Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Kixonia

Upisao:

Kixonia

OBJAVLJENO:

PROČITANO

428

PUTA

OD 14.01.2018.

TERAPIJE BUDUĆNOSTI

TERAPIJE BUDUĆNOSTI
Prognozirati budućnost vrlo je nezahvalno, pogotovo kada je riječ o velikim otkrićima, dostignućima, potencijalnim lijekovima i terapijama. Ipak, neki lijekovi, tretmani i nove strategije liječenja bolesti već sada pružaju veliku nadu u borbi protiv najvećih znanstvenih problema današnjice. Predstavljamo vam stoga pet novih medicinskih dostignuća za 2009., ali i godine koje dolaze

Što se novo kuha u farmaceutskim laboratorijima

Piše: Tanja Rudež

 


1. Terapije za Alzheimera

U svijetu danas od Alzheimerove bolesti, teškog i neizlječivog neurodegenerativnog oboljenja, boluje 24 milijuna ljudi. Budući da se čovjekov životni vijek značajno produljuje, broj oboljelih i dalje će rasti. Dosad nije bilo učinkovitog lijeka, ali u tijeku je razvoj nove generacije medikamenata. Jedan od njih je Rember koji uspješno zaustavlja napredak Alzheimerove bolesti.

Lijek je još u fazi kliničkih ispitivanja, a ciljano djeluje na protein tau koji uništava stanice važne za pamćenje. Dosadašnja istraživanja pokazuju da bi Rember mogao biti dvostruko
učinkovitiji od postojećih lijekova. Rember je prvi put predstavljen ljetos na Međunarodnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti u Chicagu, a okupljeni su znanstvenici zaključili da je to najvažniji novi napredak u borbi protiv demencije.
Američki znanstvenici
razvijaju cjepiva protiv ovisnosti o kokainu, cracku i metamfetaminu
.

Moguća nada u tretmanu rane faze Alzheimerove bolesti jest i električna stimulacija mozga. Naime, kanadski su neuroznanstvenici električnom stimulacijoma hipotalamusa kod jednog pacijenta pokazali da je moguće vratiti izgubljena sjećanja.

2. Novi ubojice tumora

U svijetu se trenutačno razvija 750 antitumorskih terapija, a znanstvenici mnogo očekuju od novih molekula koje ciljano djeluju na tumorske matične stanice. Riječ je stanicama za koje se vjeruje da imaju sposobnost stvaranja svih stanica u tumoru, kao i tumorskih metastaza. Zračenje i kemoterapija uništavaju većinu tumorskih stanica, ali ne i matične stanice tumora koje nakon nekog vremena stvaraju metastaze u drugim dijelovima tijela. Stoga se velika nada polaže u stvaranje lijekova protiv tumorskih matičnih stanica koji bi se koristili u kombinaciji s konvencionalnim terapijama. Jedan od takvih lijekova razvija američka kompanija Onkomed koja nakon uspješnih eksperimenata na životinjama sada planira kliničke pokuse.

Jedna od strategija borbe protiv raka jest i razvoj antitumorskih cjepiva. Cilj je “naučiti” ljudsko tijelo da napada tumorske stanice. Ruska agencija za hranu i lijekove nedavno je dala zeleno svjetlo razvoju jednoga takvog tretmana, a u SAD-u je u tijeku nekoliko kliničkih pokusa koje bi uskoro mogla odobriti Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

3. Strategija protiv HIV/AIDS infekcije                         

Od 1981. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi HIV/AIDS infekcije, u svijetu je od te bolesti preminulo 25 milijuna ljudi, od čega dva milijuna prošle godine. Svakoga dana zlokobnim se virusom zarazi više od 7000 ljudi, pa tako danas u svijetu s HIV-om živi 33 milijuna ljudi. Tijekom proteklih 27 godina od niza najavljenih cjepiva samo su dva bili ozbiljni kandidati, ali su se i oni pokazali neuspješnima tijekom kliničkih pokusa.

Znanstvenici i liječnici sada polažu nadu u strategiju nazvanu “profilaksa prije izlaganja”. Riječ je o strategiji borbe protiv HIV-a u sklopu koje se osobama koje prakticiraju seks bez kondoma daju tablete Tenofovir (Viread) i Truvada (kombinacija dvaju lijekova). Oba lijeka uzimaju se jednom dnevno, a dosadašnji rezultati kliničkih pokusa, za koje je 6,5 milijuna dolara dala i Zaklada Melinda&Bill Gates, u Gani, Nigeriji i Kamerunu vrlo su ohrabrujući. U tijeku su klinički pokusi u SAD-u, Tajlandu, Peruu, Južnoj Africi, Ugandi, Tanzaniji i Keniji, a rezultati će biti objavljeni 2009. godine.

4. Cjepiva protiv ovisnosti i debljine

Američki znanstvenici posljednjih godina razvijaju cjepiva protiv ovisnosti o kokainu, cracku i metamfetaminu. Neka od njih, poput cjepiva TA-CD, već su pokazali ohrabrujuće rezultate u
eksperimentalnim terapijama ovisnika. Cjepivo TA-CD dizajnirano je tako da nakon cijepljenja imunološki sustav ovisnika drogu prepoznaje kao strano tijelo, a zatim stvara protutijela koja se u krvotoku vežu uz molekule kokaina, sprečavajući tako prolazak droge kroz krvno-moždanu barijeru do mozga. Naposljetku se molekule kokaina izlučuju pomoću mokraće.
 
Dosadašnja istraživanja pobudila su nadu da bi se u budućnosti u laboratoriju mogli uzgojiti organi poput srca


S druge pak strane farmaceutske kompanije kao jednu od strategija u borbi protiv pušenja razvijaju cjepiva koja obuzdavaju nikotinsku ovisnost. Ohrabrujuće rezultate dosad je pokazalo cjepivo NicVAX američke kompanije Nabi Biopharmacuticals. Kada je jednom cijepljena, osoba stvara antitijela koja nikotinu onemogućavaju da stigne do mozga.

Cijepljenje bi moglo biti uspješna strategija i u borbi s pretilošću. Američki znanstvenici razvili su cjepivo koje potiče organizam na proizvodnju antitijela protiv grelina, crijevnog hormona koji povećava apetit.

5. Tkivno inženjerstvo

Mediji diljem svijeta nedavno su izvijestili o izvarednom uspjehu španjolskih liječnika koji su 30-godišnjoj Claudiji Castillo transplantirali dušnik koji je “izrastao” u laboratoriju iz matičnih stanica pacijentice. Taj događaj pobudio je nadu da bi se u budućnosti u laboratoriju mogli uzgojiti kompleksni organi poput srca. - Kirurzi sada počinju razumijevati potencijal matičnih stanica i tkivnog inženjerstva. U idućih 20 godina praktički će se svaki organ moći uzgojiti u laboratoriju i zatim transplantirati pacijentu - izjavio je prof. Martin Birchall sa sveučilišta Bristol, na kome je iz matičnih stanica Claudije Castillo uzgojen novi dušnik.
 

Tehnologija tkivnog inženjerstva zasniva se na činjenici da se iz matičnih stanica može razviti svih 220 vrsta ljudskog tkiva. No da bi novi organ izrastao, nužna ja skela koja se može napraviti od biorazgradivih materijala poput alginata, kompleksnih ugljikohidrata koji se u prirodi mogu naći u smeđim morskim algama. U slučaju Claudijina dušnika kao skela poslužio je dušnik umrle donatorice s kojega su bile “oguljene” sve stanice
 
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info