    “What can we do, then?” I mumbled.
    “Since we are left to our own resources, we have only one option: to preserve the energy
    we were born with. Impeccable warriors don’t need anyone to guide them, as saving energy
    becomes self-explanatory to those who are attempting to be more aware.”
    “Then the flyers do consume our basic energy?” I enquired. I wanted to know if the flyers’
    predation irretrievably harmed our energy, or if we could reverse the process. He explained:
    “In normal circumstances, the process of energy predation can definitively be reversed
    so that we can recover our full luminosity. That is possible because what the flyers consume is
    not the basic energy as such, but the energy processed and transformed into feelings and
    emotions. That is what gets ejected out of our energy mass when we fire our emotions off. The
    basic energy remains within us like the root of the tree of life. As I have already said, that
    energy is sealed.”
    We remained silent for a few moments. My head was spinning; the implications of what
    Carlos was saying were astronomical. Anticipating my thoughts, he continued:
    “Energy is there to be used. It is like a fire whose flame, once ignited, can only be used
    or wasted. Impeccability means using the energy to generate more awareness. In that process,
    the warrior always chooses the path every step of which he enjoys, living intensely through
    every minute because he knows that the flame of life is not eternal.
    We are truly immersed in a world of mysteries, and the greatest of all pleasures is to
    unveil those mysteries one by one, like when one is a child and everything is new and vibrant.
    That is how saved energy enables us to make increasingly longer jumps each time, until we
    end up taking off and flying.
    The possibilities for those that manage to save energy are truly extraordinary, as they
    can get to the point where their awareness increases to levels inconceivable to the average
    man. It is in fact possible to reach total awareness this way.***

    Dakle koja bi se to Ptica sama zatvorila u kavez pa da plače:Las normas sociales son comandos estáticos,
    son como cárceles que aprisionan y limitan el
    desarrollo del ser, como esos pájaros que viven y
    mueren enjaulados, y que nunca se les preemite volar.
    Sentí una punzada de angustia al oír esas
    palabras, pues me era muy fácil identificar con la
    desdicha de un ave enjaulada, porque: “de felicidad
    nadie canta adentro de una jaula, la verdad es que el
    pájaro no canta, lo cierto es que, más bien, el pajarito
    llora

    A što se tiče dokazivanja nazovi pretpostavki:Ono što ti nazivaš svojim razumom uopšte nije tvoj razum. Čarobnjaci su uvereni da je naš razum strana tvorevina, koja je svakom od nas usađena.
    Uzmi to za sada samo na znanje, bez daljih objašnjenja ko nam ga je usadio i kada se to dogodilo."


    U predavanjima proteklih godina, Kastaneda je ipak počeo da otkriva pojedinosti o tom procesu i za njega zaslužnim bićima - uprkos Don Huanovom jasnom upozorenju: "Ako sa tim izađeš u javnost, onda će te stvarno spaliti." Pri tom nije sasvim jasno da li je mislio na lomaču za svog učenika ili na simboličko ili čak i stvarno spaljivanje njegovih knjiga. U svakom slučaju sasvim je dobro znao da se u ovom delu njegovog nasleđa radi o nečemu, što ne samo da niko ne bi trebalo, nego i ne želi da zna.

    Utoliko je važno upozorenje da izjave koje slede mogu zvučati još neverovatnije od ostalih u ovoj knjizi. Mogu se čak učiniti paranoidnim ili izazvati osećaj paranoje, straha i otpora. Po čarobnjacima, to je normalna i sasvim razumljiva reakcija, jer će razum - jezgro naše receptivne svakodnevne svesti – žestoko da se usprotivi prikazu sebe kao strane instalacije grabežljivih bića iz nekog drugog sveta. Izjava te vrste jednaka je osudi samog sebe, a to je nešto što niko rado ili lakog srca ne čini.

    P.S:Čemu sva ta larma i halabuka...... i to samo zbog jedne "sitnice" koja Život znači ?!

    *Mjehur se otvara da bi dozvolio svjetlosnom biću da uvidi svoju sveukupnost*

    *Da li znaš da si baš ovog časa okružen vječnošću i znaš li da tu vječnost možeš da iskoristiš ako to želiš«
    , ja rekoh da ne razumijem o čemu govori*

  • 28.08.2022. 11:47h

    Član iridaMerlin40

    Emiliov prijedlog

SADRŽAJ UPISAO

Član bglavacMerlin23 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana bglavac dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝

Napiši nešto, ostavi trag

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info